• Food & Recipe
    အရွယ်တင်နုပျိုစေနိုင်ဖို့ စားသုံးသင့်တဲ့ အစားအစာများ
Thiha Htun
[Unicode Version]

အသက်အရွယ် နည်းနည်းရလာရင် စိတ်ဖိစီးမှုဒဏ်တွေ၊ အစားအသောက် အနေအထိုင် အသွားအလာ မဆင်ခြင်မှုတွေကြောင့် အရေပြားပေါ်မှာ အရေးအကြောင်းတွေ ပေါ်လာတတ်တာ သဘာဝပါ။ တချို့ဆိုရင် အရွယ်မတိုင်ခင် အိုမင်းရင့်ရော်သလို ထင်ရပြီး ပတ်ဝန်းကျင်ကလူတွေက ရှိရင်းစွဲအသက်ကို ပိုကြီးတယ်လို့ မြင်တာကိုပဲ ခံရတတ်ပါတယ်။ ဒီပြဿနာကို ဘယ်လိုဖြေရှင်းကြမလဲ။ ဖြေရှင်းနည်းလေးကတော့ လွယ်ပါတယ်။ အောက်ဖော်ပြပါ အစားအသောက်တွေကို နေ့စဉ်အစားအစာထဲမှာ ထည့်သွင်းပေးလိုက်ရုံပါပဲ။

၁။ ဘယ်ရီသီး

oat-and-berry-acai-bowl-104111-1.jpeg 

အရွယ်တင် နုပျိုစေတဲ့ ဂုဏ်သတ္တိပါဝင်တဲ့ အထဲမှာ ဘယ်ရီသီးက ထိပ်ဆုံးက ပါဝင်ပါတယ်။ ဘလူးဘယ်ရီသီး၊ စတော်ဘယ်ရီသီး၊ ရက်စ်ဘယ်ရီသီး စတဲ့ ဘယ်ရီသီးတွေထဲမှာ ဗိုက်တာမင်၊ သတ္ထုဓာတ်နဲ့ antioxidant တို့ ကြွယ်ဝစွာ ပါဝင်တဲ့အတွက် ဆဲလ်ပျက်ဆီးမှုကို အမြင့်မားဆုံး ကာကွယ်ပေးနိုင်ပါတယ်။ ဒါကြောင့် အရေပြားဆဲလ်တွေကိုလည်း ကျန်းမာစေပြီး အရွယ်တင် နုပျိုစေပါတယ်။

၂။ ကြက်သွန်နီ

DSC_7141.JPG 

ကိုယ်တွင်းကလီစာတွေနဲ့ အစာအိမ်ကို ကာကွယ်ဖို့အတွက် အကောင်းဆုံး အစားအသောက်ကတော့ ကြက်သွန်နီပါပဲ။ အသက်အရွယ် ရလာချိန်မှာ အစာအိမ်နဲ့ ကိုယ်တွင်းကလီစာ ကျန်းမာဖို့က အရေးကြီးလာပါတယ်။ ကြက်သွန်နီထဲမှာ အစာခြေစနစ်ကို အထူးကောင်းမွန်စေတဲ့ agent တွေ ပါဝင်တဲ့အတွက် အရွယ်တင်ခြင်းကိုလည်း အားပေးမှာပါနော်။

၃။ ငါး

baked-salmon-with-a-slice-of-lemon-and-some-dill-157505475-5835f7cc3df78c6f6ad3d072.jpg 

အသက်ကြီးချိန်မှာ နှလုံးကျန်းမာရေးသည်လည်း အရေးပါတဲ့ အစိတ်အပိုင်းတစ်ခု ဖြစ်လာပါတယ်။ နှလုံးကျန်းမာရေးက ဇီဝကမ္မစနစ်၊ စွမ်းအင်လယ်ဗယ်၊ လှုပ်ရှားနိုင်စွမ်း၊ သက်လုံနဲ့ တခြားအချက်တွေကို လွှမ်းမိုးနိုင်စွမ်း ရှိပါတယ်။ ဆယ်လ်မွန်ငါးတို့၊ တူနာငါးတို့လိုမျိုး အိုမီဂါသရီး ဖက်တီးအက်ဆစ် ကြွယ်ဝတဲ့ ငါးတွေဟာ ခန္ဓာကိုယ်ထဲမှာ ကိုလက်စ်ထရော ထိန်းသိမ်းပေးနိုင်ပြီး အရွယ်မတိုင်ခင် အိုမင်းရင့်ရော်ခြင်းကိုလည်း တားဆီးနိုင်ပါတယ်။

