• Food & Recipe
    အာလူးတိုရှည် လုပ်နည်း
Thiha Htun
[Unicode Version]

ရုံးပိတ်ရက်မှာ မိသားစုနေ့လည်စာ ကောင်းကောင်းလေး ချက်ကျွေးချင်သူများအတွက် နာမည်ကျော် အိန္ဒိယအစားအစာ တစ်မျိုးကို မိတ်ဆက်ပေးချင်ပါတယ်။ အဲဒါကတော့ အာလူးတိုရှည်ပါပဲ။ တိုရှည်မုန့်သားပေါ်မှာ အာလူးဟင်းလေး ဆမ်းထားပြီး အရသာလည်းရှိ၊ အာဟာရတန်ဖိုးလည်း ပြည့်ဝစွာ ပါဝင်ပါတယ်။ ပြုလုပ်နည်းလေးကတော့...

ပါဝင်ပစ္စည်းများ

Dosa1.jpg 

တိုရှည် ပြုလုပ်ဖို့အတွက် ဆန် နို့ဆီဘူး (၂) လုံး၊ မတ်ပဲ နို့ဆီဘူး (၁) လုံး၊ ကုလားပဲ နို့ဆီဗူး (၁/၄) လုံး၊ ဇီယာစေ့ လက်ဖက်ရည်ဇွန်း (၁) ဇွန်း၊ နံနံစေ့မှုန့် လက်ဖက်ရည်ဇွန်းနဲ့ တစ်ဝက်၊ ဆား လက်ဖက်ရည်ဇွန်း (၂) ဇွန်း၊ ရေ (လိုအပ်သလောက်) တို့ကို လိုအပ်ပါတယ်။

အာလူးဟင်း ပြုလုပ်ဖို့အတွက်ကတော့ အာလူး (၈) လုံး၊ ကြက်သွန်နီ (၁) လုံး၊ ပဲခြမ်းဝါ လက်ဖက်ရည်ဇွန်း (၁) ဇွန်းခွဲ၊ မုန်ညင်းစေ့ လက်ဖက်ရည်ဇွန်း (၁) ဇွန်း၊ မဆလာ လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်ဝက်၊ နနွင်းမှုန့် လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်ဝက်၊ ငရုတ်သီးစိမ်း (၄) တောင့်၊ ငရုတ်သီးနီခြောက် (၅) တောင့်၊ ကရဝေးရွက် (၆) ရွက်၊ ဆား လက်ဖက်ရည်ဇွန်း (၂) ဇွန်း တို့ကို လိုအပ်ပါတယ်။

ပြုလုပ်နည်း

Dosa6.jpg 

အရင်ဆုံး ဇလုံတစ်လုံးထဲမှာ ဆန်၊ မတ်ပဲ၊ ကုလားပဲတို့ကို ရောထည့်လိုက်ပြီး (၆) နာရီခန့်ကြာအောင် ရေစိမ်ထားပေးလိုက်ပါ။ (၆) နာရီကြာ ရေစိမ်ပြီးရင်တော့ ဆန်၊ မတ်ပဲနဲ့ ကုလားပဲတို့ကို တစ်ဝက်စီခွဲပြီး ကြိတ်စက်ထဲမှာ ညက်ညက်ကြေသည်အထိ ကြိတ်ပေးရပါမယ်။ ဇီယာစေ့နဲ့ နံနံစေ့မှုန့်တို့ကိုပါ ရောပြီး ရေမြုပ်ရုံထည့်ပြီး ကြိတ်ပေးလိုက်ပါ။ တစ်ဝက်ကြိတ်ပြီးရင် ကျန်တစ်ဝက်ကိုလည်း အလားတူပုံစံအတိုင်းပဲ ကြိတ်ပေးလိုက်ပါ။

