• Food & Recipe
    ဂျပန်နိုင်ငံရောက်တိုင်း မဖြစ်မနေစားသင့်တဲ့ အစားအစာများ
Thiha Htun
[Unicode Version]

ဂျပန်လူမျိုးတွေဟာ အစားအသောက်နဲ့ ပတ်သက်လာရင် အထူးဂရုစိုက်တတ်တဲ့ လူမျိုးတွေဖြစ်ပါတယ်။ သူတို့ရဲ့ ရေနွေးကြမ်းသောက်ပွဲတို့၊ ဆူရှီပြုလုပ်ခြင်း ယဉ်ကျေးမှုတို့ကိုကြည့်ရင် ဒါကိုသိနိုင်ပါတယ်။ ဂျပန်နိုင်ငံမှာ အရသာရှိတဲ့ အစားအစာမျိုးစုံ ရှိပေမဲ့ ဂျပန်ရောက်တိုင်း မဖြစ်မနေစားသင့်ပြီး ကမ္ဘာတဝှမ်းက အစားအစာချစ်သူတွေ စိတ်ထဲမှာ စွဲထင်ကျန်နေတဲ့ အစားအစာလေးတွေ ရှိပါတယ်။ အဲဒါတွေကတော့...

၁။ ဆူရှီ

rawpixel-com-455994-unsplash.jpg 

ဆူရှီဆိုတာက ထမင်းကိုပေါင်းပြီးမှ ရှာလကာရည်နဲ့နယ်ပြီး ငါးအစိမ်းနဲ့ ရောလိပ်ထားတဲ့ ရေညှိထမင်းလိပ်ပါ။ ဆူရှီအမျိုးအစား အများကြီးရှိပြီး အရသာနဲ့ ပါဝင်ပစ္စည်းတွေလည်း ကွဲပြားကြပါတယ်။ အရသာစူးစူး၊ ခရင်မ်များတဲ့အရသာ၊  စိမ့်တဲ့အရသာ စသည်ဖြင့် အရသာမျိုးစုံ ရှိပါတယ်။

ဆူရှီလိပ်တာက ပညာပါသလို အတွေ့အကြုံရင့်ကျက်တဲ့ စားဖိုမှူးတွေရဲ့ လက်ထဲမှာဆိုရင် အရသာပိုရှိသွားပါတယ်။ ဆူရှီကို ဂျပန်နိုင်ငံရဲ့ အထိန်းအမှတ်တစ်ခုအဖြစ် သတ်မှတ်ထားကြပေမဲ့ ဆူရှီက ဂျပန်မှာတော့ လမ်းဘေးစာ (street food) တစ်မျိုးပါပဲ။

၂။ ရာမင်ခေါက်ဆွဲ

alison-marras-323018-unsplash.jpg 

ကမ္ဘာ့နိုင်ငံအသီးသီးမှာ ခေါက်ဆွဲကို ပုံစံအမျိုးမျိုး၊ ချက်ပြုတ်နည်းပေါင်းစုံနဲ့ ချက်ပြုတ်စားသောက်ကြပေမဲ့ ဂျပန်ရာမင် ခေါက်ဆွဲကတော့ လုံးဝပြိုင်စံရှားပါတယ်။ အငန်အရသာကဲတဲ့ စွပ်ပြုတ်ရည်ထဲမှာ ကြက်ဥခေါက်ဆွဲဖတ်လေးတွေကို ဂဏန်းသားပြားတို့၊ ရေညှိတို့၊ ပဲပင်ပေါက်တို့၊ ဝက်သားပြားတို့ ရောထည့်ထားတဲ့ ဂျပန်ရာမင်ခေါက်ဆွဲကို ကမ္ဘာ့နေရာ အနှံ့အပြားမှာ စားသုံးကြပါတယ်။

