• Food & Recipe
    အမဲနှပ် သက်ရှည်ခေါက်ဆွဲ လုပ်စားကြရအောင်
Thiha Htun
[Unicode Version]

တရုတ်လူမျိုးတွေရဲ့ အဓိကအစားအစာ တစ်မျိုးကတော့ ခေါက်ဆွဲပါပဲ။ တရုတ်လူမျိုးတွေဟာ ပြည်နယ်အလိုက် ခေါက်ဆွဲကို ပုံစံအမျိုးမျိုး၊ ချက်နည်းအမျိုးမျိုးနဲ့ ပြုလုပ်စားသုံးကြပါတယ်။ တရုတ်နှစ်သစ်ကူး ပြီးသွားတာကလည်း မကြာသေးဘူးဆိုတော့ တရုတ်လူမျိုးတွေက သက်ရှည်ခေါက်ဆွဲလို့ တင်စားခေါ်ဝေါ်ကြတဲ့ အမဲနှပ် သက်ရှည်ခေါက်ဆွဲ ပြုလုပ်နည်းလေးကို ဖော်ပြပေးလိုက်ပါတယ်နော်။

ပါဝင်ပစ္စည်းများ

maxresdefault.jpg 

အမဲသား (၂၅) ကျပ်သား၊ ကြက်သွန်ဖြူ၊ ငရုပ်သီးခြောက်၊ ကြက်သွန်မြိတ်၊ စပါးလင်၊ တရုတ်ပဲငပိအနှစ် (Chu Hou Paste)၊ အညိုရောင်ဟင်းချက်ဆော့စ်၊ ဆန်ဝိုင်၊ နှမ်းဆီ၊ ပဲငံပြာရည် (အနောက်)၊ ငရုပ်ကောင်းမှုန့်၊ ဆား၊ ကြံသကာအနှစ်၊ Chinese Five Spices (တရုတ်ဟင်းခတ် ငါးမျိုး) အထုပ်၊ တရုတ်ခေါက်ဆွဲခြောက်၊ မုန်ညင်းရွက်၊ သကြားနည်းနည်း၊ နံနံပင်တို့ကို လိုအပ်ပါတယ်။

ပြုလုပ်နည်း

maxresdefault2.jpg 

အရင်ဆုံး အစိတ်သားခန့်ရှိတဲ့ အမဲသားတုံးကြီးကို ရေလုံပြုတ်ပေးရပါမယ်။ ရလာတဲ့ အမဲသားရေလုံပြုတ်ကိုမှ အမဲသားပြား ခပ်ကြီးကြီးတွေရအောင် လှီးဖြတ်ပေးလိုက်ပါ။ ပြီးရင် အမဲသားပြားတွေကို ဘေးခနဖယ်ထားလိုက်ပါ။

ဒယ်အိုးတစ်လုံးထဲမှာ ဟင်းချက်ဆီနည်းနည်းထည့်ပြီး အပူပေးလိုက်ပါ။ ပြီးရင် ကြက်သွန်ဖြူရယ်၊ ငရုပ်သီးခြောက်ရယ်၊ ကြက်သွန်မြိတ်ရယ်၊ စပါးလင်ရယ်ကို ပါးပါးလှီးထည့်ပြီး ဆီသတ်ပေးလိုက်ပါ။ ခနကြာရင် ဒယ်အိုးထဲကို Chu Hou paste လို့ခေါ်တဲ့ တရုတ်ပဲငပိအနှစ် (၂) ဇွန်းခန့်ကို ထည့်ပေးလိုက်ပါ။ ပြီးရင် အညိုရောင်ဟင်းချက်ဆော့စ်နဲ့ ဆန်ဝိုင်ကိုလည်း ရောထည့်ပေးလိုက်ပါ။ ပြီးရင် ယောက်ချိုဇွန်းကြီးနဲ့ မွှေပေးလိုက်ပါ။

