• Food & Recipe
    အိန္ဒိယတောင်ပိုင်းစတိုင်လ် ကြက်ဥဟင်း
Thiha Htun
[Unicode Version]

အိန္ဒိယ အစားအစာတွေက မြန်မာ့လျှာနဲ့ ရင်းနှီးပြီးသားပါ။ တစ်ခါတလေ ခံတွင်းပျက်နေရင် ချစ်တီးထမင်းဆိုင်သွားပြီး ပဲဟင်းလေး၊ ငရုပ်သီးထောင်းလေးနဲ့ အိန္ဒိယဟင်းလျာတွေကို နယ်ဖတ်စားသောက်ရတာ အရသာတစ်ခုပါ။ အိန္ဒိယအစားအစာတွေကို နှစ်သက်သူများအတွက် အိန္ဒိယနိုင်ငံ တောင်ပိုင်းမှာ ချက်ပြုတ်စားသောက်ကြတဲ့ ကြက်ဥဟင်းချက်နည်းလေး တစ်မျိုးနဲ့ မိတ်ဆက်ပေးချင်ပါတယ်နော်။

ပါဝင်ပစ္စည်းများ

south-indian-style-egg-curry-recipe.1024x1024.jpg 

ကြက်ဥ (၄) လုံး၊ စားအုန်းဆီ (၃) ဇွန်း၊ မုန်ညင်းနက်စေ့ အနည်းငယ်၊ Whole spices (ဟင်းခတ်အမွှေးအကြိုင် အစုံ)၊ ငရုပ်သီးစိမ်း (၂) တောင့်ရယ်၊ ကြက်သွန်ဖြူ (၂) တက်၊ ဂျင်းတက် လက်မဝက်ခန့်၊ ကြက်သွန်နီ (၂) လုံး၊ ခရမ်းချဉ်သီး (၂) လုံး၊ အရောင်တင်မှုန့် (၂) ဇွန်း၊ နံနံပင်မှုန့် (၁) ဇွန်း၊ နနွင်းမှုန့် (၁) ဇွန်း၊ ဆားအနည်းငယ်၊ မန်ကျည်းသီးအနှစ်ရည် (၁) ဇွန်း၊ အုန်းနို့ (၂) ခွက်၊ ဟင်းမွှေးရွက်အနည်းငယ်တို့ ဖြစ်ပါတယ်။

ပြုလုပ်နည်း

south-indian-style-egg-curry-recipe.1024x1024-2.jpg 

အရင်ဆုံး ကြက်ဥ အကြီး (၄) လုံးခန့်ကို ရေနွေးအိုးထဲမှာ ထည့်ပြုတ်ပေးလိုက်ပါ။ ကြက်ဥပြုတ်ကျက်လောက်ရင် အိုးထဲကဆယ်ပြီး ရေဇလုံတစ်လုံးထဲမှာ စိမ်ထားပေးလိုက်ပါ။ စားအုန်းဆီ (၃) ဇွန်း၊ မုန်ညင်းနက်စေ့ အနည်းငယ်၊ Whole spices (ဟင်းခတ်အမွှေးအကြိုင် အစုံ)၊ ငရုပ်သီးစိမ်း (၂) တောင့်ရယ်၊ ကြက်သွန်ဖြူကို ထောင်းထားတာရယ်၊ ဂျင်းတက်ကို ထောင်းထားတာရယ်ကို ဒယ်အိုးပြားထဲထည့်ပြီး သစ်သားယောက်မနဲ့ မွှေပေးလိုက်ပါ။ တစ်မိနစ်ခန့် မွှေပေးပြီးရင် ကြက်သွန်နီ (၂) လုံးခန့်ကို ဓားနဲ့ အစိတ်စိတ်လေးတွေဖြစ်အောင် လှီးထားတာကိုပါ ထည့်ပြီး မွှေပေးလိုက်ပါ။

