• Food & Recipe
    ပူပူစပ်စပ်လေးနဲ့ ခံတွင်းတွေ့စေမဲ့ စီချွမ် မာလာရှမ်းကော
Thiha Htun
[Unicode Version]

လကုန်ခါနီးပြီဆိုတော့ လစာထုတ်ရက်မှာ ပူပူစပ်စပ် မာလာရှမ်းကောလေးကို အာရုံကျမိတတ်ကြတာ ထုံးစံပါပဲ။ အခုဆိုရင် ရန်ကုန်မြို့မှာ ရွေးချယ်စရာ မာလာရှမ်းကောဆိုင်တွေကလည်း အများကြီးရှိနေပြီလေ။

ma-la-xiang-guo-15.jpg 

ဒါပေမဲ့ တချို့ဆိုင်တွေက ဈေးအရမ်းကြီးတာနဲ့၊ တချို့ဆိုင်တွေက အစပ်အဟပ်မတည့်တာနဲ့၊ တချို့ဆိုင်တွေက ဝန်ဆောင်မှု ညံ့တာနဲ့ အဆင်မပြေတာလေးတွေကို ကြားဖူးမြင်ဖူး ကြုံဖူးကြမှာပါ။ စီချွမ်းစတိုင်လ် မာလာရှမ်းကောကို အိမ်မှာပဲ ကိုယ်တိုင်လုပ်စား ကြည့်ကြရမယ် ဆိုရင်ကော ဘယ်လိုသဘောရလဲ။

ပါဝင်ပစ္စည်းများ

ma-la-xiang-guo-16.jpg 

ဟင်းသီးဟင်းရွက် ပိုင်းအတွက် တရုတ်နံနံ (၃) ပင်၊ မုန်လာဥနီ (၂) လုံး၊ အာလူး (၂) လုံး၊ ကြွက်နားရွက်မှို (၂) ခွက်၊ မာလာခေါက်ဆွဲ (၃) ပင်ခန့်၊ shiitake မှို (၄) ခုခန့်၊ ကြာစွယ် လက်တစ်ဆပ်စာခန့် လိုအပ်ပါတယ်။ ဟင်းအနှစ်အတွက်ကတော့ ဆီ (၁/၃) ခွက်ရယ်၊ စမုန်စပါးစေ့ရယ်၊ စီချွမ် peppercorn မှုန့် (၂) ဇွန်းရယ်၊ ဖာလာစေ့ (၁) စေ့ရယ်၊ သစ်ကြံပိုးခေါက် (၁) ချောင်းရယ်၊ ကရဝေးရွက်ရယ်၊ ဇာတိပ္ဖိုလ်သီး (၁) လုံးရယ်၊ လိမ္မော်ခွံ (၁) လုံးစာရယ်၊ ဂျင်းတက် (၅) ဖတ်ရယ်၊ ငရုပ်သီးခြောက် (၁/၄) ခွက်ရယ် လိုအပ်ပါတယ်။

ma-la-xiang-guo-1.jpg 

ဒါ့အပြင် ဟင်းခပ်ပစ္စည်းအဖြစ် ပဲငပိအစပ် အနှစ် (၂) ဇွန်းရယ်၊ ဟော့ပေါ့ဆော့စ် အနှစ် (၂) ဇွန်းရယ်၊ ဂျင်းတက် (၆) စိတ်ရယ်၊ ကြက်သွန်ဖြူ (၈) တက်ရယ်၊ ကြက်သွန်နီ (အသေး) (၃) လုံးရယ်၊ အနီရောင် ငရုပ်သီးမှုန့် (၁) ခွက်၊ ကြက်သွန်မြိတ် (၃) ပင်၊ ဂေါ်ဖီထုပ် (၁/၄) ထုပ်ရယ်၊ ငါးဖယ်လုံး (၁၇) အောင်စခန့်ရယ်၊ ဆန်ဝိုင် (၂) ဇွန်းရယ်၊ သကြား (၁) ဇွန်းရယ်၊ ဆားအနည်းငယ်ရယ်၊ နံနံပင်နုတ်နုတ်စင်း လက်တစ်ဆုပ်စာရယ် လိုအပ်ပါသေးတယ်။

ပြုလုပ်နည်း

ma-la-xiang-guo-7.jpg 

အရင်ဆုံး ဟင်းသီးဟင်းရွက် ပါဝင်ပစ္စည်းတွေဖြစ်တဲ့ တရုတ်နံနံ (၃) ပင်၊ မုန်လာဥနီ (၂) လုံး၊ အာလူး (၂) လုံး၊ ကြွက်နားရွက်မှို (၂) ခွက်၊ မာလာခေါက်ဆွဲ (၃) ပင်ခန့်၊ shiitake မှို (၄) ခုခန့်၊ ကြာစွယ် လက်တစ်ဆပ်စာခန့်တို့ကို ရေဆေးကြောပြီး တစ်ကိုက်စာအရွယ် အတုံးလေးတွေရအောင် လှီးဖြတ်ပေးလိုက်ပါ။

