• Food & Recipe
    ချောကလက်စားပေးခြင်းက လူကိုပိုပြီး လိမ္မာပါးနပ်စေတယ်လို့ သုတေသီများဆို
Thiha Htun
[Unicode Version]

ဗယ်လင်းတိုင်းဒေး (ချစ်သူများနေ့) မှာ ချောကလက်တွေ တအားစားရလို့ စိတ်ညစ်နေပြီလား။ လူချစ်လူခင် ပေါတဲ့သူတွေ ဆိုတော့လည်း ချောကလက်တွေ ဝိုင်းဝိုင်းလည်နေမှာပေါ့နော်။ ဒါဆိုရင်တော့ ဝမ်းသာလိုက်ပါတော့။ ချောကလက်ချစ်သူတွေအတွက် သတင်းကောင်းလေးတစ်ခု ပါးစရာရှိပါတယ်။ အဲဒါကတော့ သုတေသနတစ်ခုရဲ့ အဆိုအရ ချောကလက်စားခြင်းဟာ ဦးနှောက်လုပ်ဆောင်မှုကို ကောင်းမွန်စေပြီး ပိုမို လိမ္မာပါးနပ်စေနိုင်ပါတယ်တဲ့။

 64367-continental-mdw-432g-lifestyle.jpg

Appetite ဂျာနယ်ထဲမှာ ဖော်ပြထားတဲ့ သုတေသနတစ်ခုထဲမှာ သုတေသီတွေဟာ MSLS ဆိုတဲ့ စနစ်တစ်ခုကိုသုံးပြီး အသက် (၂၃) နှစ်ကနေ (၉၈) ကြား လူဦးရေ (၉၆၈) ယောက်ဆီက ဒေတာတွေကို ကောက်ခံခဲ့ပါတယ်။ ဒေတာကောက်ခံရာမှာ သူတို့ရဲ့နေ့စဉ်အစားအသောက်တွေနဲ့ နှလုံးကျန်းမာရေး၊ ဦးနှောက်ကျန်းမာရေး အခြေအနေတွေကို နှိုင်းယှဉ်လေ့လာပြီးမှ စစ်တမ်းထုတ်ခဲ့တာ ဖြစ်ပါတယ်။

အဲဒီမှာ သုတေသီတွေဟာ ချောကလက်ကို ပုံမှန်စားသုံးပေးခြင်းက ဦးနှောက်ရဲ့လုပ်ဆောင်မှုတွေကို ပိုမိုမြန်ဆန်စေနိုင်ပြီး ပိုပြီး လိမ္မာပါးနပ်လာစေနိုင်တယ်လို့ ဆိုထားပါတယ်။ ချောကလက်ကို အကြိမ်ရေများများ စားပေးခြင်းက အမြင်အာရုံနဲ့ ဆက်နွယ်နေတဲ့ မှတ်ဉာဏ်ကောင်းမွန်လာခြင်း၊ အဖွဲ့အစည်းနဲ့ လုပ်ဆောင်ရာမှာ ပိုမိုလိမ္မာပါးနပ်လာခြင်း၊ ပတ်ဝန်းကျင်က အရာဝတ္ထုတွေကို ပိုမိုမှတ်သားနိုင်ခြင်း အစရှိတဲ့ အရာတွေနဲ့ ဆက်နွယ်နေပါတယ်။

static1.squarespace.com.jpg 

ချောကလက်နဲ့ ဦးနှောက်စွမ်းရည် ပိုမိုကောင်းမွန်လာခြင်း ကြားထဲမှာ ချိတ်ဆက်ပေးထားတဲ့ အရာကတော့ Cocoa Flavanol လို့ခေါ်တဲ့ ကိုကိုးမှုန့်ထဲမှာ ပါဝင်တဲ့ ဖလာဗာနော ဒြပ်ပေါင်းပါပဲ။ အဲဒီဒြပ်ပေါင်းက အပေါင်းလက္ခဏာဆောင်တဲ့ ဦးနှောက်လုပ်ဆောင်မှုတွေနဲ့ တိုက်ရိုက်ဆက်နွယ်နေပါတယ်။