တရုတ်ခေါက်ဆွဲကနေ အိုင်ဒီယာဆင့်ပွား ယူထားတယ်ဆိုပေမဲ့ ဂျပန်တွေက သူတို့ရဲ့ချက်ပြုတ်နည်းကို တမူကွဲပြားအောင် ဖန်တီးလိုက်နိုင်ပါတယ်။ ရာမင်ခေါက်ဆွဲ အမျိုးအစား (၄) မျိုး ရှိပါတယ်။ Tonkotsu (ဝက်ရိုးပြုတ်ရည်)၊ Miso (ရေညှိပြုတ်ရည်)၊ ပဲငံပြာရည်စွပ်ပြုတ် ခေါက်ဆွဲနဲ့ အငန်ခေါက်ဆွဲတို့ပဲ ဖြစ်ပါတယ်။

၃။ Unagi (ငါးရှဉ့်ကင်)

unagi.jpg 

Unagi ဆိုတာကတော့ မြစ်ငါးရှဉ့်ကို မီးသွေးမီးဖိုပေါ်မှာ ကင်ထားပြီး ဘာဘီကျူးဆော့စ် အချိုတစ်မျိုးနဲ့ သုတ်လိမ်းထားတဲ့ အကင်တစ်မျိုး ဖြစ်ပါတယ်။ အရပ်စကားတွေ အရဆိုရင် Unagi ဟာ ဂျပန်နိုင်ငံရဲ့ နွေရာသီမှာ အပူချိန်နဲ့ စိုထိုင်းမှုတွေကို တိုက်ဖျက်ဖို့အတွက် အကောင်းဆုံး အစားအစာတစ်မျိုး ဖြစ်ပါသတဲ့။ Unagi ဟာ ရှေးဟောင်းဂျပန်ပြည်ရဲ့ အရသာရှိတဲ့ အစားအသောက် ချက်ပြုတ်နည်းတစ်မျိုးဖြစ်ပြီး ကျန်းမာရေးအတွက်လည်း ကောင်းမွန်ပါတယ်။

၄။ တမ်ပူရာကြော်

124258572-56a2f6f73df78cf7727b5122.jpg 

ကမ္ဘာ့နေရာအနှံ့အပြားမှာ ဆီကြော်မုန့်တွေကို နှစ်သက်စွာ စားသုံးနေကြချိန်မှာ ဂျပန်ကလည်း နောက်ချန်မနေခဲ့ပါဘူး။ ပင်လယ်စာတွေနဲ့ ဟင်းသီးဟင်းရွက်တွေကို မုန့်နှစ်လူးပြီး နှမ်းဆီထဲမှာ ထည့်ကြော်ပြီး အထူးပြုလုပ်ထားတဲ့ ဆော့စ်နဲ့တို့စားရတဲ့ တမ်ပူရာကြော်ဟာလည်း ဂျပန်ရောက်တိုင်း မဖြစ်မနေစားသုံးသင့်တဲ့ အစားအစာတစ်မျိုးပါပဲ။

၅။ Shabu-Shabu ဟော့ပေါ့

2017_11_13_35762_1510548782._large.jpg 

Shabu-Shabu ဟော့ပေါ့ဆိုတာကတော့ အရသာမှုန့်မျိုးစုံ ထည့်ထားတဲ့ စွပ်ပြုတ်ရည်အိုးထဲမှာ အမဲသား၊ ဝက်သား အစရှိတဲ့ အသားဖတ်လေးတွေကို ထည့်ပြုတ်ပြီး ဆယ်စားရတဲ့ အစားအစာမျိုးပါ။ များသောအားဖြင့် Shabu-Shabu ဟော့ပေါ့တွေဟာ အသားနဲ့ တခြားပါဝင်ပစ္စည်းတွေကို ကိုယ်တိုင်ထယူပြီး ပြုတ်စားရတာပါ။

Source: BBCGoodFoods

[Zawgyi Version]