maxresdefault3.jpg 

ခုနကလှီးထားတဲ့ အမဲသားတုံးတွေကို ဒယ်အိုးထဲကို ပြောင်းထည့်ပေးလိုက်ပါ။ အမဲသားတွေ အရောင်ပြောင်းလာသည်အထိ ကြော်ပေးပြီးမှ ဒယ်အိုးထဲကို ရေ (၁) ခွက် ထည့်လိုက်ပါ။ ရေထည့်ပြီးရင် နှမ်းဆီနည်းနည်းနဲ့ ပဲငံပြာရည် (အနောက်) ကို ထည့်ပေးလိုက်ပါ။ ပြီးရင် ငရုပ်ကောင်းမှုန့်၊ ဆားနဲ့ ကြံသကာအနှစ်ကို ထည့်ပေးလိုက်ပါ။

(၃) မိနစ်ခန့် ချက်ပြုတ်ပြီးရင်တော့ အမဲသားနဲ့ စွပ်ပြုတ်ရည်ကို ဇောက်နက်တဲ့ အဝကျဉ်းအိုးရှည် တစ်လုံးထဲကို ပြောင်းထည့်လိုက်ပါ။ Chinese Five Spices (တရုတ်ဟင်းခတ် ငါးမျိုး) အထုပ်လေးကိုလည်း အိုးထဲထည့်လိုက်ပါဦး။ ပြီးရင်တော့ တစ်နာရီခန့် ချက်ပြုတ်ပေးလိုက်ပါ။

တစ်နာရီပြည့်ရင်တော့ အမဲသားတုံးလေးတွေ နူးအိပြီး စားချင့်စဖွယ် ဖြစ်နေပါပြီ။ အမဲသားတုံးလေးတွေနဲ့ ဟင်းရည်ကို ပန်းကန်တစ်လုံးထဲမှာ ဆယ်ထည့်လိုက်ပါ။ တရုတ်ခေါက်ဆွဲခြောက်ကိုတော့ ခုနက အမဲသားပြုတ်တဲ့ ဒယ်အိုးထဲမှာပဲ ထည့်ပြုတ်ပေးလိုက်ပါ။ ခေါက်ဆွဲခြောက်နဲ့အတူ မုန်ညင်းရွက်လေးတွေကိုလည်း ထည့်ပြုတ်ပေးလိုက်ပါ။ ပြီးရင် ပန်းကန်လုံးအကြီး တစ်လုံးထဲမှာ ခေါက်ဆွဲပြုတ်ဖတ်တွေနဲ့ မုန်ညင်းဖတ်တွေကို ဆယ်ထည့်ပေးလိုက်ပါ။ ပြီးရင် အပေါ်ကနေ အမဲသားဖတ်တွေနဲ့ စွပ်ပြုတ်ရည်ကို ဆမ်းပေးလိုက်ပါ။

maxresdefault4.jpg 

ဒယ်အိုးထဲမှာ ရေ (၁) ခွက်ရယ်၊ ဆားနည်းနည်း၊ သကြားနည်းနည်း၊ ငရုပ်ကောင်းမှုန့် နည်းနည်းရယ်ကိုထည့်ပြီး စွပ်ပြုတ်တည်ပေးလိုက်ပါ။ ရလာတဲ့စွပ်ပြုတ်ရည်ကို အမဲသားခေါက်ဆွဲ ပန်းကန်ထဲ လောင်းထည့်ပေးလိုက်ပါ။ ပြီးရင် အပေါ်ကနေ နံနံပင်နည်းနည်းနဲ့ ကြက်သွန်မြိတ်နည်းနည်းကို ကပ်ကြေးနဲ့ကိုက်ထည့်ပေးလိုက်ပါ။ ဒါဆိုရင်တော့ မွှေးကြိုင်ပြီး စားလို့ကောင်းတဲ့ အမဲသားနှပ် သက်ရှည်ခေါက်ဆွဲကို ရရှိပါပြီနော်။

Source: CiCiLi

[Zawgyi Version]

