• Food & Recipe
    အိန္ဒိယစတိုင်လ် ကီးမားပလာတာလေး ကြော်စားကြရအောင်
Thiha Htun
[Unicode Version]

မဆာလာနံ့ မွှေးမွှေးလေးနဲ့ စားလို့ကောင်းတဲ့ ကီးမားပလာတာကို မနှစ်သက်တဲ့သူ ရှိမယ်မထင်ပါဘူး။ ကီးမားပလာတာက နာမည်ကျော် လမ်းဘေးအစားအစာ တစ်မျိုးဖြစ်ပြီး တကယ်ရောင်းကောင်းတဲ့ဆိုင်ဆိုရင် တန်းစီပြီးကို စောင့်ဝယ်ရတာပါ။ ကီးမားပလာတာလေးကို ကိုယ်တိုင်လုပ်စားချင်သူတွေအတွက် ပြုလုပ်နည်းလေးကို ဖော်ပြပေးလိုက်ပါတယ်နော်။

ပါဝင်ပစ္စည်းများ

dough-rolling-2.jpg 

ဂျုံမှုန့် (၁) ခွက်၊ ဆီ (၁) ဇွန်း၊ ဆားအနည်းငယ်၊ ဂေါ်ဖီထုပ် (၁) ခြမ်း၊ ကြက်သွန်နီ (၁/၂) ခွက်၊ အာလူး (၂) လုံး၊ နံနံပင် နုတ်နုတ်စင်းပြီးသား (၂) ဇွန်း၊ စမုံစပါး (၁/၂) ဇွန်း၊ မဆလာမှုန့် (၁/၂) ဇွန်း၊ ငရုတ်သီးမှုန့် (၁/၂) ဇွန်း၊ ဆားနည်းနည်း၊ ဇီရာစေ့ (၁/၂) ဇွန်း၊ ဆီ (၂) ဇွန်းတို့ကို လိုအပ်ပါတယ်။

ပြုလုပ်နည်း

Ajwain_Besan_Ka_Paratha_Masala_Paratha.jpg 

အရင်ဆုံး ဂျုံမှုန့်ရယ်၊ ဆားရယ်၊ စမုံစပါးရယ်၊ ရေရယ်ကို ရောပြီး မုန့်နှစ်လေးဖြစ်အောင် လုံးလိုက်ပါ။ မုန့်နှစ်လေးရပြီဆိုရင် အပေါ်မှာ ဆီလေးနည်းနည်းစွတ်ပြီး ဘေးခနဖယ်ထားလိုက်ပါ။

ဒယ်အိုးပြားတစ်လုံးထဲမှာ ဟင်းချက်ဆီနည်းနည်းထည့်ပြီး အပူပေးလိုက်ပါ။ ဇီရာစေ့လေးတွေကိုပါထည့်ပြီး ဆီပူထိုးပေးလိုက်ပါဦး။ ဇီရာစေ့ ဆီပူထိုးနေချိန်မှာ အာလူး (၂) လုံးကိုပြုတ်ပြီး ခက်ရင်းတစ်ချောင်းနဲ့ mashed potato (အာလူးထောင်း) လုပ်ပေးလိုက်ပါ။ ပြီးမှ ဆီအိုးထဲကို ဂေါ်ဖီထုပ်ကို တစ်ကိုက်စာ အတုံးလေးတွေ တုံးတစ်ထားတာရယ်၊ ကြက်သွန်နီရယ်၊ အာလူးထောင်းရယ်ကို ရောထည့်ပြီး ရောမွှေပေးလိုက်ပါ။

Cabbage-Stuffed-Paratha_620.jpg 

(၂) မိနစ်ခန့်ကြာရင် အရသာအပေါ့၊ အလေးပေါ်မူတည်ပြီး ဆားနည်းနည်း၊ နံနံပင်နဲ့ တခြားဟင်းခတ် အမွှေးအကြိုင်တွေကို ထည့်ပေးလိုက်ပါ။ ဒယ်အိုးကို အဖုံးမပိတ်ဘဲ ရေခမ်းသွားသည်အထိ ဆက်ချက်ပေးလိုက်ပါ။ ရေခမ်းပြီဆိုရင်တော့ ပန်းကန်တစ်လုံးထဲ လှယ်ထည့်ပြီး အအေးခံပေးလိုက်ပါ။

