• Food & Recipe
    ကမ္ဘာ့နိုင်ငံအသီးသီးက အကောင်းဆုံး အစားအသောက်ယဉ်ကျေးမှုများ (၂)
Thiha Htun
[Unicode Version]

ကမ္ဘာပေါ်က လူမျိုးအသီးသီးမှာ ကိုယ်ပိုင်ယဉ်ကျေးမှုများစွာ ရှိပါတယ်။ အဲဒီထဲမှာ ကိုယ်ပိုင်အစားအသောက် ယဉ်ကျေးမှုတွေလည်း ပါဝင်ပါတယ်။ လူမျိုးတစ်မျိုးရဲ့ သြဇာလွှမ်းမိုးမှုဆိုတာ မိမိတို့ရဲ့ယဉ်ကျေးမှုတွေကို တခြားနိုင်ငံ ဘယ်လောက်များများက လိုက်နာလက်ခံ ကျင့်သုံးကြလဲ ဆိုတာနဲ့လည်း သက်ဆိုင်ပါတယ်။ ဒီနေ့မှာတော့ ကမ္ဘာကိုလွှမ်းမိုးထားနိုင်တဲ့ နိုင်ငံအသီးသီးရဲ့ အစားအသောက်ဆိုင်ရာ ယဉ်ကျေးမှုလေးတွေကို ဖော်ပြပေးလိုက်ပါတယ်နော်။

၆။ အိန္ဒိယ

http _cdn.cnn.com_cnnnext_dam_assets_170517145335-chai-tea-india.jpg 

အိန္ဒိယနိုင်ငံသားတွေကတော့ ဟင်းခတ်အမွှေးအကြိုင်တွေကို ကျွမ်းကျင်စွာအသုံးပြုကြပြီး အိန္ဒိယအစားအစာတွေကလည်း အရသာလေးပင်မှုကို ဦးစားပေးပါတယ်။ အရသာရှိတဲ့ ဟင်းတစ်မယ် ရလာဖို့အတွက်ဆိုရင် ဟင်းခတ်အမွှေးအကြိုင်တွေကို အကန့်အသတ်မရှိ သုံးစွဲတတ်ကြပါတယ်။

အိန္ဒိယနိုင်ငံသားတွေဟာ သက်သတ်လွတ်ဟင်းလျာတွေကို အရသာအကောင်းဆုံးဖြစ်အောင် ဖန်တီးစီမံတဲ့နေရာမှာ နိုဗယ်ဆုတောင် ရထိုက်ပါတယ်။ အိန္ဒိယမှာလည်း နယ်မြေအလိုက် ဟင်းချက်ပုံနဲ့ အရသာကွဲပြားမှုတွေ အများကြီးပါပဲ။ အာလူးပူတီ၊ တိုရှည်၊ ဒန်ပေါက်နဲ့ အိန္ဒိယလက်ဖက်ရည်ချိုတို့က ကမ္ဘာမှာထင်ရှားပါတယ်။

၇။ ဂရိ

http _cdn.cnn.com_cnnnext_dam_assets_170217174956-greek-food-louisa-gouliamaki-afp-getty-images.jpg 

ဂရိနိုင်ငံမှာ ခရီးသွားပြီး လှည့်ပတ်စားသောက်တာက ဘဝမှာမမေ့နိုင်စရာ အတွေ့အကြုံတွေကို ရယူလိုက်တာနဲ့ အတူတူပါပဲ။ ပင်လယ်ပြာပြာ၊ ရှေးဟောင်းအဆောက်အဦး အဖြူရောင်ကြီးတွေ၊ သံလွင်သီးပင်တွေ၊ အသားကင်တွေ၊ ဂရိဒိန်ခဲတွေ၊ အရောင်စုံလင်တဲ့ အရွက်သုပ်တွေကတော့ ဂရိကိုသွားရင် ကြုံတွေ့ရမဲ့ အရာတွေပါပဲ။ ဂရိအစားအစာတွေကို တမူထူးစေတဲ့ လျှို့ဝှက်ချက်က ဘာလဲ။