ရေနွေးတစ်အိုးကို ဆူပွက်သည်အထိ အရင်တည်ပေးလိုက်ပါ။ ပြီးရင် ဟင်းသီးဟင်းရွက်တွေ အားလုံးကို ထည့်ပြုတ်ပေးလိုက်ပါ။ ပြုတ်ပြီးသွားရင်တော့ ဟင်းသီးဟင်းရွက်တွေ အားလုံးကို ရေစစ်ဇကာတစ်ခုထဲမှာ ရေစစ်ပေးလိုက်ပါ။

ma-la-xiang-guo-20.jpg

ဒယ်အိုးတစ်လုံးထဲမှာ ဆီထည့် အပူပေးလိုက်ပြီး စမုန်စပါးစေ့ရယ်၊ စီချွမ် peppercorn မှုန့် (၂) ဇွန်းရယ်၊ ဖာလာစေ့ (၁) စေ့ရယ်၊ သစ်ကြံပိုးခေါက် (၁) ချောင်းရယ်၊ ကရဝေးရွက်ရယ်၊ ဇာတိပ္ဖိုလ်သီး (၁) လုံးရယ်၊ လိမ္မော်ခွံ (၁) လုံးစာရယ်၊ ဂျင်းတက် (၅) ဖတ်ရယ်၊ ငရုပ်သီးခြောက် (၁/၄) ခွက်ရယ်ကို ထည့်ပြီး မိနစ် (၂၀) ခန့် ဆီသတ်ပေးလိုက်ပါ။ မိနစ် (၂၀) ပြည့်ရင်တော့ သံယောက်မတစ်ချောင်းနဲ့ ပါဝင်ပစ္စည်းတွေကို ပန်းကန်တစ်လုံးထဲကို လှယ်ထားပေးလိုက်ပါ။

ma-la-xiang-guo-2.jpg 

ခုနက ဒယ်အိုးထဲမှာပဲ ဆီပူပေးလိုက်ပြီး ပဲငပိအစပ် အနှစ်ရယ်၊ ဟော့ပေါ့ဆော့စ်ရယ်၊ ဂျင်းရယ်၊ ကြက်သွန်ဖြူရယ်၊ ကြက်သွန်နီရယ်ကို ထည့်ပြီး ဆီသတ်ပေးလိုက်ပါ။ မိနစ်အနည်းငယ်ကြာ ချက်ပြုတ်ပြီးရင် ပါဝင်ပစ္စည်းတွေ အနီရောင်သမ်းလာပါလိမ့်မယ်။ ဒါဆိုရင်တော့ ငရုပ်သီးမှုန့်၊ ကြက်သွန်မြိတ်နဲ့ ဂေါ်ဖီထုပ်တို့ကို ထည့်ပေးလိုက်ပါ။

ma-la-xiang-guo-4.jpg 

(၂) မိနစ်ခန့်ကြာအောင် ပါဝင်ပစ္စည်းအားလုံးကို သမအောင်မွှေပေးလိုက်ပါ။ ပြီးရင်တော့ ငါးဖယ်လုံးလေးတွေနဲ့ ဟင်းသီးဟင်းရွက်တွေကိုပါ ထည့်ပေးလိုက်ပါဦး။ အပေါ်ကနေ ဆန်ဝိုင်နဲ့ သကြားပါထည့်ပြီး ယောက်မနဲ့ မွှေပေးလိုက်ပါ။

ma-la-xiang-guo-9.jpg 

ပါဝင်ပစ္စည်းအားလုံး ဒယ်အိုးထဲမှာ စုံသွားပြီဆိုရင်တော့ (၂) မိနစ်ခန့် မွှေကြော်ကြော်ပေးလိုက်ပါ။ အပေါ့အငန်မြည်းကြည့်ပြီး လိုရင်ဆားခတ်ပေးလိုက်ပါဦး။ ပြီးရင် ဒယ်အိုးထဲက မာလာရှမ်းကော ပူပူစပ်စပ်လေးကို ဇောက်နက်တဲ့ မြေပန်းကန်တစ်လုံးထဲ ပြောင်းထည့်ပြီး ထမင်းပူပူလေးတစ်လုံးနဲ့ တွဲဖက်စားသုံးနိုင်ပါပြီ။

Source: thewoksoflife

[Zawgyi Version]

