• Food & Recipe
    ပဲနို့ရဲ့ ကျန်းမာရေးအကျိုးကျေးဇူး (၅) မျိုး
Thiha Htun
[Unicode Version]

ပဲပုပ်စေ့ကနေ ထုတ်ယူပြုလုပ်ထားတဲ့ ပဲနို့ဟာ နွားနို့နဲ့ ဆင်တူပေမဲ့ အာဟာရနဲ့ ဗိုက်တာမင်ဓာတ် ကြွယ်ဝတဲ့ သက်သတ်လွတ် သောက်စရာတစ်မျိုးပါ။ ပဲနဲ့ အဓိက ပြုလုပ်ထားတဲ့အတွက် အားရှိစေတာလည်း အမှန်ပါ။ ပဲနို့အေးအေးလေး တစ်ဘူး သောက်လိုက်ရရင် အမောပြေစေနိုင်ရုံမက ခန္ဓာကိုယ်အတွက် လိုအပ်တဲ့ ခွန်အားတွေကိုလည်း ပြန်လည်ပြည့်ဝ စေနိုင်ပါတယ်။ ပဲနို့ရဲ့ အဓိက ကျန်းမာရေး အကျိုးကျေးဇူးတွေကတော့...

၁။ ဝိတ်ကျစေတယ်

9.-Aid-In-Weight-Management.jpg 

ပဲနို့ရဲ့ အဓိက အကျိုးကျေးဇူးတစ်ချက်ကတော့ ဝိတ်ကျစေပြီး ခန္ဓာကိုယ်အလေးချိန်ကို ထိန်းညှိပေးနိုင်တာပါပဲ။ ပဲနို့သောက်ပေးခြင်းအားဖြင့် အဝလွန်နေသူတွေမှာ ရှိတတ်တဲ့ ဗိုက်ပူခြင်း၊ ခါးတုတ်ခြင်းတို့လို အခြေအနေတွေကို လျော့နည်းစေနိုင်ပါတယ်။ ပဲနို့ရဲ့ ဟော်မုန်းအပေါ် အကျိုးသက်ရောက်နိုင်စွမ်းက ဇီဝကမ္မ လုပ်ဆောင်မှုတွေကို ပြောင်းလဲစေနိုင်ပြီး LDL ကိုလက်စ်ထရောကိုလည်း ကျဆင်းစေနိုင်တဲ့အတွက် ဝိတ်ကျစေတာပါ။

၂။ နှလုံးကျန်းမာရေးကို ကောင်းမွန်စေတယ်

ပဲနို့ထဲမှာ ကြီးထွားဖွံ့ဖြိုးရေးအတွက် မရှိမဖြစ်လိုအပ်တဲ့ ပရိုတိန်းဓာတ် ကြွယ်ဝစွာပါဝင်ပါတယ်။ ပရိုတိန်းတွေကို ကျန်းမာရေးချို့ယွင်းမှု လက္ခဏာ အများအပြားကို ကာကွယ်ပေးနိုင်တဲ့ အမိုင်နိုအက်ဆစ်တွေနဲ့ ဖွဲ့စည်းထားပါတယ်။ ပဲနို့ပရိုတိန်းထဲမှာ ပါဝင်တဲ့ အမိုင်နိုအက်ဆစ်နဲ့ isoflavones တွေကတော့ LDL ကိုလက်စ်ထရောတွေ လျော့ကျစေဖို့လည်း အကူအညီပေးနိုင်ပါတယ်။ တခြားလေ့လာမှုတွေက ဖော်ပြနေတာကတော့ ပဲနို့သောက်သုံးခြင်းဟာ သက်ကြီးရွယ်အို အမျိုးသားတွေမှာ တွေ့ရတတ်တဲ့ အရည်ကြည် ကိုလက်စ်ထရောကို လျော့ကျစေပါတယ်။ Type 2 ဆီးချို ရောဂါသည်တွေမှာဆိုရင် ပဲနို့သောက်သုံးခြင်းက သွေးဖိအားပုံမှန်ဖြစ်ခြင်းနဲ့ ဆက်နွယ်နေပါတယ်။ ဒါကြောင့် ပဲနို့သောက်သုံးခြင်းဟာ နှလုံးကျန်းမာရေးကို ကြီးမားစွာ အထောက်အကူ ပြုစေနိုင်ပါတယ်။

