• Food & Recipe
    နေ့စဉ်စားသုံးပေးသင့်တဲ့ အစားအစာများ
Pyae Phyo Thein
[Unicode Version]

ဖော်ပြပါ အစားအစာတွေဟာ လွယ်လင့်တကူ ဝယ်ယူရရှိနိုင်ပြီးတော့ ပတ်ဝန်းကျင်မှာ နေ့စဉ်မြင်တွေ့နေရတာတွေလည်း ဖြစ်ပါတယ်။ အသားငါး နဲ့ ဟင်းသီးဟင်းရွက်များ ချက်ပြုတ်တဲ့အခါမှာ အနည်းငယ်မျှလောက် ထည့်သွင်းချက်ပြုတ်ခြင်းဖြင့် ကျန်းမာရေးကို အကျိုးပြုစေတဲ့အပြင် စားသောက်တဲ့အခါမှာလည်း ပိုမိုပြီးတော့အရသာပေါ်လွင် စေပါတယ်။ ခန္ဓာကိုယ်အတွက် နေ့စဉ်လိုအပ်တဲ့ ဗီတာမင် နဲ့ သတ္ထုဓာတ်တွေကို တစ်ဖက်တစ်လမ်းကနေ ဖြည့်ဆည်းပေးပြီး ရောဂါဘယတို့ရဲ့ ဘေးရန်မှလည်း ကာကွယ်ပေးနိုင်စွမ်းရှိတာမို့ မရှိမဖြစ်၊ မသိမဖြစ် သိထားသင့်တဲ့ အစားအသောက်တွေလည်း ဖြစ်ပါတယ်။

၁။ ဆိတ်နို့ဒိန်ခဲ

goat cheese.jpg 

ဆိတ်နို့ဒိန်ခဲမှာဆိုရင် ပရိုတင်းဓာတ်၊ ကယ်လ်ဆီယမ် နဲ့ နေ့စဉ်လိုအပ်တဲ့ Iron ဓာတ် ၃% ထိ ပါဝ်ပါတယ်။ တချို့သော သုတေသနတွေအရဆိုရင် နွားနို့၊ ဆိတ်နို့တို့ထက် ပိုမိုတဲ့ Iron ဓာတ် များပြားပြီး အရိုးကျန်းမာရေးအတွက် ပိုပြီး အထောက်အကူပြုတယ် လို့လည်း ဆိုကြပါတယ်။ ဒါကြောင့်မို့လို့ အရသာရှိပြီး ကျန်းမာရေးနဲ့ညီညွှတ်တဲ့ အစားအသောက်ကို စားခါနီးတိုင်းမှာ ဆိတ်နို့ဒိန်ခဲလေး ထည့်ပြီး ချက်ပြုတ်ဖို့ မမေ့ပါနဲ့။

၂။ Popcorn

honey-caramel-popcorn-74711-1.jpeg 

Popcorn မှာတော့ ဖိုင်ဘာဓာတ်တွေ အလျှံပယ်ပါဝင်ပြီး နေ့စဉ်စားနေကျ မုန့်တွေရဲ့ ထိပ်ဆုံးမှာထားပြီးတော့ စားသင့်တဲ့ အစားအစာလည်းဖြစ်ပါတယ်။ ရုပ်ရှင်ရုံထဲမှာ စကားမပြောပဲ Popcorn စားရခြင်းရဲ့ အကြောင်းရင်းဟာ သူ့ရဲ့ အရသာထဲ စိတ်က ပျော်ဝင်နေပြီးတော့ ရုပ်ရှင်ကြည့်ရင်း Popcorn စားရတဲ့ အရသာကို စွဲလမ်းနှစ်ခြိုက်မှု ကြောင့်ဖြစ်ကြောင်း ဆေးသုတေသီတွေက ဆိုပါတယ်။ Popcorn က အာလူးကြော်ထက်ပိုပြီးတော့ စိတ်ကျေနပ်မှုကို ပေးစွမ်းနေပြီး ပုံမှန်မဟုတ်တဲ့ စားသောက်မှု အသံကြောင့် ပိုပြီးတော့ စွဲလမ်းစရာဖြစ်နေပါတယ်။

