• Food & Recipe
    ပန်ချာပီစတိုင်လ် အာလူးစမူဆာ လုပ်စားကြမယ်
Thiha Htun
[Unicode Version]

စမူဆာကို မသိတဲ့လူ၊ မစားဖူးတဲ့သူ ရှိမယ်မထင်ပါဘူး။ အိန္ဒိယနိုင်ငံက ဆင်းသက်လာတဲ့ ယဉ်ကျေးမှုတစ်ခုဖြစ်တဲ့ လက်ဖက်ရည်ဆိုင် ယဉ်ကျေးမှု မြန်မာနိုင်ငံထဲမှာ ခေတ်စားလာချိန်မှာ လက်ဖက်ရည်ချိုလေးနဲ့အတူ အိန္ဒိယအစားအစာတွေဖြစ်တဲ့ စမူဆာတို့၊ ပဲပလာတာတို့၊ နံပြားတို့ကိုလည်း တွဲဖက်စားသုံးလာကြပါတယ်။

maxresdefault.jpg 

စမူဆာပူပူလေးကို အချဉ်လေးနဲ့တို့ပြီး တဂျွမ်းဂျွမ်းကိုက်စားရတာ မနက်ခင်းတိုင်းကို အရသာရှိစေခဲ့တာ အမှန်ပါပဲ။ စားလို့ကောင်းတဲ့ စမူဆာပူပူလေးကို ကိုယ်တိုင်လုပ်စားနိုင်အောင် ပန်ချာပီစတိုင်လ် အာလူးစမူဆာလုပ်နည်းလေးကို အားလုံးနဲ့အတူ ဝေမျှပေးလိုက် ပါတယ်နော်။

ပါဝင်ပစ္စည်းများ

punjabi samosas.jpg 

ဂျုံမှုန့်၊ ဟင်းချက်ဆီ၊ ဆားအနည်းငယ်၊ အာလူး၊ အိန္ဒိယဟင်းခတ် အမွှေးအကြိုင်၊ ဂျင်း၊ ကြက်သွန်ဖြူ၊ ငရုတ်သီးစိမ်း၊ ငရုတ်သီးအကျက်မှုန့်၊ နနွင်းမှုန့်၊ နံနံပင်အမှုန့်၊ သရက်သီးအစိမ်းကို အမှုန့်ကြိတ်ထားတဲ့ အမှုန့်၊ မဆလာတို့ကို လိုအပ်ပါတယ်။

ပြုလုပ်နည်း

Gu2ncPQ.jpg 

အရင်ဆုံး ပန်းကန်တစ်လုံးထဲမှာ ဂျုံမှုန့်နဲ့ဆားကို ရောထည့်လိုက်ပါ။ ဆီနည်းနည်းထည့်လိုက်ပါ။ ပြီးရင် ရေနွေးနည်းနည်းထည့်ပြီး မုန့်နှစ်ဖြစ်အောင် လုံးလိုက်ပါ။ အာလူးအရွယ်တော် (၆) လုံး၊ (၇) လုံးခန့်ကိုတော့ ရေနွေးဆူဆူမှာ ထည့်ပြုတ်လိုက်ပါ။ ပြီးရင် အခွံခွာလိုက်ပြီး ဇလုံတစ်လုံးထဲမှာ ခက်ရင်းတစ်ချောင်းနဲ့ ထိုးချေပြီး အာလူးထောင်း (mashed potato) ကို ဖန်တီးပေးလိုက်ပါ။

ဒယ်အိုးပြားထဲမှာ ဆီထည့်လိုက်ပါ။ ပြီးရင် အိန္ဒိယဟင်းခတ် အမွှေးအကြိုင်တွေကို ထည့်လိုက်ပါ။ ဂျင်းရယ်၊ ကြက်သွန်ဖြူရယ်၊ ငရုတ်သီးစိမ်းကို ညက်နေအောင် ထောင်းထားတာရယ်ကိုလည်း ထည့်ပြီး ရောမွှေလိုက်ပါ။ ပြီးရင် ငရုပ်သီးအကျက်မှုန့်၊ နနွင်းမှုန့်၊ နံနံပင်အမှုန့်၊ သရက်သီးအစိမ်းကို အမှုန့်ကြိတ်ထားတဲ့ အမှုန့်၊ မဆလာတို့ကိုလည်း ရောထည့်ပြီး သစ်သားယောက်မနဲ့ မွှေပေးလိုက်ပါ။

punjabi-crunchy-beef-samosa-5.jpg 

အာလူးထောင်းကို ဒယ်အိုးထဲရောထည့်ပြီး စမူဆာထဲထည့်ဖို့ ဋ္ဌာပနာအာလူးဟင်းကို ချက်ပြုတ်ပေးလိုက်ပါ။ အစပိုင်းမှာ သစ်သားယောက်မနဲ့ ရောမွှေပေးပြီး အပေါ့အငန်အတွက် ဆားကိုလည်း လိုအပ်သလို ချိန်ဆပြီး ထည့်ပေးလိုက်ပါ။ အာလူးဟင်းကျက်လောက်ပြီဆိုရင်တော့ ဇကာပေါက်လေးတွေပါတဲ့ ဇွန်းအကြီးတစ်ချောင်းနဲ့ ဖိချေပြီး မွှေပေးလိုက်ပါ။ ပြီးရင်တော့ မီးဖိုပေါ်က ချပေးနိုင်ပါပြီ။

