• Food & Recipe
    ရုံးပိတ်ရက်မှာ နူးအိနေတဲ့ ဝက်ခြေထောက်ပေါင်း လုပ်စားကြရအောင်
Thiha Htun
[Unicode Version]

ရုံးပိတ်ရက်မှာ အစားကောင်း၊ အသောက်ကောင်းလေးတွေကို မိသားစုနဲ့အတူ ချက်ပြုတ်စားသောက်တတ်ကြတာ ထုံးစံပါပဲ။ ဒီတစ်ပတ်မှာတော့ တစ်အိမ်သားလုံး အကြိုက်တွေ့စေမဲ့ ဟင်းလျာလေးတစ်မျိုးနဲ့ မိတ်ဆက်ပေးပါရစေ။ အဲဒါကတော့ ဝက်ခြေထောက်ပေါင်းပါပဲ။

ပါဝင်ပစ္စည်းများ

25498044_1801943766765736_497098884082632296_n.jpg 

ဝက်ခြေထောက် (၂) ချောင်း၊ ကြက်သွန်နီ (အသေး) (၃) လုံး၊ ကြက်သွန်ဖြူ (၅) မွှာ၊ ဂျင်းတက် လက်တစ်ဆစ်ခန့်၊ ငံပြာရည် လက်ဖက်ရည်ဇွန်း (၁) ဇွန်း၊ သကြား (သို့) အချိုမှုန့် (သို့) ကြက်သားမှုန့် ထမင်းစားဇွန်း (၁) ဇွန်း၊ ကြက်သွန်မြိတ် (၂) ပင်၊ မြေပဲဆီ ဟင်းခပ်ဇွန်း (၁) ဇွန်း၊ ပဲငံပြာရည်အကြည် (၁) ဇွန်းတို့ကို လိုအပ်ပါတယ်။

ပြုလုပ်နည်း

12814386_480486855486124_2631524273552366647_n.jpg 

ဝက်ခြေထောက်ကို အမွှေးများ ပြောင်စင်အောင် အရင်ရိတ်ပေးလိုက်ပါ။ မပြောင်စင်ဘူးဆိုရင်တော့ မီးနဲ့ အနည်းငယ်အပူပေးရင် အမွှေးတွေ လောင်ကျွမ်းပြီး အနံ့လည်း မွှေးလာပါတယ်။ အရောင်လည်းပိုလှပါတယ်။

ဝက်ခြေထောက် စင်ကြယ်သွားပြီဆိုရင်တော့ ကြက်သွန်ဖြူ (၅) မွှာ၊ ကြက်သွန်နီ (၁)လုံး နဲ့ ဂျင်းတို့ကို ရောထောင်းပါ။ ထောင်းပြီးတဲ့အချိန်မှာ ဝက်ခြေထောက်နဲ့ ရောနယ်ရပါမယ်။ ရောမနယ်ခင်မှာ ဝက်ခြေထောက်ကို ဓားပြားလေးနဲ့ ခပ်ဆတ်ဆတ်လေး နေရာအနှံ့ ရိုက်ပေးရပါမယ်။ ပြီးသွားရင်တော့ စောနက ထောင်းထားတဲ့ ကြက်သွန်ဖြူနီ နဲ့ ဂျင်း၊ ဝက်ခြေထောက်၊ ပဲငံပြာရည်၊  ငံပြာရည်၊ အရသာမှုန့်တွေကို အိုးထဲထည့်ပြီးတော့ သမသွားအောင် နယ်ပေးပါ။

26994027_10156108909814310_5705077538250211306_n.jpg 

နယ်ပေးပြီးရင်တော့ မိနစ် (၃၀)ခန့် နှပ်ပေးထားလိုက်ပါ။ နှပ်တဲ့အခါမှာ ရေခဲသေတ္တာအပေါ်ထပ်ထဲ ထည့်ပေးထားရင် ပိုကောင်းပါတယ်။ ဒါဆိုရင် ဝက်ခြေထောက်ထဲကို အနံ့၊ အရသာတွေ ကောစိမ့်ဝင်ပြီးတော့ စားလို့ပိုကောင်းလာမှာပါ။ နာရီဝက်ခန့် နှပ်ပေးပြီးတာနဲ့ (၁၀) မိနစ်ခန့် လုံးပေးဖို့လိုပါတယ်။ ဒါဆိုရင် ပိုပြီးမွှေးပျံ့လာပြီးတော့ အရသာတွေကလည်း ပိုပြီး စိမ့်ဝင်သွားမှာပါ။