တ႐ုတ္လူမ်ိဳးေတြရဲ႕ အဓိကအစားအစာ တစ္မ်ိဳးကေတာ့ ေခါက္ဆြဲပါပဲ။ တ႐ုတ္လူမ်ိဳးေတြဟာ ျပည္နယ္အလိုက္ ေခါက္ဆြဲကို ပံုစံအမ်ိဳးမ်ိဳး၊ ခ်က္နည္းအမ်ိဳးမ်ိဳးနဲ႔ ျပဳလုပ္စားသံုးၾကပါတယ္။ တ႐ုတ္ႏွစ္သစ္ကူး ၿပီးသြားတာကလည္း မၾကာေသးဘူးဆိုေတာ့ တ႐ုတ္လူမ်ိဳးေတြက သက္႐ွည္ေခါက္ဆြဲလို႔ တင္စားေခၚေဝၚၾကတဲ့ အမဲႏွပ္ သက္႐ွည္ေခါက္ဆြဲ ျပဳလုပ္နည္းေလးကို ေဖာ္ျပေပးလိုက္ပါတယ္ေနာ္။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား

maxresdefault.jpg 

အမဲသား (၂၅) က်ပ္သား၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ င႐ုပ္သီးေျခာက္၊ ၾကက္သြန္ၿမိတ္၊ စပါးလင္၊ တ႐ုတ္ပဲငပိအႏွစ္ (Chu Hou Paste)၊ အညိဳေရာင္ဟင္းခ်က္ေဆာ့စ္၊ ဆန္ဝိုင္၊ ႏွမ္းဆီ၊ ပဲငံျပာရည္ (အေနာက္)၊ င႐ုပ္ေကာင္းမႈန္႔၊ ဆား၊ ၾကံသကာအႏွစ္၊ Chinese Five Spices (တ႐ုတ္ဟင္းခတ္ ငါးမ်ိဳး) အထုပ္၊ တ႐ုတ္ေခါက္ဆြဲေျခာက္၊ မုန္ညင္း႐ြက္၊ သၾကားနည္းနည္း၊ နံနံပင္တို႔ကို လိုအပ္ပါတယ္။

ျပဳလုပ္နည္း

maxresdefault2.jpg 

အရင္ဆံုး အစိတ္သားခန္႔႐ွိတဲ့ အမဲသားတံုးႀကီးကို ေရလံုျပဳတ္ေပးရပါမယ္။ ရလာတဲ့ အမဲသားေရလံုျပဳတ္ကိုမွ အမဲသားျပား ခပ္ႀကီးႀကီးေတြရေအာင္ လွီးျဖတ္ေပးလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ အမဲသားျပားေတြကို ေဘးခနဖယ္ထားလိုက္ပါ။

ဒယ္အိုးတစ္လံုးထဲမွာ ဟင္းခ်က္ဆီနည္းနည္းထည့္ၿပီး အပူေပးလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ ၾကက္သြန္ျဖဴရယ္၊ င႐ုပ္သီးေျခာက္ရယ္၊ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ရယ္၊ စပါးလင္ရယ္ကို ပါးပါးလွီးထည့္ၿပီး ဆီသတ္ေပးလိုက္ပါ။ ခနၾကာရင္ ဒယ္အိုးထဲကို Chu Hou paste လို႔ေခၚတဲ့ တ႐ုတ္ပဲငပိအႏွစ္ (၂) ဇြန္းခန္႔ကို ထည့္ေပးလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ အညိဳေရာင္ဟင္းခ်က္ေဆာ့စ္နဲ႔ ဆန္ဝိုင္ကိုလည္း ေရာထည့္ေပးလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ ေယာက္ခ်ိဳဇြန္းႀကီးနဲ႔ ေမႊေပးလိုက္ပါ။

