• Food & Recipe
    ခေါင်ရမ်းလက်ဖက်ရည်ရဲ့ ကျန်းမာရေးအကျိုးကျေးဇူးများနဲ့ ဖျော်စပ်နည်း
Thiha Htun
[Unicode Version]

ခေါင်ရမ်းပန်းဟာ ခရမ်းရောင်ပန်းပွင့် တစ်မျိုးဖြစ်ပြီး လူတချို့ကတော့ စားလို့ရမှန်းတောင် မသိကြပါဘူး။ တကယ်တော့ ခေါင်ရမ်းပန်းဟာ အစားအသောက်တွေကို ထူးခြားတဲ့ အရောင်အဆင်းရအောင် ပြုလုပ်ပေးနိုင်တဲ့ သဘာဝ food coloring တစ်မျိုးပဲဖြစ်ပါတယ်။ ဒါတင်မကသေးပါဘူး။ ခေါင်ရမ်းပန်းမှာ ကျန်းမာရေးအကျိုးကျေးဇူးတွေလည်း အများကြီးပါရှိပါသေးတယ်။

hibiscus-tea.jpg 

ခေါင်ရမ်းပန်းကို ရေနွေးနဲ့ကျိုချက်ပြီး ပြုလုပ်ထားတဲ့ ခေါင်ရမ်းလက်ဖက်ရည်ကို သောက်ပေးမယ်ဆိုရင် သွေးတိုးကျစေသလို သွေးတွင်းအချိုဓာတ်ကိုလည်း ကျဆင်းစေပါတယ်။ ဒါ့အပြင် အသည်းကိုလည်း သန့်ရှင်းစေပါတယ်။ အမျိုးသမီးများ ဓမ္မတာလာချိန် နာကျင်မှုကိုလည်း သက်သာစေနိုင်သလို စိတ်ဓာတ်ကျဆင်းမှုကိုလည်း လျော့ပါးစေနိုင်ပါတယ်။ ဝိတ်ကျချင်သူတွေလည်း သောက်ပေးသင့်တဲ့ လက်ဖက်ရည်လေးပါ။ ခေါင်ရမ်းလက်ဖက်ရည် ဖျော်နည်းကတော့....

ပါဝင်ပစ္စည်းများ

How-to-make-Hibiscus-Tea-its-Benefits-2.jpg 

ခေါင်ရမ်းလက်ဖက်ရည် ဖျော်ဖို့အတွက် ခေါင်ရမ်းပန်းပွင့် (၂) ခွက်စာ၊ ရေ (၈) ခွက်စာ၊ ပျားရည် (၁/၄) ခွက်စာ၊ လတ်လတ်ဆတ်ဆတ် သံပုရာရည် (၃) ဇွန်းစာတို့ကို လိုအပ်ပါတယ်။

ပြုလုပ်နည်း

How-to-make-Hibiscus-Tea-its-Benefits-3.jpg 

ခေါင်ရမ်းပန်းပွင့်ရဲ့ ပွင့်ပပ်တွေကို အရင်ဖယ်ရှားပေးလိုက်ပါ။ ပန်းပွင့်အလည်ခေါင်က ပွင့်မဝတ်ဆံကိုလည်း ဖယ်ချင် ဖယ်ထုတ်လို့ရပါတယ်။ (ပွင်မဝတ်ဆံက ဒီတိုင်း ထားထားလို့လည်း ရပါတယ်။) ပြီးရင်တော့ ရေ (၈) ခွက်စာကို ဒယ်အိုးတစ်လုံးထဲကို အရင်ထည့်ပေးရပါမယ်။ ပြီးရင် ခေါင်ရမ်းပန်းတွေကိုလည်း ရေနွေးအိုးထဲ ထည့်ပြီး ပွက်ပွက်ဆူသည်အထိ တည်ပေးလိုက်ပါ။ ရေနွေးပွက်ပွက်ဆူပြီဆိုရင်တော့ မီးဖိုကိုမီးပိတ်ပြီး ဒယ်အိုးကို အဖုံးပြန်ဖုံးပေးနိုင်ပါပြီ။ လက်ဖက်ရည်ကို (၁၅) မိနစ်ခန့် ဒီတိုင်းနှပ်ထားပေးလိုက်ပါ။

How-to-make-Hibiscus-Tea-its-Benefits-1.jpg 

(၁၅) မိနစ်၊ မိနစ် (၂၀) လောက်ကြာပြီဆိုရင်တော့ အိုးထဲကို သံပုရာရည်နဲ့ ပျားရည်ထည့်ပြီး ဇွန်းတစ်ချောင်းနဲ့ မွှေပေးလိုက်ပါ။ ပြီးရင်တော့ လက်ဖက်ရည်ကို ဇကာနဲ့ စစ်ထုတ်ပေးလိုက်ပါ။

ရလာတဲ့ ခေါင်ရမ်းလက်ဖက်ရည်ကို နွေးနွေးလေးသောက်လို့ရသလို ရေခဲသေတ္တာထဲမှာ အအေးခံပြီး သောက်လို့လည်း ရပါတယ်။ ရရှိမဲ့ အာနိသင်နဲ့ အရသာကတော့ တူတူပါပဲ။

Source: Myfoodstory

[Zawgyi Version]

