• Food & Recipe
    ကိုရီးယား ဝက်ခြေထောက်ပေါင်း စားကြမယ်
Pyae Phyo Thein
[Unicode Version]

ဒီဝက်ခြေထောက်ပေါင်းနည်းက အခြားဝက်ခြေထောက်ပေါင်းနည်းတွေနဲ့ မတူသလို ပါဝင်ပစ္စည်း သုံးစွဲပုံကလည်း မတူညီပါဘူး။ ပိုမိုပြီးတော့ သန့်ရှင်းဖို့ အားစိုက်ထားသလို စားတဲ့အခါမှာ စိတ်ရှင်းရှင်းနဲ့ စားသုံးနိုင်ဖို့ အထူးပြုချက်ပြုတ်ဖို့ ပြင်ဆင်ထားတာပါ။ ပြုလုပ်ရတာ အချိန်ပေးရပြီးတော့ အချိန်ပေးရတာနဲ့ တန်အောင်လည်း အရသာရှိရှိနဲ့ စားသုံးနိုင်တာမို့ တန်တယ်လို့ ပြောရမှာပါပဲ။ ဝက်ခြေထောက်ကို အိတ်ထဲထည့်ပြုတ်တဲ့အတွက် အနည်းငယ်ထူးခြားသလို ပါဝင်ပစ္စည်းတွေ ဝက်ခြေထောက်ထဲ စိမ့်ဝင်နေတာမို့ အရသာကတော့ တကယ့်ရှယ်ပဲဆိုတာ မပြောပဲနဲ့ သိနိုင်ပါလိမ့်မယ်။ ပြောနေရင် ကြာတာမို့လို့ ဘယ်လိုများ ပေါင်းရသလဲ ခုပဲ ကြည့်လိုက်ပါတော့။

ပါဝင်ပစ္စည်းများ

ဝက်ခြေထောက် - ၁ ချောင်း

ရေ - ၁၀ ခွက်

ပဲငံပြာရည် - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း (၂)ဇွန်း

ပဲငံပြာရည် - ၁/၃ ခွက်

သကြားအညို - ၁/၄ ခွက်

ဆား - စားပွဲတင်ဇွန်း (၁) ဇွန်း

ဂျင်း - အနည်းငယ် (ပါးပါးလှီးပေးထားပါ)

ကြက်သွန်မြိတ် - ၃ပင် (ပါးပါးလှီးပေးထားပါ)

နှမ်းဆီ -  လက်ဖက်ရည်ဇွန်းဝက်ခန့်

 

အိတ်ထဲတွင် ဝက်ခြေထောက်ကို ထည့်ပြီး ပေါင်းရန်အတွက်

ပန်းသီး - ၁ လုံး (အတုံးလေးတွေလှီးပေးထားပါ)

ဆီးသီးခြောက် - ၈ လုံး

ကြက်သွန်ဖြူ - ၈ မွှာ (လှီးပေးထားပါ)

ချင်း - အနည်းငယ် (လှီးပေးထားပါ)

ကြက်သွန်နီ - ခပ်လတ်လတ် (၁) လုံး (လှီးပေးထားပါ)

ငရုတ်သီးခြောက် - ၇ တောင့်

ကြက်သွန်မြိတ် - ၅ ပင် ( ၂လက်မခစီခန့် လှီးပေးပါ)

စမုန်စပါး - အနည်းငယ်

သစ်ကြံပိုးခေါက် - (၁) ချောင်း

ကော်ဖီမှုန့် - စားပွဲတင်ဇွန်း (၁) ဇွန်း

ပြုလုပ်နည်း

ဝက်ခြေထောက်ကို ရေနဲ့ စင်ကြယ်အောင် ဆေးကြောပေးပါ။ အကြိမ်များများဆေးနိုင်လေ ကောင်းလေပါပဲ။ ဆေးကြောပြီးတဲ့အခါမှာတော့ ရေအေးအေးလေးထဲမှာ စိမ်ပြီး ရေခဲသေတ္တာထဲမှာ (၁၂) နာရီခန့် ထားပေးရပါမယ်။