၃။ အုန်းသီး

coconut-fun-facts.jpg 

အုန်းသီးရဲ့ ကျန်းမာရေးအကျိုးကျေးဇူးတွေကလည်း အများကြီးပါပဲ။ ပိုတက်စီယမ်ဓာတ် လုံလောက်စွာ ပါဝင်ပြီးတော့ အုန်းရေအနည်းငယ်ထည့်ပြီးတော့ ထမင်းချက်ပြုတ်တဲ့အခါမှာ ကယ်လိုရီကိုတောင် လျှော့ချပေးနိုင်တယ်လို့ သိရပါတယ်။ အုန်းရေဆိုရင်လည်းပဲ ရေအစားထိုး သောက်သုံးစရာအရည်တစ်မျိုးဖြစ်ပြီးတော့ ဆေးဘက်ဆိုင်ရာပတ်ဝန်းကျင်မှာလည်း အသုံးဝင်ပါသေးတယ်။

၄။ ချင်းတက်

diet-nutrition_cooking-cookware_cooking-with-spices-ginger_1440x1080_000084676943-1024x768.jpg 

လွန်ခဲ့တဲ့ နှစ်ပေါင်း ထောင်ပေါင်းများစွာကတည်းက ချင်းတက်ကို နေမကောင်းဖြစ်မှု၊ နာမကျန်းဖြစ်မှုတို့မှာ ဆေးဝါးအဖြစ် သုံးစွဲခဲ့ကြပါတယ်။ Beta-carotene နဲ့ Capsaicin တို့ ပါဝင်ပြီးတော့ ခန္ဓာကိုယ်အတွက် အနွေးဓာတ်နဲ့ ကိုယ်ခံအားစနစ်ကောင်းမွန်စေဖို့ ချင်းတက်က အံ့သြဖွယ်ရာ အစွမ်းထက်မြက်ပါတယ်။ ချင်းတက်ကို Freezer ထဲမှာ သိမ်းဆည်းထားသင့်ပြီးတော့ အသား၊ ငါးနဲ့ ဟင်းသီးဟင်းရွက်တွေ ချက်ပြုတ်တဲ့အခါမှာ တစ်စိတ်တစ်ပိုင်းလောက် ထည့်ပြီးတော့ ချက်ပြုတ်စားသောက်သင့်ပါတယ်။

၅။ ပင်စိမ်း

Basil-Genovese-Pesto2.jpg 

Pesto Sauce ဖျော်စပ်တဲ့အခါမှာ ပင်စိမ်းက မပါမဖြစ်ပါပဲ။ ပင်စိမ်းမှာ antioxidant ပါဝင်တာကြောင့် ရောင်ရမ်းမှုတွေကို တိုက်ဖျက်ပေးနိုင်စွမ်းရှိပါတယ်။ ဗီတာမင်ဓာတ်တွေလည်း ကြွယ်ဝစွာပါဝင်ပြီးတော့ ပင်စိမ်းကို ဟင်းချက်တဲ့အခါမှာ များစွာအသုံးပြုကြပါတယ်။ ပင်စိမ်းထည့်ချက်ခြင်းအားဖြင့် အစားအစာစားသုံးတဲ့အခါမှာ ပိုမိုပြီး မြိန်ယှက်စွာ စားသုံးချင်စိတ် ပေါ်စေနိုင်ပြီးတော့ အစာအာဟာရကို ပြည့်တင်းစေနိုင်ပါတယ်။

၆။ နေကြာစေ့

1452647571766.jpeg 

ဗီတာမင် E မြင့်မားစွာ ပါဝင်မှုရှိပြီးတော့ antioxidant လည်း ပါဝင်တာကြောင့် နေကြာစေ့ကလည်း ရောင်ရမ်းမှုတွေကို လျော့ကျစေပါတယ်။ နေကြာစေ့အခြောက် တစ်အောင်စမှာ ဗီတာမင် E ၇.၄ မီလီဂရမ် ပါဝင်ပြီး နေ့စဉ်လိုအပ်တဲ့ ဗီတာမင် E ဓာတ်ကို ဖြည့်တင်းပေးနိုင်ပါတယ်။ နေကြာစေ့ကိုတော့ များသောအားဖြင့် မုန့်ပဲသရေစာအဖြစ် စားသုံးကြပြီး နေကြာစေ့မှနေပြီးတော့လည်း အဆီထုတ်ယူပြီး ကျန်းမာရေးနှင့် ညီညွှတ်တဲ့ ဟင်းချက်ဆီအဖြစ်လည်း အသုံးပြုကြပါတယ်။

ှSource : Time

 

[Zawgyi Version]

