• Food & Recipe
    မလေးရှား ကြက်သားဆာတေးကင်လေး လုပ်စားကြရအောင်
Pyae Phyo Thein
[Unicode Version]

မလေးရှားအစားအစာ တစ်မျိုးဖြစ်တဲ့ ဆာတေးကို ကမ္ဘာတဝှမ်းလုံးမှာ နှစ်ခြိုက်စွာ စားသုံးကြပါတယ်။ ကြက်သား၊ အမဲသား၊ ဆိတ်သား စတဲ့အသားတွေကို အထူးပြုလုပ်ထားတဲ့ ဟင်းအနှစ်တွေနဲ့လူးပြီး ဝါးချောင်းလေးတွေနဲ့ တံစို့ထိုးပြီး ကင်ထားတဲ့ ဆာတေးကင်လေးတွေဟာ ဘီယာအေးအေးလေးနဲ့ တွဲဖက်ရင် အထူးလိုက်ဖက်ညီသလို ကြေးအိုးတို့၊ ဟော့ပေါ့တို့နဲ့ တွဲစားရင်လည်း ကောင်းပါတယ်။ အိမ်မှာ ပါတီပွဲလုပ်စရာရှိလို့ ဘာအစားအစာနဲ့ ဧည့်ခံရမလဲ စဉ်းစားမရတဲ့အခါ ဆာတေးကင်လေး လုပ်ကျွေးကြည့်ပါလား။

ပါဝင်ပစ္စည်းများ

TKBlog-chicken-satay-9.jpg 

ဆာတေးပြုလုပ်ဖို့အတွက် ဝါးချောင်း (၂၄) ချောင်း၊ ကြက်ရင်ပုံသား (၂) ခု၊ ဂျင်းထောင်း (၁) ဇွန်း၊ ကြက်သွန်ဖြူထောင်း (၁) ဇွန်း၊ ကြက်သွန်နီထောင်း (၂) ဇွန်း၊ မဆလာမှုန့် (၁/၂) ဇွန်း၊ နနွင်းမှုန့် (၁/၂) ဇွန်း၊ ဆား (၁/၂) ဇွန်း၊ သကြား (၁) ဇွန်း၊ ဟင်းသီးဟင်းရွက်ဆီ (၂) ဇွန်း တို့ကို လိုအပ်ပါတယ်။ မြေပဲဆော့စ် ပြုလုပ်ဖို့အတွက်တော့ မြေပဲထောပတ် (၃) ဇွန်း၊ အုန်းနို့ (၁/၂) ခွက်၊ ငံပြာရည် (၂) ဇွန်း၊ ငရုပ်ကြက်သွန်ဖြူဆော့စ် (၂) ဇွန်း၊ သံပုရာရည် (၁) ဇွန်းတို့ကို လိုအပ်ပါတယ်။

ပြုလုပ်နည်း

Satay44-thumb-596x350-247721.jpg 

အရင်ဆုံး ဂျင်းထောင်း၊ ကြက်သွန်ဖြူထောင်း၊ ကြက်သွန်နီထောင်း၊ မဆလာမှုန့်၊ နနွင်းမှုန့်၊ ဆား၊ သကြားနဲ့ ဆီတို့ကို ပန်းကန်လုံးတစ်လုံးထဲမှာ ရောထည့်လိုက်ပါ။ သမအောင် မွှေပြီးရင် ဘေးခန ဖယ်ထားလိုက်ပါ။

ကြက်ရင်ပုံသားကို အတုံးလေးတွေ တုံးတစ်ပြီး ရေဆေးကြော သန့်စင်လိုက်ပါ။ ပြီးရင် ခုနက ဘေးခနဖယ်ထားတဲ့ စိမ်ရည်ထဲမှာ ကြက်သားတုံးလေးတွေကို စိမ်ပေးလိုက်ပါ။ အချိန် (၂) နာရီခန့်ကြာအောင် စိမ်ပေးလိုက်ပါ။

Chicken-satay-GettyImages-659095647-58827a903df78c2ccdfe19aa.jpg 

ကြက်သားစိမ်ထားချိန်မှာ မြေပဲထောပတ်ဆော့စ်ကို ပြုလုပ်ပေးရပါမယ်။ မြေပဲထောပတ်ရယ်၊ အုန်းနို့ရယ်၊ ငံပြာရည်ရယ်၊ ငရုပ်ကြက်သွန်ဖြူဆော့စ်ရယ်၊ သံပုရာရည်ရယ်ကို ဒယ်အိုးပြားတစ်လုံးထဲမှာ ရောထည့်လိုက်ပါ။ ပြီးရင် အပူပေးပြီး ဆူပွက်လာသည်အထိ (၂) မိနစ်ခန့် မွှေပေးလိုက်ပါ။ ပြီးရင် မီးပိတ်ပြီး ခနလောက် အအေးခံထားလိုက်ပါ။