jokbal-korean-braised-pigs-trotters-xxxxxxxxxxxxxxxxxx-washing-620x349.jpg 

ဝက်ခြေထောက်ကို နှပ်ပေးပြီးပြီဆိုရင်တော့ ရေခဲသေတ္တာထဲက ထုတ်ယူပြီး အပေါ်မှာခဲနေတဲ့ ရေခဲတွေကို အားစိုက်ပြီး လက်နှစ်ဖက်နဲ့ ဖယ်ထုတ်ပေးပါ။ ရေစိမ်ပြီးတော့ ရေခဲအရည်ပျော်တာကို မစောင့်ပါနဲ့။ ရေခဲကို အားစိုက်ပြီး ဖယ်တဲ့အခါမှာ ဝက်ခြေထောက်မှာ ရှိနေတဲ့ သွေးတွေက ရေခဲမှာ ကပ်ပါသွားပြီးတော့ ဝက်ခြေထောက်က ပိုမို သန့်ရှင်းသွားလည်း ဖြစ်ပါတယ်။ သွေးစတွေပြောင်နေတယ်ဆိုရင်တော့ ရေဆေးပေးလို့ ရပါတယ်။

jokbal-korean-braised-pigs-trotters-xxxxxxxxxxxxxxxxxx-shaving-1-620x349.jpg 

ပြီးရင် ဘလိတ်ဓား (သို့) ဂျုတ်ကို အသုံးပြု ဝက်ခြေထောက်မှ အမွှေးများကို ရိတ်သိမ်းပေးပါ။ ဝက်ခြေထောက်မှာ အမွှေးတွေ ပြောင်စင်သွားပြီ၊ သန့်ရှင်းသွားပြီဆိုရင်တော့ အိုးတစ်လုံးထဲကို ရေအပြည့်ထည့်ပြီး (ရေ ၆ ခွက်ခန့် ဆန့်သည့်အိုးဆို ပိုအဆင်ပြေ) ဂျင်း အနည်းငယ်ထည့်ကာ မိနစ် (၂၀) ခန့် ပြုတ်ပေးပါ။ မီးအားကိုတော့ အလယ်အလတ်လောက်ပဲ ထားပေးရပါမယ်။

jokbal-korean-braised-pigs-trotters-xxxxxxxxxxxxxxxxxx-bubble-620x349.jpg 

မိနစ် (၂၀) ပြည့်သွားရင်တော့ ဝက်ခြေထောက်ကို ရေအေးအေးနဲ့ ထပ်မံဆေးကြောပေးရပါမယ်။ ဒါဆိုရင် ဝက်ခြေထောက်ဟာ ပိုမိုပြီးတော့ သန့်ရှင်းသွားမှာလည်းဖြစ်ပါတယ်။ ပြီးတဲ့အခါမှာတော့ ဝက်ခြေထောက်ကို အိတ်ထဲထည့်ပြီး ပေါင်းပါတော့မယ်။ ပေါင်းဖို့အတွက် အိတ်လေးတွေကိုတော့ စတိုးဆိုင်၊ မီနီမားကတ်တွေမှာ ဝယ်ယူလို့ရနိုင်ပါတယ်။ ဝက်ခြေထောက်ပေါင်းဖို့အတွက်တော့ ရေ (၁၀) ခွက်ခန့် ထည့်ပြီး ပဲငံပြာရည်၊ သကြားအညို၊ ဆားတို့ကိုပါ ထည့်ပေးပါ။ ဝက်ခြေထောက်ကိုတော့ အိတ်အတွင်းထည့်ပီး အိတ်ထဲပေါင်းဖို့အတွက် ပါဝင်ပစ္စည်းတွေနဲ့ ရောနှောထည့်သွင်းပြီး အိတ်ဝကို ချည်ပေးရပါမယ်။

