• Food & Recipe
    သက်သတ်လွတ် ဗီယက်နမ်ဖိုခေါက်ဆွဲ
Thiha Htun
[Unicode Version]

ဗီယက်နမ်ရိုးရာ အစားအစာတစ်မျိုးဖြစ်တဲ့ ဖိုခေါက်ဆွဲကိုလည်း စားချင်တယ်။ အမဲသားလည်း မစားဘူးဆိုတဲ့ လူတွေရှိလား။ အဲဒီလိုလူတွေအတွက် သက်သတ်လွတ် ဗီယက်နမ်ဖိုခေါက်ဆွဲ ပြုလုပ်နည်းလေးကို ဖော်ပြပေးလိုက်ပါတယ်။ ဆန်ခေါက်ဆွဲလေးစားလိုက်၊ တို့ဟူးကြော်လေးဝါးလိုက်၊ စွပ်ပြုတ်ရည်လေး တဖူးဖူးမှုတ်သောက်လိုက်နဲ့ အရသာရှိရှိ စားသုံးရမှာပါ။

ပါဝင်ပစ္စည်းများ

Screenshot-2018-3-13 Vegan Pho.png 

ကြက်သွန်နီ (၁) လုံး၊ ကြက်သွန်နီအသေး (၂) လုံး၊ ကြက်သွန်ဖြူ (၂) တောင့်၊ ဂျင်း (၂) တက်၊ သစ်ကြံပိုးခေါက် (၁) ချောင်း၊ ငရုပ်ကောင်းစေ့ (၁/၂) ဇွန်း၊ လေးညှင်းပွင့် (၆) ပွင့်၊ စမုန်စပါး (၃) ပွင့်၊ မြေပဲဆီ (၁) ဇွန်း၊ ဟင်းသီးဟင်းရွက် အဆီခဲ (၁) တုံး၊ ပဲငံပြာရည် စားပွဲတင်ဇွန်း (၂) ဇွန်း၊ မုန်လာဥနီ (၁) လုံး၊ ပန်းဂေါ်ဖီစိမ်း (၁) ခြမ်း၊ မှို (၁၀) ပွင့်၊ ဆန်ခေါက်ဆွဲ (၆) အောင်စ၊ တို့ဟူး (၁) တုံး၊ မြေပဲဆီ စားပွဲတင်ဇွန်း (၁/၂) ဇွန်း၊ ဆား (၁) ဇွန်း၊ ရေ (၅) ခွက်တို့ကို လိုအပ်ပါတယ်။

ပြုလုပ်နည်း

Screenshot-2018-3-13 Vegan Pho(1).png 

အရင်ဆုံး အခွံခွာပြီး အတုံးလေးတွေလှီးထားတဲ့ ကြက်သွန်နီနဲ့ ကြက်သွန်နီဥ (အသေး) လေးတွေကို အိုးတစ်လုံးထဲထည့်လိုက်ပါ။ ကြက်သွန်ဖြူ၊ ဂျင်း၊ လေးညှင်းပွင့်၊ ငရုပ်ကောင်းစေ့၊ သစ်ကြံပိုးခေါက်၊ စမုန်စပါးတို့ကိုလည်း ထက်ခြမ်းခြမ်းပြီး အိုးတစ်လုံးထဲကို ထည့်လိုက်ပါ။

ပြီးရင် အဲဒီအိုးကို မီးဖိုပေါ်တင်ပြီး (၂) မိနစ်ခန့် လှော်ပေးလိုက်ပါ။ ပြီးရင် အိုးထဲကို မြေပဲဆီထည့်ပြီး နောက်ထပ် (၁) မိနစ်ခန့် မွှေပေးလိုက်ပါဦး။ ပြီးမှ ရေနဲ့ ဟင်းသီးဟင်းရွက် အဆီခဲကိုထည့်ပေးလိုက်ပါ။ ဟင်းရည်ဆူပွက်လာပြီဆိုရင် အပူလျှော့ပြီး (၂၅)  မိနစ်ခန့် တည်ထားပေးလိုက်ပါဦး။ ပြီးရင် မီးပိတ်ပြီး ခဏနှပ်ထားပေးလိုက်ပါ။

Screenshot-2018-3-13 Vegan Pho(2).png

ဒယ်အိုးပြားထဲမှာ မြေပဲဆီ စားပွဲတင်ဇွန်း (၁/၂) ဇွန်းထည့်ပြီး အပူပေးလိုက်ပါ။ တို့ဟူးကိုတော့ ပါးပါးလှီး ဆားနဲ့နယ်ပြီး ဒယ်အိုးပြားထဲမှာ ထည့်ကြော်ပေးလိုက်ပါ။ (၅) မိနစ်ကနေ (၈) မိနစ်ကြား ကြော်ပေးလိုက်ရင်တော့ တို့ဟူးကြော်လေးကို ရရှိပါပြီ။ ကြော်နေရင်း ထက်အောက်လှန်ပေးဖို့လည်း မမေ့ပါနဲ့ဦး။