နတ်ဘုရားတွေရဲ့ လက်ဆောင်တစ်မျိုးဖြစ်တဲ့ သံလွင်ဆီပါပဲ။ ဂရိနိုင်ငံရဲ့ သံလွင်ဆီဟာ ဂရိနိုင်ငံကို ကမ္ဘာကသိစေသလို ဂရိနိုင်ငံရဲ့ အရောင်းရဆုံး ထုတ်ကုန်ပစ္စည်းတစ်မျိုးလည်း ဖြစ်ပါတယ်။ ဂရိနိုင်ငံရဲ့ လူသိအများဆုံး စားသောက်ကုန်တွေကတော့ သံလွင်ဆီ၊ ဟင်းနုနွယ်ဒိန်ခဲမုန့်နဲ့ ဂရိဆင်းဒဝစ်ချ်တို့ပဲ ဖြစ်ပါတယ်။

၈။ ထိုင်း

http _cdn.cnn.com_cnnnext_dam_assets_160712181635-street-food-city-bangkok1.jpg 

ထိုင်းနိုင်ငံကတော့ လမ်းဘေးအစားအစာတွေနဲ့ ကမ္ဘာလှည့်ခရီးသည်တွေကို ဆွဲဆောင်ကြပါတယ်။ အစပ်အရသာနဲ့ ဟင်းခတ်အမွှေးအကြိုင်တွေကို ပိုင်ပိုင်နိုင်နိုင် အသုံးပြုနိုင်ကြတဲ့ ထိုင်းနိုင်ငံသားတွေဟာ သံစုံတီးဝိုင်းကြီးတစ်ခုလိုပဲ အရသာမျိုးစုံကို ကျွမ်းကျင်ပိုင်နိုင်စွာ ကိုင်တွယ်နိုင်ကြပါတယ်။ အချို၊ အစပ်၊ အချဉ်၊ အငန်၊ ကြွပ်ရွမှု၊ အိစက်မှု အစရှိတဲ့ အရသာအားလုံးကို ထိုင်းအစားအစာတွေထဲမှာ ပေါင်းစည်းထားပါတယ်။

ထိုင်းအစားအစာတွေဟာ ကမ္ဘာ့အကောင်းဆုံး အစားအစာတွေထဲမှာလည်း ပါဝင်တယ်လို့ အဆိုရှိကြပါတယ်။ နာမည်ကျော် ထိုင်းအစားအစာတွေကတော့ တုံရမ်းဟင်းချို၊ စွန်တန်ဟင်းချို၊ ယိုးဒယားသင်္ဘောသီးထောင်း၊ ကွေ့တီယိုခေါက်ဆွဲနဲ့ ဖက်ထိုင်းတို့ပဲ ဖြစ်ကြပါတယ်။

၉။ မက္ကစီကို

http _cdn.cnn.com_cnnnext_dam_assets_170203151539-fajitas.jpg

တကယ်လို့ ဘဝမှာ အစားအသောက်တစ်မျိုးတည်းကိုပဲ စားရတော့မယ်ဆိုရင် မက္ကစီကိုနိုင်ငံကိုု သွားတာအကောင်းဆုံးပါပဲ။ အမေရိကန်နဲ့ နယ်နိမိတ်ချင်း ထိစပ်နေတဲ့ ဒီနိုင်ငံရဲ့ အစားအစာတွေဟာ မရိုးအီနိုင်လောက်တဲ့ အရသာနဲ့ ခံစားမှုကို ပေးစွမ်းနိုင်ပါတယ်။ Enchiladas တို့ Tacos တို့လို အစားအစာတွေအပြင် မက္ကစီကန်ပန့်ချ်နဲ့ ကော့တေးလ်လေးတွေကလည်း နာမည်ကျော်ကြားပါတယ်။

ဒါ့အပြင် မက္ကစီကန်မှာ ဂရိစတိုင်လ် အရွက်သုပ်၊ အိန္ဒိယအစားအစာတွေ၊ ထိုင်းအစားအစာတွေရဲ့ ပူလောင်မှု အစရှိတာတွေကို မက္ကစီကန်ရိုးရာအတိုင်း ပြန်လည်မွမ်းမံ ပြင်ဆင်ထားတာကိုလည်း တွေ့မြင်ရမှာပါ။ ဒါ့အပြင် မက္ကစီကန်လူမျိုးတွေဟာ ထောပတ်သီး၊ ခရမ်းချဉ်သီး၊ သံပုရာသီး၊ ကြက်သွန်ဖြူ၊ ပဲစေ့နဲ့ ချောကလက်တို့ကို လှိုင်လှိုင်သုံးထားတဲ့ ရိုးရာအစားအစာတွေကိုလည်း ဖန်တီးစီမံ ကြပါသေးတယ်။