ravadosa-6135.jpg 

မုန့်နှစ်ရည် ကြိတ်ပြီးရင်တော့ မုန့်နှစ်ရည်ကို ဇလုံအကြီးတစ်လုံးထဲထည့်ပြီး အခန်းအပူချိန်နဲ့ တစ်ညသိပ်ပေးရပါမယ်။ အချဉ်ပေါက်စေဖို့အတွက် တစေး (yeast) လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်ဝက်ကိုလည်း ထည့်ပေးလိုက်ပါဦး။ မုန့်နှစ်ရည် အချဉ်စိမ်ထားချိန်မှာ အာလူးဟင်းကို ချက်ထားလို့ရပါတယ်။

rava-dosas-potato-chickpea-masala-6x4.jpg 

ဒယ်အိုးထဲမှာ ဆီ (စားပွဲတင်ဇွန်း (၃) ဇွန်း) ထည့်ပြီး ဆီပူလာပြီဆိုရင် ကြက်သွန်နီ၊ မုန်ညင်းစေ့၊ နနွင်းမှုန့်၊ မဆလာ၊ ငရုတ်သီးစိမ်း၊ ငရုတ်သီးနီခြောက်၊ ကရဝေးရွက်တို့ကို ရောမွှေပြီး ဆီသတ်ပေးလိုက်ပါ။ ပြီးရင် အာလူး၊ ပဲခြမ်းဝါ၊ ဆားတို့ကိုပါ ရောထည့်ပြီး သမအောင် မွှေပေးလိုုက်ပါ။ အာလူးနူးလောက်သည်အထိ ရေထည့်ပြီး အဖုံးအုပ်ထားပေးလိုက်ပါ။ ရေခမ်းသွားရင်တော့ အာလူးဟင်းကို ရပါပြီ။

တိုရှည်ကြော်ဖို့အတွက် တိုရှည်ဗန်းတစ်ချပ် လိုပါတယ်။ တိုရှည်ဗန်းကို ဆီအနည်းငယ်သုတ်ပြီး မီးအပူပေးလိုက်ပါ။ ပူပြီဆိုရင် ယောက်ချိုနဲ့ မုန့်နှစ်ရည် (၁) ဇွန်းကို ခပ်ပြီး လောင်းချလိုက်ပါ။ ပြီးရင် ဇွန်းဖင်နဲ့ဖိချလိုက်ပြီး မုန့်နှစ်တွေ အဝိုင်းပုံသဏ္ဍာန် ဘေးကိုကားထွက်သွားအောင် ဖြန့်ပေးလိုက်ပါ။ ပြီးရင် အပေါ်ကနေ ဆီ စားပွဲတင်ဇွန်း (၁) ဇွန်း ဆမ်းပေးလိုက်ပါ။

28KITCHEN1-superJumbo.jpg 

တိုရှည်အပေါ်မှာ ပြန့်သွားအောင် ဆီကိုလည်း ဖြန့်ပေးလိုက်ပါ။ တိုရှည်အရောင်ပြောင်းလာပြီး ဘေးသားလေးတွေ ကြွပ်လာပြီဆိုရင် အာလူးဟင်းကို အလည်မှာပုံပေးပြီး တိုရှည်ကို လိပ်ပေးလိုက်ပါ။ ခဏလောက် ကြော်ပေးပြီးရင် တိုရှည်ကို ဆယ်ပြီး ပန်းကန်ပြားတစ်ချပ်ထဲ ပြောင်းထည့်ပေးနိုင်ပါပြီ။ ကျန်တဲ့မုန့်နှစ်ရည်ကိုလည်း အထက်ပါအတိုင်း ဆက်ကြော်ပေးရင် တစ်မိသားစုလုံးအတွက် လုံလောက်တဲ့ တိုရှည်လေးတွေကို အရသာရှိရှိ သုံးဆောင်နိုင်ပါပြီ။

Source: Stylecraze

[Zawgyi Version]

