• Food & Recipe
    ဝက်သားပြားချိုချဉ်ကြော် ကြွပ်ကြွပ်လေး
Thiha Htun
[Unicode Version]

မြန်မာလူမျိုးတွေ အသိများတဲ့ တရုတ်အစားအစာထဲမှာ ချိုချဉ်ကြော်တို့၊ ကုန်းဘောင်ကြီးကြော်တို့ဟာလည်း တစ်ခုအပါအဝင်ပါပဲ။ ဒီနေ့မှာတော့ ဝက်သားပြားကို ချိုချဉ်ကြော်ပုံစံ ကြော်ထားတဲ့ ဝက်သားပြားချိုချဉ် ပြုလုပ်နည်းလေးကို ဖော်ပြပေးသွားမှာပါနော်။

ပါဝင်ပစ္စည်းများ

pounded_reshaped_pork_steak_web.jpg 

ဝက်ပေါင်ရင်းသား (၁) ပေါင်ခန့်၊ ပြောင်းဖူးကော်မှုန့် (၁) ခွက်၊ ရေ (၁/၄) ခွက်၊ ဆီ (၂) ဇွန်း၊ ရှာလကာရည် (၁/၄) ခွက်၊ သကြား (၁/၄) ခွက်၊ ဆားအနည်းငယ်၊ ပဲငံပြာရည် အနည်းငယ်၊ ဆီ (၁) ခွက်၊ မုန်လာဥနီ (၂) ဇွန်း၊ ဂျင်းထောင်း (၂) ဇွန်း၊ ကြက်သွန်မြိတ် (၂) ဇွန်း၊ ကြက်သွန်ဖြူ ပါးပါးလှီး (၃) တောင့်၊ နံနံပင် လက်တစ်ဆုပ်စာခန့်တို့ကို လိုအပ်ပါတယ်။ အသားနှပ်ရည် ပြုလုပ်ဖို့အတွက်ကတော့ ဟင်းချက်ဝိုင် (၁) ဇွန်းရယ်၊ ဆားအနည်းငယ်ရယ်၊ ငရုပ်ကောင်းမှုန့် (အဖြူ) အနည်းငယ်ရယ်တို့ကို လိုအပ်ပါတယ်။

ပြုလုပ်နည်း

maxresdefault5.jpg 

အရင်ဆုံး အသားလှီးဓားရဲ့ ဓားပြားနဲ့ အပြားလေးတွေဖြစ်အောင် လှီးထားတဲ့ ဝက်သားပြားတွေကို ဓားပြားရိုက်ပေးလိုက်ပါ။ ပြီးရင် ဟင်းချက်ဝိုင် (၁) ဇွန်းရယ်၊ ဆားအနည်းငယ်ရယ်၊ ငရုပ်ကောင်းမှုန့် (အဖြူ) အနည်းငယ်ရယ်တို့ကို ပန်းကန်တစ်လုံးထဲမှာရောပြီး ဝက်သားပြားတွေကို (၁၀) မိနစ်ခန့် ထည့်စိမ်ထားပေးလိုက်ပါ။

ပြီးရင်တော့ ဟင်းသီးဟင်းရွက်တွေကို လှီးဖြတ်ပေးရပါမယ်။ ဂျင်းကို ငရုပ်ဆုံထဲမှာ ထုထောင်းထားတာက (၂) ဇွန်း၊ မုန်လာဥနီကို အမြှောင်းလေးတွေဖြစ်အောင် လှီးထားတာက (၂) ဇွန်း၊ ကြက်သွန်ဖြူကို ပါးပါးလှီးထားတာက (၃) တောင့်စာ၊ ကြက်သွန်မြိတ်ကို ပါးပါးလှီးထားတာက (၂) ဇွန်းတို့ကို ပန်းကန်တစ်လုံးထဲမှာ စုထည့်ထားပေးလိုက်ပါ။

maxresdefault4.jpg 

ဆော့စ်ပြုလုပ်ဖို့အတွက် ရှာလကာရည် (၁/၄) ခွက်၊ သကြား (၁/၄) ခွက်၊ ဆားအနည်းငယ်၊ ပဲငံပြာရည် အနည်းငယ်တို့ကို ပန်းကန်လုံးတစ်လုံးထဲမှာ ရောမွှေပေးလိုက်ပါ။ ပန်းကန်အကြီး နောက်တစ်လုံးထဲမှာတော့ ပြောင်းဖူးကော်မှုန့် (၁) ခွက်ရယ်၊ ရေ (၁/၄) ခွက်ရယ်၊ ဆီ (၂) ဇွန်းရယ်ကို ရောထည့်ပြီးမှ သမအောင် မွှေပေးလိုက်ပါ။ ပြီးမှ ဝက်သားပြားတွေကို ထည့်ပေးလိုက်ပါ။