၁၀။ အမေရိကန်

http _cdn.cnn.com_cnnnext_dam_assets_160513122125-man-eating-hamburger-tease.jpg 

အမေရိကန်နိုင်ငံရဲ့ နာမည်အကြီးဆုံး အစားအစာအများစုရဲ့ ရင်းမြစ်ကိုလိုက်လိုက်ရင် တခြားနိုင်ငံက အစားအစာဖြစ်နေတာ များပါတယ်။ ဥပမာ အမေရိကန်မှာ လူစားအများဆုံး ပီဇာဆိုရင် အီတလီအစားအစာ၊ အာလူးချောင်းကြော်ဆိုရင် ဘယ်လ်ဂျီယံ အစားအစာ၊ ဟမ်ဘာဂါဆိုရင် ဂျာမနီဆိုပြီး လေ့လာသိရှိရပါတယ်။

ဒါပေမဲ့ အမေရိကန်နိုင်ငံမှာတော့ အဲဒီအစားအစာတွေကို အဆင့်မြှင့်တင်ပြီး ပိုမိုကောင်းမွန်အောင် ဖန်တီးစီမံလိုက်ကြပါတယ်။ ဒါပေမဲ့ အမေရိကန်ရိုးရာ အစားအစာတွေဖြစ်တဲ့ ခုံးကောင်စွတ်ပြုတ်၊ ကျောက်ကပ်ပိုင်မုန့်တို့ကိုလည်း ချန်ထားလို့ မရပါဘူး။ အမေရိကန်ရဲ့ နာမည်အကျော်ကြားဆုံး အစားအသောက် ယဉ်ကျေးမှုကတော့ ချိစ်ဘာဂါနဲ့ ချောကလက်ကွတ်ကီးတို့ပဲ ဖြစ်ပါတယ်။

Source: CNN

[Zawgyi Version]

ကမၻာေပၚက လူမ်ိဳးအသီးသီးမွာ ကိုယ္ပိုင္ယဥ္ေက်းမႈမ်ားစြာ ႐ွိပါတယ္။ အဲဒီထဲမွာ ကိုယ္ပိုင္အစားအေသာက္ ယဥ္ေက်းမႈေတြလည္း ပါဝင္ပါတယ္။ လူမ်ိဳးတစ္မ်ိဳးရဲ႕ ၾသဇာလႊမ္းမိုးမႈဆိုတာ မိမိတို႔ရဲ႕ယဥ္ေက်းမႈေတြကို တျခားႏိုင္ငံ ဘယ္ေလာက္မ်ားမ်ားက လိုက္နာလက္ခံ က်င့္သံုးၾကလဲ ဆိုတာနဲ႔လည္း သက္ဆိုင္ပါတယ္။ ဒီေန႔မွာေတာ့ ကမၻာကိုလႊမ္းမိုးထားႏိုင္တဲ့ ႏိုင္ငံအသီးသီးရဲ႕ အစားအေသာက္ဆိုင္ရာ ယဥ္ေက်းမႈေလးေတြကို ေဖာ္ျပေပးလိုက္ပါတယ္ေနာ္။

၆။ အိႏၵိယ

http _cdn.cnn.com_cnnnext_dam_assets_170517145335-chai-tea-india.jpg 

အိႏၵိယႏိုင္ငံသားေတြကေတာ့ ဟင္းခတ္အေမႊးအႀကိဳင္ေတြကို ကြ်မ္းက်င္စြာအသံုးျပဳၾကၿပီး အိႏၵိယအစားအစာေတြကလည္း အရသာေလးပင္မႈကို ဦးစားေပးပါတယ္။ အရသာ႐ွိတဲ့ ဟင္းတစ္မယ္ ရလာဖို႔အတြက္ဆိုရင္ ဟင္းခတ္အေမႊးအႀကိဳင္ေတြကို အကန္႔အသတ္မ႐ွိ သံုးစြဲတတ္ၾကပါတယ္။

အိႏၵိယႏိုင္ငံသားေတြဟာ သက္သတ္လြတ္ဟင္းလ်ာေတြကို အရသာအေကာင္းဆံုးျဖစ္ေအာင္ ဖန္တီးစီမံတဲ့ေနရာမွာ ႏိုဗယ္ဆုေတာင္ ရထုိက္ပါတယ္။ အိႏၵိယမွာလည္း နယ္ေျမအလိုက္ ဟင္းခ်က္ပံုနဲ႔ အရသာကြဲျပားမႈေတြ အမ်ားႀကီးပါပဲ။ အာလူးပူတီ၊ တို႐ွည္၊ ဒန္ေပါက္နဲ႔ အိႏၵိယလက္ဖက္ရည္ခ်ိဳတို႔က ကမၻာမွာထင္႐ွားပါတယ္။