ခုနက ပြုလုပ်ထားတဲ့ ဂျုံမုန့်နှစ်ရယ်၊ အာလူးဟင်းရယ်ကို ပန်းကန်လုံးတစ်လုံးစီမှာ ထည့်ပြီး စားပွဲပေါ်မှာ တင်ထားလိုက်ပါ။ သစ်သားဘုတ်ပြားနဲ့ ဒလိမ့်တုံးကိုလည်း အသင့်ပြင်ထားလိုက်ပါ။ ပန်းကန်လုံးထဲက ဂျုံမုန့်နှစ်ကို ယူလိုက်ပြီး အလုံးသေးသေးလေးဖြစ်အောင် လုံးလိုက်ပါ။ ပြီးရင် သစ်သားဘုတ်ပြားပေါ်မှာ တင်ပြီး ဒလိမ့်တုံးနဲ့ လှိမ့်ပေးလိုက်ပါ။ ဒါဆိုရင် မုန့်ချပ်ပြားလေးကို ရရှိပါလိမ့်မယ်။

punjabi-crunchy-beef-samosa-6.jpg 

ရလာတဲ့ မုန့်ချပ်ပြားလေးကို ထပ်ချပ်ချပ်လိုက်ရင်တော့ စက်ဝိုင်းခြမ်းပုံသဏ္ဍာန် မုန့်ချပ်လေးကို ရရှိမှာပါ။ ရလာတဲ့ မုန့်ချပ်ပြားလေးကို ရေနည်းနည်းစွတ်ပြီး (သို့) ဆီနည်းနည်းစွတ်ပြီး ရေစစ်ပုံစံ (ဆီကတော့ပုံစံ) လိပ်ပေးလိုက်ပါ။ ပြီးရင် အာလူးထောင်းဟင်းကို အစာသွပ်ပေးလိုက်ပါ။ ပြီးရင်တော့ စမူဆာပုံဖြစ်အောင် မုန့်ချပ်လေးကို ပြန်ပိတ်ပေးလိုက်ပါ။ ပြီးရင်တော့ လင်ပန်းထဲမှာ ထည့်ထားလိုက်ပါ။ ကျန်တဲ့မုန့်နှစ်လေးတွေကိုလည်း အထက်ပါပုံစံအတိုင်း စမူဆာပုံပေါ်အောင် လုပ်ပေးလိုက်ပါ။

ဒယ်အိုးတစ်လုံးထဲမှာ ဟင်းချက်ဆီကို (၂) လက်မခန့်ထည့်ပြီး အပူပေးလိုက်ပါ။ ဆီပူပြီဆိုရင်တော့ စမူဆာလေးတွေကို ဆီပူထဲမှာ ကြော်ပေးလိုက်ပါ။ မိနစ်အနည်းငယ် ကြော်ပြီး စမူဆာလေးတွေ ရွှေအိုရောင်ပြောင်းလာပြီဆိုရင် ဆီပူထဲကဆယ်ထုတ်ပြီး တစ်ရှူးစက္ကူလေးပေါ်မှာတင်ပြီး ဆီပြန်စစ်ပေးနိုင်ပါပြီ။

ပြီးရင်တော့ ပန်းကန်ပြားထဲထည့်ပြီး မိမိနှစ်သက်ရာ ဆော့စ်လေးနဲ့ တို့စားနိုင်ပါပြီ။ အကောင်းဆုံးကတော့ မန်ကျည်းသီးအနှစ်လေးကို ရေနွေးထဲမှာစိမ်၊ ရလာတဲ့ မန်ကျည်းရည်ကို ငရုပ်သီးစိမ်းထောင်းနည်းနည်း၊ သံပုရာရည်နည်းနည်းရောထားတဲ့ အညာစတိုင်လ် အချဉ်ပါပဲ။ အဲဒီအချဉ်လေးက စမူဆာနဲ့ တွဲဖက်ရင် အလိုက်ဖက်ဆုံးပါပဲနော်။

Source: Myfoodstory

[Zawgyi Version]