jokbal-korean-braised-pigs-trotters-xxxxxxxxxxxxxxxxxx-ladling-620x349.jpg 

အားလုံးပြင်ဆင်ပြီးပြီဆိုရင်တော့ မီးအားပြင်းပြင်းနဲ့ တစ်နာရီခန့် ပေါင်းပေးပါ။ ဝက်ခြေထောက်အိတ်ကို အထက်အောက် လှန်ပေးဖို့အတွက် သစ်သားဇွန်းကို အသုံးပြုပြီး လုပ်ပေးပါ။ တစ်နာရီခန့်ရှိပြီဆိုရင် မီးအားကို လျှော့ချလိုက်ကာ နောက်ထပ် (၁) နာရီ ထပ်ပေါင်းပေးရပါ့မယ်။ နောက်ထပ် တစ်နာရီပြည့်တဲ့အခါမှာတော့ အိတ်ကို ဖြည်ချပြီး ဝက်သားနူးမနူး စမ်းသပ်ကြည့်ပေးပါ။ ဝက်သားနူးသွားပြီဆိုရင်တော့ ရပါပြီ။ မနူးသေးရင်တော့ ရေအနည်းငယ်ထပ်ဖြည့်ပြီးတော့ ထပ်ပေါင်းပေးရပါမယ်။

jokbal-korean-braised-pigs-trotters-xxxxxxxxxxxxxxxxxx-wrap-620x349.jpg 

ဝက်သားအိုးရသွားတဲ့အခါမှာတော့ မိမိနှစ်သက်ရာ အချဉ်နဲ့ တွဲဖက်ပြီး သုံးဆောင်လို့ရပါပြီ။ ဝက်ခြေထောက်နူးအိနေတဲ့အခါမှာ အရိုးကို ဖယ်ထုတ်ပြီး ဝက်ခြေထောက်ကို အကွင်းလိုက်ပုံစံလေးတွေ လှီးဖြတ်ပြီး စားချင့်စဖွယ်ပြင်ဆင်ပေးကာ စားသုံးရုံပါပဲ။ ဆလတ်ရွက်ထဲ ထည့်ကာ စားသုံးရင်တော့ တကယ့်ကို အရသာနဲ့ ပြည့်စုံတာမို့ ဝက်ခြေထောက်ပေါင်းလေးကို မြိန်ရေယှက်ရေ သုံးဆောင်လိုက်ပါတော့။

Source : maangchi

[Zawgyi Version]

ဒီ၀က္ေျခေထာက္ေပါင္းနည္းက အျခား၀က္ေျခေထာက္ေပါင္းနည္းေတြနဲ႔ မတူသလို ပါ၀င္ပစၥည္း သံုးစြဲပံုကလည္း မတူညီပါဘူး။ ပိုမိုျပီးေတာ့ သန္႔ရွင္းဖို႔ အားစိုက္ထားသလို စားတဲ့အခါမွာ စိတ္ရွင္းရွင္းနဲ႔ စားသံုးႏိုင္ဖို႔ အထူးျပဳခ်က္ျပဳတ္ဖို႔ ျပင္ဆင္ထားတာပါ။ ျပဳလုပ္ရတာ အခ်ိန္ေပးရျပီးေတာ့ အခ်ိန္ေပးရတာနဲ႔ တန္ေအာင္လည္း အရသာရွိရွိနဲ႔ စားသံုးႏိုင္တာမို႔ တန္တယ္လို႔ ေျပာရမွာပါပဲ။ ၀က္ေျခေထာက္ကို အိတ္ထဲထည့္ျပဳတ္တဲ့အတြက္ အနည္းငယ္ထူးျခားသလို ပါ၀င္ပစၥည္းေတြ ၀က္ေျခေထာက္ထဲ စိမ့္၀င္ေနတာမို႔ အရသာကေတာ့ တကယ့္ရွယ္ပဲဆိုတာ မေျပာပဲနဲ႔ သိႏိုင္ပါလိမ့္မယ္။ ေျပာေနရင္ ၾကာတာမို႔လို႔ ဘယ္လိုမ်ား ေပါင္းရသလဲ ခုပဲ ၾကည့္လိုက္ပါေတာ့။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

၀က္ေျခေထာက္ - ၁ ေခ်ာင္း

ေရ - ၁၀ ခြက္

ပဲငံျပာရည္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း (၂)ဇြန္း

ပဲငံျပာရည္ - ၁/၃ ခြက္

သၾကားအညိဳ - ၁/၄ ခြက္

ဆား - စားပြဲတင္ဇြန္း (၁) ဇြန္း

ဂ်င္း - အနည္းငယ္ (ပါးပါးလွီးေပးထားပါ)