24862377_1764658650242691_7272661348408929242_n.jpg 

ပြီးရင်တော့ ဝက်ခြေထောက်ကို ရေမြုပ်သည်အထိ တိုင်းတာပြီး ရေထည့်ပေးကာ မီးအပြင်းဆုံးနဲ့ စတင်ပေါင်းပါမယ်။ ဆုံးပါ။  မြေပဲဆီ (၁) ဇွန်းကိုပါ ထည့်ပေးလို့ ရပါပြီ။ ဝက်ခြေထောက်ပေါင်းရာမှာ ထမင်းပေါင်းအိုးနဲ့ ပေါင်းတာက အကောင်းဆုံးပါပဲ။ ဒါမှ ဝက်ခြေထောက်တစ်ချောင်းလုံး နူးအိနေမှာပေါ့။ ဒါမှသာ မီးအပူရှိန် ညှိစရာမလိုတော့ပဲ တသမတ်တည်း ပေါင်းလို့ ရတာပေါ့။

ဒယ်အိုးနဲ့ပဲ ပေါင်းမယ်ဆိုရင်တော့ မိနစ် (၂၀) လောက် မီးပြင်းပြင်းနဲ့ ပေါင်းပြီးရင် မီးအားအနည်းငယ်လျှော့ချပြီး နာရီဝက်လောက် ထပ်ပေါင်းပေးပါ။ အရသာရှိရှိ နဲ့ နူးနူးညံ့ညံ့ စားချင်ရင်တော့ အချိန်ကြာကြာပေါင်းနိုင်လေ ကောင်းလေပါပဲ။ အကောင်းဆုံးကတော့ တစ်နာရီခွဲခန့် ပေါင်းအိုးနဲ့ ပေါင်းတာက အကောင်းဆုံးပါပဲ။ (၁၀) မိနစ် တစ်ခါလောက် မွှေပေးဖို့လည်း လိုတယ်နော်။

14563488_262077500860538_7921522504143270380_n.jpg 

အသားတွေနူးအိပြီး အရည်ခပ်ပျစ်ပျစ်လေး ဖြစ်လာတဲ့အချိန်မှာတော့ မိမိသောက်ချင်တဲ့ ဟင်းရည်ပမာဏကို ချင့်တွက်ပြီး ရေထပ်ထည့်ပေးပါ။ ပွက်ပွက်ဆူလာပီဆိုရင်တော့ ကြက်သွန်မြိတ် (၂) ပင်ကို ကပ်ကြေးလေးနဲ့ ညှပ်ပြီးတော့ အပေါ်ကနေ ထည့်ပေးလို့ ရပါပြီ။ ဒါမှမဟုတ်ရင်လည်း ပန်းကန်လုံးထဲထည့်ပြီးမှ ထည့်လို့လည်း ရပါပြီ။ ပြီးတဲ့အခါမှာတော့ အရသာလည်းရှိ၊ အချိန်လည်းမကုန်၊ လူလည်းမပင်ပန်းပဲ အနံ့အရသာနဲ့ပြည့်စုံတဲ့ ဝက်ခြေထောက်ပေါင်းကို သုံးဆောင်လို့ရပါပြီ။

(ဝက်ခြေထောက်ပေါင်းနေစဉ်မှာပဲ ပြုတ်ပြီးသား ဘဲဥ (သို့ ) ကြက်ဥ (၂) လုံးကိုပါ ထည့်ပြုတ်ပေးလို့ တွဲဖက်စားသုံးလို့ ရပါသေးတယ်။ ဘဲဥ၊ ကြက်ဥကပါ အရောင်အနံ့အရသာကို ပိုမိုပြည့်စုံစေတဲ့အပြင် ဝက်ရည်လေးစိမ့်ဝင်နေတဲ့ ဘဲဥပေါင်းကိုပါ တစ်ပါတည်း စားလို့ရတာပေ့ါ။)

[Zawgyi Version]