၄။ ပဲစေ့များ

16JPEASTER2-articleLarge.jpg 

ပဲစေ့တွေထဲမှာ အမျှင်ဓာတ်နဲ့ သတ္ထုဓာတ် ကြွယ်ဝစွာပါဝင်ပြီး အဲဒီ (၂) မျိုးစလုံးဟာ အထွေထွေကျန်းမာရေးအတွက် မရှိမဖြစ် အရေးပါပါတယ်။ ပဲစေ့တွေဟာ အာဟာရဖြည့်တင်းမှုကို မြှင့်တင်ပေးနိုင်သလို ဗိုက်အောင့်၊ ဗိုက်နာခြင်း၊ ဝမ်းချုပ်ခြင်း စတာတွေကိုလည်း တားဆီးပေးနိုင်ပါတယ်။ ဝမ်းတစ်လုံးကောင်းရင် ခေါင်းမခဲ ဆိုတဲ့အတိုင်း ဝမ်းဗိုက်ကျန်းမာရေး ကောင်းမွန်နေတော့ သွေးသားမှန်ကန်ပြီး အရွယ်တင် နုပျိုနေပါလိမ့်မယ်။

၅။ ချောကလက်အမဲ

1280-lowers-cholestoral.jpg 

နို့ပါဝင်မှု မရှိသလောက်နည်းပါးပြီး ကိုကိုးမှုန့်နဲ့ အဓိကပြုလုပ်ထားတဲ့ ချောကလက်အမဲဟာ အရေပြားဆဲလ်တွေကို ဒုက္ခပေးနိုင်တဲ့ ခရမ်းလွန်ရောင်ခြည်ဒဏ်မှ ကာကွယ်ပေးနိုင်စွမ်း ရှိပါတယ်။ တကယ်တော့ အရေပြားပေါ်ကို နေရောင်ခြည် တိုက်ရိုက်ထိတွေ့စေခြင်းဟာ လူကိုအိုမင်းရင့်ရော်စေပါတယ်။ ချောကလက်အမဲထဲမှာ ပါဝင်တဲ့ ဖလာဗိုနွိုက် (flavonoid) ကတော့ ဆဲလ်ရောင်ရမ်းခြင်းနဲ့ ဆဲလ်ပျက်ဆီးမှုတွေကို ကာကွယ်ပေးနိုင်ပါတယ်။

Source: Organicfacts

[Zawgyi Version]

အသက္အ႐ြယ္ နည္းနည္းရလာရင္ စိတ္ဖိစီးမႈဒဏ္ေတြ၊ အစားအေသာက္ အေနအထိုင္ အသြားအလာ မဆင္ျခင္မႈေတြေၾကာင့္ အေရျပားေပၚမွာ အေရးအေၾကာင္းေတြ ေပၚလာတတ္တာ သဘာဝပါ။ တခ်ိဳ႕ဆိုရင္ အ႐ြယ္မတိုင္ခင္ အိုမင္းရင့္ေရာ္သလို ထင္ရၿပီး ပတ္ဝန္းက်င္ကလူေတြက ႐ွိရင္းစြဲအသက္ကို ပိုႀကီးတယ္လို႔ ျမင္တာကိုပဲ ခံရတတ္ပါတယ္။ ဒီျပႆနာကို ဘယ္လိုေျဖ႐ွင္းၾကမလဲ။ ေျဖ႐ွင္းနည္းေလးကေတာ့ လြယ္ပါတယ္။ ေအာက္ေဖာ္ျပပါ အစားအေသာက္ေတြကို ေန႔စဥ္အစားအစာထဲမွာ ထည့္သြင္းေပးလိုက္႐ံုပါပဲ။

၁။ ဘယ္ရီသီး

oat-and-berry-acai-bowl-104111-1.jpeg 

အ႐ြယ္တင္ ႏုပ်ိဳေစတဲ့ ဂုဏ္သတၱိပါဝင္တဲ့ အထဲမွာ ဘယ္ရီသီးက ထိပ္ဆံုးက ပါဝင္ပါတယ္။ ဘလူးဘယ္ရီသီး၊ စေတာ္ဘယ္ရီသီး၊ ရက္စ္ဘယ္ရီသီး စတဲ့ ဘယ္ရီသီးေတြထဲမွာ ဗိုက္တာမင္၊ သတၳဳဓာတ္နဲ႔ antioxidant တို႔ ၾကြယ္ဝစြာ ပါဝင္တဲ့အတြက္ ဆဲလ္ပ်က္ဆီးမႈကို အျမင့္မားဆံုး ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အေရျပားဆဲလ္ေတြကိုလည္း က်န္းမာေစၿပီး အ႐ြယ္တင္ ႏုပ်ိဳေစပါတယ္။

