• Food & Recipe
    အိမ်လုပ် ချက်နို့ဆီ ပြုလုပ်နည်း
Thiha Htun
[Unicode Version]

ကျွန်တော်တို့ မြန်မာလူမျိုးတွေရဲ့ နေ့စဉ် မီးဖိုချောင်သုံး ပစ္စည်းတွေထဲမှာ တစ်ခုအပါအဝင်လို့ ဆိုနိုင်တာကတော့ နို့ဆီပါပဲ။ အချိုကြိုက်တဲ့ ကျွန်တော်တို့ ရွှေမြန်မာတွေဟာ ကော်ဖီဖျော်ရင်ပဲဖြစ်ဖြစ်၊ လက်ဖက်ရည်ချို ဖျော်ရင်ပဲဖြစ်ဖြစ် နို့ဆီကို ထည့်သွင်းအသုံးချကြပါတယ်။ ဒါ့အပြင် နေ့လည်နေ့ခင်း စတော်ဘယ်ရီသီးလေးကို လေးစိတ်ခွဲပြီး နို့ဆီလေးဆမ်းစားတာတို့၊ ပေါင်မုန့်ပေါ်ကို နို့ဆီသုတ်စားတာတို့လို သွားရည်စာလေးတွေမှာလည်း နို့ဆီက မပါမဖြစ်နေရာမှာ ပါဝင်နေပါတယ်။

dscn96671.jpg 

ဒါပေမဲ့ ရယ်ဒီမိတ်နို့ဆီဘူးတွေကို ကျွန်တော်တို့ ရာနှုန်းပြည့် စိတ်ချနိုင်ပါ့မလား။ စက်ရုံက ပါကင်ပိတ်ထွက်လာတဲ့ နို့ဆီဘူးတွေထဲမှာ ကြာရှည်ခံစေဖို့ အသုံးပြုထားတဲ့ ဓာတုဆေးဝါးတွေ မပါဝင်ဘူးလို့ မဆိုနိုင်ပါဘူး။ ဒီတော့ ကိုယ်တိုင်ချက်လုပ်ထားတဲ့ ချက်နို့ဆီကို အသုံးပြုခြင်းက ကျန်းမာရေးအတွက် ပိုပြီး စိတ်ချရတာပေါ့။ အိမ်လုပ် ချက်နို့ဆီကို ကိုယ်တိုင်လုပ်ချင်သူများအတွက် ပြုလုပ်နည်းလေးကို ဖော်ပြပေးလိုက်ပါတယ်နော်။

ပါဝင်ပစ္စည်းများ

Sweetened-Condensed-Milk-Substitute-Instant-Raw-Dairy-Free-Refined-Sugar-Free-gluten-free-recipe.jpg

အိမ်လုပ် ချက်နို့ဆီ ပြုလုပ်ဖို့အတွက် နို့မှုန့် (၂) ခွက်၊ သကြားဖြူ (၁) ခွက်၊ ရေနွေး (၁) ခွက် တို့ကို လိုအပ်ပါတယ်။

ပြုလုပ်နည်း

146818226.jpg 

မီးဖိုချောင်သုံး မွှေစက် (သို့) သစ်သီးဖျော်စက် (Blender) တစ်လုံးကိုယူလိုက်ပါ။ နို့ချဉ်မပေါက်စေရန်အတွက် ရေနဲ့ (၂) ထပ်တော့ သေချာဆေးကြောထားပေးဖို့လည်း လိုအပ်ပါတယ်။ ပြီးရင် နို့မှုန့် (၂) ခွက်ရယ်၊ သကြားဖြူ (၁) ခွက်ရယ်ကို Blender ထဲ ထည့်လိုက်ပါ။

ပြီးရင် ပွက်ပွက်ဆူအောင် ကြိုထားတဲ့ ရေနွေးပူပူ (၁) ခွက်ကိုလည်း Blender မွှေစက်ထဲကို ဖြည်းဖြည်းချင်း လောင်းထည့်ပေးလိုက်ပါ။ ခဏလောက် အအေးခံပြီးရင် ပါဝင်ပစ္စည်းအားလုံး သမသွားအောင် မွှေစက်နဲ့ မွှေပေးလိုက်ပါ။ နို့ရည် ထူပျစ်သည်အထိ မွှေပေးရမှာပါ။ နို့ရည်ထူပျစ်ပြီး နို့ဆီပုံစံ ပေါက်သွားပြီဆိုရင် အဝလုံတဲ့ ဖန်ပုလင်းတစ်လုံးထဲကို ပြောင်းထည့်ပေးလိုက်ပါ။

homemade-condensed-milk-1500-58ae094c5f9b58a3c91e41ba.jpg 

ပြီးရင်တော့ ရေခဲသေတ္တာထဲမှာ (၃) (၄) ရက်လောက် သိုလှောင်ထားပေးလိုက်ပါ။ ပြီးရင်တော့ အိမ်သုံးချက်နို့ဆီလေးကို အောင်မြင်စွာ ပြုလုပ်လိုက်နိုင်ပြီမို့ မိမိနှစ်သက်ရာ အစားအသောက်တွေထဲမှာ ထည့်သွင်းအသုံးပြု နိုင်ပါပြီ။ အိမ်မှာ လက်ဖက်ရည်ချိုပဲ ဖျော်သောက်သောက်၊ သစ်သီးဝလံတွေကို လှီးဖြတ်ပြီးပဲ နို့ဆီဆမ်းစားစား အဆင်ပြေပြီလေ။

Source: Sidechef

[Zawgyi Version]