လကုန္ခါနီးၿပီဆိုေတာ့ လစာထုတ္ရက္မွာ ပူပူစပ္စပ္ မာလာ႐ွမ္းေကာေလးကို အာ႐ံုက်မိတတ္ၾကတာ ထံုးစံပါပဲ။ အခုဆိုရင္ ရန္ကုန္ၿမိဳ႕မွာ ေ႐ြးခ်ယ္စရာ မာလာ႐ွမ္းေကာဆိုင္ေတြကလည္း အမ်ားႀကီး႐ွိေနၿပီေလ။

ဒါေပမဲ့ တခ်ိဳ႕ဆိုင္ေတြက ေစ်းအရမ္းႀကီးတာနဲ႔၊ တခ်ိဳ႕ဆိုင္ေတြက အစပ္အဟပ္မတည့္တာနဲ႔၊ တခ်ိဳ႕ဆိုင္ေတြက ဝန္ေဆာင္မႈ ညံ့တာနဲ႔ အဆင္မေျပတာေလးေတြကို ၾကားဖူးျမင္ဖူး ၾကံဳဖူးၾကမွာပါ။ စီခြ်မ္းစတိုင္လ္ မာလာ႐ွမ္းေကာကို အိမ္မွာပဲ ကိုယ္တိုင္လုပ္စား ၾကည့္ၾကရမယ္ ဆိုရင္ေကာ ဘယ္လိုသေဘာရလဲ။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား

ma-la-xiang-guo-16.jpg 

ဟင္းသီးဟင္း႐ြက္ ပိုင္းအတြက္ တ႐ုတ္နံနံ (၃) ပင္၊ မုန္လာဥနီ (၂) လံုး၊ အာလူး (၂) လံုး၊ ၾကြက္နား႐ြက္မႈိ (၂) ခြက္၊ မာလာေခါက္ဆြဲ (၃) ပင္ခန္႔၊ shiitake မႈိ (၄) ခုခန္႔၊ ၾကာစြယ္ လက္တစ္ဆပ္စာခန္႔ လိုအပ္ပါတယ္။ ဟင္းအႏွစ္အတြက္ကေတာ့ ဆီ (၁/၃) ခြက္ရယ္၊ စမုန္စပါးေစ့ရယ္၊ စီခြ်မ္ peppercorn မႈန္႔ (၂) ဇြန္းရယ္၊ ဖာလာေစ့ (၁) ေစ့ရယ္၊ သစ္ၾကံပိုးေခါက္ (၁) ေခ်ာင္းရယ္၊ ကရေဝး႐ြက္ရယ္၊ ဇာတိပၹဳိလ္သီး (၁) လံုးရယ္၊ လိေမၼာ္ခြံ (၁) လံုးစာရယ္၊ ဂ်င္းတက္ (၅) ဖတ္ရယ္၊ င႐ုပ္သီးေျခာက္ (၁/၄) ခြက္ရယ္ လိုအပ္ပါတယ္။

ဒါ့အျပင္ ဟင္းခပ္ပစၥည္းအျဖစ္ ပဲငပိအစပ္ အႏွစ္ (၂) ဇြန္းရယ္၊ ေဟာ့ေပါ့ေဆာ့စ္ အႏွစ္ (၂) ဇြန္းရယ္၊ ဂ်င္းတက္ (၆) စိတ္ရယ္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ (၈) တက္ရယ္၊ ၾကက္သြန္နီ (အေသး) (၃) လံုးရယ္၊ အနီေရာင္ င႐ုပ္သီးမႈန္႔ (၁) ခြက္၊ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ (၃) ပင္၊ ေဂၚဖီထုပ္ (၁/၄) ထုပ္ရယ္၊ ငါးဖယ္လံုး (၁၇) ေအာင္စခန္႔ရယ္၊ ဆန္ဝိုင္ (၂) ဇြန္းရယ္၊ သၾကား (၁) ဇြန္းရယ္၊ ဆားအနည္းငယ္ရယ္၊ နံနံပင္ႏုတ္ႏုတ္စင္း လက္တစ္ဆုပ္စာရယ္ လိုအပ္ပါေသးတယ္။

ျပဳလုပ္နည္း

ma-la-xiang-guo-7.jpg 

အရင္ဆံုး ဟင္းသီးဟင္း႐ြက္ ပါဝင္ပစၥည္းေတြျဖစ္တဲ့ တ႐ုတ္နံနံ (၃) ပင္၊ မုန္လာဥနီ (၂) လံုး၊ အာလူး (၂) လံုး၊ ၾကြက္နား႐ြက္မႈိ (၂) ခြက္၊ မာလာေခါက္ဆြဲ (၃) ပင္ခန္႔၊ shiitake မႈိ (၄) ခုခန္႔၊ ၾကာစြယ္ လက္တစ္ဆပ္စာခန္႔တို႔ကို ေရေဆးေၾကာၿပီး တစ္ကိုက္စာအ႐ြယ္ အတံုးေလးေတြရေအာင္ လွီးျဖတ္ေပးလိုက္ပါ။