႐ံုးပိတ္ရက္မွာ မိသားစုေန႔လည္စာ ေကာင္းေကာင္းေလး ခ်က္ေကြ်းခ်င္သူမ်ားအတြက္ နာမည္ေက်ာ္ အိႏၵိယအစားအစာ တစ္မ်ိဳးကို မိတ္ဆက္ေပးခ်င္ပါတယ္။ အဲဒါကေတာ့ အာလူးတို႐ွည္ပါပဲ။ တို႐ွည္မုန္႔သားေပၚမွာ အာလူးဟင္းေလး ဆမ္းထားၿပီး အရသာလည္း႐ွိ၊ အာဟာရတန္ဖိုးလည္း ျပည့္ဝစြာ ပါဝင္ပါတယ္။ ျပဳလုပ္နည္းေလးကေတာ့...

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား

Dosa1.jpg 

တို႐ွည္ ျပဳလုပ္ဖို႔အတြက္ ဆန္ ႏို႔ဆီဘူး (၂) လံုး၊ မတ္ပဲ ႏို႔ဆီဘူး (၁) လံုး၊ ကုလားပဲ နုိ႔ဆီဗူး (၁/၄) လံုး၊ ဇီယာေစ့ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း (၁) ဇြန္း၊ နံနံေစ့မႈန္႔ လက္ဖက္ရည္ဇြန္းနဲ႔ တစ္ဝက္၊ ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း (၂) ဇြန္း၊ ေရ (လိုအပ္သေလာက္) တုိ႔ကို လိုအပ္ပါတယ္။

အာလူးဟင္း ျပဳလုပ္ဖို႔အတြက္ကေတာ့ အာလူး (၈) လံုး၊ ၾကက္သြန္နီ (၁) လံုး၊ ပဲျခမ္းဝါ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း (၁) ဇြန္းခြဲ၊ မုန္ညင္းေစ့ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း (၁) ဇြန္း၊ မဆလာ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္၊ နႏြင္းမႈန္႔ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္၊ င႐ုတ္သီးစိမ္း (၄) ေတာင့္၊ င႐ုတ္သီးနီေျခာက္ (၅) ေတာင့္၊ ကရေဝး႐ြက္ (၆) ႐ြက္၊ ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း (၂) ဇြန္း တို႔ကို လိုအပ္ပါတယ္။

ျပဳလုပ္နည္း

Dosa6.jpg 

အရင္ဆံုး ဇလံုတစ္လံုးထဲမွာ ဆန္၊ မတ္ပဲ၊ ကုလားပဲတို႔ကို ေရာထည့္လိုက္ၿပီး (၆) နာရီခန္႔ၾကာေအာင္ ေရစိမ္ထားေပးလိုက္ပါ။ (၆) နာရီၾကာ ေရစိမ္ၿပီးရင္ေတာ့ ဆန္၊ မတ္ပဲနဲ႔ ကုလားပဲတို႔ကို တစ္ဝက္စီခြဲၿပီး ႀကိတ္စက္ထဲမွာ ညက္ညက္ေၾကသည္အထိ ႀကိတ္ေပးရပါမယ္။ ဇီယာေစ့နဲ႔ နံနံေစ့မႈန္႔တို႔ကိုပါ ေရာၿပီး ေရျမဳပ္႐ံုထည့္ၿပီး ႀကိတ္ေပးလိုက္ပါ။ တစ္ဝက္ႀကိတ္ၿပီးရင္ က်န္တစ္ဝက္ကိုလည္း အလားတူပံုစံအတိုင္းပဲ ႀကိတ္ေပးလိုက္ပါ။

