• Food & Recipe
    အိမ်မှာနေရင်း ကြာဆံချက် ချက်စားရအောင်
Su Yee Moe
[Unicode Version]

ကြာဆံချက်ဆိုတာလည်း မြန်မာတွေ နှစ်သက်ကြတဲ့ မြန်မာ့အစားအစာတစ်ခုပါပဲ။ နေ့လယ်နေ့ခင်း ကြာဆံချက်လေး စားဖို့အတွက် ဟိုမေးဒီစမ်းနဲ့ စမ်းချက်ကြည့်လိုက်ပါတယ်။ အရသာလေးက မဆိုးဘူးဆိုတော့ ကိုယ့်လက်ရာလေးကို မျှဝေလိုက်ပါရစေဦး။

လိုအပ်တဲ့ပစ္စည်းတွေကတော့ -

ပဲကြာဆံ - ၂၅ သား

မှိုခြောက်၊ ပန်းခြောက်၊ ပဲလိပ်၊ ကြက်တောင်ပံတု - ၁၀ သား စီ

ကြက်သွန်နီအသေး - ၁၀ သား

ကြက်သွန်ဖြူ - ၅ ကျပ်သား

ကြက်သား - ၃၀ သား

ငုံးဥ - အလုံး ၂၀ (သို့မဟုတ် ဘဲဥ ၅ လုံး)

အရင်ဆုံး လုပ်ရမှာက ပဲကြာဆံကို ရေစိမ်ထားဖို့ပါ။ မှိုခြောက်၊ ပန်းခြောက်၊ ပဲလိပ်၊ ကြက်တောင်ပံတု(အခြောက်) တို့ကိုလည်း ရေစိမ်ထားပေးရပါမယ်။ နူးပြီဆိုတော့မှ ကိုယ်စားမယ့်အရွယ် လှီးဖြတ်ပေးထားရုံပါပဲ။ ပန်းခြောက်တွေကိုတော့ ဝတ်ဆံကိုထုတ်ပြီး အထုံးလေးတွေ ထုံးထားပါ။ ဝတ်ဆံကခါးတတ်လို့ ဝတ်ဆံတိုင်ကို ထုတ်ရတာဖြစ်ပါတယ်။

o.jpg

Photo : yelp

 

ကြက်သားကို အရသာမှုန့်၊ ငံပြာရည်နဲ့နယ်ပြီး ဂျင်း၊ ကြက်သွန်ဖြူ တို့ကိုထောင်းထည့်ပြီး ပြုတ်ထားပါ။ ကြက်သားတွေ မနူးတနူးဖြစ်လာရင် အသားတွေကို ဆယ်ပြီး မျှင်ထားလိုက်ပါ။ အရိုးတွေကိုတော့ အရသာအတွက် ဆက်တည်ထားရပါမယ်။ ငုံးဥလေးတွေကိုလည်းပြုတ်ပြီး အခွံနွှာထားပါ။

30739393_467837680300654_3763031236998594560_n.jpg 

ကြက်သွန်ဖြူ၊ နီကို ထောင်းပြီး အစိမ်းမှုန့်နဲ့ ဆီသတ်ရပါမယ်။ ဆီစိမ်းနံ့ပျောက်ပြီဆိုရင် ကြက်သားတွေကို ထည့်ပြီး ဆီသတ်ပေးပါ။ ဟင်းရည် ဆူလာပြီဆိုရင်တော့ မှိုခြောက်၊ ပန်းခြောက်၊ ပဲလိပ်၊ ကြက်တောင်ပံတုတို့ကို ထည့်ပေးလို့ ရပါပြီ။ ပြီးရင် ကြက်သွန်နီဥလေးတွေကို အလုံးလိုက် အခွံနွှာပြီးထည့်ပါ။