ဂ်ပန္လူမ်ိဳးေတြဟာ အစားအေသာက္နဲ႔ ပတ္သက္လာရင္ အထူးဂ႐ုစိုက္တတ္တဲ့ လူမ်ိဳးေတြျဖစ္ပါတယ္။ သူတို႔ရဲ႕ ေရေႏြးၾကမ္းေသာက္ပြဲတို႔၊ ဆူ႐ီွျပဳလုပ္ျခင္း ယဥ္ေက်းမႈတို႔ကိုၾကည့္ရင္ ဒါကိုသိႏိုင္ပါတယ္။ ဂ်ပန္ႏိုင္ငံမွာ အရသာ႐ွိတဲ့ အစားအစာမ်ိဳးစံု ႐ွိေပမဲ့ ဂ်ပန္ေရာက္တိုင္း မျဖစ္မေနစားသင့္ၿပီး ကမၻာတဝွမ္းက အစားအစာခ်စ္သူေတြ စိတ္ထဲမွာ စြဲထင္က်န္ေနတဲ့ အစားအစာေလးေတြ ႐ွိပါတယ္။ အဲဒါေတြကေတာ့...

၁။ ဆူ႐ွီ

rawpixel-com-455994-unsplash.jpg 

ဆူ႐ွီဆိုတာက ထမင္းကိုေပါင္းၿပီးမွ ႐ွာလကာရည္နဲ႔နယ္ၿပီး ငါးအစိမ္းနဲ႔ ေရာလိပ္ထားတဲ့ ေရညွိထမင္းလိပ္ပါ။ ဆူ႐ွီအမ်ိဳးအစား အမ်ားႀကီး႐ွိၿပီး အရသာနဲ႔ ပါဝင္ပစၥည္းေတြလည္း ကြဲျပားၾကပါတယ္။ အရသာစူးစူး၊ ခရင္မ္မ်ားတဲ့အရသာ၊  စိမ့္တဲ့အရသာ စသည္ျဖင့္ အရသာမ်ိဳးစံု ႐ွိပါတယ္။

ဆူ႐ွီလိပ္တာက ပညာပါသလို အေတြ႕အၾကံဳရင့္က်က္တဲ့ စားဖိုမွဴးေတြရဲ႕ လက္ထဲမွာဆိုရင္ အရသာပို႐ွိသြားပါတယ္။ ဆူ႐ွီကို ဂ်ပန္ႏိုင္ငံရဲ႕ အထိန္းအမွတ္တစ္ခုအျဖစ္ သတ္မွတ္ထားၾကေပမဲ့ ဆူ႐ွီက ဂ်ပန္မွာေတာ့ လမ္းေဘးစာ (street food) တစ္မ်ိဳးပါပဲ။

၂။ ရာမင္ေခါက္ဆြဲ

alison-marras-323018-unsplash.jpg 

ကမၻာ့ႏိုင္ငံအသီးသီးမွာ ေခါက္ဆြဲကို ပံုစံအမ်ိဳးမ်ိဳး၊ ခ်က္ျပဳတ္နည္းေပါင္းစံုနဲ႔ ခ်က္ျပဳတ္စားေသာက္ၾကေပမဲ့ ဂ်ပန္ရာမင္ ေခါက္ဆြဲကေတာ့ လံုးဝၿပိဳင္စံ႐ွားပါတယ္။ အငန္အရသာကဲတဲ့ စြပ္ျပဳတ္ရည္ထဲမွာ ၾကက္ဥေခါက္ဆြဲဖတ္ေလးေတြကို ဂဏန္းသားျပားတို႔၊ ေရညွိတို႔၊ ပဲပင္ေပါက္တုိ႔၊ ဝက္သားျပားတို႔ ေရာထည့္ထားတဲ့ ဂ်ပန္ရာမင္ေခါက္ဆြဲကို ကမၻာ့ေနရာ အႏွံ႔အျပားမွာ စားသံုးၾကပါတယ္။

တ႐ုတ္ေခါက္ဆြဲကေန အိုင္ဒီယာဆင့္ပြား ယူထားတယ္ဆိုေပမဲ့ ဂ်ပန္ေတြက သူတို႔ရဲ႕ခ်က္ျပဳတ္နည္းကို တမူကြဲျပားေအာင္ ဖန္တီးလိုက္ႏိုင္ပါတယ္။ ရာမင္ေခါက္ဆြဲ အမ်ိဳးအစား (၄) မ်ိဳး ႐ွိပါတယ္။ Tonkotsu (ဝက္႐ိုးျပဳတ္ရည္)၊ Miso (ေရညွိျပဳတ္ရည္)၊ ပဲငံျပာရည္စြပ္ျပဳတ္ ေခါက္ဆြဲနဲ႔ အငန္ေခါက္ဆြဲတို႔ပဲ ျဖစ္ပါတယ္။