ဝါးချောင်း (၂၄) ချောင်းကိုတော့ ရေနွေးနဲ့ မိနစ် (၂၀) ခန့် ပြုတ်ပေးထားလိုက်ပါ။ မိနစ် (၂၀) ပြည့်ရင် ဝါးချောင်းလေးတွေကိုယူပြီး ကြက်သားတုံးလေးတွေကို တစ်ချောင်းမှာ (၄) တုံးနှုန်းနဲ့ သီပေးလိုက်ပါ။ ကြက်သားတုံး အားလုံးကုန်အောင် သီပေးပြီးရင်တော့ ဘေးခနဖယ်ထားလိုက်ပါ။

Screenshot-2018-2-20 Malaysian Skewered Meat Satay Recipe (Meat).png 

မီးသွေးမီးဖိုမှာ အကင်ကင်တဲ့ ဇကာလေးတစ်ခုကိုတင်ပြီး အပေါ်ကနေ ဟင်းချက်ဆီ သုတ်လိမ်းပေးလိုက်ပါ။ ပြီးရင် ဆာတေးချောင်းလေးတွေကို တစ်ချောင်းစီလိုက်တင်ပြီး ကင်ပေးလိုက်ပါ။ (၃) မိနစ်ခန့်ကြာရင် ထက်အောက်လှန်ပေးလိုက်ပါ။ အထက်ပါပုံစံအတိုင်း ကြက်ဆာတေးလေးတွေကို မီးကင်ပေးလိုက်ပါ။ ပြီးရင်တော့ ပန်းကန်ပြားတစ်ချပ်ထဲမှာ စီထည့်ပြီး ဆော့စ်နဲ့တို့ပြီး သုံးဆောင်နိုင်ပါပြီနော်။

Source: CiCiLi

[Zawgyi Version]

မေလး႐ွားအစားအစာ တစ္မ်ိဳးျဖစ္တဲ့ ဆာေတးကို ကမၻာတဝွမ္းလံုးမွာ ႏွစ္ၿခိဳက္စြာ စားသံုးၾကပါတယ္။ ၾကက္သား၊ အမဲသား၊ ဆိတ္သား စတဲ့အသားေတြကို အထူးျပဳလုပ္ထားတဲ့ ဟင္းအႏွစ္ေတြနဲ႔လူးၿပီး ဝါးေခ်ာင္းေလးေတြနဲ႔ တံစို႔ထိုးၿပီး ကင္ထားတဲ့ ဆာေတးကင္ေလးေတြဟာ ဘီယာေအးေအးေလးနဲ႔ တြဲဖက္ရင္ အထူးလိုက္ဖက္ညီသလို ေၾကးအိုးတို႔၊ ေဟာ့ေပါ့တို႔နဲ႔ တြဲစားရင္လည္း ေကာင္းပါတယ္။ အိမ္မွာ ပါတီပြဲလုပ္စရာရွိလို႔ ဘာအစားအစာနဲ႔ ဧည့္ခံရမလဲ စဥ္းစားမရတဲ့အခါ ဆာေတးကင္ေလး လုပ္ေကြ်းၾကည့္ပါလား။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား

TKBlog-chicken-satay-9.jpg 

ဆာေတးျပဳလုပ္ဖို႔အတြက္ ဝါးေခ်ာင္း (၂၄) ေခ်ာင္း၊ ၾကက္ရင္ပံုသား (၂) ခု၊ ဂ်င္းေထာင္း (၁) ဇြန္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴေထာင္း (၁) ဇြန္း၊ ၾကက္သြန္နီေထာင္း (၂) ဇြန္း၊ မဆလာမႈန္႔ (၁/၂) ဇြန္း၊ နႏြင္းမႈန္႔ (၁/၂) ဇြန္း၊ ဆား (၁/၂) ဇြန္း၊ သၾကား (၁) ဇြန္း၊ ဟင္းသီးဟင္း႐ြက္ဆီ (၂) ဇြန္း တို႔ကို လိုအပ္ပါတယ္။ ေျမပဲေဆာ့စ္ ျပဳလုပ္ဖို႔အတြက္ေတာ့ ေျမပဲေထာပတ္ (၃) ဇြန္း၊ အုန္းႏို႔ (၁/၂) ခြက္၊ ငံျပာရည္ (၂) ဇြန္း၊ င႐ုပ္ၾကက္သြန္ျဖဴေဆာ့စ္ (၂) ဇြန္း၊ သံပုရာရည္ (၁) ဇြန္းတို႔ကို လိုအပ္ပါတယ္။