၇။ ဂရိ

http _cdn.cnn.com_cnnnext_dam_assets_170217174956-greek-food-louisa-gouliamaki-afp-getty-images.jpg 

ဂရိႏိုင္ငံမွာ ခရီးသြားၿပီး လွည့္ပတ္စားေသာက္တာက ဘဝမွာမေမ့ႏိုင္စရာ အေတြ႕အၾကံဳေတြကို ရယူလိုက္တာနဲ႔ အတူတူပါပဲ။ ပင္လယ္ျပာျပာ၊ ေ႐ွးေဟာင္းအေဆာက္အဦး အျဖဴေရာင္ႀကီးေတြ၊ သံလြင္သီးပင္ေတြ၊ အသားကင္ေတြ၊ ဂရိဒိန္ခဲေတြ၊ အေရာင္စံုလင္တဲ့ အ႐ြက္သုပ္ေတြကေတာ့ ဂရိကိုသြားရင္ ၾကံဳေတြ႕ရမဲ့ အရာေတြပါပဲ။ ဂရိအစားအစာေတြကို တမူထူးေစတဲ့ လွ်ိဳ႕ဝွက္ခ်က္က ဘာလဲ။

နတ္ဘုရားေတြရဲ႕ လက္ေဆာင္တစ္မ်ိဳးျဖစ္တဲ့ သံလြင္ဆီပါပဲ။ ဂရိႏိုင္ငံရဲ႕ သံလြင္ဆီဟာ ဂရိႏိုင္ငံကုိ ကမၻာကသိေစသလို ဂရိႏိုင္ငံရဲ႕ အေရာင္းရဆံုး ထုတ္ကုန္ပစၥည္းတစ္မ်ိဳးလည္း ျဖစ္ပါတယ္။ ဂရိႏိုင္ငံရဲ႕ လူသိအမ်ားဆံုး စားေသာက္ကုန္ေတြကေတာ့ သံလြင္ဆီ၊ ဟင္းႏုႏြယ္ဒိန္ခဲမုန္႔နဲ႔ ဂရိဆင္းဒဝစ္ခ်္တို႔ပဲ ျဖစ္ပါတယ္။

၈။ ထိုင္း

http _cdn.cnn.com_cnnnext_dam_assets_160712181635-street-food-city-bangkok1.jpg 

ထိုင္းႏိုင္ငံကေတာ့ လမ္းေဘးအစားအစာေတြနဲ႔ ကမၻာလွည့္ခရီးသည္ေတြကို ဆြဲေဆာင္ၾကပါတယ္။ အစပ္အရသာနဲ႔ ဟင္းခတ္အေမႊးအႀကိဳင္ေတြကို ပိုင္ပိုင္ႏိုင္ႏိုင္ အသံုးျပဳႏိုင္ၾကတဲ့ ထိုင္းႏိုင္ငံသားေတြဟာ သံစံုတီးဝိုင္းႀကီးတစ္ခုလိုပဲ အရသာမ်ိဳးစံုကို ကြ်မ္းက်င္ပိုင္ႏိုင္စြာ ကိုင္တြယ္ႏိုင္ၾကပါတယ္။ အခ်ိဳ၊ အစပ္၊ အခ်ဥ္၊ အငန္၊ ၾကြပ္ရြမႈ၊ အိစက္မႈ အစ႐ွိတဲ့ အရသာအားလံုးကို ထိုင္းအစားအစာေတြထဲမွာ ေပါင္းစည္းထားပါတယ္။

ထိုင္းအစားအစာေတြဟာ ကမၻာ့အေကာင္းဆံုး အစားအစာေတြထဲမွာလည္း ပါဝင္တယ္လို႔ အဆို႐ွိၾကပါတယ္။ နာမည္ေက်ာ္ ထိုင္းအစားအစာေတြကေတာ့ တံုရမ္းဟင္းခ်ိဳ၊ စြန္တန္ဟင္းခ်ိဳ၊ ယိုးဒယားသေဘၤာသီးေထာင္း၊ ေကြ႕တီယိုေခါက္ဆြဲနဲ႔ ဖက္ထိုင္းတို႔ပဲ ျဖစ္ၾကပါတယ္။

