• Food & Recipe
    နွေရာသီနေ့လယ်ဘက်မှာ စားစရာ မြန်မာအစားအစာများ
Su Yee Moe
[Unicode Version]

ပူပြင်းတဲ့ နွေနေ့လယ်ခင်းတွေဆိုတာ စားစရာလေးနဲ့ ရေနွေးကြမ်းလေးသောက် စာအုပ်လေးဖတ်ရရင်တော့ လောကနိဗ္ဗာန်ပဲပေါ့။ နေ့လယ်နေ့ခင်းမှာ အဆာပြေစားလို့ကောင်းတဲ့ မြန်မာမုန့်လေးတွေကို ရွေးမယ်ဆို ဘာကိုအကြိုက်ဆုံးလဲ။ အရသာ အက်ဒမင်တွေကတော့ ဝယ်ရလွယ်တဲ့ မြန်မာမုန့်တွေနဲ့ ပိတ်ရက်နေ့လယ်တွေကို ဖြတ်သန်းမယ်စိတ်ကူးထားလို့ပါ။

၁။ မုန့်စိမ်းပေါင်း

16(1).jpg 

ဆန်ကို အခြေခံပြီး ပေါင်းထားတဲ့ မုန့်စိမ်းပေါင်းကို အဖြူနဲ့ အညိုဆိုပြီး နှစ်ခြမ်းရှိတယ်။ အညိုဘက်ခြမ်းကတော့ ထန်းလျက်ထည့်ထားတာပါ။ ထန်းလျက်မပါတဲ့ အဖြူဘက်ခြမ်းကတော့ ဆန်အရသာဆိမ့်ဆိမ့်လေးနဲ့ စားကောင်းပါတယ်။ မုန့်စိမ်းပေါင်းကို နှမ်းထောင်းလေးဖြူး၊ အုန်းသီးခြစ်လေးဖြူးလိုက်ရင် အရမ်းစားကောင်းတယ်။

၂။ မုန့်ပျားသလက်

19.jpg 

ဆန်နဲ့ကောက်ညှင်းကို ရောကြိတ်ပြီး အရည်စပ်တယ်။ ပြီးရင် အိုးထဲကို မုန့်နှစ်ရည်ထည့်၊ ပဲပြုတ်နဲ့ နံနံပင်လေးတွေအုပ်လိုက်တဲ့ မုန့်ပျားသလက်က အဆာလည်းပြေတယ်လေ။

၃။ အကြော်စုံ

24.jpg 

ဒါကတော့ တစ်မျိုးတည်း မစားချင်ဘူးဆိုရင် အစုံစားဖို့အတွက်လေ။ ဘယာကြော်၊ ကြက်သွန်ကြော်၊ ဘူးသီးကြော်၊ မြင်းခွာရွက်ကြော်တို့ဆိုတာ နွေရာသီမှာစားလို့ အရမ်းကောင်းတာ။ ဆလတ်ရွက်လေးကိုက်ပြီးစားရင် ပိုလိုက်ဖက်ပါတယ်။

၄။ ရွှေရင်အေး

29873515_969830579860327_1082421063696689871_o.jpg 

နာမည်နဲ့လိုက်တဲ့ ရွှေရင်အေးကတော့ အရသာ ချိုချိုအေးအေးလေးမို့ ကလေးတွေအရမ်းကြိုက်ကြတာ။ မုန့်လက်ဆောင်းဖတ်၊ အုန်းနို့ရည်၊ ကျောက်ကျော၊ ကျောက်ကျောချောင်း၊ သာကူစေ့၊ ကောက်ညှင်းပေါင်း၊ ပေါင်မုန့်တို့ကို အစုံအစိထည့်ပြီး ရေခဲလေးနဲ့ဆိုတော့ စားလို့သောက်လို့ကောင်းတယ်။

၅။ လက်ဖက်ခရမ်းချဉ်သီးသုပ်

29314717_10204240930940588_4078739349326266368_o.jpg 

" အသီးမှာ သရက်၊ အသားမှာ ဝက်၊ အရွက်မှာ လက်ဖက်" လို့ မြန်မာတွေက ဆိုခဲ့ကြတယ်။ လက်ဖက်သုပ်နဲ့ရေနွေးကြမ်းဆိုတာ ဧည့်သည်တွေကို တည်ခင်းတဲ့ အစားအစာတစ်ခုလည်းဖြစ်ပါတယ်။ အဲ့ဒီလက်ဖက်သုပ်ကို ထက်ခြမ်း ခြမ်းထားတဲ့ ခရမ်းချဉ်သီးထဲထည့်ပြီး ကိုက်စားရတာတော့ အားပါးတရပဲ။ ခရမ်းချဉ်သီးစားတော့ ရင်ပူလည်း သက်သာတယ်လေ။

[Zawgyi Version]

