• Food & Recipe
    ကြက်သွန်ဖြူ မုန်ညင်းကြော် ကြော်စားကြမယ်
Thiha Htun
[Unicode Version]

မုန်ညင်းရွက်ဟာ ကျွန်တော်တို့ မြန်မာလူမျိုးတွေရဲ့ အရံဟင်းလျာတွေထဲမှာ မပါမဖြစ်နေရာက ပါတဲ့ အရွက်တစ်မျိုးပါ။ မုန်ညင်းရွက်ကို ကြော်ပဲစားစား၊ သုပ်ပဲစားစား၊ ဟင်းချိုပဲ ချက်သောက်သောက် စွယ်စုံလုပ်စားလို့ ရတာကိုး။ ဒီနေ့မှာတော့ ကြက်သွန်ဖြူကို ဓားပြားရိုက်ပြီး မုန်ညင်းရွက်နဲ့ ရောကြော်ထားတဲ့ ကြက်သွန်ဖြူ မုန်ညင်းကြော် ချက်နည်းလေးကို ဖော်ပြပေးသွားမှာပါ။

ပါဝင်ပစ္စည်းများ

bok-choy-stir-fry.jpg 

ကြက်သွန်ဖြူ မုန်ညင်းရွက်ကြော် ချက်ပြုတ်ဖို့အတွက် လိုအပ်တဲ့ ပါဝင်ပစ္စည်းတွေကတော့ မုန်ညင်းရွက် အငယ်စား (baby bok choy) (၁) ပေါင်၊ ဟင်းချက်ဆီ (၂) ဇွန်း၊ ဓားပြားရိုက်ထားတဲ့ ကြက်သွန်ဖြူ (၅) တောင့်၊ ဆားအနည်းငယ်၊ ငရုပ်ကောင်းမှုန့် အဖြူအနည်းငယ်၊ သကြားအနည်းငယ်တို့ပဲ ဖြစ်ပါတယ်။

ပြုလုပ်နည်း

garlic-bok-choy-1.jpg 

အရင်ဆုံး မုန်ညင်းရွက်ကို အရိုးနဲ့ အရွက် အရင်ခွဲထုတ်ရပါမယ်။ ပြီးမှ မုန်ညင်းရွက်လေးတွေကို ဝါးရအဆင်ပြေအောင် ထက်ခြမ်းခြမ်းပေးရပါမယ်။ ဖြစ်နိုင်ရင် မုန်ညင်းရွက်လေးတွေကို အရွယ်အစားညီအောင် လှီးပေးလိုက်ပါ။ ဒါမှသာ အကျက်ညီပြီး စားလို့ကောင်းမှာပါ။

ရလာတဲ့ မုန်ညင်းရွက်တွေကို ရေအေးနဲ့ (၂) ကြိမ် (၃) ကြိမ်ခန့် ဆေးပေးလိုက်ပါ။ မုန်ညင်းရွက်က အခင်းထဲမှာ ပေါက်တဲ့အပင်ဖြစ်ပြီး ပိုးသတ်ဆေးတွေ ဘာတွေ ဖြန်းမထားဘူး မပြောနိုင်တော့ ရေအထပ်ထပ် ဆေးလိုက်တာ ပိုစိတ်ချရပါတယ်။ ရေဆေးပြီးရင်တော့ ရေပြန်စစ်ပေးဖို့ မမေ့နဲ့ဦးနော်။ ဘာဖြစ်လို့လဲဆိုတော့ မုန်ညင်းရွက်ထဲမှာ ရေစိုထိုင်းဆ များနေမယ်ဆိုရင် ဟင်းအရသာ အပေါ်မှာ သက်ရောက်မှုတစ်ခု ရှိစေနိုင်လို့ပါပဲ။