၉။ မကၠစီကို

http _cdn.cnn.com_cnnnext_dam_assets_170203151539-fajitas.jpg

တကယ္လို႔ ဘဝမွာ အစားအေသာက္တစ္မ်ိဳးတည္းကိုပဲ စားရေတာ့မယ္ဆိုရင္ မကၠစီကိုႏိုင္ငံကိုု သြားတာအေကာင္းဆံုးပါပဲ။ အေမရိကန္နဲ႔ နယ္နိမိတ္ခ်င္း ထိစပ္ေနတဲ့ ဒီႏိုင္ငံရဲ႕ အစားအစာေတြဟာ မ႐ိုးအီႏိုင္ေလာက္တဲ့ အရသာနဲ႔ ခံစားမႈကို ေပးစြမ္းႏိုင္ပါတယ္။ Enchiladas တို႔ Tacos တို႔လို အစားအစာေတြအျပင္ မကၠစီကန္ပန္႔ခ်္နဲ႔ ေကာ့ေတးလ္ေလးေတြကလည္း နာမည္ေက်ာ္ၾကားပါတယ္။

ဒါ့အျပင္ မကၠစီကန္မွာ ဂရိစတိုင္လ္ အ႐ြက္သုပ္၊ အိႏၵိယအစားအစာေတြ၊ ထိုင္းအစားအစာေတြရဲ႕ ပူေလာင္မႈ အစ႐ွိတာေတြကို မကၠစီကန္႐ိုးရာအတိုင္း ျပန္လည္မြမ္းမံ ျပင္ဆင္ထားတာကိုလည္း ေတြ႕ျမင္ရမွာပါ။ ဒါ့အျပင္ မကၠစီကန္လူမ်ိဳးေတြဟာ ေထာပတ္သီး၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ သံပုရာသီး၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ပဲေစ့နဲ႔ ေခ်ာကလက္တို႔ကို လႈိင္လႈိင္သံုးထားတဲ့ ႐ိုးရာအစားအစာေတြကိုလည္း ဖန္တီးစီမံ ၾကပါေသးတယ္။

၁၀။ အေမရိကန္

http _cdn.cnn.com_cnnnext_dam_assets_160513122125-man-eating-hamburger-tease.jpg 

အေမရိကန္ႏိုင္ငံရဲ႕ နာမည္အႀကီးဆံုး အစားအစာအမ်ားစုရဲ႕ ရင္းျမစ္ကိုလိုက္လိုက္ရင္ တျခားႏိုင္ငံက အစားအစာျဖစ္ေနတာ မ်ားပါတယ္။ ဥပမာ အေမရိကန္မွာ လူစားအမ်ားဆံုး ပီဇာဆိုရင္ အီတလီအစားအစာ၊ အာလူးေခ်ာင္းေၾကာ္ဆိုရင္ ဘယ္လ္ဂ်ီယံ အစားအစာ၊ ဟမ္ဘာဂါဆိုရင္ ဂ်ာမနီဆိုၿပီး ေလ့လာသိ႐ွိရပါတယ္။

ဒါေပမဲ့ အေမရိကန္ႏိုင္ငံမွာေတာ့ အဲဒီအစားအစာေတြကို အဆင့္ျမွင့္တင္ၿပီး ပိုမိုေကာင္းမြန္ေအာင္ ဖန္တီးစီမံလိုက္ၾကပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ အေမရိကန္႐ိုးရာ အစားအစာေတြျဖစ္တဲ့ ခံုးေကာင္စြတ္ျပဳတ္၊ ေက်ာက္ကပ္ပိုင္မုန္႔တို႔ကိုလည္း ခ်န္ထားလို႔ မရပါဘူး။ အေမရိကန္ရဲ႕ နာမည္အေက်ာ္ၾကားဆံုး အစားအေသာက္ ယဥ္ေက်းမႈကေတာ့ ခ်ိစ္ဘာဂါနဲ႔ ေခ်ာကလက္ကြတ္ကီးတို႔ပဲ ျဖစ္ပါတယ္။

Source: CNN


ဆက်စပ်သတင်းများ


Newsletter
Don't Miss The Best Of Duwun

See stories of the future in your inbox each morning.

News
Entertainment
Sports
Women
Lifestyle
Tech

Copyright © 2018 Duwun.

Privacy Policy | About Us | Jobs