ဒယ်အိုးပြားတစ်လုံးထဲကို ဆီ (၁) လက်မခန့်ထည့်ပြီး အပူပေးလိုက်ပါ။ ပြီးရင်တော့ ဝက်သားပြားတွေကို ကြွပ်ရွသည်အထိ ကြော်ပေးလိုက်ပါ။ ကြော်ပြီးရင် စက္ကူတစ်ရှူးစပေါ်တင်ပြီး ဆီစစ်ပေးလိုက်ပါဦး။

အဲဒီဒယ်အိုးထဲမှာပဲ ဆီ (၁) ဇွန်းလောက်ထပ်ထည့်ပြီး ဂျင်းထောင်း၊ ကြက်သွန်ဖြူ၊ မုန်လာဥနီ၊ ကြက်သွန်မြိတ်တို့ကို ထည့်ပေးလိုက်ပါ။ ခုနက လုပ်ထားတဲ့ ဆော့စ်ကိုလည်း လောင်းထည့်ပေးလိုက်ပါ။ ဟင်းအနှစ်လေး အထိုင်ကျလာပြီဆိုတော့မှ ဝက်သားပြားတွေကို ထည့်ပေးလိုက်ပါ။ (၅) မိနစ်ခန့် မွှေပေးလိုက်ရင် ဝက်သားပြားချိုချဉ်လေး ကျက်ပါပြီ။ ပြီးမှ အပေါ်ကနေ နံနံပင်လေးနည်းနည်း၊ ကြက်သွန်မြိတ်လေးနည်းနည်း ထပ်အုပ်ပေးလိုက်ပါ။

Source: Foodparadise

[Zawgyi Version]

ျမန္မာလူမ်ိဳးေတြ အသိမ်ားတဲ့ တ႐ုတ္အစားအစာထဲမွာ ခ်ိဳခ်ဥ္ေၾကာ္တို႔၊ ကုန္းေဘာင္ႀကီးေၾကာ္တို႔ဟာလည္း တစ္ခုအပါအဝင္ပါပဲ။ ဒီေန႔မွာေတာ့ ဝက္သားျပားကို ခ်ိဳခ်ဥ္ေၾကာ္ပံုစံ ေၾကာ္ထားတဲ့ ဝက္သားျပားခ်ိဳခ်ဥ္ ျပဳလုပ္နည္းေလးကို ေဖာ္ျပေပးသြားမွာပါေနာ္။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား

 

ဝက္ေပါင္ရင္းသား (၁) ေပါင္ခန္႔၊ ေျပာင္းဖူးေကာ္မႈန္႔ (၁) ခြက္၊ ေရ (၁/၄) ခြက္၊ ဆီ (၂) ဇြန္း၊ ႐ွာလကာရည္ (၁/၄) ခြက္၊ သၾကား (၁/၄) ခြက္၊ ဆားအနည္းငယ္၊ ပဲငံျပာရည္ အနည္းငယ္၊ ဆီ (၁) ခြက္၊ မုန္လာဥနီ (၂) ဇြန္း၊ ဂ်င္းေထာင္း (၂) ဇြန္း၊ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ (၂) ဇြန္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ပါးပါးလွီး (၃) ေတာင့္၊ နံနံပင္ လက္တစ္ဆုပ္စာခန္႔တို႔ကို လိုအပ္ပါတယ္။ အသားႏွပ္ရည္ ျပဳလုပ္ဖို႔အတြက္ကေတာ့ ဟင္းခ်က္ဝိုင္ (၁) ဇြန္းရယ္၊ ဆားအနည္းငယ္ရယ္၊ င႐ုပ္ေကာင္းမႈန္႔ (အျဖဴ) အနည္းငယ္ရယ္တို႔ကို လိုအပ္ပါတယ္။

ျပဳလုပ္နည္း

 