ဟင်းချိုအိုးတစ်လုံးကို မီးဖိုပေါ်တင်ပြီး ဇကာတစ်လုံးခံပေးလိုက်ပါ။ ပြီးရင် အဲဒီဇကာထဲကို ဟင်းချိုရည်တွေ လောင်းထည့်ပြီး ကြက်သွန်ဖြူ၊ ကြက်သွန်နီ၊ ဂျင်းနဲ့ ဟင်းခတ်အမွှေးအကြိုင်တွေကို ဖယ်ထုတ်လိုက်ပါ။ စွပ်ပြုတ်ရည်ချည်းပဲ ကျန်ခဲ့မှ ပဲငံပြာရည် စားပွဲတင်ဇွန်း (၂) ဇွန်း၊ မုန်လာဥနီ (၁) လုံး၊ ပန်းဂေါ်ဖီစိမ်း (၁) ခြမ်း၊ မှို (၁၀) ပွင့်တို့ကို ထည့်ပေးလိုက်ပါ။ မုန်လာဥနီ၊ ပန်းဂေါ်ဖီနဲ့ မှိုတို့ကို ပါးပါးလှီးပြီးမှ ထည့်ပေးရမှာပါ။ ပြီးရင် မီးပျော့ပျော့နဲ့ (၅) မိနစ်ခန့် ပြုတ်ပေးလိုက်ပါ။

Screenshot-2018-3-13 Vegan Pho(3).png

ဟင်းသီးဟင်းရွက်တွေ ပြုတ်ထားတုန်း တခြားအိုးတစ်လုံးထဲမှာ ဆန်ခေါက်ဆွဲကို ရေနွေးပူပူနဲ့ ထည့်စိမ်ထားပေးလိုက်ပါ။ (၃) မိနစ်ခန့် စိမ်ပြုတ်ပေးလိုက်ရင် ဆန်ခေါက်ဆွဲကျက်ပါပြီ။ ဆန်ခေါက်ဆွဲကျက်ရင် ပန်းကန်လုံးတွေထဲကို အညီအမျှခွဲထည့်ပြီး စွပ်ပြုတ်ရည်၊ ဟင်းသီးဟင်းရွက်နဲ့ တို့ဟူးကြော်တို့ကို အပေါ်ကအုပ်ပေးလိုက်ပါ။ ပြီးရင်တော့ သက်သတ်လွတ် ဗီယက်နမ်ဖိုခေါက်ဆွဲလေးကို အရသာရှိရှိ ပူပူလေးဆွဲနိုင်ပါပြီ။

Source: Sidechef

[Zawgyi Version]

ဗီယက္နမ္႐ိုးရာ အစားအစာတစ္မ်ိဳးျဖစ္တဲ့ ဖုိေခါက္ဆြဲကိုလည္း စားခ်င္တယ္။ အမဲသားလည္း မစားဘူးဆိုတဲ့ လူေတြ႐ွိလား။ အဲဒီလိုလူေတြအတြက္ သက္သတ္လြတ္ ဗီယက္နမ္ဖိုေခါက္ဆြဲ ျပဳလုပ္နည္းေလးကို ေဖာ္ျပေပးလို္က္ပါတယ္။ ဆန္ေခါက္ဆြဲေလးစားလိုက္၊ တို႔ဟူးေၾကာ္ေလးဝါးလိုက္၊ စြပ္ျပဳတ္ရည္ေလး တဖူးဖူးမႈတ္ေသာက္လိုက္နဲ႔ အရသာ႐ွိ႐ွိ စားသံုးရမွာပါ။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား

Screenshot-2018-3-13 Vegan Pho.png 

ၾကက္သြန္နီ (၁) လံုး၊ ၾကက္သြန္နီအေသး (၂) လံုး၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ (၂) ေတာင့္၊ ဂ်င္း (၂) တက္၊ သစ္ၾကံပိုးေခါက္ (၁) ေခ်ာင္း၊ င႐ုပ္ေကာင္းေစ့ (၁/၂) ဇြန္း၊ ေလးညွင္းပြင့္ (၆) ပြင့္၊ စမုန္စပါး (၃) ပြင့္၊ ေျမပဲဆီ (၁) ဇြန္း၊ ဟင္းသီးဟင္း႐ြက္ အဆီခဲ (၁) တံုး၊ ပဲငံျပာရည္ စားပြဲတင္ဇြန္း (၂) ဇြန္း၊ မုန္လာဥနီ (၁) လံုး၊ ပန္းေဂၚဖီစိမ္း (၁) ျခမ္း၊ မႈိ (၁၀) ပြင့္၊ ဆန္ေခါက္ဆြဲ (၆) ေအာင္စ၊ တို႔ဟူး (၁) တံုး၊ ေျမပဲဆီ စားပြဲတင္ဇြန္း (၁/၂) ဇြန္း၊ ဆား (၁) ဇြန္း၊ ေရ (၅) ခြက္တို႔ကို လိုအပ္ပါတယ္။

