• Food & Recipe
    ကိုရီးယား အမဲနံရိုးနှပ်ဟင်း လုပ်စားကြမယ်
Thiha Htun
[Unicode Version]

ရုံးပြန်တက်တဲ့နေ့ ညနေမှာ ညစာကို ဘာချက်စားရမလဲ မသိဖြစ်နေသူတွေအတွက် အရသာလည်းရှိပြီး ပြုလုပ်ရလွယ်ကူတဲ့ ဟင်းတစ်နှပ်ကို ဖော်ပြပေးလိုက်ပါတယ်နော်။ အဲဒါကတော့ ကိုရီးယားစတိုင်လ် အမဲနံရိုးနှပ်ဟင်းပါပဲ။

picking-590x442.jpg 

အသားများများ အမဲနံရိုးတုံး အိအိလေးတွေကို ပန်းသစ်တော်သီးနံ့ သင်းသင်းလေးမွှေးနေတဲ့ ဟင်းအနှစ်ကြားက ရှယ်ဆွဲရမှာဆိုတော့ Monday Blues ကို ကျော်လွန်ပြီး အရသာရှိရှိ စားသုံးနိုင်တဲ့ ညစာတစ်နပ် ဖြစ်စေနိုင်မှာပါ။

ပါဝင်ပစ္စည်းများ

ingredients-590x527.jpg 

အမဲနံရိုး (၂) ပေါင်ခန့်၊ ကြက်သွန်နီအကြီး (၁) လုံး၊ ကြက်သွန်ဖြူ (၈) တက်ခန့်၊ ပန်းသစ်တော်သီး (၂) လုံး၊ ဂျင်းမှုန့် လက်ဖက်ရည်ဇွန်း (၂) ဇွန်း၊ ပဲငံပြာရည် စားပွဲတင်ဇွန်း (၃) ဇွန်း၊ သကြားညို စားပွဲတင်ဇွန်း (၁) ဇွန်း၊ ငရုပ်ကောင်းမှုန့် (၁/၂) ဇွန်း၊ နှမ်းဆီ (၁) ဇွန်း၊ နှမ်းစေ့ စားပွဲတင်ဇွန်း (၁) ဇွန်း၊ ပဲစိမ်းစေ့နဲ့ ထင်းရှူးစေ့ အနည်းငယ်တို့ကို လိုအပ်ပါတယ်။

ပြုလုပ်နည်း

ribs-590x437.jpg 

အရင်ဆုံး အမဲနံရိုးပေါ်က အဆီဖတ်လေးတွေကို လှီးထုတ်ပြီး အသားတုံးအပေါ်ကနေ ဓားရာပေးလိုက်ပါ။ သန့်စင်အောင် ဆေးကြောပြီးရင် အမဲနံရိုးတုံးလေးတွေကို ရေနွေးပူပူထဲမှာ (၅) မိနစ်ခန့် ထည့်ပြုတ်ပေးလိုက်ပါ။ အမဲနံရိုးပြုတ်တုံးလေးတွေကိုတော့ ရေအေးထဲမှာထည့်ဆေးပြီး ဇကာတစ်လုံးနဲ့ ရေစစ်၊ အအေးခံထားပေးလိုက်ပါ။

blanchedribs-590x442.jpg 

အမဲရိုးပြုတ်ထားချိန်မှာ ဟင်းအနှစ်ဆော့စ်ကို ပြုလုပ်ရပါမယ်။ ကြက်သွန်နီအကြီး (၁) လုံး၊ ပန်းသစ်တော်သီး (၂) လုံး၊ ဂျင်းမှုန့် လက်ဖက်ရည်ဇွန်း (၂) ဇွန်း၊ ကြက်သွန်ဖြူ (၈) တက်တို့ကို အခွံခွာ၊ သန့်ရှင်းရေးလုပ်ပြီး မွှေစက် (blender) ထဲကို ထည့်လိုက်ပါ။ ပြီးရင် အပေါ်ကနေ ပဲငံပြာရည် စားပွဲတင်ဇွန်း (၃) ဇွန်း၊ သကြားညို စားပွဲတင်ဇွန်း (၁) ဇွန်း၊ ငရုပ်ကောင်းမှုန့် (၁/၂) ဇွန်းတို့ကို ဖြူးပေးလိုက်ပါ။ ပြီးရင်တော့ Blender ကို ခလုတ်နှိပ်ပြီး မွှေ့ပေးလိုက်ပါ။