ေဖာ္ျပပါ အစားအစာေတြဟာ လြယ္လင့္တကူ ၀ယ္ယူရရွိႏိုင္ျပီးေတာ့ ပတ္၀န္းက်င္မွာ ေန႔စဥ္ျမင္ေတြ႕ေနရတာေတြလည္း ျဖစ္ပါတယ္။ အသားငါး နဲ႔ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ား ခ်က္ျပဳတ္တဲ့အခါမွာ အနည္းငယ္မွ်ေလာက္ ထည့္သြင္းခ်က္ျပဳတ္ျခင္းျဖင့္ က်န္းမာေရးကို အက်ိဳးျပဳေစတဲ့အျပင္ စားေသာက္တဲ့အခါမွာလည္း ပိုမိုျပီးေတာ ့အရသာေပၚလြင္ ေစပါတယ္။ ခႏၶာကိုယ္အတြက္ ေန႔စဥ္လိုအပ္တဲ့ ဗီတာမင္ နဲ႔ သတၳဳဓာတ္ေတြကို တစ္ဖက္တစ္လမ္းကေန ျဖည့္ဆည္းေပးျပီး ေရာဂါဘယတို႔ရဲ႕ ေဘးရန္မွလည္း ကာကြယ္ေပးႏိုင္စြမ္းရွိတာမို႔ မရွိမျဖစ္၊ မသိမျဖစ္ သိထားသင့္တဲ့ အစားအေသာက္ေတြလည္း ျဖစ္ပါတယ္။

၁။ ဆိတ္ႏို႔ဒိန္ခဲ

ဆိတ္ႏို႔ဒိန္ခဲမွာဆိုရင္ ပရိုတင္းဓာတ္၊ ကယ္လ္ဆီယမ္ နဲ႔ ေန႔စဥ္လိုအပ္တဲ့ Iron ဓာတ္ ၃% ထိ ပါ၀္ပါတယ္။ တခ်ိဳ႕ေသာ သုေတသနေတြအရဆိုရင္ ႏြားႏို႔၊ ဆိတ္ႏို႔တို႔ထက္ ပိုမိုတဲ့ Iron ဓာတ္ မ်ားျပားျပီး အရိုးက်န္းမာေရးအတြက္ ပိုျပီး အေထာက္အကူျပဳတယ္ လို႔လည္း ဆိုၾကပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္မို႔လို႔ အရသာရွိျပီး က်န္းမာေရးနဲ႔ညီညႊတ္တဲ့ အစားအေသာက္ကို စားခါနီးတိုင္းမွာ ဆိတ္ႏို႔ဒိန္ခဲေလး ထည့္ျပီး ခ်က္ျပဳတ္ဖို႔ မေမ့ပါနဲ႔။

၂။ Popcorn

Popcorn မွာေတာ့ ဖိုင္ဘာဓာတ္ေတြ အလွ်ံပယ္ပါ၀င္ျပီး ေန႔စဥ္စားေနက် မုန္႔ေတြရဲ႕ ထိပ္ဆံုးမွာထားျပီးေတာ့ စားသင့္တဲ့ အစားအစာလည္းျဖစ္ပါတယ္။ ရုပ္ရွင္ရံုထဲမွာ စကားမေျပာပဲ Popcorn စားရျခင္းရဲ႕ အေၾကာငး္ရင္းဟာ သူ႔ရဲ႕ အရသာထဲ စိတ္က ေပ်ာ္၀င္ေနျပီးေတာ့ ရုပ္ရွင္ၾကည့္ရင္း Popcorn စားရတဲ့ အရသာကို စြဲလမ္းႏွစ္ျခိဳက္မႈ ေၾကာင့္ျဖစ္ေၾကာင္း ေဆးသုေတသီေတြက ဆိုပါတယ္။ Popcorn က အာလူးေၾကာ္ထက္ပုိျပီးေတာ့ စိတ္ေက်နပ္မႈကို ေပးစြမ္းေနျပီး ပံုမွန္မဟုတ္တဲ့ စားေသာက္မႈ အသံေၾကာင့္ ပိုျပီးေတာ့ စြဲလမ္းစရာျဖစ္ေနပါတယ္။