ခုနကလွီးထားတဲ့ အမဲသားတံုးေတြကို ဒယ္အိုးထဲကို ေျပာင္းထည့္ေပးလိုက္ပါ။ အမဲသားေတြ အေရာင္ေျပာင္းလာသည္အထိ ေၾကာ္ေပးၿပီးမွ ဒယ္အိုးထဲကို ေရ (၁) ခြက္ ထည့္လိုက္ပါ။ ေရထည့္ၿပီးရင္ ႏွမ္းဆီနည္းနည္းနဲ႔ ပဲငံျပာရည္ (အေနာက္) ကို ထည့္ေပးလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ င႐ုပ္ေကာင္းမႈန္႔၊ ဆားနဲ႔ ၾကံသကာအႏွစ္ကို ထည့္ေပးလိုက္ပါ။

(၃) မိနစ္ခန္႔ ခ်က္ျပဳတ္ၿပီးရင္ေတာ့ အမဲသားနဲ႔ စြပ္ျပဳတ္ရည္ကို ေဇာက္နက္တဲ့ အဝက်ဥ္းအိုး႐ွည္ တစ္လံုးထဲကို ေျပာင္းထည့္လိုက္ပါ။ Chinese Five Spices (တ႐ုတ္ဟင္းခတ္ ငါးမ်ိဳး) အထုပ္ေလးကိုလည္း အိုးထဲထည့္လိုက္ပါဦး။ ၿပီးရင္ေတာ့ တစ္နာရီခန္႔ ခ်က္ျပဳတ္ေပးလိုက္ပါ။

တစ္နာရီျပည့္ရင္ေတာ့ အမဲသားတံုးေလးေတြ ႏူးအိၿပီး စားခ်င့္စဖြယ္ ျဖစ္ေနပါၿပီ။ အမဲသားတံုးေလးေတြနဲ႔ ဟင္းရည္ကို ပန္းကန္တစ္လံုးထဲမွာ ဆယ္ထည့္လိုက္ပါ။ တ႐ုတ္ေခါက္ဆြဲေျခာက္ကိုေတာ့ ခုနက အမဲသားျပဳတ္တဲ့ ဒယ္အိုးထဲမွာပဲ ထည့္ျပဳတ္ေပးလိုက္ပါ။ ေခါက္ဆြဲေျခာက္နဲ႔အတူ မုန္ညင္း႐ြက္ေလးေတြကိုလည္း ထည့္ျပဳတ္ေပးလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ ပန္းကန္လံုးအႀကီး တစ္လံုးထဲမွာ ေခါက္ဆြဲျပဳတ္ဖတ္ေတြနဲ႔ မုန္ညင္းဖတ္ေတြကို ဆယ္ထည့္ေပးလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ အေပၚကေန အမဲသားဖတ္ေတြနဲ႔ စြပ္ျပဳတ္ရည္ကို ဆမ္းေပးလိုက္ပါ။

ဒယ္အိုးထဲမွာ ေရ (၁) ခြက္ရယ္၊ ဆားနည္းနည္း၊ သၾကားနည္းနည္း၊ င႐ုပ္ေကာင္းမႈန္႔ နည္းနည္းရယ္ကိုထည့္ၿပီး စြပ္ျပဳတ္တည္ေပးလိုက္ပါ။ ရလာတဲ့စြပ္ျပဳတ္ရည္ကို အမဲသားေခါက္ဆြဲ ပန္းကန္ထဲ ေလာင္းထည့္ေပးလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ အေပၚကေန နံနံပင္နည္းနည္းနဲ႔ ၾကက္သြန္ၿမိတ္နည္းနည္းကို ကပ္ေၾကးနဲ႔ကိုက္ထည့္ေပးလိုက္ပါ။ ဒါဆိုရင္ေတာ့ ေမႊးႀကိဳင္ၿပီး စားလို႔ေကာင္းတဲ့ အမဲသားႏွပ္ သက္႐ွည္ေခါက္ဆြဲကို ရ႐ွိပါၿပီေနာ္။

Source: CiCiLi


ဆက်စပ်သတင်းများ


Newsletter
Don't Miss The Best Of Duwun

See stories of the future in your inbox each morning.

News
Entertainment
Sports
Women
Lifestyle
Tech

Copyright © 2018 Duwun.

Privacy Policy | About Us | Jobs