• Food & Recipe
    ကိုရီးယားပဲခေါက်ဆွဲ စားကြမယ်
Thiha Htun
[Unicode Version]

K drama လို့ခေါ်တဲ့ ကိုရီးယားဇာတ်ကားတွေကြည့်ရင် ကင်မ်ချီရယ်၊ ဆိုဂျူးရယ်၊ ပဲခေါက်ဆွဲရယ်ကိုတော့ မဖြစ်မနေ တွေ့ရမှာပါ။ တကယ်တော့ ပဲခေါက်ဆွဲဆိုတာ ကိုရီးယား အစားအစာတွေထဲမှာ အခြေခံအကျဆုံးနဲ့ လူကြိုက်အများဆုံး အစားအစာတစ်မျိုးပါပဲ။ အာဟာရတန်ဖိုးလည်း ပြည့်ဝတဲ့ ကိုရီးယားပဲခေါက်ဆွဲကို အိမ်မှာလုပ်စားချင်ရင်တော့ အောက်မှာပြုလုပ်နည်းလေးကို ဆက်ဖတ်ကြည့်ပါဦးနော်။

ပါဝင်ပစ္စည်းများ

jjajangmyeon-ingredients-590x404.jpg 

ပဲခေါက်ဆွဲပြုလုပ်ဖို့အတွက် ကိုရီးယား ခေါက်ဆွဲခြောက် (၁) ထုပ်၊ လက်မဝက်အရွယ် အတုံးလေးတွေ တုံးတစ်ထားတဲ့ ဝက်သား (၁/၂) ပေါင်ခန့်၊ လက်မဝက်အရွယ် အတုံးလေးတွေ တုံးတစ်ထားတဲ့ ကိုရီးယားမုန်လာဥ (၁) ခွက်၊ သခွားဖရုံသီး (၁) ခွက်၊ အာလူး (၁) ခွက်၊ ကြက်သွန်နီ (၁) ခွက်ခွဲ၊ ဟင်းသီးဟင်းရွက်ဆီ (၃) ဇွန်း၊ ကိုရီးယား ပဲငပိအမဲ အနှစ် (၁/၄) ခွက်နဲ့ (၁) ဇွန်း၊ အာလူးကော်မှုန့် (၂) ဇွန်း၊ သကြား (၁) ဇွန်း၊ နှမ်းဆီ (၁) ဇွန်း၊ သခွားသီး (၁/၂) ခွက် တို့ကိုလိုအပ်ပါတယ်။

ပြုလုပ်နည်း

jjajangmyeon-stir-frying-590x442.jpg 

အရင်ဆုံး ကိုရီးယားခေါက်ဆွဲခြောက်ကို ရေနွေးအိုးထဲထည့်ပြီး ပြုတ်ထားပေးလိုက်ပါ။ (၅) မိနစ်ခန့်ပြုတ်ပြီးရင်တော့ အိုးထဲကဆယ်ပြီး ပန်းကန်လုံးတစ်လုံးထဲ ထည့်ထားလို့ရပါပြီ။ ပြီးရင် လက်မဝက်အရွယ် အတုံးလေးတွေ တုံးတစ်ထားတဲ့ ဝက်သားကို ဒယ်အိုးပြားထဲမှာ ဟင်းသီးဟင်းရွက်ဆီ (၁) ဇွန်းနဲ့အတူ (၄) (၅) မိနစ်ခန့် ရောကြော်ပေးလိုက်ပါ။ အသားတုံးလေးတွေ ရွှေအိုရောင်သမ်းပြီး ကြွပ်ရွလာပြီဆိုရင် အတုံးလေးတွေ တုံးထားတဲ့ မုန်လာဥကိုပါ ရောထည့်လိုက်ပါ။ ပြီးရင် တစ်မိနစ်ခန့် မွှေကြော်ကြော်ပေးလိုက်ပါ။

jjajangmyeon-sauce-590x442.jpg

(၁) မိနစ်ပြည့်ရင်တော့ အာလူးတုံးလေးတွေရယ်၊ ကြက်သွန်နီရယ်၊ သခွားဖရုံသီး စိတ်လေးတွေရယ်ကိုပါ ရောထည့်ပြီး နောက်ထပ် (၃) မိနစ်ခန့် မွှေကြော်ကြော်ပေးလိုက်ပါဦး။ ပြီးရင် ဒယ်အိုးရဲ့ အလည်ဗဟိုမှာ နေရာလွတ်လေးတစ်ခုကို ပြုလုပ်လိုက်ပြီး ဟင်းသီးဟင်းရွက်ဆီ (၂) ဇွန်းရယ်၊ ပဲငပိအမဲ အနှစ် (၁/၄) ခွက်ရယ်ကို ရောထည့်ပြီး သစ်သားယောက်မနဲ့ (၁) မိနစ်ခန့် မွှေပေးလိုက်ပါ။

