• Food & Recipe
    ကိုရီးယားစတိုင်လ် မုန်ညင်းရွက်သုပ်လုပ်နည်း
Thiha Htun
[Unicode Version]

မုန်ညင်းရွက်ဟာ အရသာချိုမြိန်ပြီး ထမင်းမြိန်စေတဲ့ ဟင်းသီးဟင်းရွက်တစ်မျိုး ဖြစ်တဲ့အတွက် ကျွန်တော်တို့ မြန်မာလူမျိုးတွေရဲ့ နေ့စဉ်ဟင်းလျာထဲမှာ အရန်ဟင်းတစ်မျိုးအဖြစ်၊ ဟင်းချိုတစ်မျိုးအဖြစ် ပါဝင်ပါတယ်။ မုန်ညင်းရွက်ကို မြန်မာ့နည်း မြန်မာ့နည်းနဲ့ ကြော်စားရတာကို ညည်းငွေ့လာရင် ကိုရီးယားစတိုင်လ်လေး သုပ်စားကြည့်ကြရအောင်။ ကိုရီးယားစတိုင်လ် မုန်ညင်းရွက်သုပ်က ခက်ခက်ခဲခဲ အဆင့်တွေလည်း မပါတော့ လိုက်လုပ်ရတာလည်း လွယ်ကူမှာပါနော်။ ဒါဆိုရင် ကိုရီးယား မုန်ညင်းရွက်သုပ် လုပ်နည်းလေးကို ဆက်ဖတ်ကြည့်လိုက်ကြရအောင်။

ပါဝင်ပစ္စည်းများ

bokchoy-blanched-590x331.jpg 

ကိုရီးယားမုန်ညင်းရွက်ကြော်ဖို့အတွက် မုန်ညင်းရွက် (၁) ပေါင်ခန့်၊ ကြက်သွန်ဖြူ (၁) လုံး၊ ကြက်သွန်မြိတ် တစ်တောင့်ခန့်၊ ကိုရီးယားပဲငပိ အနှစ် (၂) ဇွန်းခန့်၊ ကိုရီးယား ငရုပ်သီးအနှစ် (၂) ဇွန်းခန့်၊ သကြားအနည်းငယ်၊ နှမ်းဆီ (၂) ဇွန်းနဲ့ နှမ်းစေ့ (၂) ဇွန်းတို့ကို လိုအပ်ပါတယ်။

ပြုလုပ်နည်း

 

မုန်ညင်းရွက်ကို အရိုးဖြတ်ပြီး အရွက်တွေကိုလည်း တစ်ရွက်ချင်း သင်ပေးလိုက်ပါ။ ပြီးရင် တစ်ကိုက်စာအတုံးလေးတွေရအောင် လှီးဖြတ်ပေးလိုက်ပါ။

ရေနွေးအိုးတစ်လုံးကို ဆူပွက်သည်အထိ တည်ထားလိုက်ပြီး မုန်ညင်းရိုးလေးတွေ ဖြူလာသည်အထိ တစ်မိနစ်၊ နှစ်မိနစ်ခန့်ကြာအောင် ပြုတ်ပေးလိုက်ပါ။ မုန်ညင်းရိုးလေးတွေ ဖြူသွားပြီဆိုရင် ရေအေးထဲမှာ ထည့်ဆေးပေးလိုက်ပြီး အညစ်အကြေးတွေကို ဖယ်ရှားပေးလိုက်ပါ။

seasonings-590x360.jpg 

ကြက်သွန်ဖြူကိုတော့ အခွံခွာပြီး ညက်အောင်ထောင်းပေးလိုက်ပါ။ ကြက်သွန်မြိတ်ကိုတော့ နုတ်နုတ်စင်းပေးလိုက်ပါ။ ပြီးရင် ပန်းကန်တစ်လုံးထဲမှာ ကြက်သွန်ဖြူထောင်းရယ်၊ ကြက်သွန်မြိတ်ရယ်၊ ပဲငပိအနှစ်ရယ်၊ ငရုပ်သီးအနှစ်ရယ်၊ သကြားရယ်၊ နှမ်းဆီရယ်ကို ရောထည့်လိုက်ပြီး သစ်သားဇွန်းတစ်ချောင်းနဲ့ ရောမွှေပေးလိုက်ပါ။

bokchoy_muchim-590x411.jpg 

မုန်ညင်းရွက်ကိုလည်း ရေစင်အောင်ညှစ်ပြီး ပန်းကန်လုံးထဲထည့်ပေးလိုက်ပါ။ ပြီးရင် လက်နဲ့ပဲ ရောနယ်ပေးလိုက်ပါ။ အပေါ်ကနေ နှမ်းဆီလေးနည်းနည်းရယ်၊ နှမ်းစေ့လေးနည်းနည်းရယ် အုပ်ပေးလိုက်ရင်တော့ မုန်ညင်းရွက်သုပ်လေးကို ရရှိပါပြီနော်။ ထမင်းနဲ့ တွဲဖက်သုံးဆောင်နိုင်သလို ရေခဲသေတ္တာထဲမှာ အအေးခံထားပြီး နောက်နေ့မှ စားလို့လည်း ရပါတယ်နော်။

Source: Maangchi

[Zawgyi Version]