စမူဆာကို မသိတဲ့လူ၊ မစားဖူးတဲ့သူ ႐ွိမယ္မထင္ပါဘူး။ အိႏၵိယႏိုင္ငံက ဆင္းသက္လာတဲ့ ယဥ္ေက်းမႈတစ္ခုျဖစ္တဲ့ လက္ဖက္ရည္ဆိုင္ ယဥ္ေက်းမႈ ျမန္မာႏိုင္ငံထဲမွာ ေခတ္စားလာခ်ိန္မွာ လက္ဖက္ရည္ခ်ိဳေလးနဲ႔အတူ အိႏၵိယအစားအစာေတြျဖစ္တဲ့ စမူဆာတို႔၊ ပဲပလာတာတို႔၊ နံျပားတို႔ကိုလည္း တြဲဖက္စားသံုးလာၾကပါတယ္။

စမူဆာပူပူေလးကို အခ်ဥ္ေလးနဲ႔တို႔ၿပီး တဂြ်မ္းဂြ်မ္းကိုက္စားရတာ မနက္ခင္းတိုင္းကို အရသာ႐ွိေစခဲ့တာ အမွန္ပါပဲ။ စားလို႔ေကာင္းတဲ့ စမူဆာပူပူေလးကို ကိုယ္တိုင္လုပ္စားႏိုင္ေအာင္ ပန္ခ်ာပီစတိုင္လ္ အာလူးစမူဆာလုပ္နည္းေလးကို အားလံုးနဲ႔အတူ ေဝမွ်ေပးလိုက္ ပါတယ္ေနာ္။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား

punjabi samosas.jpg 

ဂ်ံဳမႈန္႔၊ ဟင္းခ်က္ဆီ၊ ဆားအနည္းငယ္၊ အာလူး၊ အိႏၵိယဟင္းခတ္ အေမႊးအႀကိဳင္၊ ဂ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ င႐ုတ္သီးစိမ္း၊ င႐ုတ္သီးအက်က္မႈန္႔၊ နႏြင္းမႈန္႔၊ နံနံပင္အမႈန္႔၊ သရက္သီးအစိမ္းကို အမႈန္႔ႀကိတ္ထားတဲ့ အမႈန္႔၊ မဆလာတို႔ကို လိုအပ္ပါတယ္။

ျပဳလုပ္နည္း

Gu2ncPQ.jpg 

အရင္ဆံုး ပန္းကန္တစ္လံုးထဲမွာ ဂ်ံဳမႈန္႔နဲ႔ဆားကို ေရာထည့္လိုက္ပါ။ ဆီနည္းနည္းထည့္လိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ ေရေႏြးနည္းနည္းထည့္ၿပီး မုန္႔ႏွစ္ျဖစ္ေအာင္ လံုးလိုက္ပါ။ အာလူးအ႐ြယ္ေတာ္ (၆) လံုး၊ (၇) လံုးခန္႔ကိုေတာ့ ေရေႏြးဆူဆူမွာ ထည့္ျပဳတ္လိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ အခြံခြာလိုက္ၿပီး ဇလံုတစ္လံုးထဲမွာ ခက္ရင္းတစ္ေခ်ာင္းနဲ႔ ထိုးေခ်ၿပီး အာလူးေထာင္း (mashed potato) ကို ဖန္တီးေပးလိုက္ပါ။

ဒယ္အိုးျပားထဲမွာ ဆီထည့္လိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ အိႏၵိယဟင္းခတ္ အေမႊးအႀကိဳင္ေတြကို ထည့္လိုက္ပါ။ ဂ်င္းရယ္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴရယ္၊ င႐ုတ္သီးစိမ္းကို ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းထားတာရယ္ကိုလည္း ထည့္ၿပီး ေရာေမႊလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ င႐ုပ္သီးအက်က္မႈန္႔၊ နႏြင္းမႈန္႔၊ နံနံပင္အမႈန္႔၊ သရက္သီးအစိမ္းကို အမႈန္႔ႀကိတ္ထားတဲ့ အမႈန္႔၊ မဆလာတို႔ကိုလည္း ေရာထည့္ၿပီး သစ္သားေယာက္မနဲ႔ ေမႊေပးလိုက္ပါ။

အာလူးေထာင္းကို ဒယ္အိုးထဲေရာထည့္ၿပီး စမူဆာထဲထည့္ဖို႔ ႒ာပနာအာလူးဟင္းကို ခ်က္ျပဳတ္ေပးလိုက္ပါ။ အစပိုင္းမွာ သစ္သားေယာက္မနဲ႔ ေရာေမႊေပးၿပီး အေပါ့အငန္အတြက္ ဆားကိုလည္း လိုအပ္သလို ခ်ိန္ဆၿပီး ထည့္ေပးလိုက္ပါ။ အာလူးဟင္းက်က္ေလာက္ၿပီဆိုရင္ေတာ့ ဇကာေပါက္ေလးေတြပါတဲ့ ဇြန္းအႀကီးတစ္ေခ်ာင္းနဲ႔ ဖိေခ်ၿပီး ေမႊေပးလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ေတာ့ မီးဖိုေပၚက ခ်ေပးႏိုင္ပါၿပီ။