ပါဝင်ပစ္စည်းအားလုံး သမအောင်မွှေပြီးရင် ရေ (၂) ခွက်ရောထည့်ပြီး အဖုံးပိတ်ပြီး နောက်ထပ် (၁၀) မိနစ်ခန့် ချက်ပြုတ်ပေးလိုက်ပါ။ (၁၀) မိနစ်ပြည့်ရင် အဖုံးဖွင့်ပြီး အာလူးနဲ့ မုန်လာဥကျက် မကျက်ကို စစ်ဆေးကြည့်လိုက်ပါ။ ကျက်ပြီဆိုရင်တော့ ပဲအနှစ်ပျစ်သွားသည်အထိ ယောက်မနဲ့ မွှေပေးလိုက်ပါ။ အပေါ်ကနေ နှမ်းဆီနည်းနည်း ဆမ်းပေးပြီးရင် မီးပိတ်ပေးလိုက်ပါ။

jjajangmyeon-plate-590x393.jpg 

ပြီးရင် ရလာတဲ့ ပဲအနှစ်နဲ့ ဝက်သားကို ခေါက်ဆွဲပန်းကန်ထဲ ထည့်ဆမ်းပေးလိုက်ပါ။ ပြီးရင်တော့ နယ်ဖတ်ပြီး အရသာရှိတဲ့ ကိုရီးယားပဲခေါက်ဆွဲလေးကို တဝကြီးဆွဲနိုင်ပါပြီနော်။

Source: Maangchi

[Zawgyi Version]

K drama လုိ႔ေခၚတဲ့ ကိုရီးယားဇာတ္ကားေတြၾကည့္ရင္ ကင္မ္ခ်ီရယ္၊ ဆိုဂ်ဴးရယ္၊ ပဲေခါက္ဆြဲရယ္ကိုေတာ့ မျဖစ္မေန ေတြ႕ရမွာပါ။ တကယ္ေတာ့ ပဲေခါက္ဆြဲဆိုတာ ကိုရီးယား အစားအစာေတြထဲမွာ အေျခခံအက်ဆံုးနဲ႔ လူႀကိဳက္အမ်ားဆံုး အစားအစာတစ္မ်ိဳးပါပဲ။ အာဟာရတန္ဖိုးလည္း ျပည့္ဝတဲ့ ကိုရီးယားပဲေခါက္ဆြဲကို အိမ္မွာလုပ္စားခ်င္ရင္ေတာ့ ေအာက္မွာျပဳလုပ္နည္းေလးကို ဆက္ဖတ္ၾကည့္ပါဦးေနာ္။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား

jjajangmyeon-ingredients-590x404.jpg 

ပဲေခါက္ဆြဲျပဳလုပ္ဖို႔အတြက္ ကိုရီးယား ေခါက္ဆြဲေျခာက္ (၁) ထုပ္၊ လက္မဝက္အ႐ြယ္ အတံုးေလးေတြ တံုးတစ္ထားတဲ့ ဝက္သား (၁/၂) ေပါင္ခန္႔၊ လက္မဝက္အ႐ြယ္ အတံုးေလးေတြ တံုးတစ္ထားတဲ့ ကိုရီးယားမုန္လာဥ (၁) ခြက္၊ သခြားဖ႐ံုသီး (၁) ခြက္၊ အာလူး (၁) ခြက္၊ ၾကက္သြန္နီ (၁) ခြက္ခြဲ၊ ဟင္းသီးဟင္း႐ြက္ဆီ (၃) ဇြန္း၊ ကိုရီးယား ပဲငပိအမဲ အႏွစ္ (၁/၄) ခြက္နဲ႔ (၁) ဇြန္း၊ အာလူးေကာ္မႈန္႔ (၂) ဇြန္း၊ သၾကား (၁) ဇြန္း၊ ႏွမ္းဆီ (၁) ဇြန္း၊ သခြားသီး (၁/၂) ခြက္ တို႔ကိုလိုအပ္ပါတယ္။