garlic-bok-choy.jpg 

ဒယ်အိုးတစ်လုံးထဲမှာ ဟင်းချက်ဆီ (၂) ဇွန်းထည့်ပြီး ဆီအပူပေးလိုက်ပါ။ ဆီပူပြီဆိုရင် အရင်ဆုံး ဓားပြားရိုက်ထားတဲ့ ကြက်သွန်ဖြူကို ထည့်ပေးလိုက်ပါ။ ပြီးမှသာ အပေါ်က မုန်ညင်းရွက်ကို ထည့်ပေးလိုက်ပါ။ ပြီးရင်တော့ သံယောက်မတစ်ချောင်းနဲ့ ကြက်သွန်ဖြု၊ ဆီနဲ့ မုန်ညင်းရွက်တို့ သမသွားအောင် မွှေပေးလိုက်ပါ။ ကြက်သွန်ဖြူ အရမ်းကျက်မသွားအောင် တောက်လျှောက် မွှေပေးနေဖို့ လိုပါတယ်။

garlicy-bok-choy.jpg 

တစ်မိနစ်လောက်ဆိုရင် အရွက်လေးတွေ ညှိုးစပြုလာပါလိမ့်မယ်။ အဲဒီအချိန်ကျရင် ဆား၊ ငရုပ်ကောင်းမှုန့်နဲ့ သကြားတို့ကို ထည့်ပေးနိုင်ပါပြီ။ အဲဒီနောက်ပိုင်းကတော့ သင့်အပေါ်ပဲ မူတည်သွားပါပြီ။ အရမ်းကြီးညှိုးတာ မကြိုက်ဘူးဆိုရင် နောက်တစ်မိနစ်လောက်ကြာရင် မီးပိတ်ပေးနိုင်ပြီး အရွက်ညှိုးညှိုး ပျော့ပျော့လေးမှ စားချင်တယ်ဆိုရင်တော့ မိမိစိတ်ကြိုက် အချိန်ယူနိုင်ပါတယ်။ ပြီးရင်တော့ ပန်းကန်ပြားတစ်ချပ်ထဲ ပြောင်းထည့်ပြီး တည်ခင်းဧည့်ခံနိုင်ပါပြီ။

Source: thewoksoflife

[Zawgyi Version]

မုန္ညင္း႐ြက္ဟာ ကြ်န္ေတာ္တို႔ ျမန္မာလူမ်ိဳးေတြရဲ႕ အရံဟင္းလ်ာေတြထဲမွာ မပါမျဖစ္ေနရာက ပါတဲ့ အ႐ြက္တစ္မ်ိဳးပါ။ မုန္ညင္း႐ြက္ကို ေၾကာ္ပဲစားစား၊ သုပ္ပဲစားစား၊ ဟင္းခ်ိဳပဲ ခ်က္ေသာက္ေသာက္ စြယ္စံုလုပ္စားလို႔ ရတာကိုး။ ဒီေန႔မွာေတာ့ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ဓားျပား႐ိုက္ၿပီး မုန္ညင္း႐ြက္နဲ႔ ေရာေၾကာ္ထားတဲ့ ၾကက္သြန္ျဖဴ မုန္ညင္းေၾကာ္ ခ်က္နည္းေလးကို ေဖာ္ျပေပးသြားမွာပါ။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား

bok-choy-stir-fry.jpg 

ၾကက္သြန္ျဖဴ မုန္ညင္း႐ြက္ေၾကာ္ ခ်က္ျပဳတ္ဖို႔အတြက္ လိုအပ္တဲ့ ပါဝင္ပစၥည္းေတြကေတာ့ မုန္ညင္း႐ြက္ အငယ္စား (baby bok choy) (၁) ေပါင္၊ ဟင္းခ်က္ဆီ (၂) ဇြန္း၊ ဓားျပား႐ိုက္ထားတဲ့ ၾကက္သြန္ျဖဴ (၅) ေတာင့္၊ ဆားအနည္းငယ္၊ င႐ုပ္ေကာင္းမႈန္႔ အျဖဴအနည္းငယ္၊ သၾကားအနည္းငယ္တို႔ပဲ ျဖစ္ပါတယ္။

ျပဳလုပ္နည္း

garlic-bok-choy-1.jpg 

အရင္ဆံုး မုန္ညင္း႐ြက္ကို အ႐ိုးနဲ႔ အ႐ြက္ အရင္ခြဲထုတ္ရပါမယ္။ ၿပီးမွ မုန္ညင္း႐ြက္ေလးေတြကို ဝါးရအဆင္ေျပေအာင္ ထက္ျခမ္းျခမ္းေပးရပါမယ္။ ျဖစ္ႏိုင္ရင္ မုန္ညင္း႐ြက္ေလးေတြကို အ႐ြယ္အစားညီေအာင္ လွီးေပးလိုက္ပါ။ ဒါမွသာ အက်က္ညီၿပီး စားလို႔ေကာင္းမွာပါ။