၃။ သွေးဆုံးခြင်းနဲ့ ဆက်နွယ်တဲ့ ကျန်းမာရေးပြဿနာတွေကို လျော့နည်းစေတယ်

women-drinking-soy-milk-1024x640.jpg 

ပဲနို့သောက်သုံးခြင်းဟာ အမျိုးသမီးများ သွေးဆုံးကိုင်ခြင်းနဲ့ ဆက်နွယ်နေတဲ့ ကျန်းမာရေးပြဿနာတွေကို လျော့နည်းစေနိုင်ပါတယ်။ သုတေသနတွေအရတော့ ပဲနို့ထဲမှာပါဝင်တဲ့ isoflavones ဓာတ်တွေဟာ သွေးဆုံးကိုင်ပြီးသား အမျိုးသမီးတွေရဲ့ estrogen (လိင်စိတ်ဟော်မုန်း) ကို ကူညီထိန်းသိမ်း ပေးနိုင်ပါတယ်။ ဒါကြောင့် သွေးဆုံးပြီးသား အမျိုးသမီးတွေ ပဲနို့သောက်ပေးမယ်ဆိုရင် estrogen ဟော်မုန်းကင်းမဲ့မှုကြောင့် ဖြစ်တတ်တဲ့ စိတ်အတက်အကျမြန်ခြင်းကိုလည်း တားဆီးပေးနိုင်ပါသေးတယ်။ ပဲနို့ထဲမှာပါဝင်တဲ့ antioxidant တွေကလည်း အမျိုးသမီးတွေရဲ့ နာတာရှည်ရောဂါ လက္ခဏာတွေကို ကာကွယ်တားဆီးပေးနိုင်ပါတယ်။

၄။ အရိုးပွရောဂါကို သက်သာစေနိုင်တယ်

သက်ကြီးရွယ်အို အမျိုးသားတွေနဲ့ သွေးဆုံးကိုင်ပြီး အမျိုးသမီးတွေမှာ အဖြစ်များတဲ့ ရောဂါတစ်ခုကတော့ အရိုးပွရောဂါပါပဲ။ အရိုးပွလာခြင်း၊ အရိုးကျိုးလွယ်ခြင်းနဲ့ ကယ်လ်ဆီယမ် လျော့ပါးခြင်းစတဲ့ လက္ခဏာတွေဟာ သက်ကြီးရွယ်အို အမျိုးသား၊ အမျိုးသမီးတွေမှာ ဖော်ပြတတ်ပြီး သတိမထားရင် အသက်အန္တရာယ်ကိုပါ ချိန်းခြောက်နိုင်ပါတယ်။ သုတေသနအရတော့ အသား၊ ငါးတွေမှာပါဝင်တဲ့ ပရိုတိန်းဟာ ဆီးတွင်းကယ်လ်ဆီယမ် ပမာဏကို မြင့်မားလာစေနိုင်ပေမဲ့ ပဲနို့ကတော့ အဲဒီလိုမဖြစ်ပါဘူးတဲ့။ ပဲနို့ထဲက ပရိုတိန်းထဲမှာ လူ့ခန္ဓာကိုယ်ကို အန္တရာယ်မဖြစ်စေနိုင်တဲ့ ကယ်လ်ဆီယမ်တွေသာ ပါဝင်တဲ့အတွက် သက်ကြီးရွယ်အိုများ သောက်သုံးပေးရန် သင့်တော်ပါတယ်။

