• Food & Recipe
    ပြန်နွှေးပြီး မစားသုံးသင့်တဲ့ အစားအစာများ
Thiha Htun
[Unicode Version]

အလုပ်များတဲ့ ရုံးသမား အိမ်ရှင်မတွေအတွက်တော့ နေ့ဖို့ညစာကို တစ်ခါတည်း ချက်ပြုတ်ရတာ အဆန်းတော့မဟုတ်ပါဘူး။ ရုံးကနေ မောကြီးပန်းကြီးနဲ့ ပြန်လာရင် ဟင်းချက်ဖို့ အချိန်မရလို့ ရှိတဲ့ဟင်းတွေကိုပဲ ပြန်နွှေးစားကြရတာပါ။ အဲဒီမှာ မိုက်ခရိုဝေ့ဖ် မီးဖိုသုံးတဲ့ အိမ်ရှင်မတွေဆိုရင် ဟင်းပန်းကန်လေးတွေကို မိုက်ခရိုဝေ့ဖ်ထဲထည့်ပြီး ခလုတ်နှိပ်လိုက်ရုံပဲဆိုတော့ ပိုအဆင်ပြေတာပေါ့။ ဒါပေမဲ့ တချို့အစားအစာတွေကတော့ မိုက်ခရိုဝေ့ဖ်ထဲ ထည့်နွှေးရင် လူကို ဘေးဥပါဒ် ဖြစ်စေနိုင်ပါတယ်။ အဲဒါတွေကတော့...

၁။ အစိမ်းရောင်ဟင်းသီးဟင်းရွက်

20170210-vegan-creamed-spinach-15-1500x1125.jpg 

အစိမ်းရောင်ဟင်းသီးဟင်းရွက်တွေ (အထူးသဖြင့် ဟင်းနုနွယ်ရွက်တို့၊ တရုပ်နံနံကြီးတို့) နဲ့ နိုက်ထရိတ်ပါဝင်မှုများတဲ့ ဟင်းသီးဟင်းရွက်တွေဟာ ပြန်နွှေးပြီးမစားသုံးသင့်ပါဘူး။ အိမ်မှာ မိုက်ခရိုဝေ့ဖ် မီးဖိုရှိတယ်ဆိုရင် အေးစက်နေတဲ့ဟင်းတွေကို ပြန်နွှေးတာက ထုံးစံပါပဲ။ ဘယ်သူမဆို အလုပ်ကပင်ပန်းပြီး ပြန်လာချိန် ပူပူနွေးနွေးအစားအစာလေးတွေကို စားချင်မှာပါပဲ။

ဒါပေမဲ့ ရေခဲသေတ္တာထဲမှာ ထည့်သိမ်းထားတဲ့ ဟင်းသီးဟင်းရွက်ကြော်တွေကို မိုက်ခရိုဝေ့ဖ်မီးဖိုထဲထည့်ပြီး ပြန်နွှေးတယ်ဆိုတာ ဓာတုဓာတ်ပြုမှုအရ ပြောင်းလဲမှုတွေကို ကြုံတွေ့ရမှာပါ။ အဲဒီအချိန်မှာ ဟင်းသီးဟင်းရွက်ထဲမှာပါတဲ့ နိုက်ထရိတ် (nitrate) တွေဟာလည်း နိုက်ထရိုက် (nitrite) ဖြစ်သွားပြီး လူကိုအန္တရာယ်ပေးနိုင်ပါတယ်။

၂။ ကြက်ဥ

fried-egg-avocado-toast-4.jpg 

ကြက်ဥတွေဟာလည်း ပရိုတိန်းဓာတ်ကြွယ်ဝပြီး အပူချိန်အမျိုးမျိုးနဲ့ချက်ပြုတ်ခြင်းဟာ သူတို့ကို အဆိပ်အတောက်ဖြစ်စေပါတယ်။ ဒါကြောင့် ကြက်ဥ/ ဘဲဥတွေကို ပြန်နွှေးပြီး မစားသုံးသင့်ပါဘူး။ နောက်ပြီး ကြက်ဥတွေကို ပြန်နွှေးမယ်ဆိုရင် အစာလမ်းကြောင်းမှာလည်း ပိတ်ဆို့မှုတွေဖြစ်ပွားနိုင်ပါတယ်။