မုန့်နှစ်လုံးလေးတွေကိုတော့ အလုံးသေးသေးလေးတွေဖြစ်အောင် အညီအမျှ ခွဲထုတ်လိုက်ပါ။ အလုံးသေး တစ်လုံးကို သစ်သားဘုတ်ပြားပေါ် တင်လိုက်ပြီး ဒလိမ့်တုံးနဲ့ လှိမ့်ပေးလိုက်ပါ။ စက်ဝိုင်းပုံ မုန့်ပြားလေးဖြစ်သွားပြီဆိုရင်တော့ အအေးခံထားတဲ့ အာလူးဂေါ်ဖီဟင်း နည်းနည်းကို မုန့်နှစ်ပြားပေါ်မှာ ဖြန့်ပေးလိုက်ပါ။ ပြီးရင်တော့ အပေါ်ကနေ ဂျုံမှုန့်နည်းနည်း ဖြူးပေးလိုက်ပြီး ဒလိမ့်တုံးနဲ့ ပြန်လှိမ့်ပေးလိုက်ပါ။ ပလာတာမုန့်နှစ်ရဲ့ အပြင်ဘက်ကို ဟင်းတွေထွက်မသွားအောင် မုန့်အနားသားမှာ ရေလေးနည်းနည်း လိုက်စွတ်ပေးထားနိုင်ပါတယ်။

paneer-paratha-recipe.jpg 

မီးဖိုပေါ်မှာတော့ ဒယ်အိုးပြားတစ်လုံးကို အပူပေးလိုက်ပြီး ဟင်းချက်ဆီနည်းနည်းကို အစက်ချပေးလိုက်ပါ။ ဆီပူရင် ပလာတာမုန့်နှစ်ကို ဒယ်အိုးပြားပေါ်မှာ သံယောက်မလေးနဲ့ တင်ပေးလိုက်ပြီး ကြော်ပေးလိုက်ပါ။ နှစ်ဖက်လုံး အကျက်ညီအောင် ထက်အောက်လှန်ပေးလိုက်ပါဦး။ ကျန်တဲ့မုန့်နှစ်လေးတွေကိုလည်း ပုံပါအတိုင်း ကြော်ပေးလိုက်ပါဦး။

ပြီးရင်တော့ ပလာတာလေးတွေကို ပန်းကန်ပြားတစ်ချပ်ထဲထည့်ပြီး စားတော်ပဲပြုတ်လေးနဲ့ တွဲဖက်သုံးဆောင်နိုင်ပါပြီနော်။

Source: Food.Ndtv

[Zawgyi Version]

မဆာလာနံ႔ ေမႊးေမႊးေလးနဲ႔ စားလို႔ေကာင္းတဲ့ ကီးမားပလာတာကို မႏွစ္သက္တဲ့သူ ႐ွိမယ္မထင္ပါဘူး။ ကီးမားပလာတာက နာမည္ေက်ာ္ လမ္းေဘးအစားအစာ တစ္မ်ိဳးျဖစ္ၿပီး တကယ္ေရာင္းေကာင္းတဲ့ဆိုင္ဆိုရင္ တန္းစီၿပီးကို ေစာင့္ဝယ္ရတာပါ။ ကီးမားပလာတာေလးကို ကိုယ္တိုင္လုပ္စားခ်င္သူေတြအတြက္ ျပဳလုပ္နည္းေလးကို ေဖာ္ျပေပးလိုက္ပါတယ္ေနာ္။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား

dough-rolling-2.jpg 

ဂ်ံဳမႈန္႔ (၁) ခြက္၊ ဆီ (၁) ဇြန္း၊ ဆားအနည္းငယ္၊ ေဂၚဖီထုပ္ (၁) ျခမ္း၊ ၾကက္သြန္နီ (၁/၂) ခြက္၊ အာလူး (၂) လံုး၊ နံနံပင္ ႏုတ္ႏုတ္စင္းၿပီးသား (၂) ဇြန္း၊ စမုံစပါး (၁/၂) ဇြန္း၊ မဆလာမႈန္႔ (၁/၂) ဇြန္း၊ င႐ုတ္သီးမႈန္႔ (၁/၂) ဇြန္း၊ ဆားနည္းနည္း၊ ဇီရာေစ့ (၁/၂) ဇြန္း၊ ဆီ (၂) ဇြန္းတို႔ကို လိုအပ္ပါတယ္။

ျပဳလုပ္နည္း

Ajwain_Besan_Ka_Paratha_Masala_Paratha.jpg 

အရင္ဆံုး ဂ်ံဳမႈန္႔ရယ္၊ ဆားရယ္၊ စမံုစပါးရယ္၊ ေရရယ္ကို ေရာၿပီး မုန္႔ႏွစ္ေလးျဖစ္ေအာင္ လံုးလိုက္ပါ။ မုန္႔ႏွစ္ေလးရၿပီဆိုရင္ အေပၚမွာ ဆီေလးနည္းနည္းစြတ္ၿပီး ေဘးခနဖယ္ထားလိုက္ပါ။