၅။ ကင်ဆာကာကွယ်နိုင်တယ်

Breast-Cancer.jpg 

သုတေသနတစ်ခုအရတော့ ပဲနို့သောက်သုံးခြင်းဟာ အရည်ကြည် estrogen လိင်စိတ်ဟော်မုန်း ပမာဏကို လျှော့ချပေးတဲ့အတွက် ရင်သားကင်ဆာအန္တရာယ်ကိုလည်း လျော့ကျစေပါတယ်။ ရင်သားကင်ဆာရောဂါက အမျိုးသမီးတွေကြားမှာ အဖြစ်အများဆုံး ကင်ဆာရောဂါဖြစ်ပြီး Estrogen လိင်စိတ်ဟော်မုန်းတွေဟာ ဒီကင်ဆာရောဂါနဲ့ ဆက်စပ်နေပါတယ်။ သွေးဆုံးကိုင်ပြီးတဲ့ အမျိုးသမီးတွေဟာ ရင်သားကင်ဆာဖြစ်နိုင်ခြေ အလွန်များတဲ့အတွက် ပဲနို့ကို ပုံမှန်သောက်ပေးသင့်ပါတယ်။ နောက်ပြီး လေ့လာမှုတစ်ခုအရဆိုရင် ပဲနို့ပုံမှန်သောက်တဲ့ အမျိုးသားတွေမှာ ဆီးကြိတ်ကင်ဆာ ဖြစ်နိုင်ခြေ အလွန်နည်းတယ်ဆိုတာပါပဲ။

ှSource: Organicfacts

[Zawgyi Version]

ပဲပုပ္ေစ့ကေန ထုတ္ယူျပဳလုပ္ထားတဲ့ ပဲႏို႔ဟာ ႏြားႏို႔နဲ႔ ဆင္တူေပမဲ့ အာဟာရနဲ႔ ဗိုက္တာမင္ဓာတ္ ၾကြယ္ဝတဲ့ သက္သတ္လြတ္ ေသာက္စရာတစ္မ်ိဳးပါ။ ပဲနဲ႔ အဓိက ျပဳလုပ္ထားတဲ့အတြက္ အား႐ွိေစတာလည္း အမွန္ပါ။ ပဲႏို႔ေအးေအးေလး တစ္ဘူး ေသာက္လိုက္ရရင္ အေမာေျပေစႏိုင္႐ံုမက ခႏၶာကိုယ္အတြက္ လိုအပ္တဲ့ ခြန္အားေတြကိုလည္း ျပန္လည္ျပည့္ဝ ေစႏိုင္ပါတယ္။ ပဲႏို႔ရဲ႕ အဓိက က်န္းမာေရး အက်ိဳးေက်းဇူးေတြကေတာ့...

၁။ ဝိတ္က်ေစတယ္

 

ပဲႏို႔ရဲ႕ အဓိက အက်ိဳးေက်းဇူးတစ္ခ်က္ကေတာ့ ဝိတ္က်ေစၿပီး ခႏၶာကိုယ္အေလးခ်ိန္ကို ထိန္းညွိေပးႏိုင္တာပါပဲ။ ပဲႏို႔ေသာက္ေပးျခင္းအားျဖင့္ အဝလြန္ေနသူေတြမွာ ႐ွိတတ္တဲ့ ဗိုက္ပူျခင္း၊ ခါးတုတ္ျခင္းတုိ႔လို အေျခအေနေတြကို ေလ်ာ့နည္းေစႏိုင္ပါတယ္။ ပဲႏို႔ရဲ႕ ေဟာ္မုန္းအေပၚ အက်ိဳးသက္ေရာက္ႏိုင္စြမ္းက ဇီဝကမၼ လုပ္ေဆာင္မႈေတြကို ေျပာင္းလဲေစႏိုင္ၿပီး LDL ကိုလက္စ္ထေရာကိုလည္း က်ဆင္းေစႏိုင္တဲ့အတြက္ ဝိတ္က်ေစတာပါ။