၃။ Unagi (ငါး႐ွဥ္႔ကင္)

unagi.jpg 

Unagi ဆိုတာကေတာ့ ျမစ္ငါး႐ွဥ့္ကို မီးေသြးမီးဖိုေပၚမွာ ကင္ထားၿပီး ဘာဘီက်ဴးေဆာ့စ္ အခ်ိဳတစ္မ်ိဳးနဲ႔ သုတ္လိမ္းထားတဲ့ အကင္တစ္မ်ိဳး ျဖစ္ပါတယ္။ အရပ္စကားေတြ အရဆိုရင္ Unagi ဟာ ဂ်ပန္ႏိုင္ငံရဲ႕ ေႏြရာသီမွာ အပူခ်ိန္နဲ႔ စုိထိုင္းမႈေတြကို တိုက္ဖ်က္ဖို႔အတြက္ အေကာင္းဆံုး အစားအစာတစ္မ်ိဳး ျဖစ္ပါသတဲ့။ Unagi ဟာ ေ႐ွးေဟာင္းဂ်ပန္ျပည္ရဲ႕ အရသာ႐ွိတဲ့ အစားအေသာက္ ခ်က္ျပဳတ္နည္းတစ္မ်ိဳးျဖစ္ၿပီး က်န္းမာေရးအတြက္လည္း ေကာင္းမြန္ပါတယ္။

၄။ တမ္ပူရာေၾကာ္

124258572-56a2f6f73df78cf7727b5122.jpg 

ကမၻာ့ေနရာအႏွံ႔အျပားမွာ ဆီေၾကာ္မုန္႔ေတြကို ႏွစ္သက္စြာ စားသံုးေနၾကခ်ိန္မွာ ဂ်ပန္ကလည္း ေနာက္ခ်န္မေနခဲ့ပါဘူး။ ပင္လယ္စာေတြနဲ႔ ဟင္းသီးဟင္း႐ြက္ေတြကို မုန္႔ႏွစ္လူးၿပီး ႏွမ္းဆီထဲမွာ ထည့္ေၾကာ္ၿပီး အထူးျပဳလုပ္ထားတဲ့ ေဆာ့စ္နဲ႔တို႔စားရတဲ့ တမ္ပူရာေၾကာ္ဟာလည္း ဂ်ပန္ေရာက္တိုင္း မျဖစ္မေနစားသံုးသင့္တဲ့ အစားအစာတစ္မ်ိဳးပါပဲ။

၅။ Shabu-Shabu ေဟာ့ေပါ့

2017_11_13_35762_1510548782._large.jpg 

Shabu-Shabu ေဟာ့ေပါ့ဆိုတာကေတာ့ အရသာမႈန္႔မ်ိဳးစံု ထည့္ထားတဲ့ စြပ္ျပဳတ္ရည္အိုးထဲမွာ အမဲသား၊ ဝက္သား အစ႐ွိတဲ့ အသားဖတ္ေလးေတြကို ထည့္ျပဳတ္ၿပီး ဆယ္စားရတဲ့ အစားအစာမ်ိဳးပါ။ မ်ားေသာအားျဖင့္ Shabu-Shabu ေဟာ့ေပါ့ေတြဟာ အသားနဲ႔ တျခားပါဝင္ပစၥည္းေတြကို ကိုယ္တိုင္ထယူၿပီး ျပဳတ္စားရတာပါ။

Source: BBCGoodFoods


ဆက်စပ်သတင်းများ


Newsletter
Don't Miss The Best Of Duwun

See stories of the future in your inbox each morning.

News
Entertainment
Sports
Women
Lifestyle
Tech

Copyright © 2018 Duwun.

Privacy Policy | About Us | Jobs