ဒယ္အိုးျပားတစ္လံုးထဲမွာ ဟင္းခ်က္ဆီနည္းနည္းထည့္ၿပီး အပူေပးလိုက္ပါ။ ဇီရာေစ့ေလးေတြကိုပါထည့္ၿပီး ဆီပူထိုးေပးလိုက္ပါဦး။ ဇီရာေစ့ ဆီပူထိုးေနခ်ိန္မွာ အာလူး (၂) လံုးကိုျပဳတ္ၿပီး ခက္ရင္းတစ္ေခ်ာင္းနဲ႔ mashed potato (အာလူးေထာင္း) လုပ္ေပးလိုက္ပါ။ ၿပီးမွ ဆီအိုးထဲကို ေဂၚဖီထုပ္ကို တစ္ကိုက္စာ အတံုးေလးေတြ တံုးတစ္ထားတာရယ္၊ ၾကက္သြန္နီရယ္၊ အာလူးေထာင္းရယ္ကို ေရာထည့္ၿပီး ေရာေမႊေပးလိုက္ပါ။

(၂) မိနစ္ခန္႔ၾကာရင္ အရသာအေပါ့၊ အေလးေပၚမူတည္ၿပီး ဆားနည္းနည္း၊ နံနံပင္နဲ႔ တျခားဟင္းခတ္ အေမႊးအႀကိဳင္ေတြကို ထည့္ေပးလိုက္ပါ။ ဒယ္အုိးကို အဖံုးမပိတ္ဘဲ ေရခမ္းသြားသည္အထိ ဆက္ခ်က္ေပးလိုက္ပါ။ ေရခမ္းၿပီဆိုရင္ေတာ့ ပန္းကန္တစ္လံုးထဲ လွယ္ထည့္ၿပီး အေအးခံေပးလိုက္ပါ။

မုန္႔ႏွစ္လံုးေလးေတြကိုေတာ့ အလံုးေသးေသးေလးေတြျဖစ္ေအာင္ အညီအမွ် ခြဲထုတ္လိုက္ပါ။ အလံုးေသး တစ္လံုးကို သစ္သားဘုတ္ျပားေပၚ တင္လိုက္ၿပီး ဒလိမ့္တံုးနဲ႔ လွိမ့္ေပးလိုက္ပါ။ စက္ဝိုင္းပံု မုန္႔ျပားေလးျဖစ္သြားၿပီဆိုရင္ေတာ့ အေအးခံထားတဲ့ အာလူးေဂၚဖီဟင္း နည္းနည္းကို မုန္႔ႏွစ္ျပားေပၚမွာ ျဖန္႔ေပးလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ေတာ့ အေပၚကေန ဂ်ံဳမႈန္႔နည္းနည္း ျဖဴးေပးလိုက္ၿပီး ဒလိမ့္တံုးနဲ႔ ျပန္လွိမ့္ေပးလိုက္ပါ။ ပလာတာမုန္႔ႏွစ္ရဲ႕ အျပင္ဘက္ကို ဟင္းေတြထြက္မသြားေအာင္ မုန္႔အနားသားမွာ ေရေလးနည္းနည္း လိုက္စြတ္ေပးထားႏုိင္ပါတယ္။

မီးဖိုေပၚမွာေတာ့ ဒယ္အိုးျပားတစ္လံုးကို အပူေပးလိုက္ၿပီး ဟင္းခ်က္ဆီနည္းနည္းကို အစက္ခ်ေပးလိုက္ပါ။ ဆီပူရင္ ပလာတာမုန္႔ႏွစ္ကို ဒယ္အိုးျပားေပၚမွာ သံေယာက္မေလးနဲ႔ တင္ေပးလိုက္ၿပီး ေၾကာ္ေပးလိုက္ပါ။ ႏွစ္ဖက္လံုး အက်က္ညီေအာင္ ထက္ေအာက္လွန္ေပးလိုက္ပါဦး။ က်န္တဲ့မုန္႔ႏွစ္ေလးေတြကိုလည္း ပံုပါအတိုင္း ေၾကာ္ေပးလိုက္ပါဦး။

ၿပီးရင္ေတာ့ ပလာတာေလးေတြကို ပန္းကန္ျပားတစ္ခ်ပ္ထဲထည့္ၿပီး စားေတာ္ပဲျပဳတ္ေလးနဲ႔ တြဲဖက္သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီေနာ္။

Source: Food.Ndtv


ဆက်စပ်သတင်းများ


Newsletter
Don't Miss The Best Of Duwun

See stories of the future in your inbox each morning.

News
Entertainment
Sports
Women
Lifestyle
Tech

Copyright © 2018 Duwun.

Privacy Policy | About Us | Jobs