ေရေႏြးတစ္အိုးကို ဆူပြက္သည္အထိ အရင္တည္ေပးလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ ဟင္းသီးဟင္း႐ြက္ေတြ အားလံုးကို ထည့္ျပဳတ္ေပးလိုက္ပါ။ ျပဳတ္ၿပီးသြားရင္ေတာ့ ဟင္းသီးဟင္း႐ြက္ေတြ အားလံုးကို ေရစစ္ဇကာတစ္ခုထဲမွာ ေရစစ္ေပးလိုက္ပါ။

ဒယ္အိုးတစ္လံုးထဲမွာ ဆီထည့္ အပူေပးလိုက္ၿပီး စမုန္စပါးေစ့ရယ္၊ စီခြ်မ္ peppercorn မႈန္႔ (၂) ဇြန္းရယ္၊ ဖာလာေစ့ (၁) ေစ့ရယ္၊ သစ္ၾကံပိုးေခါက္ (၁) ေခ်ာင္းရယ္၊ ကရေဝး႐ြက္ရယ္၊ ဇာတိပၹဳိလ္သီး (၁) လံုးရယ္၊ လိေမၼာ္ခြံ (၁) လံုးစာရယ္၊ ဂ်င္းတက္ (၅) ဖတ္ရယ္၊ င႐ုပ္သီးေျခာက္ (၁/၄) ခြက္ရယ္ကို ထည့္ၿပီး မိနစ္ (၂၀) ခန္႔ ဆီသတ္ေပးလိုက္ပါ။ မိနစ္ (၂၀) ျပည့္ရင္ေတာ့ သံေယာက္မတစ္ေခ်ာင္းနဲ႔ ပါဝင္ပစၥည္းေတြကို ပန္းကန္တစ္လံုးထဲကို လွယ္ထားေပးလိုက္ပါ။

ခုနက ဒယ္အိုးထဲမွာပဲ ဆီပူေပးလိုက္ၿပီး ပဲငပိအစပ္ အႏွစ္ရယ္၊ ေဟာ့ေပါ့ေဆာ့စ္ရယ္၊ ဂ်င္းရယ္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴရယ္၊ ၾကက္သြန္နီရယ္ကို ထည့္ၿပီး ဆီသတ္ေပးလိုက္ပါ။ မိနစ္အနည္းငယ္ၾကာ ခ်က္ျပဳတ္ၿပီးရင္ ပါဝင္ပစၥည္းေတြ အနီေရာင္သမ္းလာပါလိမ့္မယ္။ ဒါဆိုရင္ေတာ့ င႐ုပ္သီးမႈန္႔၊ ၾကက္သြန္ၿမိတ္နဲ႔ ေဂၚဖီထုပ္တို႔ကို ထည့္ေပးလိုက္ပါ။

(၂) မိနစ္ခန္႔ၾကာေအာင္ ပါဝင္ပစၥည္းအားလံုးကို သမေအာင္ေမႊေပးလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ေတာ့ ငါးဖယ္လံုးေလးေတြနဲ႔ ဟင္းသီးဟင္း႐ြက္ေတြကိုပါ ထည့္ေပးလိုက္ပါဦး။ အေပၚကေန ဆန္ဝိုင္နဲ႔ သၾကားပါထည့္ၿပီး ေယာက္မနဲ႔ ေမႊေပးလိုက္ပါ။

ပါဝင္ပစၥည္းအားလံုး ဒယ္အိုးထဲမွာ စံုသြားၿပီဆိုရင္ေတာ့ (၂) မိနစ္ခန္႔ ေမႊေၾကာ္ေၾကာ္ေပးလိုက္ပါ။ အေပါ့အငန္ျမည္းၾကည့္ၿပီး လုိရင္ဆားခတ္ေပးလိုက္ပါဦး။ ၿပီးရင္ ဒယ္အိုးထဲက မာလာ႐ွမ္းေကာ ပူပူစပ္စပ္ေလးကို ေဇာက္နက္တဲ့ ေျမပန္းကန္တစ္လံုးထဲ ေျပာင္းထည့္ၿပီး ထမင္းပူပူေလးတစ္လံုးနဲ႔ တြဲဖက္စားသံုးႏိုင္ပါၿပီ။

Source: thewoksoflife


ဆက်စပ်သတင်းများ


Newsletter
Don't Miss The Best Of Duwun

See stories of the future in your inbox each morning.

News
Entertainment
Sports
Women
Lifestyle
Tech

Copyright © 2018 Duwun.

Privacy Policy | About Us