ေခါင္ရမ္းပန္းဟာ ခရမ္းေရာင္ပန္းပြင့္ တစ္မ်ိဳးျဖစ္ၿပီး လူတခ်ိဳ႕ကေတာ့ စားလို႔ရမွန္းေတာင္ မသိၾကပါဘူး။ တကယ္ေတာ့ ေခါင္ရမ္းပန္းဟာ အစားအေသာက္ေတြကို ထူးျခားတဲ့ အေရာင္အဆင္းရေအာင္ ျပဳလုပ္ေပးႏိုင္တဲ့ သဘာဝ food coloring တစ္မ်ိဳးပဲျဖစ္ပါတယ္။ ဒါတင္မကေသးပါဘူး။ ေခါင္ရမ္းပန္းမွာ က်န္းမာေရးအက်ိဳးေက်းဇူးေတြလည္း အမ်ားႀကီးပါ႐ွိပါေသးတယ္။

 

ေခါင္ရမ္းပန္းကို ေရေႏြးနဲ႔က်ိဳခ်က္ၿပီး ျပဳလုပ္ထားတဲ့ ေခါင္ရမ္းလက္ဖက္ရည္ကို ေသာက္ေပးမယ္ဆိုရင္ ေသြးတိုးက်ေစသလို ေသြးတြင္းအခ်ိဳဓာတ္ကိုလည္း က်ဆင္းေစပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ အသည္းကိုလည္း သန္႔႐ွင္းေစပါတယ္။ အမ်ိဳးသမီးမ်ား ဓမၼတာလာခ်ိန္ နာက်င္မႈကိုလည္း သက္သာေစႏိုင္သလို စိတ္ဓာတ္က်ဆင္းမႈကိုလည္း ေလ်ာ့ပါးေစႏိုင္ပါတယ္။ ဝိတ္က်ခ်င္သူေတြလည္း ေသာက္ေပးသင့္တဲ့ လက္ဖက္ရည္ေလးပါ။ ေခါင္ရမ္းလက္ဖက္ရည္ ေဖ်ာ္နည္းကေတာ့....

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား

 

ေခါင္ရမ္းလက္ဖက္ရည္ ေဖ်ာ္ဖို႔အတြက္ ေခါင္ရမ္းပန္းပြင့္ (၂) ခြက္စာ၊ ေရ (၈) ခြက္စာ၊ ပ်ားရည္ (၁/၄) ခြက္စာ၊ လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ သံပုရာရည္ (၃) ဇြန္းစာတို႔ကို လိုအပ္ပါတယ္။

ျပဳလုပ္နည္း

 

ေခါင္ရမ္းပန္းပြင့္ရဲ႕ ပြင့္ပပ္ေတြကို အရင္ဖယ္႐ွားေပးလိုက္ပါ။ ပန္းပြင့္အလည္ေခါင္က ပြင့္မဝတ္ဆံကိုလည္း ဖယ္ခ်င္ ဖယ္ထုတ္လို႔ရပါတယ္။ (ပြင္မဝတ္ဆံက ဒီတိုင္း ထားထားလို႔လည္း ရပါတယ္။) ၿပီးရင္ေတာ့ ေရ (၈) ခြက္စာကို ဒယ္အိုးတစ္လံုးထဲကို အရင္ထည့္ေပးရပါမယ္။ ၿပီးရင္ ေခါင္ရမ္းပန္းေတြကိုလည္း ေရေႏြးအုိးထဲ ထည့္ၿပီး ပြက္ပြက္ဆူသည္အထိ တည္ေပးလိုက္ပါ။ ေရေႏြးပြက္ပြက္ဆူၿပီဆိုရင္ေတာ့ မီးဖိုကိုမီးပိတ္ၿပီး ဒယ္အိုးကို အဖံုးျပန္ဖံုးေပးႏိုင္ပါၿပီ။ လက္ဖက္ရည္ကို (၁၅) မိနစ္ခန္႔ ဒီတိုင္းႏွပ္ထားေပးလိုက္ပါ။

 

(၁၅) မိနစ္၊ မိနစ္ (၂၀) ေလာက္ၾကာၿပီဆိုရင္ေတာ့ အိုးထဲကို သံပုရာရည္နဲ႔ ပ်ားရည္ထည့္ၿပီး ဇြန္းတစ္ေခ်ာင္းနဲ႔ ေမႊေပးလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ေတာ့ လက္ဖက္ရည္ကို ဇကာနဲ႔ စစ္ထုတ္ေပးလိုက္ပါ။

ရလာတဲ့ ေခါင္ရမ္းလက္ဖက္ရည္ကို ေႏြးေႏြးေလးေသာက္လို႔ရသလို ေရခဲေသတၱာထဲမွာ အေအးခံၿပီး ေသာက္လို႔လည္း ရပါတယ္။ ရ႐ွိမဲ့ အာနိသင္နဲ႔ အရသာကေတာ့ တူတူပါပဲ။

Source: Myfoodstory


ဆက်စပ်သတင်းများ


Newsletter
Don't Miss The Best Of Duwun

See stories of the future in your inbox each morning.

News
Entertainment
Sports
Women
Lifestyle
Tech

Copyright © 2018 Duwun.

Privacy Policy | About Us | Jobs