• Food & Recipe
    အုန်းသီးပုစွန် တန်ပူရာကြော်
Thiha Htun
[Unicode Version]

ရေချိုပုစွန်၊ မွေးမြူရေးပုစွန်တွေကို ကျွန်တော်တို့တွေ ဟင်းချက်နည်းအမျိုးမျိုးနဲ့ ပြုလုပ်စားသုံးကြပါတယ်။ ဆီပြန်လေးပဲ ချက်စားမလား။ ကင်ပဲစားမလား။ ကြော်ပဲစားမလား။ ပုစွန်သား ချိုချိုလေးကတော့ ဘယ်လိုဟင်းချက်နည်းနဲ့မဆို လိုက်ဖက် ပနာရနေမှာပါ။ ဒီနေ့မှာတော့ ပုစွန်ကို အုန်းသီးဆံလေးတွေနဲ့ ရောနယ်ပြီး ကြော်ထားတဲ့ အုန်းသီးပုစွန် တန်ပူရာကြော် ပြုလုပ်နည်းလေးကို ဖော်ပြပေးသွားမှာပါနော်။

ပါဝင်ပစ္စည်းများ

Coconut-Shrimp-with-Thai-Chili-Ginger-Sauce-6.jpg 

ပါဝင်ပစ္စည်းတွေကတော့ ပုစွန်အကောင်ကြီးကြီး (၁၂)ကောင်ခန့်၊ အုန်းသီးခြစ်ပြီးသား အနည်းငယ်၊ ကြက်ဥ (၁) လုံး၊ ကြက်သားမှုန့်၊ ဆီ (၂) ဇွန်းခန့်၊ အကြော်မှုန့် အနည်းငယ်တို့ ဖြစ်ပါတယ်။

ပြုလုပ်နည်း

Coconut-Shrimp-II-600x900.jpg 

အရင်ဆုံး ပုစွန်ကို ရေစင်ကြယ်အောင် ဆေးကြောပြီး အကြေးခွံတွေ ချွတ်ထားပေးလိုက်ပါ။ ရေဆေးကြောပေးပြီးရင်တော့ ကြက်သားမှုန့်နဲ့ နယ်ပြီး နှပ်ပေးထားရပါမယ်။ ပုစွန်ကို ကြက်သားမှုန့်နဲ့  (၁၀) မိနစ်လောက် ကြာအောင် နှပ်ပေးရပါမယ်။ ပြီးရင်တော့ အကြော်မှုန့်ကို ပန်းကန်လွတ်တစ်ခုထဲ ထည့်ပြီး ပုစွန်တစ်ကောင်ချင်းစီကို အကြော်မှုန့်ပန်းကန်ထဲ ထည့်နယ်ပေးလိုက်ပါ။

ပြီးရင် ကြက်ဥတစ်လုံးကို ပန်းကန်လုံးထဲဖောက်ထည့်ပြီး ခလောက်ပေးလိုက်ပါ။ ကြက်ဥအနှစ်နဲ့အကာ လုံးဝသမသွားသည်အထိ သေသေချာချာ ခလောက်ပေးလိုက်ပါ။ အရမ်းကြီး ပျစ်မသွားအောင် ရေလေးနည်းနည်း ရောပေးလို့လည်း ရပါတယ်။

coconutshrimpnew-56a949985f9b58b7d0f9ea88.jpg 

ပြီးရင်တော့ ပုစွန်တွေကို ကြက်ဥထဲ နှစ်ပြီး စိမ်ပေးရပါမယ်။ ကြက်ဥစိမ်ပေးပြီးတဲ့အခါ ပုစွန်တွေကို အုန်းသီးဖတ်နဲ့ လူးပေးပြီး ဗန်းတစ်ခုထဲမှာ စီထားပေးရပါမယ်။ ပုစွန် (၁၂)ကောင်လုံး ပြုလုပ်ပြီးတဲ့အချိန်မှာ ပုစွန်စကြော်လို့ရပါပြီ။

ပုစွန်ကြော်တဲ့နေရာမှာ မီးအပြင်းအပျော့က နည်းနည်း sensitive ဖြစ်ပါတယ်။ မီးအပူချိန်ကို အလယ်အလတ်လောက်ပဲ ထားပါ။ ပုစွန်က အကျက်မြန်တဲ့အတွက် အပူချိန်ပြင်းရင် တူးသွားတတ်ပါတယ်။ အကျက်ညီဖို့အတွက် ဟိုဘက်ဒီဘက် လှန်လှောပေးပြီး ရွှေရောင်သမ်းလာပြီဆိုရင် ပုစွန်အုန်းသီးကြော်ကို ဆယ်လို့ရပါပြီ။ ပန်းကန်ပြားတစ်ချပ်ထဲကို လှယ်ထည့်ပြီး မိမိနှစ်သက်ရာ အချဉ်နဲ့ တွဲဖက်စားသုံးနိုင်ပါပြီနော်။

Source: Justonecookbook

[Zawgyi Version]