ပူျပင္းတဲ့ ေႏြေန႔လယ္ခင္းေတြဆုိတာ စားစရာေလးနဲ႔ ေရေႏြးၾကမ္းေလးေသာက္ စာအုပ္ေလးဖတ္ရရင္ေတာ့ ေလာကနိဗၺာန္ပဲေပါ့။ ေန႔လယ္ေန႔ခင္းမွာ အဆာေျပစားလို႔ေကာင္းတဲ့ ျမန္မာမုန္႔ေလးေတြကို ေရြးမယ္ဆုိ ဘာကိုအႀကိဳက္ဆံုးလဲ။ အရသာ အက္ဒမင္ေတြကေတာ့ ဝယ္ရလြယ္တဲ့ ျမန္မာမုန္႔ေတြနဲ႔ ပိတ္ရက္ေန႔လယ္ေတြကို ျဖတ္သန္းမယ္စိတ္ကူးထားလို႔ပါ။

၁။ မုန္႔စိမ္းေပါင္း

16(1).jpg 

ဆန္ကို အေျခခံၿပီး ေပါင္းထားတဲ့ မုန္႔စိမ္းေပါင္းကို အျဖဴနဲ႔ အညိဳဆိုၿပီး ႏွစ္ျခမ္း႐ွိတယ္။ အညိဳဘက္ျခမ္းကေတာ့ ထန္းလ်က္ထည့္ထားတာပါ။ ထန္းလ်က္မပါတဲ့ အျဖဴဘက္ျခမ္းကေတာ့ ဆန္အရသာဆိမ့္ဆိမ့္ေလးနဲ႔ စားေကာင္းပါတယ္။ မုန္႔စိမ္းေပါင္းကို ႏွမ္းေထာင္းေလးျဖဴး၊ အုန္းသီးျခစ္ေလးျဖဴးလိုက္ရင္ အရမ္းစားေကာင္းတယ္။

၂။ မုန္႔ပ်ားသလက္

19.jpg 

ဆန္နဲ႔ေကာက္ညႇင္းကို ေရာႀကိတ္ၿပီး အရည္စပ္တယ္။ ၿပီးရင္ အိုးထဲကို မုန္႔ႏွစ္ရည္ထည့္၊ ပဲျပဳတ္နဲ႔ နံနံပင္ေလးေတြအုပ္လိုက္တဲ့ မုန္႔ပ်ားသလက္က အဆာလည္းေျပတယ္ေလ။

၃။ အေၾကာ္စံု

24.jpg 

ဒါကေတာ့ တစ္မ်ိဳးတည္း မစားခ်င္ဘူးဆုိရင္ အစံုစားဖုိ႔အတြက္ေလ။ ဘယာေၾကာ္၊ ၾကက္သြန္ေၾကာ္၊ ဘူးသီးေၾကာ္၊ ျမင္းခြာရြက္ေၾကာ္တုိ႔ဆုိတာ ေႏြရာသီမွာစားလို႔ အရမ္းေကာင္းတာ။ ဆလတ္ရြက္ေလးကိုက္ၿပီးစားရင္ ပိုလိုက္ဖက္ပါတယ္။

၄။ ေရႊရင္ေအး

29873515_969830579860327_1082421063696689871_o.jpg 

နာမည္နဲ႔လိုက္တဲ့ ေရႊရင္ေအးကေတာ့ အရသာ ခ်ိဳခ်ိဳေအးေအးေလးမုိ႔ ကေလးေတြအရမ္းႀကိဳက္ၾကတာ။ မုန္႔လက္ေဆာင္းဖတ္၊ အုန္းႏို႔ရည္၊ ေက်ာက္ေက်ာ၊ ေက်ာက္ေက်ာေခ်ာင္း၊ သာကူေစ့၊ ေကာက္ညႇင္းေပါင္း၊ ေပါင္မုန္႔တုိ႔ကို အစံုအစိထည့္ၿပီး ေရခဲေလးနဲ႔ဆုိေတာ့ စားလို႔ေသာက္လို႔ေကာင္းတယ္။

၅။ လက္ဖက္ခရမ္းခ်ဥ္သီးသုပ္

29314717_10204240930940588_4078739349326266368_o.jpg 

" အသီးမွာ သရက္၊ အသားမွာ ဝက္၊ အရြက္မွာ လက္ဖက္" လို႔ ျမန္မာေတြက ဆုိခဲ့ၾကတယ္။ လက္ဖက္သုပ္နဲ႔ေရေႏြးၾကမ္းဆုိတာ ဧည့္သည္ေတြကို တည္ခင္းတဲ့ အစားအစာတစ္ခုလည္းျဖစ္ပါတယ္။ အဲ့ဒီလက္ဖက္သုပ္ကို ထက္ျခမ္း ျခမ္းထားတဲ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီးထဲထည့္ၿပီး ကိုက္စားရတာေတာ့ အားပါးတရပဲ။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးစားေတာ့ ရင္ပူလည္း သက္သာတယ္ေလ။


ဆက်စပ်သတင်းများ


Newsletter
Don't Miss The Best Of Duwun

See stories of the future in your inbox each morning.

News
Entertainment
Sports
Women
Lifestyle
Tech

Copyright © 2018 Duwun.

Privacy Policy | About Us