နောက်ပြီး ယေဘုယျအားဖြင့်ပြောရရင် ကြက်ဥတွေကို မိုက်ခရိုဝေ့ဖ်မီးဖိုထဲ ထည့်ပြီး အပူပေးတာကိုက အန္တရာယ်များလှပါပြီ။ ကြက်ဥကို အခွံမခွာဘဲ မီးဖိုထဲမှာအပူပေးလိုက်တာက အတွင်းထဲမှာ ဖိအားတွေမြင့်တက်လာစေပြီး ပေါက်ကွဲသွားစေနိုင်ပါတယ်။ ဘယ်သူမှတော့ ကြက်ဥကို အခွံမခွာဘဲ မီးဖိုထဲ ထည့်ပြုတ်ရလောက်အောင်တော့ နမော်နမဲ့မနိုင်လောက်ပါဘူး။ ဟုတ်တယ်ဟုတ်။

၃။ ဆီ

punjabi-crunchy-beef-samosa-5.jpg 

စမူဆာတို့၊ ပလာတာတို့ကြော်ရင် ကြော်တဲ့ဆီကို ဘယ်လိုသုံးတယ်ထင်ပါသလဲ။ ဆိုင်တွေမှာတော့ ကြော်ပြီးသားဆီတွေကိုပဲ ပြန်သုံးကြတာပါ။ ဒါတွေကို ပြန်ကြော်ဆီလို့ ခေါ်ပါတယ်။ ပြန်ကြော်ဆီနဲ့ကြော်တဲ့ ဆီကြော်မုန့်တွေကို ကျန်းမာရေးနဲ့ မညီညွတ်ဘူးလို့ ပြောတာလည်း ကြားဖူးကြမှာပါ။ ပြန်ကြော်ဆီတွေကိုသုံးမယ်ဆိုရင် ဖက်တီးအက်ဆစ်တွေဖြစ်လာစေနိုင်တဲ့အတွက် ကျန်းမာရေးအတွက် မသင့်လျော်ပါဘူး။

၄။ အာလူး

Leftover-Mashed-Potato-Ham-Cakes-2.jpg 

အာလူးကိုပြုတ်ပြီး (သို့) ချက်ပြုတ်ပြီး အခန်းအပူချိန်မှာပဲထားခဲ့မယ်ဆိုရင်တောင် အဆိပ်ရှိတဲ့ဘက်တီးရီးယားတွေ လျင်မြန်စွာဆပွားလာနိုင်ခြေများပါတယ်။ ဘာဖြစ်လို့လဲဆိုတော့ အဲဒီဘက်တီးရီးယားတွေဟာ အခန်းအပူချိန်မှာ ရှင်သန်နိုင်လို့ပါပဲ။ မိုက်ခရိုဝေ့မီးဖိုထဲမှာ ပြန်နွှေးလိုက်မယ်ဆိုရင် cold spot လို့ခေါ်တဲ့ အကျက်မညီတဲ့နေရာတွေကျန်ခဲ့နိုင်ပါမယ်။ အဲဒီနေရာတွေမှာ ဘက်တီးရီးယားတွေ ဆက်လက်နေထိုင်၊ ပွားများနိုင်ပါတယ်။ အဲဒီကနေ အစာအဆိပ်သင့်ခြင်းဖြစ်စေနိုင်တာပါ။

Source: stylecraze

[Zawgyi Version]