အထူးသဖြင့် ချောကလက်အမဲ (dark chocolate) ထဲမှာ ဖလာဗာနော (flavanol) ပမာဏမြင့်မားစွာ ပါဝင်ပြီး နို့ချောကလက်တို့၊ ချောကလက်ဖြူတို့ထဲမှာတော့ ဖလာဗာနော (flavanol) ပါဝင်မှု အလွန်နည်းပါးပါတယ်။ တကယ်တော့ ဖလာဗာနော (flavanol) ဓာတ်ပေါင်းတွေဟာ လက်ဖက်ရည်၊ ဝိုင်နီနဲ့ စပျစ်သီး၊ ပန်းသီးတို့လို သစ်သီးတွေထဲမှာလည်း တွေ့ရှိရပါသေးတယ်။

chocolate-is-on-track-to-go-extinct-in-40-years.jpg.png 

သုတေသီတွေရဲ့ ဖော်ပြချက်အရ ကိုကိုးမှုန့်ထဲမှာ ပါဝင်တဲ့ ဖလာဗာနော (flavanol) ဓာတ်ပေါင်းကို ပုံမှန်မှီဝဲပေးခြင်းဟာ ဦးနှောက်လုပ်ဆောင်မှုပေါ်မှာ တိုက်ရိုက်အကျိုး ဖြစ်ထွန်းစေတဲ့ သက်ရောက်မှုတစ်ခုရှိပြီး အသက်အရွယ်ရလာခြင်းကြောင့် ဦးနှောက်ဆဲလ် ပျက်ဆီးမှုတွေကိုပါ တိုက်ဖျက်ပေးနိုင်ပါတယ်။

Source: Independent

[Zawgyi Version]

ဗယ္လင္းတိုင္းေဒး (ခ်စ္သူမ်ားေန႔) မွာ ေခ်ာကလက္ေတြ တအားစားရလို႔ စိတ္ညစ္ေနၿပီလား။ လူခ်စ္လူခင္ ေပါတဲ့သူေတြ ဆိုေတာ့လည္း ေခ်ာကလက္ေတြ ဝိုင္းဝုိင္းလည္ေနမွာေပါ့ေနာ္။ ဒါဆိုရင္ေတာ့ ဝမ္းသာလိုက္ပါေတာ့။ ေခ်ာကလက္ခ်စ္သူေတြအတြက္ သတင္းေကာင္းေလးတစ္ခု ပါးစရာ႐ွိပါတယ္။ အဲဒါကေတာ့ သုေတသနတစ္ခုရဲ႕ အဆိုအရ ေခ်ာကလက္စားျခင္းဟာ ဦးေႏွာက္လုပ္ေဆာင္မႈကို ေကာင္းမြန္ေစၿပီး ပိုမို လိမၼာပါးနပ္ေစႏိုင္ပါတယ္တဲ့။

 

Appetite ဂ်ာနယ္ထဲမွာ ေဖာ္ျပထားတဲ့ သုေတသနတစ္ခုထဲမွာ သုေတသီေတြဟာ MSLS ဆိုတဲ့ စနစ္တစ္ခုကိုသံုးၿပီး အသက္ (၂၃) ႏွစ္ကေန (၉၈) ၾကား လူဦးေရ (၉၆၈) ေယာက္ဆီက ေဒတာေတြကို ေကာက္ခံခဲ့ပါတယ္။ ေဒတာေကာက္ခံရာမွာ သူတို႔ရဲ႕ေန႔စဥ္အစားအေသာက္ေတြနဲ႔ ႏွလံုးက်န္းမာေရး၊ ဦးေႏွာက္က်န္းမာေရး အေျခအေနေတြကို ႏႈိင္းယွဥ္ေလ့လာၿပီးမွ စစ္တမ္းထုတ္ခဲ့တာ ျဖစ္ပါတယ္။