ကြ်န္ေတာ္တို႔ ျမန္မာလူမ်ိဳးေတြရဲ႕ ေန႔စဥ္ မီးဖိုေခ်ာင္သံုး ပစၥည္းေတြထဲမွာ တစ္ခုအပါအဝင္လို႔ ဆိုႏိုင္တာကေတာ့ ႏို႔ဆီပါပဲ။ အခ်ိဳႀကိဳက္တဲ့ ကြ်န္ေတာ္တို႔ ေ႐ႊျမန္မာေတြဟာ ေကာ္ဖီေဖ်ာ္ရင္ပဲျဖစ္ျဖစ္၊ လက္ဖက္ရည္ခ်ိဳ ေဖ်ာ္ရင္ပဲျဖစ္ျဖစ္ ႏို႔ဆီကို ထည့္သြင္းအသံုးခ်ၾကပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ေန႔လည္ေန႔ခင္း စေတာ္ဘယ္ရီသီးေလးကို ေလးစိတ္ခြဲၿပီး ႏို႔ဆီေလးဆမ္းစားတာတို႔၊ ေပါင္မုန္႔ေပၚကို ႏို႔ဆီသုတ္စားတာတို႔လို သြားရည္စာေလးေတြမွာလည္း ႏို႔ဆီက မပါမျဖစ္ေနရာမွာ ပါဝင္ေနပါတယ္။

 

ဒါေပမဲ့ ရယ္ဒီမိတ္ႏို႔ဆီဘူးေတြကို ကြ်န္ေတာ္တို႔ ရာႏႈန္းျပည့္ စိတ္ခ်ႏိုင္ပါ့မလား။ စက္႐ံုက ပါကင္ပိတ္ထြက္လာတဲ့ ႏို႔ဆီဘူးေတြထဲမွာ ၾကာ႐ွည္ခံေစဖို႔ အသံုးျပဳထားတဲ့ ဓာတုေဆးဝါးေတြ မပါဝင္ဘူးလို႔ မဆိုႏိုင္ပါဘူး။ ဒီေတာ့ ကိုယ္တိုင္ခ်က္လုပ္ထားတဲ့ ခ်က္ႏို႔ဆီကို အသံုးျပဳျခင္းက က်န္းမာေရးအတြက္ ပိုၿပီး စိတ္ခ်ရတာေပါ့။ အိမ္လုပ္ ခ်က္ႏို႔ဆီကို ကိုယ္တိုင္လုပ္ခ်င္သူမ်ားအတြက္ ျပဳလုပ္နည္းေလးကို ေဖာ္ျပေပးလိုက္ပါတယ္ေနာ္။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား

အိမ္လုပ္ ခ်က္ႏို႔ဆီ ျပဳလုပ္ဖို႔အတြက္ ႏို႔မႈန္႔ (၂) ခြက္၊ သၾကားျဖဴ (၁) ခြက္၊ ေရေႏြး (၁) ခြက္ တို႔ကို လိုအပ္ပါတယ္။

ျပဳလုပ္နည္း

 

မီးဖိုေခ်ာင္သံုး ေမႊစက္ (သို႔) သစ္သီးေဖ်ာ္စက္ (Blender) တစ္လံုးကိုယူလိုက္ပါ။ ႏို႔ခ်ဥ္မေပါက္ေစရန္အတြက္ ေရနဲ႔ (၂) ထပ္ေတာ့ ေသခ်ာေဆးေၾကာထားေပးဖို႔လည္း လိုအပ္ပါတယ္။ ၿပီးရင္ ႏို႔မႈန္႔ (၂) ခြက္ရယ္၊ သၾကားျဖဴ (၁) ခြက္ရယ္ကို Blender ထဲ ထည့္လိုက္ပါ။

ၿပီးရင္ ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ ႀကိဳထားတဲ့ ေရေႏြးပူပူ (၁) ခြက္ကိုလည္း Blender ေမႊစက္ထဲကို ျဖည္းျဖည္းခ်င္း ေလာင္းထည့္ေပးလိုက္ပါ။ ခဏေလာက္ အေအးခံၿပီးရင္ ပါဝင္ပစၥည္းအားလံုး သမသြားေအာင္ ေမႊစက္နဲ႔ ေမႊေပးလိုက္ပါ။ ႏို႔ရည္ ထူပ်စ္သည္အထိ ေမႊေပးရမွာပါ။ ႏို႔ရည္ထူပ်စ္ၿပီး ႏို႔ဆီပံုစံ ေပါက္သြားၿပီဆိုရင္ အဝလံုတဲ့ ဖန္ပုလင္းတစ္လံုးထဲကို ေျပာင္းထည့္ေပးလိုက္ပါ။

 

ၿပီးရင္ေတာ့ ေရခဲေသတၱာထဲမွာ (၃) (၄) ရက္ေလာက္ သိုေလွာင္ထားေပးလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ေတာ့ အိမ္သံုးခ်က္ႏို႔ဆီေလးကို ေအာင္ျမင္စြာ ျပဳလုပ္လိုက္ႏိုင္ၿပီမို႔ မိမိႏွစ္သက္ရာ အစားအေသာက္ေတြထဲမွာ ထည့္သြင္းအသံုးျပဳ ႏိုင္ပါၿပီ။ အိမ္မွာ လက္ဖက္ရည္ခ်ိဳပဲ ေဖ်ာ္ေသာက္ေသာက္၊ သစ္သီးဝလံေတြကို လွီးျဖတ္ၿပီးပဲ ႏို႔ဆီဆမ္းစားစား အဆင္ေျပၿပီေလ။

Source: Sidechef


ဆက်စပ်သတင်းများ


Newsletter
Don't Miss The Best Of Duwun

See stories of the future in your inbox each morning.

News
Entertainment
Sports
Women
Lifestyle
Tech

Copyright © 2018 Duwun.

Privacy Policy | About Us | Jobs