႐ံုးပိတ္ရက္မွာ အစားေကာင္း၊ အေသာက္ေကာင္းေလးေတြကို မိသားစုနဲ႔အတူ ခ်က္ျပဳတ္စားေသာက္တတ္ၾကတာ ထံုးစံပါပဲ။ ဒီတစ္ပတ္မွာေတာ့ တစ္အိမ္သားလံုး အႀကိဳက္ေတြ႕ေစမဲ့ ဟင္းလ်ာေလးတစ္မ်ိဳးနဲ႔ မိတ္ဆက္ေပးပါရေစ။ အဲဒါကေတာ့ ဝက္ေျခေထာက္ေပါင္းပါပဲ။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

 

၀က္ေျခေထာက္ (၂) ေခ်ာင္း၊ ၾကက္သြန္နီ (အေသး) (၃) လံုး၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ (၅) မႊာ၊ ဂ်င္းတက္ လက္တစ္ဆစ္ခန္႔၊ ငံျပာရည္ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း (၁) ဇြန္း၊ သၾကား (သို႔) အခ်ိဳမႈန္႔ (သို႔) ၾကက္သားမႈန္႔ ထမင္းစားဇြန္း (၁) ဇြန္း၊ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ (၂) ပင္၊ ေျမပဲဆီ ဟင္းခပ္ဇြန္း (၁) ဇြန္း၊ ပဲငံျပာရည္အၾကည္ (၁) ဇြန္းတို႔ကို လိုအပ္ပါတယ္။

ျပဳလုပ္နည္း

 

၀က္ေျခေထာက္ကို အေမႊးမ်ား ေျပာင္စင္ေအာင္ အရင္ရိတ္ေပးလိုက္ပါ။ မေျပာင္စင္ဘူးဆိုရင္ေတာ့ မီးနဲ႔ အနည္းငယ္အပူေပးရင္ အေမႊးေတြ ေလာင္ကြ်မ္းျပီး အနံ႔လည္း ေမႊးလာပါတယ္။ အေရာင္လည္းပိုလွပါတယ္။

၀က္ေျခေထာက္ စင္ၾကယ္သြားျပီဆိုရင္ေတာ့ ၾကက္သြန္ျဖဴ (၅) မႊာ၊ ၾကက္သြန္နီ (၁)လံုး နဲ႕ ဂ်င္းတို႔ကို ေရာေထာင္းပါ။ ေထာင္းျပီးတဲ့အခ်ိန္မွာ ၀က္ေျခေထာက္နဲ႔ ေရာနယ္ရပါမယ္။ ေရာမနယ္ခင္မွာ ၀က္ေျခေထာက္ကို ဓားျပားေလးနဲ႔ ခပ္ဆတ္ဆတ္ေလး ေနရာအႏွံ႔ ရိုက္ေပးရပါမယ္။ ျပီးသြားရင္ေတာ့ ေစာနက ေထာင္းထားတဲ့ ၾကက္သြန္ျဖဴနီ နဲ႔ ဂ်င္း၊ ၀က္ေျခေထာက္၊ ပဲငံျပာရည္၊  ငံျပာရည္၊ အရသာမႈန္႔ေတြကို အိုးထဲထည့္ျပီးေတာ့ သမသြားေအာင္ နယ္ေပးပါ။

 

နယ္ေပးၿပီးရင္ေတာ့ မိနစ္ (၃၀)ခန္႔ ႏွပ္ေပးထားလိုက္ပါ။ ႏွပ္တဲ့အခါမွာ ေရခဲေသတၱာအေပၚထပ္ထဲ ထည့္ေပးထားရင္ ပိုေကာင္းပါတယ္။ ဒါဆိုရင္ ၀က္ေျခေထာက္ထဲကို အနံ႔၊ အရသာေတြ ေကာစိမ့္၀င္ျပီးေတာ့ စားလို႕ပိုေကာင္းလာမွာပါ။ နာရီ၀က္ခန္႔ ႏွပ္ေပးၿပီးတာနဲ႔ (၁၀) မိနစ္ခန္႔ လံုးေပးဖို႔လိုပါတယ္။ ဒါဆိုရင္ ပိုၿပီးေမႊးပ်ံ႕လာျပီးေတာ့ အရသာေတြကလည္း ပိုျပီး စိမ့္၀င္သြားမွာပါ။

 