ျပဳလုပ္နည္း

jjajangmyeon-stir-frying-590x442.jpg 

အရင္ဆံုး ကိုရီးယားေခါက္ဆြဲေျခာက္ကို ေရေႏြးအိုးထဲထည့္ၿပီး ျပဳတ္ထားေပးလိုက္ပါ။ (၅) မိနစ္ခန္႔ျပဳတ္ၿပီးရင္ေတာ့ အိုးထဲကဆယ္ၿပီး ပန္းကန္လံုးတစ္လံုးထဲ ထည့္ထားလို႔ရပါၿပီ။ ၿပီးရင္ လက္မဝက္အ႐ြယ္ အတံုးေလးေတြ တံုးတစ္ထားတဲ့ ဝက္သားကို ဒယ္အိုးျပားထဲမွာ ဟင္းသီးဟင္း႐ြက္ဆီ (၁) ဇြန္းနဲ႔အတူ (၄) (၅) မိနစ္ခန္႔ ေရာေၾကာ္ေပးလိုက္ပါ။ အသားတံုးေလးေတြ ေ႐ႊအိုေရာင္သမ္းၿပီး ၾကြပ္႐ြလာၿပီဆိုရင္ အတံုးေလးေတြ တံုးထားတဲ့ မုန္လာဥကိုပါ ေရာထည့္လိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ တစ္မိနစ္ခန္႔ ေမႊေၾကာ္ေၾကာ္ေပးလိုက္ပါ။

(၁) မိနစ္ျပည့္ရင္ေတာ့ အာလူးတံုးေလးေတြရယ္၊ ၾကက္သြန္နီရယ္၊ သခြားဖ႐ံုသီး စိတ္ေလးေတြရယ္ကိုပါ ေရာထည့္ၿပီး ေနာက္ထပ္ (၃) မိနစ္ခန္႔ ေမႊေၾကာ္ေၾကာ္ေပးလိုက္ပါဦး။ ၿပီးရင္ ဒယ္အိုးရဲ႕ အလည္ဗဟုိမွာ ေနရာလြတ္ေလးတစ္ခုကုိ ျပဳလုပ္လိုက္ၿပီး ဟင္းသီးဟင္း႐ြက္ဆီ (၂) ဇြန္းရယ္၊ ပဲငပိအမဲ အႏွစ္ (၁/၄) ခြက္ရယ္ကို ေရာထည့္ၿပီး သစ္သားေယာက္မနဲ႔ (၁) မိနစ္ခန္႔ ေမႊေပးလိုက္ပါ။

ပါဝင္ပစၥည္းအားလံုး သမေအာင္ေမႊၿပီးရင္ ေရ (၂) ခြက္ေရာထည့္ၿပီး အဖံုးပိတ္ၿပီး ေနာက္ထပ္ (၁၀) မိနစ္ခန္႔ ခ်က္ျပဳတ္ေပးလိုက္ပါ။ (၁၀) မိနစ္ျပည့္ရင္ အဖံုးဖြင့္ၿပီး အာလူးနဲ႔ မုန္လာဥက်က္ မက်က္ကို စစ္ေဆးၾကည့္လိုက္ပါ။ က်က္ၿပီဆိုရင္ေတာ့ ပဲအႏွစ္ပ်စ္သြားသည္အထိ ေယာက္မနဲ႔ ေမႊေပးလိုက္ပါ။ အေပၚကေန ႏွမ္းဆီနည္းနည္း ဆမ္းေပးၿပီးရင္ မီးပိတ္ေပးလိုက္ပါ။

ၿပီးရင္ ရလာတဲ့ ပဲအႏွစ္နဲ႔ ဝက္သားကို ေခါက္ဆြဲပန္းကန္ထဲ ထည့္ဆမ္းေပးလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ေတာ့ နယ္ဖတ္ၿပီး အရသာ႐ွိတဲ့ ကိုရီးယားပဲေခါက္ဆြဲေလးကို တဝႀကီးဆြဲႏိုင္ပါၿပီေနာ္။

Source: Maangchi


ဆက်စပ်သတင်းများ


Newsletter
Don't Miss The Best Of Duwun

See stories of the future in your inbox each morning.

News
Entertainment
Sports
Women
Lifestyle
Tech

Copyright © 2018 Duwun.

Privacy Policy | About Us