ခုနက ျပဳလုပ္ထားတဲ့ ဂ်ံဳမုန္႔ႏွစ္ရယ္၊ အာလူးဟင္းရယ္ကို ပန္းကန္လံုးတစ္လံုးစီမွာ ထည့္ၿပီး စားပြဲေပၚမွာ တင္ထားလိုက္ပါ။ သစ္သားဘုတ္ျပားနဲ႔ ဒလိမ့္တံုးကိုလည္း အသင့္ျပင္ထားလိုက္ပါ။ ပန္းကန္လံုးထဲက ဂ်ံဳမုန္႔ႏွစ္ကို ယူလိုက္ၿပီး အလံုးေသးေသးေလးျဖစ္ေအာင္ လံုးလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ သစ္သားဘုတ္ျပားေပၚမွာ တင္ၿပီး ဒလိမ့္တံုးနဲ႔ လွိမ့္ေပးလိုက္ပါ။ ဒါဆိုရင္ မုန္႔ခ်ပ္ျပားေလးကို ရ႐ွိပါလိမ့္မယ္။

ရလာတဲ့ မုန္႔ခ်ပ္ျပားေလးကို ထပ္ခ်ပ္ခ်ပ္လိုက္ရင္ေတာ့ စက္ဝိုင္းျခမ္းပံုသ႑ာန္ မုန္႔ခ်ပ္ေလးကို ရ႐ွိမွာပါ။ ရလာတဲ့ မုန္႔ခ်ပ္ျပားေလးကို ေရနည္းနည္းစြတ္ၿပီး (သို႔) ဆီနည္းနည္းစြတ္ၿပီး ေရစစ္ပံုစံ (ဆီကေတာ့ပံုစံ) လိပ္ေပးလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ အာလူးေထာင္းဟင္းကို အစာသြပ္ေပးလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ေတာ့ စမူဆာပံုျဖစ္ေအာင္ မုန္႔ခ်ပ္ေလးကို ျပန္ပိတ္ေပးလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ေတာ့ လင္ပန္းထဲမွာ ထည့္ထားလိုက္ပါ။ က်န္တဲ့မုန္႔ႏွစ္ေလးေတြကိုလည္း အထက္ပါပံုစံအတုိင္း စမူဆာပံုေပၚေအာင္ လုပ္ေပးလိုက္ပါ။

ဒယ္အိုးတစ္လံုးထဲမွာ ဟင္းခ်က္ဆီကို (၂) လက္မခန္႔ထည့္ၿပီး အပူေပးလိုက္ပါ။ ဆီပူၿပီဆိုရင္ေတာ့ စမူဆာေလးေတြကို ဆီပူထဲမွာ ေၾကာ္ေပးလိုက္ပါ။ မိနစ္အနည္းငယ္ ေၾကာ္ၿပီး စမူဆာေလးေတြ ေ႐ႊအိုေရာင္ေျပာင္းလာၿပီဆိုရင္ ဆီပူထဲကဆယ္ထုတ္ၿပီး တစ္႐ွဴးစကၠဴေလးေပၚမွာတင္ၿပီး ဆီျပန္စစ္ေပးႏိုင္ပါၿပီ။

ၿပီးရင္ေတာ့ ပန္းကန္ျပားထဲထည့္ၿပီး မိမိႏွစ္သက္ရာ ေဆာ့စ္ေလးနဲ႔ တို႔စားႏိုင္ပါၿပီ။ အေကာင္းဆံုးကေတာ့ မန္က်ည္းသီးအႏွစ္ေလးကို ေရေႏြးထဲမွာစိမ္၊ ရလာတဲ့ မန္က်ည္းရည္ကို င႐ုပ္သီးစိမ္းေထာင္းနည္းနည္း၊ သံပုရာရည္နည္းနည္းေရာထားတဲ့ အညာစတိုင္လ္ အခ်ဥ္ပါပဲ။ အဲဒီအခ်ဥ္ေလးက စမူဆာနဲ႔ တြဲဖက္ရင္ အလိုက္ဖက္ဆံုးပါပဲေနာ္။

Source: Myfoodstory


ဆက်စပ်သတင်းများ


Newsletter
Don't Miss The Best Of Duwun

See stories of the future in your inbox each morning.

News
Entertainment
Sports
Women
Lifestyle
Tech

Copyright © 2018 Duwun.

Privacy Policy | About Us | Jobs