• Food & Recipe
    ကိုရီးယား အာလူးပန်ကိတ်လုပ်နည်း
Thiha Htun
[Unicode Version]

မနက်စာကို ပဲပြုတ်ထမင်း၊ မုန့်ဟင်းခါး၊ ထမင်းကြော်၊ ရှမ်းခေါက်ဆွဲ.... ဒါတွေချည်းပဲ စားနေရတာ မရိုးလွန်းဘူးလား။ အိမ်မှာ အလွယ်တကူ လုပ်လို့ရမဲ့ အစားအစာ အဆန်းလေးတွေ ဆိုရင်ကော စိတ်ဝင်စားကြလား။ ဒီနေ့ပြပေးချင်တဲ့ အစားအစာလေးကတော့ ကိုရီးယား အာလူးပန်ကိတ်ပါပဲ။

potato-pancake-piece-590x386.jpg 

ပုံမှန်အတိုင်းဆိုရင် ပန်ကိတ်ကို ဂျုံနဲ့ပြုလုပ်ပြီး ပျားရည်ဆမ်းစားတတ်ကြပေမဲ့ ကိုရီးယားပန်ကိတ်ကိုတော့ အာလူးမှုန့်နဲ့ ပြုလုပ်ပြီး ပဲငံပြာရည်နဲ့ ငရုပ်သီး တွဲဖက်ထားတဲ့ ဆော့စ်ဆမ်းစားကြပါတယ်။ ပြုလုပ်ပုံ အဆင့်ဆင့်ကလည်း ရိုးရှင်းပြီး ပါဝင်ပစ္စည်းတွေကလည်း နည်းတော့ လုပ်လိုက်ရတာ လွယ်ကူစေမှာပါ။

ပါဝင်ပစ္စည်းများ

6f348217e6842e9e45f7e467a3057259.jpg 

အာလူးပန်ကိတ် ပြုလုပ်ဖို့အတွက် အာလူးအကြီး (၁) လုံး၊ ကြက်သွန်နီလှီးပြီးသား (၁/၄) ခွက်၊ ဆားအနည်းငယ်၊ အာလူးကစီမှုန့် (၁/၄) ခွက်၊ ဟင်းချက်ဆီ (၁/၄) ခွက်တို့ကို လိုအပ်ပါတယ်။ ဆော့စ်အတွက်ကတော့ ပဲငံပြာရည်အနောက် (၂) ဇွန်း၊ ရှာလကာရည် (၁) ဇွန်း၊ ကြက်သွန်မြိတ် (၁) ပင်၊ ပါးပါးလှီးထားတဲ့ ကြက်သွန်နီ (၁/၄) ခွက်၊ ငရုတ်ပွသီး (၁) လုံး၊ သကြား (၁/၂) ဇွန်း တို့ကို လိုအပ်ပါတယ်။

ပြုလုပ်နည်း

potato-grate-590x332.jpg

အရင်ဆုံး ဆော့စ်ပြုလုပ်ဖို့အတွက် ပဲငံပြာရည်၊ ရှာလကာရည်၊ ကြက်သွန်မြိတ် ပါးပါးလှီးထားတာ၊ ကြက်သွန်နီ ပါးပါးလှီးထားတာ၊ ငရုပ်ပွသီး ပါးပါးလှီးထားတာနဲ့ သကြားတို့ကို ပန်းကန်လုံးတစ်လုံးထဲမှာ ရောထည့်ပြီး သကြားအရည်ပျော်သည်အထိ ရောမွှေပေးလိုက်ပါ။ ပြီးရင်တော့ ဘေးခနဖယ်ထားလိုက်ပါ။

potato-pancake-batter-590x451.jpg

အာလူးနဲ့ ကြက်သွန်နီကိုတော့ အခွံခွာပြီး ခြစ်နဲ့ အမှုန့်လေးတွေရအောင် ခြစ်ထုတ်လိုက်ပါ။ ရလာတဲ့ အာလူးမှုန့်လေးတွေနဲ့ ကြက်သွန်နီအမှုန့်တွေကို ဇလုံတစ်လုံးထဲပေါင်းထည့်ပြီး မွှေပေးလိုက်ပါ။ ပြီးရင် ဆားနဲ့အာလူးကစီမှုန့်ကိုလည်း ရောထည့်ပြီး မွှေပေးလိုက်ပါဦး။

gamjajeon-mixture-590x332.jpg 

Nonstick pan လို့ခေါ်တဲ့ အောက်ခြေမှာ အစားအစာတွေ မကပ်အောင် စီမံထားတဲ့ ဒယ်အိုးပြားတစ်လုံးထဲမှာ ဟင်းချက်ဆီ (၂) ဇွန်းခန့်ထည့်ပြီး အပူပေးလိုက်ပါ။ ပြီးရင်တော့ အာလူးအနှစ်ကို ထည့်ပြီး သံယောက်မလေးနဲ့ ညီအောင် လိုက်ညှိပေးလိုက်ပါ။