ၾကက္သြန္ျမိတ္ - ၃ပင္ (ပါးပါးလွီးေပးထားပါ)

ႏွမ္းဆီ -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း၀က္ခန္႔

 

အိတ္ထဲတြင္ ၀က္ေျခေထာက္ကို ထည့္ျပီး ေပါင္းရန္အတြက္

ပန္းသီး - ၁ လံုး (အတံုးေလးေတြလွီးေပးထားပါ)

ဆီးသီးေျခာက္ - ၈ လံုး

ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၈ မႊာ (လွီးေပးထားပါ)

ခ်င္း - အနည္းငယ္ (လွီးေပးထားပါ)

ၾကက္သြန္နီ - ခပ္လတ္လတ္ (၁) လံုး (လွီးေပးထားပါ)

ငရုတ္သီးေျခာက္ - ၇ ေတာင့္

ၾကက္သြန္ျမိတ္ - ၅ ပင္ ( ၂လက္မခစီခန္႔ လွီးေပးပါ)

စမုန္စပါး - အနည္းငယ္

သစ္ၾကံပိုးေခါက္ - (၁) ေခ်ာင္း

ေကာ္ဖီမႈန္႔ - စားပြဲတင္ဇြန္း (၁) ဇြန္း

ျပဳလုပ္နည္း

၀က္ေျခေထာက္ကို ေရနဲ႔ စင္ၾကယ္ေအာင္ ေဆးေၾကာေပးပါ။ အၾကိမ္မ်ားမ်ားေဆးႏိုင္ေလ ေကာင္းေလပါပဲ။ ေဆးေၾကာျပီးတဲ့အခါမွာေတာ့ ေရေအးေအးေလးထဲမွာ စိမ္ျပီး ေရခဲေသတၱာထဲမွာ (၁၂) နာရီခန္႔ ထားေပးရပါမယ္။

၀က္ေျခေထာက္ကို ႏွပ္ေပးျပီးျပီဆိုရင္ေတာ့ ေရခဲေသတၱာထဲက ထုတ္ယူျပီး အေပၚမွာခဲေနတဲ့ ေရခဲေတြကို အားစိုက္ျပီး လက္ႏွစ္ဖက္နဲ႔ ဖယ္ထုတ္ေပးပါ။ ေရစိမ္ျပီးေတာ့ ေရခဲအရည္ေပ်ာ္တာကို မေစာင့္ပါနဲ႔။ ေရခဲကို အားစိုက္ျပီး ဖယ္တဲ့အခါမွာ ၀က္ေျခေထာက္မွာ ရွိေနတဲ့ ေသြးေတြက ေရခဲမွာ ကပ္ပါသြားျပီးေတာ့ ၀က္ေျခေထာက္က ပိုမို သန္႔ရွင္းသြားလည္း ျဖစ္ပါတယ္။ ေသြးစေတြေျပာင္ေနတယ္ဆိုရင္ေတာ့ ေရေဆးေပးလို႔ ရပါတယ္။

ျပီးရင္ ဘလိတ္ဓား (သို႔) ဂ်ဳတ္ကို အသံုးျပဳ ၀က္ေျခေထာက္မွ အေမႊးမ်ားကို ရိတ္သိမ္းေပးပါ။ ၀က္ေျခေထာက္မွာ အေမႊးေတြ ေျပာင္စင္သြားျပီ၊ သန္႔ရွင္းသြားျပီဆိုရင္ေတာ့ အိုးတစ္လံုးထဲကို ေရအျပည့္ထည့္ျပီး (ေရ ၆ ခြက္ခန္႔ ဆန္႔သည့္အိုးဆို ပိုအဆင္ေျပ) ဂ်င္း အနည္းငယ္ထည့္ကာ မိနစ္ (၂၀) ခန္႔ ျပဳတ္ေပးပါ။ မီးအားကိုေတာ့ အလယ္အလတ္ေလာက္ပဲ ထားေပးရပါမယ္။