အလုပ္မ်ားတဲ့ ႐ံုးသမား အိမ္႐ွင္မေတြအတြက္ေတာ့ ေန႔ဖို႔ညစာကို တစ္ခါတည္း ခ်က္ျပဳတ္ရတာ အဆန္းေတာ့မဟုတ္ပါဘူး။ ႐ံုးကေန ေမာႀကီးပန္းႀကီးနဲ႔ ျပန္လာရင္ ဟင္းခ်က္ဖို႔ အခ်ိန္မရလို႔ ႐ွိတဲ့ဟင္းေတြကိုပဲ ျပန္ေႏႊးစားၾကရတာပါ။ အဲဒီမွာ မိုက္ခ႐ိုေဝ့ဖ္ မီးဖိုသံုးတဲ့ အိမ္႐ွင္မေတြဆိုရင္ ဟင္းပန္းကန္ေလးေတြကို မိုက္ခ႐ိုေဝ့ဖ္ထဲထည့္ၿပီး ခလုတ္ႏွိပ္လိုက္႐ံုပဲဆိုေတာ့ ပုိအဆင္ေျပတာေပါ့။ ဒါေပမဲ့ တခ်ိဳ႕အစားအစာေတြကေတာ့ မိုက္ခ႐ိုေဝ့ဖ္ထဲ ထည့္ေႏႊးရင္ လူကို ေဘးဥပါဒ္ ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။ အဲဒါေတြကေတာ့...

၁။ အစိမ္းေရာင္ဟင္းသီးဟင္းရြက္

20170210-vegan-creamed-spinach-15-1500x1125.jpg 

အစိမ္းေရာင္ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြ (အထူးသျဖင္႔ ဟင္းႏုႏြယ္ရြက္တို႔၊ တရုပ္နံနံႀကီးတို႔) နဲ႔ ႏိုက္ထရိတ္ပါဝင္မႈမ်ားတဲဲ႔ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြဟာ ျပန္ေႏြႊးၿပီးမစားသံုးသင္႔ပါဘူး။ အိမ္မွာ မိုက္ခရိုေဝ႔ဖ္ မီးဖိုရွိတယ္ဆိုရင္ ေအးစက္ေနတဲ႔ဟင္းေတြကို ျပန္ေႏႊးတာက ထံုးစံပါပဲ။ ဘယ္သူမဆို အလုပ္ကပင္ပန္းၿပီး ျပန္လာခ်ိန္ ပူပူေႏြးေႏြးအစားအစာေလးေတြကို စားခ်င္မွာပါပဲ။

ဒါေပမဲ့ ေရခဲေသတၱာထဲမွာ ထည္႔သိမ္းထားတဲ႔ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေၾကာ္ေတြကို မိုက္ခရိုေဝ႔ဖ္မီးဖိုထဲထည္႔ၿပီး ျပန္ေႏႊးတယ္ဆိုတာ ဓာတုဓာတ္ျပဳမႈအရ ေျပာင္းလဲမႈေတြကို ၾကံဳေတြ႕ရမွာပါ။ အဲဒီအခ်ိန္မွာ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ထဲမွာပါတဲ႔ ႏိုက္ထရိတ္ (nitrate) ေတြဟာလည္း ႏိုက္ထရိုက္ (nitrite) ျဖစ္သြားၿပီး လူကိုအႏၱရာယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။

၂။ ၾကက္ဥ

fried-egg-avocado-toast-4.jpg 

ၾကက္ဥေတြဟာလည္း ပရုိတိန္းဓာတ္ၾကြယ္ဝၿပီး အပူခ်ိန္အမ်ိဳးမ်ိဳးနဲ႔ခ်က္ျပဳတ္ျခင္းဟာ သူတို႔ကို အဆိပ္အေတာက္ျဖစ္ေစပါတယ္။ ဒါေၾကာင္႔ ၾကက္ဥ/ ဘဲဥေတြကို ျပန္ေႏႊးၿပီး မစားသံုးသင္႔ပါဘူး။ ေနာက္ၿပီး ၾကက္ဥေတြကို ျပန္ေႏႊးမယ္ဆိုရင္ အစာလမ္းေၾကာင္းမွာလည္း ပိတ္ဆို႔မႈေတြျဖစ္ပြားႏိုင္ပါတယ္။