မိနစ်အနည်းငယ်လောက် ချက်ပြုတ်ပြီးရင်တော့ ပန်ကိတ်လေး ပုံပေါ်လာပါလိမ့်မယ်။ ပန်ကိတ်ရဲ့ အောက်ခြေမှာ ကြွပ်ရွပြီး ရွှေရောင်သမ်းလာတဲ့အထိ ကြော်ပေးလိုက်ပါ။ ဒါဆိုရင် သံယောက်မလေးနဲ့ထိုးလှန်ပြီး ပန်ကိတ်ကို ထက်အောက်လှန်ပေးလိုက်ပါဦး။

gamjajeon-pan-590x332.jpg 

ပန်ကိတ်ကို သံယောက်မလေးနဲ့ မလိုက်ပြီး  ဟင်းချက်ဆီနည်းနည်းလည်း ထပ်ထည့်ချင် ထည့်လိုက်ပါဦး။ နှစ်ဖက်စလုံး ရွှေအိုရောင်သမ်းသည်အထိ ကြော်ပေးဖို့ဆိုရင် အချိန် (၈) မိနစ်ကနေ (၁၀) မိနစ်ကြား ကြာနိုင်ပါတယ်။ ပြီးရင်တော့ အာလူးပန်ကိတ်လေးကို ပန်းကန်ပြားထဲ ပြောင်းထည့်ပြီး ဆော့စ်နဲ့ တွဲဖက်ပြီး စားသုံးနိုင်ပါပြီ။

Source: Maangchi

[Zawgyi Version]

မနက္စာကို ပဲျပဳတ္ထမင္း၊ မုန္႔ဟင္းခါး၊ ထမင္းေၾကာ္၊ ႐ွမ္းေခါက္ဆြဲ.... ဒါေတြခ်ည္းပဲ စားေနရတာ မ႐ိုးလြန္းဘူးလား။ အိမ္မွာ အလြယ္တကူ လုပ္လို႔ရမဲ့ အစားအစာ အဆန္းေလးေတြ ဆိုရင္ေကာ စိတ္ဝင္စားၾကလား။ ဒီေန႔ျပေပးခ်င္တဲ့ အစားအစာေလးကေတာ့ ကိုရီးယား အာလူးပန္ကိတ္ပါပဲ။

ပံုမွန္အတိုင္းဆိုရင္ ပန္ကိတ္ကို ဂ်ံဳနဲ႔ျပဳလုပ္ၿပီး ပ်ားရည္ဆမ္းစားတတ္ၾကေပမဲ့ ကိုရီးယားပန္ကိတ္ကိုေတာ့ အာလူးမႈန္႔နဲ႔ ျပဳလုပ္ၿပီး ပဲငံျပာရည္နဲ႔ င႐ုပ္သီး တြဲဖက္ထားတဲ့ ေဆာ့စ္ဆမ္းစားၾကပါတယ္။ ျပဳလုပ္ပံု အဆင့္ဆင့္ကလည္း ႐ိုး႐ွင္းၿပီး ပါဝင္ပစၥည္းေတြကလည္း နည္းေတာ့ လုပ္လိုက္ရတာ လြယ္ကူေစမွာပါ။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား

6f348217e6842e9e45f7e467a3057259.jpg 

အာလူးပန္ကိတ္ ျပဳလုပ္ဖို႔အတြက္ အာလူးအႀကီး (၁) လံုး၊ ၾကက္သြန္နီလွီးၿပီးသား (၁/၄) ခြက္၊ ဆားအနည္းငယ္၊ အာလူးကစီမႈန္႔ (၁/၄) ခြက္၊ ဟင္းခ်က္ဆီ (၁/၄) ခြက္တို႔ကို လိုအပ္ပါတယ္။ ေဆာ့စ္အတြက္ကေတာ့ ပဲငံျပာရည္အေနာက္ (၂) ဇြန္း၊ ႐ွာလကာရည္ (၁) ဇြန္း၊ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ (၁) ပင္၊ ပါးပါးလွီးထားတဲ့ ၾကက္သြန္နီ (၁/၄) ခြက္၊ င႐ုတ္ပြသီး (၁) လံုး၊ သၾကား (၁/၂) ဇြန္း တို႔ကို လိုအပ္ပါတယ္။