မုန္ညင္း႐ြက္ဟာ အရသာခ်ိဳၿမိန္ၿပီး ထမင္းၿမိန္ေစတဲ့ ဟင္းသီးဟင္း႐ြက္တစ္မ်ိဳး ျဖစ္တဲ့အတြက္ ကြ်န္ေတာ္တို႔ ျမန္မာလူမ်ိဳးေတြရဲ႕ ေန႔စဥ္ဟင္းလ်ာထဲမွာ အရန္ဟင္းတစ္မ်ိဳးအျဖစ္၊ ဟင္းခ်ိဳတစ္မ်ိဳးအျဖစ္ ပါဝင္ပါတယ္။ မုန္ညင္း႐ြက္ကို ျမန္မာ့နည္း ျမန္မာ့နည္းနဲ႔ ေၾကာ္စားရတာကို ညည္းေငြ႕လာရင္ ကိုရီးယားစတိုင္လ္ေလး သုပ္စားၾကည့္ၾကရေအာင္။ ကိုရီးယားစတိုင္လ္ မုန္ညင္း႐ြက္သုပ္က ခက္ခက္ခဲခဲ အဆင့္ေတြလည္း မပါေတာ့ လိုက္လုပ္ရတာလည္း လြယ္ကူမွာပါေနာ္။ ဒါဆိုရင္ ကိုရီးယား မုန္ညင္း႐ြက္သုပ္ လုပ္နည္းေလးကို ဆက္ဖတ္ၾကည့္လိုက္ၾကရေအာင္။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား

bokchoy-blanched-590x331.jpg 

ကိုရီးယားမုန္ညင္း႐ြက္ေၾကာ္ဖို႔အတြက္ မုန္ညင္း႐ြက္ (၁) ေပါင္ခန္႔၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ (၁) လံုး၊ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ တစ္ေတာင့္ခန္႔၊ ကိုရီးယားပဲငပိ အႏွစ္ (၂) ဇြန္းခန္႔၊ ကိုရီးယား င႐ုပ္သီးအႏွစ္ (၂) ဇြန္းခန္႔၊ သၾကားအနည္းငယ္၊ ႏွမ္းဆီ (၂) ဇြန္းနဲ႔ ႏွမ္းေစ့ (၂) ဇြန္းတို႔ကို လိုအပ္ပါတယ္။

ျပဳလုပ္နည္း

 

မုန္ညင္း႐ြက္ကို အ႐ိုးျဖတ္ၿပီး အ႐ြက္ေတြကိုလည္း တစ္႐ြက္ခ်င္း သင္ေပးလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ တစ္ကုိက္စာအတံုးေလးေတြရေအာင္ လွီးျဖတ္ေပးလိုက္ပါ။

ေရေႏြးအိုးတစ္လံုးကို ဆူပြက္သည္အထိ တည္ထားလိုက္ၿပီး မုန္ညင္း႐ိုးေလးေတြ ျဖဴလာသည္အထိ တစ္မိနစ္၊ ႏွစ္မိနစ္ခန္႔ၾကာေအာင္ ျပဳတ္ေပးလိုက္ပါ။ မုန္ညင္း႐ိုးေလးေတြ ျဖဴသြားၿပီဆိုရင္ ေရေအးထဲမွာ ထည့္ေဆးေပးလိုက္ၿပီး အညစ္အေၾကးေတြကို ဖယ္႐ွားေပးလိုက္ပါ။

ၾကက္သြန္ျဖဴကိုေတာ့ အခြံခြာၿပီး ညက္ေအာင္ေထာင္းေပးလိုက္ပါ။ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ကိုေတာ့ ႏုတ္ႏုတ္စင္းေပးလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ ပန္းကန္တစ္လံုးထဲမွာ ၾကက္သြန္ျဖဴေထာင္းရယ္၊ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ရယ္၊ ပဲငပိအႏွစ္ရယ္၊ င႐ုပ္သီးအႏွစ္ရယ္၊ သၾကားရယ္၊ ႏွမ္းဆီရယ္ကို ေရာထည့္လိုက္ၿပီး သစ္သားဇြန္းတစ္ေခ်ာင္းနဲ႔ ေရာေမႊေပးလိုက္ပါ။

မုန္ညင္း႐ြက္ကိုလည္း ေရစင္ေအာင္ညွစ္ၿပီး ပန္းကန္လံုးထဲထည့္ေပးလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ လက္နဲ႔ပဲ ေရာနယ္ေပးလိုက္ပါ။ အေပၚကေန ႏွမ္းဆီေလးနည္းနည္းရယ္၊ ႏွမ္းေစ့ေလးနည္းနည္းရယ္ အုပ္ေပးလိုက္ရင္ေတာ့ မုန္ညင္း႐ြက္သုပ္ေလးကို ရ႐ွိပါၿပီေနာ္။ ထမင္းနဲ႔ တြဲဖက္သံုးေဆာင္ႏိုင္သလို ေရခဲေသတၱာထဲမွာ အေအးခံထားၿပီး ေနာက္ေန႔မွ စားလို႔လည္း ရပါတယ္ေနာ္။

Source: Maangchi


ဆက်စပ်သတင်းများ


Newsletter
Don't Miss The Best Of Duwun

See stories of the future in your inbox each morning.

News
Entertainment
Sports
Women
Lifestyle
Tech

Copyright © 2018 Duwun.

Privacy Policy | About Us | Jobs