• Food & Recipe

    ထိုင်ဝမ် ဝက် (၃) ထပ်သားညှပ်ဆန်မုန့်

Thiha Htun
[Unicode Version]

ဒီနေ့မှာတော့ တရုတ်အစားအစာကို နှစ်သက်သူတွေအတွက် ထိုင်ဝမ်ရိုးရာ အစားအစာလေး တစ်မျိုးနဲ့ မိတ်ဆက်ပေးချင်ပါတယ်နော်။ အဲဒါကတော့ ထိုင်ဝမ် ဝက် (၃) ထပ်သားညှပ် ဆန်မုန့်ပါပဲ။ နူးအိနေတဲ့ ဝက်သုံးထပ်သားကို အအီပြေအောင် မုန်ညင်းစိမ်း ချဉ်လေးရယ်၊ မြေပဲထောင်းလေးရယ်နဲ့ ရောပြီး ဆန်မုန့်လေးနဲ့ တွဲစားရတာပါ။ အရမ်းစားလို့ကောင်းပါတယ်။ ကိုယ်တိုင်လုပ်စားချင်သူတွေ အောက်မှာ ပြုလုပ်နည်းလေးကို ဖတ်ကြည့်ကြပါဦးနော်။

ပါဝင်ပစ္စည်းများ

6615_12936_z.jpg 

ဝက်ဝမ်းပျဉ်သား (၂) ပေါင်၊ ကြက်သွန်နီ (၂) လုံး၊ ကြက်သွန်မြိတ် (၁) စည်း၊ ကြက်သွန်ဖြူ (၅) တောင့်၊ စမုန်စပါး (၂) ပွင့်၊ သစ်ကြံပိုးခေါက် (၁) ချောင်း၊ သကြား (၃) ဇွန်း၊ ပဲငံပြာရည် (၆) ဇွန်း၊ ဆန်ဝိုင် (၆) ဇွန်း၊ ငရုပ်ကောင်းမှုန့် ဇွန်းဝက်၊ တရုတ်ဟင်းခတ် (၅) မျိုးအမှုန့် ဇွန်းဝက်၊ မုန်ညင်းချဉ် (အစိမ်း) (ရှမ်းချဉ်လို့လည်းခေါ်ကြ) (၁) ခွက်၊ ပဲငံပြာရည် (၁) ဇွန်း၊ ငရုပ်ကောင်းမှုန့်နည်းနည်း၊ ဆားနည်းနည်း၊ သကြားနည်းနည်း၊ တရုတ် (၅) မျိုးဟင်းခပ်မှုန့် နည်းနည်း၊ မြေပဲဆားလှော် လက်တစ်ဆုပ်စာခန့်၊ ရယ်ဒီမိတ်ဆန်မုန့် (၆) ခုခန့်၊ နံနံပင်အနည်းငယ်တို့ပဲ ဖြစ်ပါတယ်။

ပြုလုပ်နည်း

 

အရင်ဆုံး ဝက်ဝမ်းပျဉ်သား (၂) ပေါင်ကို ရှည်မျောမျော အသားတုံးလေးတွေဖြစ်အောင် အရင်လှီးပေးလိုက်ပါ။ ပြီးရင်တော့ ဇောက်နက်တဲ့ အိုးတစ်လုံးထဲမှာ ဆီမထည့်ဘဲ ထည့်ကြော်ပေးလိုက်ပါ။ (ဆီမထည့်ရတာက ဝက်ဝမ်းပျဉ်သားထဲမှာ ဆီပါနေပြီးသား ဖြစ်နေလို့ပါပဲ။) ငါးမိနစ်ခန့် ကြော်ပြီးရင် ဝက်သားတုံးတွေ အညိုရောင်သမ်းလာလောက်ပြီဆိုတော့ အိုးထဲက ဆယ်ပြီး ပန်းကန်တစ်ချပ်ထဲ ထည့်ထားပေးလိုက်ပါ။