ျပဳလုပ္နည္း

Satay44-thumb-596x350-247721.jpg 

အရင္ဆံုး ဂ်င္းေထာင္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴေထာင္း၊ ၾကက္သြန္နီေထာင္း၊ မဆလာမႈန္႔၊ နႏြင္းမႈန္႔၊ ဆား၊ သၾကားနဲ႔ ဆီတို႔ကို ပန္းကန္လံုးတစ္လံုးထဲမွာ ေရာထည့္လိုက္ပါ။ သမေအာင္ ေမႊၿပီးရင္ ေဘးခန ဖယ္ထားလိုက္ပါ။

ၾကက္ရင္ပံုသားကို အတံုးေလးေတြ တံုးတစ္ၿပီး ေရေဆးေၾကာ သန္႔စင္လိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ ခုနက ေဘးခနဖယ္ထားတဲ့ စိမ္ရည္ထဲမွာ ၾကက္သားတုံးေလးေတြကို စိမ္ေပးလိုက္ပါ။ အခ်ိန္ (၂) နာရီခန္႔ၾကာေအာင္ စိမ္ေပးလိုက္ပါ။

ၾကက္သားစိမ္ထားခ်ိန္မွာ ေျမပဲေထာပတ္ေဆာ့စ္ကို ျပဳလုပ္ေပးရပါမယ္။ ေျမပဲေထာပတ္ရယ္၊ အုန္းႏို႔ရယ္၊ ငံျပာရည္ရယ္၊ င႐ုပ္ၾကက္သြန္ျဖဴေဆာ့စ္ရယ္၊ သံပုရာရည္ရယ္ကို ဒယ္အိုးျပားတစ္လံုးထဲမွာ ေရာထည့္လိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ အပူေပးၿပီး ဆူပြက္လာသည္အထိ (၂) မိနစ္ခန္႔ ေမႊေပးလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ မီးပိတ္ၿပီး ခနေလာက္ အေအးခံထားလိုက္ပါ။

ဝါးေခ်ာင္း (၂၄) ေခ်ာင္းကိုေတာ့ ေရေႏြးနဲ႔ မိနစ္ (၂၀) ခန္႔ ျပဳတ္ေပးထားလိုက္ပါ။ မိနစ္ (၂၀) ျပည့္ရင္ ဝါးေခ်ာင္းေလးေတြကိုယူၿပီး ၾကက္သားတံုးေလးေတြကို တစ္ေခ်ာင္းမွာ (၄) တံုးႏႈန္းနဲ႔ သီေပးလိုက္ပါ။ ၾကက္သားတံုး အားလံုးကုန္ေအာင္ သီေပးၿပီးရင္ေတာ့ ေဘးခနဖယ္ထားလိုက္ပါ။

မီးေသြးမီးဖိုမွာ အကင္ကင္တဲ့ ဇကာေလးတစ္ခုကိုတင္ၿပီး အေပၚကေန ဟင္းခ်က္ဆီ သုတ္လိမ္းေပးလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ ဆာေတးေခ်ာင္းေလးေတြကို တစ္ေခ်ာင္းစီလိုက္တင္ၿပီး ကင္ေပးလိုက္ပါ။ (၃) မိနစ္ခန္႔ၾကာရင္ ထက္ေအာက္လွန္ေပးလိုက္ပါ။ အထက္ပါပံုစံအတိုင္း ၾကက္ဆာေတးေလးေတြကို မီးကင္ေပးလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ေတာ့ ပန္းကန္ျပားတစ္ခ်ပ္ထဲမွာ စီထည့္ၿပီး ေဆာ့စ္နဲ႔တို႔ၿပီး သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီေနာ္။

Source: CiCiLi


ဆက်စပ်သတင်းများ


Newsletter
Don't Miss The Best Of Duwun

See stories of the future in your inbox each morning.

News
Entertainment
Sports
Women
Lifestyle
Tech

Copyright © 2018 Duwun.

Privacy Policy | About Us | Jobs