မုန္႔ႏွစ္ရည္ ႀကိတ္ၿပီးရင္ေတာ့ မုန္႔ႏွစ္ရည္ကို ဇလံုအႀကီးတစ္လံုးထဲထည့္ၿပီး အခန္းအပူခ်ိန္နဲ႔ တစ္ညသိပ္ေပးရပါမယ္။ အခ်ဥ္ေပါက္ေစဖို႔အတြက္ တေစး (yeast) လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္ကိုလည္း ထည့္ေပးလိုက္ပါဦး။ မုန္႔ႏွစ္ရည္ အခ်ဥ္စိမ္ထားခ်ိန္မွာ အာလူးဟင္းကို ခ်က္ထားလို႔ရပါတယ္။

ဒယ္အိုးထဲမွာ ဆီ (စားပြဲတင္ဇြန္း (၃) ဇြန္း) ထည့္ၿပီး ဆီပူလာၿပီဆိုရင္ ၾကက္သြန္နီ၊ မုန္ညင္းေစ့၊ နႏြင္းမႈန္႔၊ မဆလာ၊ င႐ုတ္သီးစိမ္း၊ င႐ုတ္သီးနီေျခာက္၊ ကရေဝး႐ြက္တို႔ကို ေရာေမႊၿပီး ဆီသတ္ေပးလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ အာလူး၊ ပဲျခမ္းဝါ၊ ဆားတို႔ကုိပါ ေရာထည့္ၿပီး သမေအာင္ ေမႊေပးလိုုက္ပါ။ အာလူးႏူးေလာက္သည္အထိ ေရထည့္ၿပီး အဖံုးအုပ္ထားေပးလိုက္ပါ။ ေရခမ္းသြားရင္ေတာ့ အာလူးဟင္းကို ရပါၿပီ။

တို႐ွည္ေၾကာ္ဖို႔အတြက္ တို႐ွည္ဗန္းတစ္ခ်ပ္ လိုပါတယ္။ တို႐ွည္ဗန္းကို ဆီအနည္းငယ္သုတ္ၿပီး မီးအပူေပးလိုက္ပါ။ ပူၿပီဆိုရင္ ေယာက္ခ်ိဳနဲ႔ မုန္႔ႏွစ္ရည္ (၁) ဇြန္းကို ခပ္ၿပီး ေလာင္းခ်လိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ ဇြန္းဖင္နဲ႔ဖိခ်လိုက္ၿပီး မုန္႔ႏွစ္ေတြ အဝိုင္းပံုသ႑ာန္ ေဘးကိုကားထြက္သြားေအာင္ ျဖန္႔ေပးလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ အေပၚကေန ဆီ စားပြဲတင္ဇြန္း (၁) ဇြန္း ဆမ္းေပးလိုက္ပါ။

တို႐ွည္အေပၚမွာ ျပန္႔သြားေအာင္ ဆီကိုလည္း ျဖန္႔ေပးလိုက္ပါ။ တို႐ွည္အေရာင္ေျပာင္းလာၿပီး ေဘးသားေလးေတြ ၾကြပ္လာၿပီဆိုရင္ အာလူးဟင္းကို အလည္မွာပံုေပးၿပီး တို႐ွည္ကို လိပ္ေပးလိုက္ပါ။ ခဏေလာက္ ေၾကာ္ေပးၿပီးရင္ တို႐ွည္ကို ဆယ္ၿပီး ပန္းကန္ျပားတစ္ခ်ပ္ထဲ ေျပာင္းထည့္ေပးႏိုင္ပါၿပီ။ က်န္တဲ့မုန္႔ႏွစ္ရည္ကိုလည္း အထက္ပါအတိုင္း ဆက္ေၾကာ္ေပးရင္ တစ္မိသားစုလံုးအတြက္ လံုေလာက္တဲ့ တို႐ွည္ေလးေတြကို အရသာ႐ွိ႐ွိ သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။

Source: Stylecraze


ဆက်စပ်သတင်းများ


Newsletter
Don't Miss The Best Of Duwun

See stories of the future in your inbox each morning.

News
Entertainment
Sports
Women
Lifestyle
Tech

Copyright © 2018 Duwun.

Privacy Policy | About Us | Jobs