အိုးထဲမှာကျန်နေတဲ့ ဝက်ဆီနဲ့ပဲ ကြက်သွန်နီ၊ ကြက်သွန်မြိတ်၊ ကြက်သွန်ဖြူ၊ စမုန်စပါး၊ သစ်ကြံပိုးခေါက်တို့ကို ဆီသတ်ပေးလိုက်ပါ။ ပြီးရင် သကြား (၃) ဇွန်းရယ်၊ ပဲငံပြာရည် (၆) ဇွန်းရယ်၊ ဆန်ဝိုင် (၆) ဇွန်းရယ်၊ ငရုပ်ကောင်းမှုန့် ဇွန်းဝက်ရယ်၊ တရုတ်ဟင်းခတ် (၅) မျိုးအမှုန့် ဇွန်းဝက်ရယ်ကို ရောထည့်ပြီး ယောက်မနဲ့မွှေပေးလိုက်ပါ။ ပြီးရင်တော့ ဝက်သားတုံးတွေကို ဟင်းအိုးထဲကို ရောထည့်ပေးလိုက်ပါ။ အသားနူးအောင် ရေ (၂) ခွက်ကိုလည်း ရောထည့်ပြီး (၃) နာရီခန့် အဖုံးပိတ်ပြီး ပေါင်းထားပေးလိုက်ပါ။

maxresdefault2.jpg 

တစ်နာရီကြာရင် အဖုံးကိုခဏလှပ်ပြီး အပေါ်ယံမှာ ဝေ့တက်နေတဲ့ ဝက်ဆီတွေကို ပန်းကန်တစ်လုံးထဲကို ခပ်ထုတ်ပေးလိုက်ပါ။ မုန်ညင်းစိမ်း အချဉ်စိမ်ကို ရေထဲမှာ (၁) နာရီခန့် ကြိုစိမ်ထားပြီး အငန်ဓာတ်ကို လျှော့ချပေးပါ။ ပြီးရင် လက်နဲ့ညှစ်ပြီး ရေတွေကို စစ်ထုတ်ပေးလိုက်ပါ။

ခုနက ခပ်ထုတ်ထားတဲ့ ဝက်ဆီကို ဒယ်အိုးပြားတစ်လုံးထဲကို ထည့်ပေးလိုက်ပါ။ ပြီးရင် ရေညှစ်ပြီးသား မုန်ညင်းစိမ်းတွေကို အဲဒီဝက်ဆီထဲမှာ ထည့်ကြော်ပေးလိုက်ပါ။ ပဲငံပြာရည် (၁) ဇွန်း၊ ငရုပ်ကောင်းမှုန့်နည်းနည်း၊ ဆားနည်းနည်း၊ သကြားနည်းနည်း၊ တရုတ် (၅) မျိုးဟင်းခပ်မှုန့် နည်းနည်းတို့ကိုပါ ရောထည့်ပြီး ကြော်ပေးလိုက်ပါ။ ကြော်ပြီးရင် ဘေးခနဖယ်ထားလိုက်ပါ။

maxresdefault1.jpg 

မြေပဲဆားလှော်ကိုတော့ ငရုပ်ဆုံထဲထည့်ထောင်းပြီး မြေပဲထောင်း (၂) ဆ သကြား (၁) ဆ နှုန်းနဲ့ သကြားရောထားပေးလိုက်ပါ။ ပေါင်းအိုးတစ်လုံးထဲမှာ ပေါင်းခံစက္ကူတစ်ခုကိုခံပြီး ရယ်ဒီမိတ်ဆန်မုန့်လေးတွေကို ထည့်ပေါင်းပေးလိုက်ပါ။ အဲဒီအချိန်မှာ ဝက်သားလည်း ကောင်းကောင်းနူးလောက်ပါပြီ။ ဆန်မှုန့်ကို အလည်ကအကွဲရာလေး ဟပေးလိုက်ပြီး ဝက် (၃) ထပ်သားတုံးရယ်၊ မုန်ညင်းချဉ်ကြော်ရယ်၊ မြေပဲထောင်းရယ်ကို ထည့်ညှပ်ပေးလိုက်ပါ။ အပေါ်ကနေ နံနံပင်လေးလည်း အုပ်ပေးလိုက်ပေါ့။ ပြီးရင်တော့ အရသာရှိတဲ့ ထိုင်ဝမ် ဝက် (၃) ထပ်သားညှပ် ဆန်မုန့်ကို စိတ်တိုင်းကျသုံးဆောင်နိုင်ပါပြီနော်။

Source: CiciLi

[Zawgyi Version]