၂။ ႏွလံုးက်န္းမာေရးကို ေကာင္းမြန္ေစတယ္

ပဲႏို႔ထဲမွာ ႀကီးထြားဖြံ႕ၿဖိဳးေရးအတြက္ မ႐ွိမျဖစ္လိုအပ္တဲ့ ပ႐ိုတိန္းဓာတ္ ၾကြယ္ဝစြာပါဝင္ပါတယ္။ ပ႐ိုတိန္းေတြကို က်န္းမာေရးခ်ိဳ႕ယြင္းမႈ လကၡဏာ အမ်ားအျပားကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္တဲ့ အမိုင္ႏိုအက္ဆစ္ေတြနဲ႔ ဖြဲ႕စည္းထားပါတယ္။ ပဲႏို႔ပ႐ိုတိန္းထဲမွာ ပါဝင္တဲ့ အမိုင္ႏိုအက္ဆစ္နဲ႔ isoflavones ေတြကေတာ့ LDL ကိုလက္စ္ထေရာေတြ ေလ်ာ့က်ေစဖို႔လည္း အကူအညီေပးႏိုင္ပါတယ္။ တျခားေလ့လာမႈေတြက ေဖာ္ျပေနတာကေတာ့ ပဲႏို႔ေသာက္သံုးျခင္းဟာ သက္ႀကီး႐ြယ္အို အမ်ိဳးသားေတြမွာ ေတြ႕ရတတ္တဲ့ အရည္ၾကည္ ကိုလက္စ္ထေရာကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ Type 2 ဆီးခ်ိဳ ေရာဂါသည္ေတြမွာဆိုရင္ ပဲႏို႔ေသာက္သံုးျခင္းက ေသြးဖိအားပံုမွန္ျဖစ္ျခင္းနဲ႔ ဆက္ႏြယ္ေနပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ပဲႏို႔ေသာက္သံုးျခင္းဟာ ႏွလံုးက်န္းမာေရးကို ႀကီးမားစြာ အေထာက္အကူ ျပဳေစႏိုင္ပါတယ္။

၃။ ေသြးဆံုးျခင္းနဲ႔ ဆက္ႏြယ္တဲ့ က်န္းမာေရးျပႆနာေတြကို ေလ်ာ့နည္းေစတယ္

 

ပဲႏို႔ေသာက္သံုးျခင္းဟာ အမ်ိဳးသမီးမ်ား ေသြးဆံုးကိုင္ျခင္းနဲ႔ ဆက္ႏြယ္ေနတဲ့ က်န္းမာေရးျပႆနာေတြကို ေလ်ာ့နည္းေစႏိုင္ပါတယ္။ သုေတသနေတြအရေတာ့ ပဲႏို႔ထဲမွာပါဝင္တဲ့ isoflavones ဓာတ္ေတြဟာ ေသြးဆံုးကိုင္ၿပီးသား အမ်ိဳးသမီးေတြရဲ႕ estrogen (လိင္စိတ္ေဟာ္မုန္း) ကို ကူညီထိန္းသိမ္း ေပးႏိုင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ေသြးဆံုးၿပီးသား အမ်ိဳးသမီးေတြ ပဲႏို႔ေသာက္ေပးမယ္ဆိုရင္ estrogen ေဟာ္မုန္းကင္းမဲ့မႈေၾကာင့္ ျဖစ္တတ္တဲ့ စိတ္အတက္အက်ျမန္ျခင္းကိုလည္း တားဆီးေပးႏိုင္ပါေသးတယ္။ ပဲႏို႔ထဲမွာပါဝင္တဲ့ antioxidant ေတြကလည္း အမ်ိဳးသမီးေတြရဲ႕ နာတာ႐ွည္ေရာဂါ လကၡဏာေတြကို ကာကြယ္တားဆီးေပးႏိုင္ပါတယ္။