ေရခ်ိဳပုစြန္၊ ေမြးျမဴေရးပုစြန္ေတြကို ကြ်န္ေတာ္တို႔ေတြ ဟင္းခ်က္နည္းအမ်ိဳးမ်ိဳးနဲ႔ ျပဳလုပ္စားသံုးၾကပါတယ္။ ဆီျပန္ေလးပဲ ခ်က္စားမလား။ ကင္ပဲစားမလား။ ေၾကာ္ပဲစားမလား။ ပုစြန္သား ခ်ိဳခ်ိဳေလးကေတာ့ ဘယ္လိုဟင္းခ်က္နည္းနဲ႔မဆို လိုက္ဖက္ ပနာရေနမွာပါ။ ဒီေန႔မွာေတာ့ ပုစြန္ကို အုန္းသီးဆံေလးေတြနဲ႔ ေရာနယ္ၿပီး ေၾကာ္ထားတဲ့ အုန္းသီးပုစြန္ တန္ပူရာေၾကာ္ ျပဳလုပ္နည္းေလးကို ေဖာ္ျပေပးသြားမွာပါေနာ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

Coconut-Shrimp-with-Thai-Chili-Ginger-Sauce-6.jpg 

ပါဝင္ပစၥည္းေတြကေတာ့ ပုစြန္အေကာင္ၾကီးၾကီး (၁၂)ေကာင္ခန္႔၊ အုန္းသီးျခစ္ျပီးသား အနည္းငယ္၊ ၾကက္ဥ (၁) လံုး၊ ၾကက္သားမႈန္႔၊ ဆီ (၂) ဇြန္းခန္႔၊ အေၾကာ္မႈန္႔ အနည္းငယ္တို႔ ျဖစ္ပါတယ္။

ျပဳလုပ္နည္း

Coconut-Shrimp-II-600x900.jpg 

အရင္ဆံုး ပုစြန္ကို ေရစင္ၾကယ္ေအာင္ ေဆးေၾကာၿပီး အေၾကးခြံေတြ ခြ်တ္ထားေပးလိုက္ပါ။ ေရေဆးေၾကာေပးျပီးရင္ေတာ့ ၾကက္သားမႈန္႔နဲ႔ နယ္ျပီး ႏွပ္ေပးထားရပါမယ္။ ပုစြန္ကို ၾကက္သားမႈန္႔နဲ႔  (၁၀) မိနစ္ေလာက္ ၾကာေအာင္ ႏွပ္ေပးရပါမယ္။ ၿပီးရင္ေတာ့ အေၾကာ္မႈန္႔ကို ပန္းကန္လြတ္တစ္ခုထဲ ထည့္ၿပီး ပုစြန္တစ္ေကာင္ခ်င္းစီကို အေၾကာ္မႈန္႔ပန္းကန္ထဲ ထည့္နယ္ေပးလိုက္ပါ။

ျပီးရင္ ၾကက္ဥတစ္လံုးကို ပန္းကန္လံုးထဲေဖာက္ထည့္ၿပီး ခေလာက္ေပးလိုက္ပါ။ ၾကက္ဥအႏွစ္နဲ႔အကာ လံုးဝသမသြားသည္အထိ ေသေသခ်ာခ်ာ ခေလာက္ေပးလိုက္ပါ။ အရမ္းၾကီး ပ်စ္မသြားေအာင္ ေရေလးနည္းနည္း ေရာေပးလို႔လည္း ရပါတယ္။

ျပီးရင္ေတာ့ ပုစြန္ေတြကို ၾကက္ဥထဲ ႏွစ္ျပီး စိမ္ေပးရပါမယ္။ ၾကက္ဥစိမ္ေပးျပီးတဲ့အခါ ပုစြန္ေတြကို အုန္းသီးဖတ္နဲ႔ လူးေပးျပီး ဗန္းတစ္ခုထဲမွာ စီထားေပးရပါမယ္။ ပုစြန္ (၁၂)ေကာင္လံုး ျပဳလုပ္ျပီးတဲ့အခ်ိန္မွာ ပုစြန္စေၾကာ္လို႔ရပါျပီ။

ပုစြန္ေၾကာ္တဲ့ေနရာမွာ မီးအျပင္းအေပ်ာ့က နည္းနည္း sensitive ျဖစ္ပါတယ္။ မီးအပူခ်ိန္ကို အလယ္အလတ္ေလာက္ပဲ ထားပါ။ ပုစြန္က အက်က္ျမန္တဲ့အတြက္ အပူခ်ိန္ျပင္းရင္ တူးသြားတတ္ပါတယ္။ အက်က္ညီဖို႔အတြက္ ဟိုဘက္ဒီဘက္ လွန္ေလွာေပးျပီး ေရႊေရာင္သမ္းလာျပီဆိုရင္ ပုစြန္အုန္းသီးေၾကာ္ကို ဆယ္လို႔ရပါၿပီ။ ပန္းကန္ျပားတစ္ခ်ပ္ထဲကို လွယ္ထည့္ၿပီး မိမိႏွစ္သက္ရာ အခ်ဥ္နဲ႔ တြဲဖက္စားသံုးႏုိင္ပါၿပီေနာ္။

Source: Justonecookbook


ဆက်စပ်သတင်းများ


Newsletter
Don't Miss The Best Of Duwun

See stories of the future in your inbox each morning.

News
Entertainment
Sports
Women
Lifestyle
Tech

Copyright © 2018 Duwun.

Privacy Policy | About Us | Jobs