ျပဳလုပ္နည္း

potato-grate-590x332.jpg

အရင္ဆံုး ေဆာ့စ္ျပဳလုပ္ဖို႔အတြက္ ပဲငံျပာရည္၊ ႐ွာလကာရည္၊ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ ပါးပါးလွီးထားတာ၊ ၾကက္သြန္နီ ပါးပါးလွီးထားတာ၊ င႐ုပ္ပြသီး ပါးပါးလွီးထားတာနဲ႔ သၾကားတို႔ကို ပန္းကန္လံုးတစ္လံုးထဲမွာ ေရာထည့္ၿပီး သၾကားအရည္ေပ်ာ္သည္အထိ ေရာေမႊေပးလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ေတာ့ ေဘးခနဖယ္ထားလိုက္ပါ။

အာလူးနဲ႔ ၾကက္သြန္နီကိုေတာ့ အခြံခြာၿပီး ျခစ္နဲ႔ အမႈန္႔ေလးေတြရေအာင္ ျခစ္ထုတ္လိုက္ပါ။ ရလာတဲ့ အာလူးမႈန္႔ေလးေတြနဲ႔ ၾကက္သြန္နီအမႈန္႔ေတြကို ဇလံုတစ္လံုးထဲေပါင္းထည့္ၿပီး ေမႊေပးလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ ဆားနဲ႔အာလူးကစီမႈန္႔ကိုလည္း ေရာထည့္ၿပီး ေမႊေပးလိုက္ပါဦး။

Nonstick pan လို႔ေခၚတဲ့ ေအာက္ေျခမွာ အစားအစာေတြ မကပ္ေအာင္ စီမံထားတဲ့ ဒယ္အိုးျပားတစ္လံုးထဲမွာ ဟင္းခ်က္ဆီ (၂) ဇြန္းခန္႔ထည့္ၿပီး အပူေပးလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ေတာ့ အာလူးအႏွစ္ကို ထည့္ၿပီး သံေယာက္မေလးနဲ႔ ညီေအာင္ လိုက္ညွိေပးလိုက္ပါ။

မိနစ္အနည္းငယ္ေလာက္ ခ်က္ျပဳတ္ၿပီးရင္ေတာ့ ပန္ကိတ္ေလး ပံုေပၚလာပါလိမ့္မယ္။ ပန္ကိတ္ရဲ႕ ေအာက္ေျခမွာ ၾကြပ္႐ြၿပီး ေရႊေရာင္သမ္းလာတဲ့အထိ ေၾကာ္ေပးလိုက္ပါ။ ဒါဆိုရင္ သံေယာက္မေလးနဲ႔ထိုးလွန္ၿပီး ပန္ကိတ္ကို ထက္ေအာက္လွန္ေပးလိုက္ပါဦး။

ပန္ကိတ္ကို သံေယာက္မေလးနဲ႔ မလိုက္ၿပီး  ဟင္းခ်က္ဆီနည္းနည္းလည္း ထပ္ထည့္ခ်င္ ထည့္လိုက္ပါဦး။ ႏွစ္ဖက္စလံုး ေရႊအိုေရာင္သမ္းသည္အထိ ေၾကာ္ေပးဖို႔ဆိုရင္ အခ်ိန္ (၈) မိနစ္ကေန (၁၀) မိနစ္ၾကား ၾကာႏိုင္ပါတယ္။ ၿပီးရင္ေတာ့ အာလူးပန္ကိတ္ေလးကို ပန္းကန္ျပားထဲ ေျပာင္းထည့္ၿပီး ေဆာ့စ္နဲ႔ တြဲဖက္ၿပီး စားသံုးႏိုင္ပါၿပီ။

Source: Maangchi


ဆက်စပ်သတင်းများ


Newsletter
Don't Miss The Best Of Duwun

See stories of the future in your inbox each morning.

News
Entertainment
Sports
Women
Lifestyle
Tech

Copyright © 2018 Duwun.

Privacy Policy | About Us | Jobs