south-indian-style-egg-curry-recipe.1024x1024-1.jpg 

ကြက်သွန်နီပါ ထည့်ပြီး မိနစ်ဝက်လောက် ကြာရင် ပါဝင်ပစ္စည်းလေးတွေ အရောင်ပြောင်းလာပါလိမ့်မယ်။ ဒါဆိုရင် ခရမ်းချဉ်သီး အရွယ်တော် (၂) လုံးကို အတုံးသေးသေးလေးတွေဖြစ်အောင် လှီးစိတ်ထားတာကိုလည်း ဒယ်အိုးထဲကို ပြောင်းထည့်ပေးလိုက်ပါ။ ပြီးရင် အရောင်တင်မှုန့်ရယ်၊ နံနံပင်မှုန့်ရယ်၊ နနွင်းမှုန့်ရယ်၊ ဆားရယ်ကိုလည်း ဒယ်အိုးထဲထည့်ပေးလိုက်ပါ။ ခဏလောက် မွှေပေးပြီးရင် အဖုံးပြန်အုပ်ထားပေးလိုက်ပါ။

(၃) မိနစ်ခန့်ကြာရင် အဖုံးပြန်လှပ်ပြီး မန်ကျည်းသီးအနှစ်ရည် (၁) ဇွန်းရယ်၊ အုန်းနို့ (၁) ခွက်ရယ်ကို လောင်းထည့်ပြီး မွှေပေးလိုက်ပါ။ ပြီးရင် (၂) မိနစ်ခန့် အဖုံးလှပ်ထားပေးလိုက်ပါ။ ပြီးရင် ဟင်းမွှေးရွက်နည်းနည်းနဲ့ အုန်းနို့ (၁) ခွက်ထပ်ထည့်ပြီး မွှေပေးလိုက်ပါ။ ပြီးရင်တော့ ရေစိမ်ထားတဲ့ ကြက်ဥပြုတ်ကို အခွံခွာ၊ ထက်ခြမ်းခြမ်းပြီး ဟင်းအနှစ်ထဲကို ထည့်ပေးလိုက်ပါ။ ပြီးရင်တော့ အရသာရှိတဲ့ အိန္ဒိယတောင်ပိုင်း စတိုင်လ် ကြက်ဥဟင်းလေးကို စိတ်တိုင်းကျ သုံးဆောင်နိုင်ပါပြီနော်။

Source: Myfoodstory

[Zawgyi Version]

အိႏၵိယ အစားအစာေတြက ျမန္မာ့လွ်ာနဲ႔ ရင္းႏွီးၿပီးသားပါ။ တစ္ခါတေလ ခံတြင္းပ်က္ေနရင္ ခ်စ္တီးထမင္းဆိုင္သြားၿပီး ပဲဟင္းေလး၊ င႐ုပ္သီးေထာင္းေလးနဲ႔ အိႏၵိယဟင္းလ်ာေတြကို နယ္ဖတ္စားေသာက္ရတာ အရသာတစ္ခုပါ။ အိႏၵိယအစားအစာေတြကို ႏွစ္သက္သူမ်ားအတြက္ အိႏၵိယႏိုင္ငံ ေတာင္ပိုင္းမွာ ခ်က္ျပဳတ္စားေသာက္ၾကတဲ့ ၾကက္ဥဟင္းခ်က္နည္းေလး တစ္မ်ိဳးနဲ႔ မိတ္ဆက္ေပးခ်င္ပါတယ္ေနာ္။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား

south-indian-style-egg-curry-recipe.1024x1024.jpg 

ၾကက္ဥ (၄) လံုး၊ စားအုန္းဆီ (၃) ဇြန္း၊ မုန္ညင္းနက္ေစ့ အနည္းငယ္၊ Whole spices (ဟင္းခတ္အေမႊးအႀကိဳင္ အစံု)၊ င႐ုပ္သီးစိမ္း (၂) ေတာင့္ရယ္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ (၂) တက္၊ ဂ်င္းတက္ လက္မဝက္ခန္႔၊ ၾကက္သြန္နီ (၂) လံုး၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး (၂) လံုး၊ အေရာင္တင္မႈန္႔ (၂) ဇြန္း၊ နံနံပင္မႈန္႔ (၁) ဇြန္း၊ နႏြင္းမႈန္႔ (၁) ဇြန္း၊ ဆားအနည္းငယ္၊ မန္က်ည္းသီးအႏွစ္ရည္ (၁) ဇြန္း၊ အုန္းႏို႔ (၂) ခြက္၊ ဟင္းေမႊး႐ြက္အနည္းငယ္တို႔ ျဖစ္ပါတယ္။