ျပဳလုပ္နည္း

Screenshot-2018-3-13 Vegan Pho(1).png 

အရင္ဆံုး အခြံခြာၿပီး အတံုးေလးေတြလွီးထားတဲ့ ၾကက္သြန္နီနဲ႔ ၾကက္သြန္နီဥ (အေသး) ေလးေတြကို အိုးတစ္လံုးထဲထည့္လိုက္ပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ဂ်င္း၊ ေလးညွင္းပြင့္၊ င႐ုပ္ေကာင္းေစ့၊ သစ္ၾကံပိုးေခါက္၊ စမုန္စပါးတိ္ု႔ကိုလည္း ထက္ျခမ္းျခမ္းၿပီး အိုးတစ္လံုးထဲကို ထည့္လိုက္ပါ။

ၿပီးရင္ အဲဒီအိုးကို မီးဖိုေပၚတင္ၿပီး (၂) မိနစ္ခန္႔ ေလွာ္ေပးလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ အိုးထဲကို ေျမပဲဆီထည့္ၿပီး ေနာက္ထပ္ (၁) မိနစ္ခန္႔ ေမႊေပးလိုက္ပါဦး။ ၿပီးမွ ေရနဲ႔ ဟင္းသီးဟင္း႐ြက္ အဆီခဲကိုထည့္ေပးလိုက္ပါ။ ဟင္းရည္ဆူပြက္လာၿပီဆိုရင္ အပူေလွ်ာ့ၿပီး (၂၅)  မိနစ္ခန္႔ တည္ထားေပးလိုက္ပါဦး။ ၿပီးရင္ မီးပိတ္ၿပီး ခဏႏွပ္ထားေပးလိုက္ပါ။

ဒယ္အိုးျပားထဲမွာ ေျမပဲဆီ စားပြဲတင္ဇြန္း (၁/၂) ဇြန္းထည့္ၿပီး အပူေပးလိုက္ပါ။ တို႔ဟူးကိုေတာ့ ပါးပါးလွီး ဆားနဲ႔နယ္ၿပီး ဒယ္အိုးျပားထဲမွာ ထည့္ေၾကာ္ေပးလိုက္ပါ။ (၅) မိနစ္ကေန (၈) မိနစ္ၾကား ေၾကာ္ေပးလိုက္ရင္ေတာ့ တို႔ဟူးေၾကာ္ေလးကို ရ႐ွိပါၿပီ။ ေၾကာ္ေနရင္း ထက္ေအာက္လွန္ေပးဖို႔လည္း မေမ့ပါနဲ႔ဦး။

ဟင္းခ်ိဳအိုးတစ္လံုးကို မီးဖိုေပၚတင္ၿပီး ဇကာတစ္လံုးခံေပးလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ အဲဒီဇကာထဲကို ဟင္းခ်ိဳရည္ေတြ ေလာင္းထည့္ၿပီး ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ဂ်င္းနဲ႔ ဟင္းခတ္အေမႊးအႀကိဳင္ေတြကို ဖယ္ထုတ္လိုက္ပါ။ စြပ္ျပဳတ္ရည္ခ်ည္းပဲ က်န္ခဲ့မွ ပဲငံျပာရည္ စားပြဲတင္ဇြန္း (၂) ဇြန္း၊ မုန္လာဥနီ (၁) လံုး၊ ပန္းေဂၚဖီစိမ္း (၁) ျခမ္း၊ မႈိ (၁၀) ပြင့္တို႔ကို ထည့္ေပးလိုက္ပါ။ မုန္လာဥနီ၊ ပန္းေဂၚဖီနဲ႔ မႈိတို႔ကို ပါးပါးလွီးၿပီးမွ ထည့္ေပးရမွာပါ။ ၿပီးရင္ မီးေပ်ာ့ေပ်ာ့နဲ႔ (၅) မိနစ္ခန္႔ ျပဳတ္ေပးလိုက္ပါ။

ဟင္းသီးဟင္း႐ြက္ေတြ ျပဳတ္ထားတုန္း တျခားအိုးတစ္လံုးထဲမွာ ဆန္ေခါက္ဆြဲကို ေရေႏြးပူပူနဲ႔ ထည့္စိမ္ထားေပးလိုက္ပါ။ (၃) မိနစ္ခန္႔ စိမ္ျပဳတ္ေပးလိုက္ရင္ ဆန္ေခါက္ဆြဲက်က္ပါၿပီ။ ဆန္ေခါက္ဆြဲက်က္ရင္ ပန္းကန္လံုးေတြထဲကို အညီအမွ်ခြဲထည့္ၿပီး စြပ္ျပဳတ္ရည္၊ ဟင္းသီးဟင္း႐ြက္နဲ႔ တို႔ဟူးေၾကာ္တို႔ကို အေပၚကအုပ္ေပးလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ေတာ့ သက္သတ္လြတ္ ဗီယက္နမ္ဖိုေခါက္ဆြဲေလးကို အရသာ႐ွိ႐ွိ ပူပူေလးဆြဲႏိုင္ပါၿပီ။

Source: Sidechef


ဆက်စပ်သတင်းများ


Newsletter
Don't Miss The Best Of Duwun

See stories of the future in your inbox each morning.

News
Entertainment
Sports
Women
Lifestyle
Tech

Copyright © 2018 Duwun.

Privacy Policy | About Us | Jobs