ဒီေန႔မွာေတာ့ တ႐ုတ္အစားအစာကို ႏွစ္သက္သူေတြအတြက္ ထိုင္ဝမ္႐ိုးရာ အစားအစာေလး တစ္မ်ိဳးနဲ႔ မိတ္ဆက္ေပးခ်င္ပါတယ္ေနာ္။ အဲဒါကေတာ့ ထိုင္ဝမ္ ဝက္ (၃) ထပ္သားညွပ္ ဆန္မုန္႔ပါပဲ။ ႏူးအိေနတဲ့ ဝက္သံုးထပ္သားကို အအီေျပေအာင္ မုန္ညင္းစိမ္း ခ်ဥ္ေလးရယ္၊ ေျမပဲေထာင္းေလးရယ္နဲ႔ ေရာၿပီး ဆန္မုန္႔ေလးနဲ႔ တြဲစားရတာပါ။ အရမ္းစားလို႔ေကာင္းပါတယ္။ ကိုယ္တိုင္လုပ္စားခ်င္သူေတြ ေအာက္မွာ ျပဳလုပ္နည္းေလးကို ဖတ္ၾကည့္ၾကပါဦးေနာ္။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား

 

ဝက္ဝမ္းပ်ဥ္သား (၂) ေပါင္၊ ၾကက္သြန္နီ (၂) လံုး၊ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ (၁) စည္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ (၅) ေတာင့္၊ စမုန္စပါး (၂) ပြင့္၊ သစ္ၾကံပိုးေခါက္ (၁) ေခ်ာင္း၊ သၾကား (၃) ဇြန္း၊ ပဲငံျပာရည္ (၆) ဇြန္း၊ ဆန္ဝိုင္ (၆) ဇြန္း၊ င႐ုပ္ေကာင္းမႈန္႔ ဇြန္းဝက္၊ တ႐ုတ္ဟင္းခတ္ (၅) မ်ိဳးအမႈန္႔ ဇြန္းဝက္၊ မုန္ညင္းခ်ဥ္ (အစိမ္း) (႐ွမ္းခ်ဥ္လို႔လည္းေခၚၾက) (၁) ခြက္၊ ပဲငံျပာရည္ (၁) ဇြန္း၊ င႐ုပ္ေကာင္းမႈန္႔နည္းနည္း၊ ဆားနည္းနည္း၊ သၾကားနည္းနည္း၊ တ႐ုတ္ (၅) မ်ိဳးဟင္းခပ္မႈန္႔ နည္းနည္း၊ ေျမပဲဆားေလွာ္ လက္တစ္ဆုပ္စာခန္႔၊ ရယ္ဒီမိတ္ဆန္မုန္႔ (၆) ခုခန္႔၊ နံနံပင္အနည္းငယ္တို႔ပဲ ျဖစ္ပါတယ္။

ျပဳလုပ္နည္း

 

အရင္ဆံုး ဝက္ဝမ္းပ်ဥ္သား (၂) ေပါင္ကို ႐ွည္ေမ်ာေမ်ာ အသားတံုးေလးေတြျဖစ္ေအာင္ အရင္လွီးေပးလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ေတာ့ ေဇာက္နက္တဲ့ အုိးတစ္လံုးထဲမွာ ဆီမထည့္ဘဲ ထည့္ေၾကာ္ေပးလိုက္ပါ။ (ဆီမထည့္ရတာက ဝက္ဝမ္းပ်ဥ္သားထဲမွာ ဆီပါေနၿပီးသား ျဖစ္ေနလို႔ပါပဲ။) ငါးမိနစ္ခန္႔ ေၾကာ္ၿပီးရင္ ဝက္သားတံုးေတြ အညိဳေရာင္သမ္းလာေလာက္ၿပီဆိုေတာ့ အိုးထဲက ဆယ္ၿပီး ပန္းကန္တစ္ခ်ပ္ထဲ ထည့္ထားေပးလိုက္ပါ။

အိုးထဲမွာက်န္ေနတဲ့ ဝက္ဆီနဲ႔ပဲ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ၿမိတ္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ စမုန္စပါး၊ သစ္ၾကံပိုးေခါက္တို႔ကို ဆီသတ္ေပးလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ သၾကား (၃) ဇြန္းရယ္၊ ပဲငံျပာရည္ (၆) ဇြန္းရယ္၊ ဆန္ဝိုင္ (၆) ဇြန္းရယ္၊ င႐ုပ္ေကာင္းမႈန္႔ ဇြန္းဝက္ရယ္၊ တ႐ုတ္ဟင္းခတ္ (၅) မ်ိဳးအမႈန္႔ ဇြန္းဝက္ရယ္ကို ေရာထည့္ၿပီး ေယာက္မနဲ႔ေမႊေပးလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ေတာ့ ဝက္သားတံုးေတြကို ဟင္းအိုးထဲကို ေရာထည့္ေပးလိုက္ပါ။ အသားႏူးေအာင္ ေရ (၂) ခြက္ကိုလည္း ေရာထည့္ၿပီး (၃) နာရီခန္႔ အဖံုးပိတ္ၿပီး ေပါင္းထားေပးလိုက္ပါ။