ရလာတဲ့ မုန္ညင္း႐ြက္ေတြကို ေရေအးနဲ႔ (၂) ႀကိမ္ (၃) ႀကိမ္ခန္႔ ေဆးေပးလိုက္ပါ။ မုန္ညင္း႐ြက္က အခင္းထဲမွာ ေပါက္တဲ့အပင္ျဖစ္ၿပီး ပိုးသတ္ေဆးေတြ ဘာေတြ ျဖန္းမထားဘူး မေျပာႏိုင္ေတာ့ ေရအထပ္ထပ္ ေဆးလိုက္တာ ပိုစိတ္ခ်ရပါတယ္။ ေရေဆးၿပီးရင္ေတာ့ ေရျပန္စစ္ေပးဖို႔ မေမ့နဲ႔ဦးေနာ္။ ဘာျဖစ္လို႔လဲဆိုေတာ့ မုန္ညင္း႐ြက္ထဲမွာ ေရစိုထိုင္းဆ မ်ားေနမယ္ဆိုရင္ ဟင္းအရသာ အေပၚမွာ သက္ေရာက္မႈတစ္ခု ႐ွိေစႏိုင္လို႔ပါပဲ။

ဒယ္အိုးတစ္လံုးထဲမွာ ဟင္းခ်က္ဆီ (၂) ဇြန္းထည့္ၿပီး ဆီအပူေပးလိုက္ပါ။ ဆီပူၿပီဆိုရင္ အရင္ဆံုး ဓားျပား႐ိုက္ထားတဲ့ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ထည့္ေပးလိုက္ပါ။ ၿပီးမွသာ အေပၚက မုန္ညင္း႐ြက္ကို ထည့္ေပးလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ေတာ့ သံေယာက္မတစ္ေခ်ာင္းနဲ႔ ၾကက္သြန္ျဖဳ၊ ဆီနဲ႔ မုန္ညင္း႐ြက္တို႔ သမသြားေအာင္ ေမႊေပးလိုက္ပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴ အရမ္းက်က္မသြားေအာင္ ေတာက္ေလွ်ာက္ ေမႊေပးေနဖို႔ လိုပါတယ္။

တစ္မိနစ္ေလာက္ဆိုရင္ အ႐ြက္ေလးေတြ ညွိဳးစျပဳလာပါလိမ့္မယ္။ အဲဒီအခ်ိန္က်ရင္ ဆား၊ င႐ုပ္ေကာင္းမႈန္႔နဲ႔ သၾကားတို႔ကို ထည့္ေပးႏိုင္ပါၿပီ။ အဲဒီေနာက္ပုိင္းကေတာ့ သင့္အေပၚပဲ မူတည္သြားပါၿပီ။ အရမ္းႀကီးညွိဳးတာ မႀကိဳက္ဘူးဆိုရင္ ေနာက္တစ္မိနစ္ေလာက္ၾကာရင္ မီးပိတ္ေပးႏိုင္ၿပီး အ႐ြက္ညွိဳးညွိဳး ေပ်ာ့ေပ်ာ့ေလးမွ စားခ်င္တယ္ဆိုရင္ေတာ့ မိမိစိတ္ႀကိဳက္ အခ်ိန္ယူႏိုင္ပါတယ္။ ၿပီးရင္ေတာ့ ပန္းကန္ျပားတစ္ခ်ပ္ထဲ ေျပာင္းထည့္ၿပီး တည္ခင္းဧည့္ခံႏိုင္ပါၿပီ။

Source: thewoksoflife


ဆက်စပ်သတင်းများ


Newsletter
Don't Miss The Best Of Duwun

See stories of the future in your inbox each morning.

News
Entertainment
Sports
Women
Lifestyle
Tech

Copyright © 2018 Duwun.

Privacy Policy | About Us | Jobs