အရင္ဆံုး အသားလွီးဓားရဲ႕ ဓားျပားနဲ႔ အျပားေလးေတြျဖစ္ေအာင္ လွီးထားတဲ့ ဝက္သားျပားေတြကို ဓားျပား႐ိုက္ေပးလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ ဟင္းခ်က္ဝိုင္ (၁) ဇြန္းရယ္၊ ဆားအနည္းငယ္ရယ္၊ င႐ုပ္ေကာင္းမႈန္႔ (အျဖဴ) အနည္းငယ္ရယ္တို႔ကို ပန္းကန္တစ္လံုးထဲမွာေရာၿပီး ဝက္သားျပားေတြကို (၁၀) မိနစ္ခန္႔ ထည့္စိမ္ထားေပးလိုက္ပါ။

ၿပီးရင္ေတာ့ ဟင္းသီးဟင္း႐ြက္ေတြကို လွီးျဖတ္ေပးရပါမယ္။ ဂ်င္းကို င႐ုပ္ဆံုထဲမွာ ထုေထာင္းထားတာက (၂) ဇြန္း၊ မုန္လာဥနီကို အေျမွာင္းေလးေတြျဖစ္ေအာင္ လွီးထားတာက (၂) ဇြန္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ပါးပါးလွီးထားတာက (၃) ေတာင့္စာ၊ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ကို ပါးပါးလွီးထားတာက (၂) ဇြန္းတို႔ကို ပန္းကန္တစ္လံုးထဲမွာ စုထည့္ထားေပးလိုက္ပါ။

 

ေဆာ့စ္ျပဳလုပ္ဖို႔အတြက္ ႐ွာလကာရည္ (၁/၄) ခြက္၊ သၾကား (၁/၄) ခြက္၊ ဆားအနည္းငယ္၊ ပဲငံျပာရည္ အနည္းငယ္တို႔ကို ပန္းကန္လံုးတစ္လံုးထဲမွာ ေရာေမႊေပးလိုက္ပါ။ ပန္းကန္အႀကီး ေနာက္တစ္လံုးထဲမွာေတာ့ ေျပာင္းဖူးေကာ္မႈန္႔ (၁) ခြက္ရယ္၊ ေရ (၁/၄) ခြက္ရယ္၊ ဆီ (၂) ဇြန္းရယ္ကို ေရာထည့္ၿပီးမွ သမေအာင္ ေမႊေပးလိုက္ပါ။ ၿပီးမွ ဝက္သားျပားေတြကို ထည့္ေပးလိုက္ပါ။

ဒယ္အိုးျပားတစ္လံုးထဲကို ဆီ (၁) လက္မခန္႔ထည့္ၿပီး အပူေပးလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ေတာ့ ဝက္သားျပားေတြကို ၾကြပ္႐ြသည္အထိ ေၾကာ္ေပးလိုက္ပါ။ ေၾကာ္ၿပီးရင္ စကၠဴတစ္ရွဴးစေပၚတင္ၿပီး ဆီစစ္ေပးလိုက္ပါဦး။

အဲဒီဒယ္အိုးထဲမွာပဲ ဆီ (၁) ဇြန္းေလာက္ထပ္ထည့္ၿပီး ဂ်င္းေထာင္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ မုန္လာဥနီ၊ ၾကက္သြန္ၿမိတ္တို႔ကို ထည့္ေပးလိုက္ပါ။ ခုနက လုပ္ထားတဲ့ ေဆာ့စ္ကိုလည္း ေလာင္းထည့္ေပးလိုက္ပါ။ ဟင္းအႏွစ္ေလး အထိုင္က်လာၿပီဆိုေတာ့မွ ဝက္သားျပားေတြကို ထည့္ေပးလိုက္ပါ။ (၅) မိနစ္ခန္႔ ေမႊေပးလိုက္ရင္ ဝက္သားျပားခ်ိဳခ်ဥ္ေလး က်က္ပါၿပီ။ ၿပီးမွ အေပၚကေန နံနံပင္ေလးနည္းနည္း၊ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ေလးနည္းနည္း ထပ္အုပ္ေပးလိုက္ပါ။

Source: Foodparadise


ဆက်စပ်သတင်းများ


Newsletter
Don't Miss The Best Of Duwun

See stories of the future in your inbox each morning.

News
Entertainment
Sports
Women
Lifestyle
Tech

Copyright © 2018 Duwun.

Privacy Policy | About Us | Jobs