မိနစ္ (၂၀) ျပည့္သြားရင္ေတာ့ ၀က္ေျခေထာက္ကို ေရေအးေအးနဲ႔ ထပ္မံေဆးေၾကာေပးရပါမယ္။ ဒါဆိုရင္ ၀က္ေျခေထာက္ဟာ ပိုမိုျပီးေတာ့ သန္႔ရွင္းသြားမွာလည္းျဖစ္ပါတယ္။ ျပီးတဲ့အခါမွာေတာ့ ၀က္ေျခေထာက္ကို အိတ္ထဲထည့္ျပီး ေပါင္းပါေတာ့မယ္။ ေပါင္းဖို႔အတြက္ အိတ္ေလးေတြကိုေတာ့ စတိုးဆိုင္၊ မီနီမားကတ္ေတြမွာ ၀ယ္ယူလို႔ရႏိုင္ပါတယ္။ ၀က္ေျခေထာက္ေပါင္းဖို႕အတြက္ေတာ့ ေရ (၁၀) ခြက္ခန္႔ ထည့္ျပီး ပဲငံျပာရည္၊ သၾကားအညိဳ၊ ဆားတို႕ကိုပါ ထည့္ေပးပါ။ ၀က္ေျခေထာက္ကိုေတာ့ အိတ္အတြင္းထည့္ပီး အိတ္ထဲေပါင္းဖို႔အတြက္ ပါ၀င္ပစၥည္းေတြနဲ႔ ေရာေႏွာထည့္သြင္းျပီး အိတ္၀ကို ခ်ည္ေပးရပါမယ္။

အားလံုးျပင္ဆင္ျပီးျပီဆိုရင္ေတာ့ မီးအားျပင္းျပင္းနဲ႔ တစ္နာရီခန္႔ ေပါင္းေပးပါ။ ၀က္ေျခေထာက္အိတ္ကို အထက္ေအာက္ လွန္ေပးဖို႔အတြက္ သစ္သားဇြန္းကို အသံုးျပဳျပီး လုပ္ေပးပါ။ တစ္နာရီခန္႔ရွိျပီဆိုရင္ မီးအားကို ေလွ်ာ့ခ်လိုက္ကာ ေနာက္ထပ္ (၁) နာရီ ထပ္ေပါင္းေပးရပါ့မယ္။ ေနာက္ထပ္ တစ္နာရီျပည့္တဲ့အခါမွာေတာ့ အိတ္ကို ျဖည္ခ်ျပီး ၀က္သားႏူးမႏူး စမ္းသပ္ၾကည့္ေပးပါ။ ၀က္သားႏူးသြားျပီဆိုရင္ေတာ့ ရပါျပီ။ မႏူးေသးရင္ေတာ့ ေရအနည္းငယ္ထပ္ျဖည့္ျပီးေတာ့ ထပ္ေပါင္းေပးရပါမယ္။

၀က္သားအိုးရသြားတဲ့အခါမွာေတာ့ မိမိႏွစ္သက္ရာ အခ်ဥ္နဲ႔ တြဲဖက္ျပီး သံုးေဆာင္လို႔ရပါျပီ။ ၀က္ေျခေထာက္ႏူးအိေနတဲ့အခါမွာ အရိုးကို ဖယ္ထုတ္ျပီး ၀က္ေျခေထာက္ကို အကြင္းလိုက္ပံုစံေလးေတြ လွီးျဖတ္ျပီး စားခ်င့္စဖြယ္ျပင္ဆင္ေပးကာ စားသံုးရံုပါပဲ။ ဆလတ္ရြက္ထဲ ထည့္ကာ စားသံုးရင္ေတာ့ တကယ့္ကို အရသာနဲ႔ ျပည့္စံုတာမို႔ ၀က္ေျခေထာက္ေပါင္းေလးကို ျမိန္ေရယွက္ေရ သံုးေဆာင္လိုက္ပါေတာ့။

Source : maangchi


ဆက်စပ်သတင်းများ


Newsletter
Don't Miss The Best Of Duwun

See stories of the future in your inbox each morning.

News
Entertainment
Sports
Women
Lifestyle
Tech

Copyright © 2018 Duwun.

Privacy Policy | About Us | Jobs