ေနာက္ၿပီး ေယဘုယ်အားျဖင္႔ေျပာရရင္ ၾကက္ဥေတြကို မိုက္ခရိုေဝ႔ဖ္မီးဖိုထဲ ထည္႔ၿပီး အပူေပးတာကိုက အႏၱရာယ္မ်ားလွပါၿပီ။ ၾကက္ဥကို အခြံမခြာဘဲ မီးဖိုထဲမွာအပူေပးလိုက္တာက အတြင္းထဲမွာ ဖိအားေတြျမင္႔တက္လာေစၿပီး ေပါက္ကြဲသြားေစႏိုင္ပါတယ္။ ဘယ္သူမွေတာ႔ ၾကက္ဥကို အခြံမခြာဘဲ မီးဖိုထဲ ထည္႔ျပဳတ္ရေလာက္ေအာင္ေတာ႔ နေမာ္နမဲ႔မႏိုင္ေလာက္ပါဘူး။ ဟုတ္တယ္ဟုတ္။

၃။ ဆီ

punjabi-crunchy-beef-samosa-5.jpg 

စမူဆာတို႔၊ ပလာတာတို႔ေၾကာ္ရင္ ေၾကာ္တဲ႔ဆီကို ဘယ္လိုသံုးတယ္ထင္ပါသလဲ။ ဆိုင္ေတြမွာေတာ႔ ေၾကာ္ၿပီးသားဆီေတြကိုပဲ ျပန္သံုးၾကတာပါ။ ဒါေတြကို ျပန္ေၾကာ္ဆီလို႔ ေခၚပါတယ္။ ျပန္ေၾကာ္ဆီနဲ႔ေၾကာ္တဲ႔ ဆီေၾကာ္မုန္႕ေတြကို က်န္းမာေရးနဲဲ႔ မညီညြတ္ဘူးလို႔ ေျပာတာလည္း ၾကားဖူးၾကမွာပါ။ ျပန္ေၾကာ္ဆီေတြကိုသံုးမယ္ဆိုရင္ ဖက္တီးအက္ဆစ္ေတြျဖစ္လာေစႏိုင္တဲ႔အတြက္ က်န္းမာေရးအတြက္ မသင္႔ေလ်ာ္ပါဘူး။

၄။ အာလူး

Leftover-Mashed-Potato-Ham-Cakes-2.jpg 

အာလူးကိုျပဳတ္ၿပီး (သို႔) ခ်က္ျပဳတ္ၿပီး အခန္းအပူခ်ိန္မွာပဲထားခဲ႔မယ္ဆိုရင္ေတာင္ အဆိပ္ရွိတဲ႔ဘက္တီးရီးယားေတြ လ်င္ျမန္စြာဆပြားလာႏိုင္ေျခမ်ားပါတယ္။ ဘာျဖစ္လို႔လဲဆိုေတာ႔ အဲဒီဘက္တီးရီးယားေတြဟာ အခန္းအပူခ်ိန္မွာ ရွင္သန္ႏိုင္လို႔ပါပဲ။ မိုက္ခရိုေဝ႔မီးဖိုထဲမွာ ျပန္ေႏႊးလိုက္မယ္ဆိုရင္ cold spot လို႔ေခၚတဲ႔ အက်က္မညီတဲ႔ေနရာေတြက်န္ခဲ႔ႏိုင္ပါမယ္။ အဲဒီေနရာေတြမွာ ဘက္တီးရီးယားေတြ ဆက္လက္ေနထိုင္၊ ပြားမ်ားႏိုင္ပါတယ္။ အဲဒီကေန အစာအဆိပ္သင္႔ျခင္းျဖစ္ေစႏိုင္တာပါ။

Source: stylecraze


ဆက်စပ်သတင်းများ


Newsletter
Don't Miss The Best Of Duwun

See stories of the future in your inbox each morning.

News
Entertainment
Sports
Women
Lifestyle
Tech

Copyright © 2018 Duwun.

Privacy Policy | About Us