shiney-590x449.jpg 

ပြီးရင် အိုးတစ်လုံးထဲမှာ အမဲနံရိုးတွေကိုထည့်လိုက်ပြီး အပေါ်ကနေ ပန်းသစ်တော်သီး ဆော့စ်အနှစ်ကို လောင်းထည့်ပေးလိုက်ပါ။ အဖုံးပိတ်ပြီး မိနစ် (၃၀) ခန့် နှပ်ပေးလိုက်ပါ။ မိနစ် (၃၀) ပြည့်ရင် သစ်သားယောက်မနဲ့ ကောင်းကောင်းမွှေပေးပြီး မီးအပူချိန်ကို အနိမ့်ဆုံးအထိ လျှော့ချလိုက်ပါ။ နောက်ပြီးရင် မိနစ် (၂၀) ခန့် ဆက်နှပ်ထားပေးလိုက်ပါ။

juicyplate-590x382.jpg 

နောက်ထပ် မိနစ် (၂၀) ပြည့်ရင်တော့ အမဲနံရိုးလည်း ကောင်းကောင်းနူးလောက်ပြီမို့ အပေါ်ကနေ ပဲစိမ်းစေ့လေးတွေ ဖြူးပြီး ဆက်မွှေပေးလိုက်ပါဦး။ (၅) မိနစ်ခန့် မွှေပေးပြီးရင် အမဲနံရိုးနှပ် ကောင်းကောင်းကျက်သွားပါပြီ။ ဇောက်နက်တဲ့ ပန်းကန်လုံး (၁) လုံးထဲကို ပြောင်းထည့်ပြီး အပေါ်ကနေ ထင်းရှူးစေ့လေးတွေ ဖြူးပေးလိုက်ပါ။ ပြီးရင်တော့ ထမင်းဖြူနဲ့ တွဲဖက်စားသုံးနိုင်ပါပြီနော်။

Source: Maangchi

[Zawgyi Version]

႐ံုးျပန္တက္တဲ့ေန႔ ညေနမွာ ညစာကို ဘာခ်က္စားရမလဲ မသိျဖစ္ေနသူေတြအတြက္ အရသာလည္း႐ွိၿပီး ျပဳလုပ္ရလြယ္ကူတဲ့ ဟင္းတစ္ႏွပ္ကို ေဖာ္ျပေပးလိုက္ပါတယ္ေနာ္။ အဲဒါကေတာ့ ကိုရီးယားစတိုင္လ္ အမဲနံ႐ိုးႏွပ္ဟင္းပါပဲ။

 

အသားမ်ားမ်ား အမဲနံ႐ိုးတံုး အိအိေလးေတြကို ပန္းသစ္ေတာ္သီးနံ႔ သင္းသင္းေလးေမႊးေနတဲ့ ဟင္းအႏွစ္ၾကားက ႐ွယ္ဆြဲရမွာဆိုေတာ့ Monday Blues ကို ေက်ာ္လြန္ၿပီး အရသာ႐ွိ႐ွိ စားသံုးႏိုင္တဲ့ ညစာတစ္နပ္ ျဖစ္ေစႏိုင္မွာပါ။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား

 

အမဲနံ႐ိုး (၂) ေပါင္ခန္႔၊ ၾကက္သြန္နီအႀကီး (၁) လံုး၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ (၈) တက္ခန္႔၊ ပန္းသစ္ေတာ္သီး (၂) လံုး၊ ဂ်င္းမႈန္႔ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း (၂) ဇြန္း၊ ပဲငံျပာရည္ စားပြဲတင္ဇြန္း (၃) ဇြန္း၊ သၾကားညိဳ စားပြဲတင္ဇြန္း (၁) ဇြန္း၊ င႐ုပ္ေကာင္းမႈန္႔ (၁/၂) ဇြန္း၊ ႏွမ္းဆီ (၁) ဇြန္း၊ ႏွမ္းေစ့ စားပြဲတင္ဇြန္း (၁) ဇြန္း၊ ပဲစိမ္းေစ့နဲ႔ ထင္း႐ွဴးေစ့ အနည္းငယ္တို႔ကို လိုအပ္ပါတယ္။

ျပဳလုပ္နည္း

 