၂။ ၾကက္သြန္နီ

DSC_7141.JPG 

ကိုယ္တြင္းကလီစာေတြနဲ႔ အစာအိမ္ကုိ ကာကြယ္ဖို႔အတြက္ အေကာင္းဆံုး အစားအေသာက္ကေတာ့ ၾကက္သြန္နီပါပဲ။ အသက္အ႐ြယ္ ရလာခ်ိန္မွာ အစာအိမ္နဲ႔ ကိုယ္တြင္းကလီစာ က်န္းမာဖုိ႔က အေရးႀကီးလာပါတယ္။ ၾကက္သြန္နီထဲမွာ အစာေျခစနစ္ကို အထူးေကာင္းမြန္ေစတဲ့ agent ေတြ ပါဝင္တဲ့အတြက္ အ႐ြယ္တင္ျခင္းကိုလည္း အားေပးမွာပါေနာ္။

၃။ ငါး

baked-salmon-with-a-slice-of-lemon-and-some-dill-157505475-5835f7cc3df78c6f6ad3d072.jpg 

အသက္ႀကီးခ်ိန္မွာ ႏွလုံးက်န္းမာေရးသည္လည္း အေရးပါတဲ့ အစိတ္အပိုင္းတစ္ခု ျဖစ္လာပါတယ္။ ႏွလံုးက်န္းမာေရးက ဇီဝကမၼစနစ္၊ စြမ္းအင္လယ္ဗယ္၊ လႈပ္႐ွားႏိုင္စြမ္း၊ သက္လံုနဲ႔ တျခားအခ်က္ေတြကို လႊမ္းမိုးႏိုင္စြမ္း ႐ွိပါတယ္။ ဆယ္လ္မြန္ငါးတို႔၊ တူနာငါးတို႔လိုမ်ိဳး အိုမီဂါသရီး ဖက္တီးအက္ဆစ္ ၾကြယ္ဝတဲ့ ငါးေတြဟာ ခႏၶာကုိယ္ထဲမွာ ကိုလက္စ္ထေရာ ထိန္းသိမ္းေပးႏိုင္ၿပီး အ႐ြယ္မတုိင္ခင္ အိုမင္းရင့္ေရာ္ျခင္းကိုလည္း တားဆီးႏိုင္ပါတယ္။

၄။ ပဲေစ့မ်ား

16JPEASTER2-articleLarge.jpg 

ပဲေစ့ေတြထဲမွာ အမွ်င္ဓာတ္နဲ႔ သတၳဳဓာတ္ ၾကြယ္ဝစြာပါဝင္ၿပီး အဲဒီ (၂) မ်ိဳးစလံုးဟာ အေထြေထြက်န္းမာေရးအတြက္ မ႐ွိမျဖစ္ အေရးပါပါတယ္။ ပဲေစ့ေတြဟာ အာဟာရျဖည့္တင္းမႈကို ျမွင့္တင္ေပးႏိုင္သလို ဗုိက္ေအာင့္၊ ဗိုက္နာျခင္း၊ ဝမ္းခ်ဳပ္ျခင္း စတာေတြကိုလည္း တားဆီးေပးႏိုင္ပါတယ္။ ဝမ္းတစ္လံုးေကာင္းရင္ ေခါင္းမခဲ ဆိုတဲ့အတိုင္း ဝမ္းဗိုက္က်န္းမာေရး ေကာင္းမြန္ေနေတာ့ ေသြးသားမွန္ကန္ၿပီး အ႐ြယ္တင္ ႏုပ်ိဳေနပါလိမ့္မယ္။

၅။ ေခ်ာကလက္အမဲ

1280-lowers-cholestoral.jpg 

ႏို႔ပါဝင္မႈ မ႐ွိသေလာက္နည္းပါးၿပီး ကိုကိုးမႈန္႔နဲ႔ အဓိကျပဳလုပ္ထားတဲ့ ေခ်ာကလက္အမဲဟာ အေရျပားဆဲလ္ေတြကို ဒုကၡေပးႏိုင္တဲ့ ခရမ္းလြန္ေရာင္ျခည္ဒဏ္မွ ကာကြယ္ေပးႏိုင္စြမ္း ႐ွိပါတယ္။ တကယ္ေတာ့ အေရျပားေပၚကို ေနေရာင္ျခည္ တိုက္႐ိုက္ထိေတြ႕ေစျခင္းဟာ လူကိုအိုမင္းရင့္ေရာ္ေစပါတယ္။ ေခ်ာကလက္အမဲထဲမွာ ပါဝင္တဲ့ ဖလာဗိုႏြိဳက္ (flavonoid) ကေတာ့ ဆဲလ္ေရာင္ရမ္းျခင္းနဲ႔ ဆဲလ္ပ်က္ဆီးမႈေတြကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။

Source: Organicfacts


ဆက်စပ်သတင်းများ


Newsletter
Don't Miss The Best Of Duwun

See stories of the future in your inbox each morning.

News
Entertainment
Sports
Women
Lifestyle
Tech

Copyright © 2018 Duwun.

Privacy Policy | About Us | Jobs