၄။ အ႐ိုးပြေရာဂါကို သက္သာေစႏိုင္တယ္

သက္ႀကီး႐ြယ္အို အမ်ိဳးသားေတြနဲ႔ ေသြးဆံုးကိုင္ၿပီး အမ်ိဳးသမီးေတြမွာ အျဖစ္မ်ားတဲ့ ေရာဂါတစ္ခုကေတာ့ အ႐ိုးပြေရာဂါပါပဲ။ အ႐ိုးပြလာျခင္း၊ အ႐ိုးက်ိဳးလြယ္ျခင္းနဲ႔ ကယ္လ္ဆီယမ္ ေလ်ာ့ပါးျခင္းစတဲ့ လကၡဏာေတြဟာ သက္ႀကီး႐ြယ္အို အမ်ိဳးသား၊ အမ်ိဳးသမီးေတြမွာ ေဖာ္ျပတတ္ၿပီး သတိမထားရင္ အသက္အႏၱရာယ္ကိုပါ ခ်ိန္းေျခာက္ႏိုင္ပါတယ္။ သုေတသနအရေတာ့ အသား၊ ငါးေတြမွာပါဝင္တဲ့ ပ႐ိုတိန္းဟာ ဆီးတြင္းကယ္လ္ဆီယမ္ ပမာဏကို ျမင့္မားလာေစႏိုင္ေပမဲ့ ပဲႏို႔ကေတာ့ အဲဒီလိုမျဖစ္ပါဘူးတဲ့။ ပဲႏို႔ထဲက ပ႐ုိတိန္းထဲမွာ လူ႔ခႏၶာကိုယ္ကို အႏၱရာယ္မျဖစ္ေစႏိုင္တဲ့ ကယ္လ္ဆီယမ္ေတြသာ ပါဝင္တဲ့အတြက္ သက္ႀကီး႐ြယ္အိုမ်ား ေသာက္သံုးေပးရန္ သင့္ေတာ္ပါတယ္။

၅။ ကင္ဆာကာကြယ္ႏိုင္တယ္

 

သုေတသနတစ္ခုအရေတာ့ ပဲႏို႔ေသာက္သံုးျခင္းဟာ အရည္ၾကည္ estrogen လိင္စိတ္ေဟာ္မုန္း ပမာဏကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးတဲ့အတြက္ ရင္သားကင္ဆာအႏၱရာယ္ကိုလည္း ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ ရင္သားကင္ဆာေရာဂါက အမ်ိဳးသမီးေတြၾကားမွာ အျဖစ္အမ်ားဆံုး ကင္ဆာေရာဂါျဖစ္ၿပီး Estrogen လိင္စိတ္ေဟာ္မုန္းေတြဟာ ဒီကင္ဆာေရာဂါနဲ႔ ဆက္စပ္ေနပါတယ္။ ေသြးဆံုးကိုင္ၿပီးတဲ့ အမ်ိဳးသမီးေတြဟာ ရင္သားကင္ဆာျဖစ္ႏိုင္ေျခ အလြန္မ်ားတဲ့အတြက္ ပဲႏို႔ကို ပံုမွန္ေသာက္ေပးသင့္ပါတယ္။ ေနာက္ၿပီး ေလ့လာမႈတစ္ခုအရဆိုရင္ ပဲႏို႔ပံုမွန္ေသာက္တဲ့ အမ်ိဳးသားေတြမွာ ဆီးႀကိတ္ကင္ဆာ ျဖစ္ႏိုင္ေျခ အလြန္နည္းတယ္ဆုိတာပါပဲ။

ွSource: Organicfacts


ဆက်စပ်သတင်းများ


Newsletter
Don't Miss The Best Of Duwun

See stories of the future in your inbox each morning.

News
Entertainment
Sports
Women
Lifestyle
Tech

Copyright © 2018 Duwun.

Privacy Policy | About Us | Jobs