အဲဒီမွာ သုေတသီေတြဟာ ေခ်ာကလက္ကို ပံုမွန္စားသံုးေပးျခင္းက ဦးေႏွာက္ရဲ႕လုပ္ေဆာင္မႈေတြကို ပိုမိုျမန္ဆန္ေစႏုိင္ၿပီး ပိုၿပီး လိမၼာပါးနပ္လာေစႏိုင္တယ္လို႔ ဆိုထားပါတယ္။ ေခ်ာကလက္ကို အႀကိမ္ေရမ်ားမ်ား စားေပးျခင္းက အျမင္အာ႐ံုနဲ႔ ဆက္ႏြယ္ေနတဲ့ မွတ္ဉာဏ္ေကာင္းမြန္လာျခင္း၊ အဖြဲ႕အစည္းနဲ႔ လုပ္ေဆာင္ရာမွာ ပိုမိုလိမၼာပါးနပ္လာျခင္း၊ ပတ္ဝန္းက်င္က အရာဝတၳဳေတြကို ပိုမိုမွတ္သားႏုိင္ျခင္း အစ႐ွိတဲ့ အရာေတြနဲ႔ ဆက္ႏြယ္ေနပါတယ္။

 

ေခ်ာကလက္နဲ႔ ဦးေႏွာက္စြမ္းရည္ ပိုမိုေကာင္းမြန္လာျခင္း ၾကားထဲမွာ ခ်ိတ္ဆက္ေပးထားတဲ့ အရာကေတာ့ Cocoa Flavanol လို႔ေခၚတဲ့ ကိုကိုးမႈန္႔ထဲမွာ ပါဝင္တဲ့ ဖလာဗာေနာ ျဒပ္ေပါင္းပါပဲ။ အဲဒီျဒပ္ေပါင္းက အေပါင္းလကၡဏာေဆာင္တဲ့ ဦးေႏွာက္လုပ္ေဆာင္မႈေတြနဲ႔ တိုက္႐ိုက္ဆက္ႏြယ္ေနပါတယ္။

အထူးသျဖင့္ ေခ်ာကလက္အမဲ (dark chocolate) ထဲမွာ ဖလာဗာေနာ (flavanol) ပမာဏျမင့္မားစြာ ပါဝင္ၿပီး ႏို႔ေခ်ာကလက္တို႔၊ ေခ်ာကလက္ျဖဴတို႔ထဲမွာေတာ့ ဖလာဗာေနာ (flavanol) ပါဝင္မႈ အလြန္နည္းပါးပါတယ္။ တကယ္ေတာ့ ဖလာဗာေနာ (flavanol) ဓာတ္ေပါင္းေတြဟာ လက္ဖက္ရည္၊ ဝိုင္နီနဲ႔ စပ်စ္သီး၊ ပန္းသီးတို႔လို သစ္သီးေတြထဲမွာလည္း ေတြ႕႐ွိရပါေသးတယ္။

 

သုေတသီေတြရဲ႕ ေဖာ္ျပခ်က္အရ ကိုကိုးမႈန္႔ထဲမွာ ပါဝင္တဲ့ ဖလာဗာေနာ (flavanol) ဓာတ္ေပါင္းကို ပံုမွန္မွီဝဲေပးျခင္းဟာ ဦးေႏွာက္လုပ္ေဆာင္မႈေပၚမွာ တိုက္႐ိုက္အက်ိဳး ျဖစ္ထြန္းေစတဲ့ သက္ေရာက္မႈတစ္ခု႐ွိၿပီး အသက္အ႐ြယ္ရလာျခင္းေၾကာင့္ ဦးေႏွာက္ဆဲလ္ ပ်က္ဆီးမႈေတြကိုပါ တိုက္ဖ်က္ေပးႏုိင္ပါတယ္။

Source: Independent


ဆက်စပ်သတင်းများ


Newsletter
Don't Miss The Best Of Duwun

See stories of the future in your inbox each morning.

News
Entertainment
Sports
Women
Lifestyle
Tech

Copyright © 2018 Duwun.

Privacy Policy | About Us | Jobs