ျပဳလုပ္နည္း

south-indian-style-egg-curry-recipe.1024x1024-2.jpg 

အရင္ဆံုး ၾကက္ဥ အႀကီး (၄) လံုးခန္႔ကို ေရေႏြးအိုးထဲမွာ ထည့္ျပဳတ္ေပးလိုက္ပါ။ ၾကက္ဥျပဳတ္က်က္ေလာက္ရင္ အိုးထဲကဆယ္ၿပီး ေရဇလံုတစ္လံုးထဲမွာ စိမ္ထားေပးလိုက္ပါ။ စားအုန္းဆီ (၃) ဇြန္း၊ မုန္ညင္းနက္ေစ့ အနည္းငယ္၊ Whole spices (ဟင္းခတ္အေမႊးအႀကိဳင္ အစံု)၊ င႐ုပ္သီးစိမ္း (၂) ေတာင့္ရယ္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ေထာင္းထားတာရယ္၊ ဂ်င္းတက္ကို ေထာင္းထားတာရယ္ကို ဒယ္အိုးျပားထဲထည့္ၿပီး သစ္သားေယာက္မနဲ႔ ေမႊေပးလိုက္ပါ။ တစ္မိနစ္ခန္႔ ေမႊေပးၿပီးရင္ ၾကက္သြန္နီ (၂) လံုးခန္႔ကို ဓားနဲ႔ အစိတ္စိတ္ေလးေတြျဖစ္ေအာင္ လွီးထားတာကိုပါ ထည့္ၿပီး ေမႊေပးလိုက္ပါ။

ၾကက္သြန္နီပါ ထည့္ၿပီး မိနစ္ဝက္ေလာက္ ၾကာရင္ ပါဝင္ပစၥည္းေလးေတြ အေရာင္ေျပာင္းလာပါလိမ့္မယ္။ ဒါဆိုရင္ ခရမ္းခ်ဥ္သီး အ႐ြယ္ေတာ္ (၂) လံုးကို အတံုးေသးေသးေလးေတြျဖစ္ေအာင္ လွီးစိတ္ထားတာကိုလည္း ဒယ္အိုးထဲကို ေျပာင္းထည့္ေပးလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ အေရာင္တင္မႈန္႔ရယ္၊ နံနံပင္မႈန္႔ရယ္၊ နႏြင္းမႈန္႔ရယ္၊ ဆားရယ္ကိုလည္း ဒယ္အိုးထဲထည့္ေပးလိုက္ပါ။ ခဏေလာက္ ေမႊေပးၿပီးရင္ အဖံုးျပန္အုပ္ထားေပးလိုက္ပါ။

(၃) မိနစ္ခန္႔ၾကာရင္ အဖံုးျပန္လွပ္ၿပီး မန္က်ည္းသီးအႏွစ္ရည္ (၁) ဇြန္းရယ္၊ အုန္းႏို႔ (၁) ခြက္ရယ္ကို ေလာင္းထည့္ၿပီး ေမႊေပးလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ (၂) မိနစ္ခန္႔ အဖံုးလွပ္ထားေပးလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ ဟင္းေမႊး႐ြက္နည္းနည္းနဲ႔ အုန္းႏို႔ (၁) ခြက္ထပ္ထည့္ၿပီး ေမႊေပးလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ေတာ့ ေရစိမ္ထားတဲ့ ၾကက္ဥျပဳတ္ကို အခြံခြာ၊ ထက္ျခမ္းျခမ္းၿပီး ဟင္းအႏွစ္ထဲကို ထည့္ေပးလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ေတာ့ အရသာ႐ွိတဲ့ အိႏၵိယေတာင္ပိုင္း စတိုင္လ္ ၾကက္ဥဟင္းေလးကို စိတ္တိုင္းက် သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီေနာ္။

Source: Myfoodstory


ဆက်စပ်သတင်းများ


Newsletter
Don't Miss The Best Of Duwun

See stories of the future in your inbox each morning.

News
Entertainment
Sports
Women
Lifestyle
Tech

Copyright © 2018 Duwun.

Privacy Policy | About Us | Jobs