 

တစ္နာရီၾကာရင္ အဖံုးကိုခဏလွပ္ၿပီး အေပၚယံမွာ ေဝ့တက္ေနတဲ့ ဝက္ဆီေတြကို ပန္းကန္တစ္လံုးထဲကို ခပ္ထုတ္ေပးလိုက္ပါ။ မုန္ညင္းစိမ္း အခ်ဥ္စိမ္ကို ေရထဲမွာ (၁) နာရီခန္႔ ႀကိဳစိမ္ထားၿပီး အငန္ဓာတ္ကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးပါ။ ၿပီးရင္ လက္နဲ႔ညွစ္ၿပီး ေရေတြကို စစ္ထုတ္ေပးလိုက္ပါ။

ခုနက ခပ္ထုတ္ထားတဲ့ ဝက္ဆီကို ဒယ္အိုးျပားတစ္လံုးထဲကို ထည့္ေပးလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ ေရညွစ္ၿပီးသား မုန္ညင္းစိမ္းေတြကို အဲဒီဝက္ဆီထဲမွာ ထည့္ေၾကာ္ေပးလိုက္ပါ။ ပဲငံျပာရည္ (၁) ဇြန္း၊ င႐ုပ္ေကာင္းမႈန္႔နည္းနည္း၊ ဆားနည္းနည္း၊ သၾကားနည္းနည္း၊ တ႐ုတ္ (၅) မ်ိဳးဟင္းခပ္မႈန္႔ နည္းနည္းတို႔ကိုပါ ေရာထည့္ၿပီး ေၾကာ္ေပးလိုက္ပါ။ ေၾကာ္ၿပီးရင္ ေဘးခနဖယ္ထားလိုက္ပါ။

 

ေျမပဲဆားေလွာ္ကိုေတာ့ င႐ုပ္ဆံုထဲထည့္ေထာင္းၿပီး ေျမပဲေထာင္း (၂) ဆ သၾကား (၁) ဆ ႏႈန္းနဲ႔ သၾကားေရာထားေပးလိုက္ပါ။ ေပါင္းအိုးတစ္လံုးထဲမွာ ေပါင္းခံစကၠဴတစ္ခုကိုခံၿပီး ရယ္ဒီမိတ္ဆန္မုန္႔ေလးေတြကို ထည့္ေပါင္းေပးလိုက္ပါ။ အဲဒီအခ်ိန္မွာ ဝက္သားလည္း ေကာင္းေကာင္းႏူးေလာက္ပါၿပီ။ ဆန္မႈန္႔ကို အလည္ကအကြဲရာေလး ဟေပးလိုက္ၿပီး ဝက္ (၃) ထပ္သားတံုးရယ္၊ မုန္ညင္းခ်ဥ္ေၾကာ္ရယ္၊ ေျမပဲေထာင္းရယ္ကို ထည့္ညွပ္ေပးလိုက္ပါ။ အေပၚကေန နံနံပင္ေလးလည္း အုပ္ေပးလိုက္ေပါ့။ ၿပီးရင္ေတာ့ အရသာ႐ွိတဲ့ ထိုင္ဝမ္ ဝက္ (၃) ထပ္သားညွပ္ ဆန္မုန္႔ကို စိတ္တိုင္းက်သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီေနာ္။

Source: CiciLi



ဆက်စပ်သတင်းများ

"Duwun ဒီဂျစ်တယ် နေ့စဉ်သတင်းစာ"

သင့် အီးလ်မေး ကနေ နောက်ဆုံးရသတင်းတွေကို နေ့စဉ် အခမဲ့ဖတ်ရှုနိုင်ဖို့ ဒီနေရာမှာ စာရင်းသွင်းလိုက်ပါ။


News
Entertainment
Sports
Women
Lifestyle
Tech

Copyright © 2018 Duwun.

Privacy Policy | About Us | Jobs