ၿပီးရင္ေတာ့ ၀က္ေျခေထာက္ကို ေရျမဳပ္သည္အထိ တိုင္းတာျပီး ေရထည့္ေပးကာ မီးအျပင္းဆံုးနဲ႕ စတင္ေပါင္းပါမယ္။ ဆံုးပါ။  ေျမပဲဆီ (၁) ဇြန္းကိုပါ ထည့္ေပးလို႕ ရပါျပီ။ ဝက္ေျခေထာက္ေပါင္းရာမွာ ထမင္းေပါင္းအိုးနဲ႔ ေပါင္းတာက အေကာင္းဆံုးပါပဲ။ ဒါမွ ၀က္ေျခေထာက္တစ္ေခ်ာင္းလံုး ႏူးအိေနမွာေပါ့။ ဒါမွသာ မီးအပူရွိန္ ညွိစရာမလိုေတာ့ပဲ တသမတ္တည္း ေပါင္းလို႔ ရတာေပါ့။

ဒယ္အိုးနဲ႔ပဲ ေပါင္းမယ္ဆိုရင္ေတာ့ မိနစ္ (၂၀) ေလာက္ မီးျပင္းျပင္းနဲ႔ ေပါင္းျပီးရင္ မီးအားအနည္းငယ္ေလွ်ာ့ခ်ျပီး နာရီ၀က္ေလာက္ ထပ္ေပါင္းေပးပါ။ အရသာရွိရွိ နဲ႕ ႏူးႏူးညံ့ညံ့ စားခ်င္ရင္ေတာ့ အခ်ိန္ၾကာၾကာေပါင္းႏိုင္ေလ ေကာင္းေလပါပဲ။ အေကာင္းဆံုးကေတာ့ တစ္နာရီခြဲခန္႕ ေပါင္းအိုးနဲ႔ ေပါင္းတာက အေကာင္းဆံုးပါပဲ။ (၁၀) မိနစ္ တစ္ခါေလာက္ ေမႊေပးဖို႔လည္း လိုတယ္ေနာ္။

 

အသားေတြႏူးအိၿပီး အရည္ခပ္ပ်စ္ပ်စ္ေလး ျဖစ္လာတဲ့အခ်ိန္မွာေတာ့ မိမိေသာက္ခ်င္တ့ဲ ဟင္းရည္ပမာဏကို ခ်င့္တြက္ၿပီး ေရထပ္ထည့္ေပးပါ။ ပြက္ပြက္ဆူလာပီဆိုရင္ေတာ့ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ (၂) ပင္ကို ကပ္ေၾကးေလးနဲ႔ ညွပ္ျပီးေတာ့ အေပၚကေန ထည့္ေပးလို႔ ရပါျပီ။ ဒါမွမဟုတ္ရင္လည္း ပန္းကန္လံုးထဲထည့္ၿပီးမွ ထည့္လို႔လည္း ရပါျပီ။ ျပီးတဲ့အခါမွာေတာ့ အရသာလည္းရွိ၊ အခ်ိန္လည္းမကုန္၊ လူလည္းမပင္ပန္းပဲ အနံ႕အရသာနဲ႕ျပည့္စံုတဲ့ ၀က္ေျခေထာက္ေပါင္းကို သံုးေဆာင္လို႕ရပါျပီ။

(ဝက္ေျခေထာက္ေပါင္းေနစဥ္မွာပဲ ျပဳတ္ျပီးသား ဘဲဥ (သို႕ ) ၾကက္ဥ (၂) လံုးကိုပါ ထည့္ျပဳတ္ေပးလို႕ တြဲဖက္စားသံုးလို႕ ရပါေသးတယ္။ ဘဲဥ၊ ၾကက္ဥကပါ အေရာင္အနံ႔အရသာကို ပိုမိုျပည့္စံုေစတဲ့အျပင္ ဝက္ရည္ေလးစိမ့္ဝင္ေနတဲ့ ဘဲဥေပါင္းကိုပါ တစ္ပါတည္း စားလို႔ရတာေပ့ါ။)



ဆက်စပ်သတင်းများ


Newsletter
Don't Miss The Best Of Duwun

See stories of the future in your inbox each morning.

News
Entertainment
Sports
Women
Lifestyle
Tech

Copyright © 2018 Duwun.

Privacy Policy | About Us | Jobs