၃။ အုန္းသီး

အုန္းသီးရဲ႕ က်န္းမာေရးအက်ိဳးေက်းဇူးေတြကလည္း အမ်ားၾကီးပါပဲ။ ပိုတက္စီယမ္ဓာတ္ လံုေလာက္စြာ ပါ၀င္ျပီးေတာ့ အုန္းေရအနည္းငယ္ထည့္ျပီးေတာ့ ထမင္းခ်က္ျပဳတ္တဲ့အခါမွာ ကယ္လိုရီကိုေတာင္ ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္တယ္လို႔ သိရပါတယ္။ အုန္းေရဆိုရင္လည္းပဲ ေရအစားထိုး ေသာက္သံုးစရာအရည္တစ္မ်ိဳးျဖစ္ျပီးေတာ့ ေဆးဘက္ဆိုင္ရာပတ္၀န္းက်င္မွာလည္း အသံုး၀င္ပါေသးတယ္။

၄။ ခ်င္းတက္

လြန္ခဲ့တဲ့ ႏွစ္ေပါင္း ေထာင္ေပါင္းမ်ားစြာကတည္းက ခ်င္းတက္ကို ေနမေကာင္းျဖစ္မႈ၊ နာမက်န္းျဖစ္မႈတို႔မွာ ေဆး၀ါးအျဖစ္ သံုးစြဲခဲ့ၾကပါတယ္။ Beta-carotene နဲ႔ Capsaicin တို႔ ပါ၀င္ျပီးေတာ့ ခႏၶာကိုယ္အတြက္ အေႏြးဓာတ္နဲ႔ ကိုယ္ခံအားစနစ္ေကာင္းမြန္ေစဖို႔ ခ်င္းတက္က အံ့ၾသဖြယ္ရာ အစြမ္းထက္ျမက္ပါတယ္။ ခ်င္းတက္ကို Freezer ထဲမွာ သိမ္းဆည္းထားသင့္ျပီးေတာ့ အသား၊ ငါးနဲ႔ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြ ခ်က္ျပဳတ္တဲ့အခါမွာ တစ္စိတ္တစ္ပိုင္းေလာက္ ထည့္ျပီးေတာ့ ခ်က္ျပဳတ္စားေသာက္သင့္ပါတယ္။

၅။ ပင္စိမ္း

Pesto Sauce ေဖ်ာ္စပ္တဲ့အခါမွာ ပင္စိမ္းက မပါမျဖစ္ပါပဲ။ ပင္စိမ္းမွာ antioxidant ပါ၀င္တာေၾကာင့္ ေရာင္ရမ္းမႈေတြကို တိုက္ဖ်က္ေပးႏိုင္စြမ္းရွိပါတယ္။ ဗီတာမင္ဓာတ္ေတြလည္း ၾကြယ္၀စြာပါ၀င္ျပီးေတာ့ ပင္စိမ္းကို ဟင္းခ်က္တဲ့အခါမွာ မ်ားစြာအသံုးျပဳၾကပါတယ္။ ပင္စိမ္းထည့္ခ်က္ျခင္းအားျဖင့္ အစားအစာစားသံုးတဲ့အခါမွာ ပိုမိုျပီး ျမိန္ယွက္စြာ စားသံုးခ်င္စိတ္ ေပၚေစႏိုင္ျပီးေတာ့ အစာအာဟာရကို ျပည့္တင္းေစႏိုင္ပါတယ္။

၆။ ေနၾကာေစ့

ဗီတာမင္ E ျမင့္မားစြာ ပါ၀င္မႈရွိျပီးေတာ့ antioxidant လည္း ပါ၀င္တာေၾကာင့္ ေနၾကာေစ့ကလည္း ေရာင္ရမ္းမႈေတြကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ ေနၾကာေစ့အေျခာက္ တစ္ေအာင္စမွာ ဗီတာမင္ E ၇.၄ မီလီဂရမ္ ပါ၀င္ျပီး ေန႔စဥ္လိုအပ္တဲ့ ဗီတာမင္ E ဓာတ္ကို ျဖည့္တင္းေပးႏိုင္ပါတယ္။ ေနၾကာေစ့ကိုေတာ့ မ်ားေသာအားျဖင့္ မုန္႔ပဲသေရစာအျဖစ္ စားသံုးၾကျပီး ေနၾကာေစ့မွေနျပီးေတာ့လည္း အဆီထုတ္ယူျပီး က်န္းမာေရးႏွင့္ ညီညႊတ္တဲ့ ဟင္းခ်က္ဆီအျဖစ္လည္း အသံုးျပဳၾကပါတယ္။

ွSource : Time

 


ဆက်စပ်သတင်းများ


Newsletter
Don't Miss The Best Of Duwun

See stories of the future in your inbox each morning.

News
Entertainment
Sports
Women
Lifestyle
Tech

Copyright © 2018 Duwun.

Privacy Policy | About Us | Jobs