အရင္ဆံုး အမဲနံ႐ိုးေပၚက အဆီဖတ္ေလးေတြကို လွီးထုတ္ၿပီး အသားတံုးအေပၚကေန ဓားရာေပးလိုက္ပါ။ သန္႔စင္ေအာင္ ေဆးေၾကာၿပီးရင္ အမဲနံ႐ိုးတံုးေလးေတြကို ေရေႏြးပူပူထဲမွာ (၅) မိနစ္ခန္႔ ထည့္ျပဳတ္ေပးလိုက္ပါ။ အမဲနံ႐ိုးျပဳတ္တံုးေလးေတြကိုေတာ့ ေရေအးထဲမွာထည့္ေဆးၿပီး ဇကာတစ္လံုးနဲ႔ ေရစစ္၊ အေအးခံထားေပးလိုက္ပါ။

 

အမဲ႐ိုးျပဳတ္ထားခ်ိန္မွာ ဟင္းအႏွစ္ေဆာ့စ္ကို ျပဳလုပ္ရပါမယ္။ ၾကက္သြန္နီအႀကီး (၁) လံုး၊ ပန္းသစ္ေတာ္သီး (၂) လံုး၊ ဂ်င္းမႈန္႔ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း (၂) ဇြန္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ (၈) တက္တို႔ကို အခြံခြာ၊ သန္႔႐ွင္းေရးလုပ္ၿပီး ေမႊစက္ (blender) ထဲကို ထည့္လိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ အေပၚကေန ပဲငံျပာရည္ စားပြဲတင္ဇြန္း (၃) ဇြန္း၊ သၾကားညိဳ စားပြဲတင္ဇြန္း (၁) ဇြန္း၊ င႐ုပ္ေကာင္းမႈန္႔ (၁/၂) ဇြန္းတို႔ကို ျဖဴးေပးလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ေတာ့ Blender ကို ခလုတ္ႏွိပ္ၿပီး ေမႊ႕ေပးလိုက္ပါ။

 

ၿပီးရင္ အိုးတစ္လံုးထဲမွာ အမဲနံ႐ိုးေတြကိုထည့္လိုက္ၿပီး အေပၚကေန ပန္းသစ္ေတာ္သီး ေဆာ့စ္အႏွစ္ကို ေလာင္းထည့္ေပးလိုက္ပါ။ အဖံုးပိတ္ၿပီး မိနစ္ (၃၀) ခန္႔ ႏွပ္ေပးလိုက္ပါ။ မိနစ္ (၃၀) ျပည့္ရင္ သစ္သားေယာက္မနဲ႔ ေကာင္းေကာင္းေမႊေပးၿပီး မီးအပူခ်ိန္ကို အနိမ့္ဆံုးအထိ ေလွ်ာ့ခ်လိုက္ပါ။ ေနာက္ၿပီးရင္ မိနစ္ (၂၀) ခန္႔ ဆက္ႏွပ္ထားေပးလိုက္ပါ။

 

ေနာက္ထပ္ မိနစ္ (၂၀) ျပည့္ရင္ေတာ့ အမဲနံ႐ိုးလည္း ေကာင္းေကာင္းႏူးေလာက္ၿပီမို႔ အေပၚကေန ပဲစိမ္းေစ့ေလးေတြ ျဖဴးၿပီး ဆက္ေမႊေပးလိုက္ပါဦး။ (၅) မိနစ္ခန္႔ ေမႊေပးၿပီးရင္ အမဲနံ႐ိုးႏွပ္ ေကာင္းေကာင္းက်က္သြားပါၿပီ။ ေဇာက္နက္တဲ့ ပန္းကန္လံုး (၁) လံုးထဲကို ေျပာင္းထည့္ၿပီး အေပၚကေန ထင္း႐ွဴးေစ့ေလးေတြ ျဖဴးေပးလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ေတာ့ ထမင္းျဖဴနဲ႔ တြဲဖက္စားသံုးႏုိင္ပါၿပီေနာ္။

Source: Maangchi


ဆက်စပ်သတင်းများ


Newsletter
Don't Miss The Best Of Duwun

See stories of the future in your inbox each morning.

News
Entertainment
Sports
Women
Lifestyle
Tech

Copyright © 2018 Duwun.

Privacy Policy | About Us | Jobs