30712690_467837653633990_6008421645218217984_n.jpg 

နောက်ဆုံးမှာတော့ ဆီသတ်ထားတဲ့ ကြက်သားတွေကို ထပ်ထည့်ပေးရပါမယ်။ ကြက်သားတွေ နူးသွားပြီဆိုရင် ပဲကြာဆံထည့်ပြီး နောက်ထပ် ၁၀ မိနစ်လောက်ဆို ကြာဆံချက် ရပါပြီ။ ကြက်သွန်နီ၊ နံနံပင်လေးဖြူးပြီးစားရုံပါပဲ။ အချဉ် အစပ်အတွက်တော့ သံပုရာသီးလေးညှစ်ထည့်၊ ငရုတ်သီးမှုန့်လေး ထည့်ပြီး စားကြတာပေါ့နော်။

[Zawgyi Version]

ၾကာဆံခ်က္ဆုိတာလည္း ျမန္မာေတြ ႏွစ္သက္ၾကတဲ့ ျမန္မာ့အစားအစာတစ္ခုပါပဲ။ ေန႔လယ္ေန႔ခင္း ၾကာဆံခ်က္ေလး စားဖုိ႔အတြက္ ဟိုေမးဒီစမ္းနဲ႔ စမ္းခ်က္ၾကည့္လိုက္ပါတယ္။ အရသာေလးက မဆိုးဘူးဆုိေတာ့ ကိုယ့္လက္ရာေလးကို မွ်ေဝလိုက္ပါရေစဦး။

လိုအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့ -

ပဲၾကာဆံ - ၂၅ သား

မိႈေျခာက္၊ ပန္းေျခာက္၊ ပဲလိပ္၊ ၾကက္ေတာင္ပံတု - ၁၀ သား စီ

ၾကက္သြန္နီအေသး - ၁၀ သား

ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၅ က်ပ္သား

ၾကက္သား - ၃၀ သား

ငံုးဥ - အလံုး ၂၀ (သို႔မဟုတ္ ဘဲဥ ၅ လံုး)

အရင္ဆံုး လုပ္ရမွာက ပဲၾကာဆံကို ေရစိမ္ထားဖုိ႔ပါ။ မႈိေျခာက္၊ ပန္းေျခာက္၊ ပဲလိပ္၊ ၾကက္ေတာင္ပံတု(အေျခာက္) တို႔ကိုလည္း ေရစိမ္ထားေပးရပါမယ္။ ႏူးၿပီဆုိေတာ့မွ ကိုယ္စားမယ့္အရြယ္ လွီးျဖတ္ေပးထားရံုပါပဲ။ ပန္းေျခာက္ေတြကိုေတာ့ ဝတ္ဆံကိုထုတ္ၿပီး အထံုးေလးေတြ ထံုးထားပါ။ ဝတ္ဆံကခါးတတ္လို႔ ဝတ္ဆံတုိင္ကို ထုတ္ရတာျဖစ္ပါတယ္။

Photo : yelp

 

ၾကက္သားကို အရသာမႈန္႔၊ ငံျပာရည္နဲ႔နယ္ၿပီး ဂ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ တုိ႔ကိုေထာင္းထည့္ၿပီး ျပဳတ္ထားပါ။ ၾကက္သားေတြ မႏူးတႏူးျဖစ္လာရင္ အသားေတြကို ဆယ္ၿပီး မွ်င္ထားလိုက္ပါ။ အရိုးေတြကိုေတာ့ အရသာအတြက္ ဆက္တည္ထားရပါမယ္။ ငံုးဥေလးေတြကိုလည္းျပဳတ္ၿပီး အခြံႏႊာထားပါ။

ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ နီကို ေထာင္းၿပီး အစိမ္းမႈန္႔နဲ႔ ဆီသတ္ရပါမယ္။ ဆီစိမ္းနံ႔ေပ်ာက္ၿပီဆုိရင္ ၾကက္သားေတြကို ထည့္ၿပီး ဆီသတ္ေပးပါ။ ဟင္းရည္ ဆူလာၿပီဆုိရင္ေတာ့ မႈိေျခာက္၊ ပန္းေျခာက္၊ ပဲလိပ္၊ ၾကက္ေတာင္ပံတုတုိ႔ကို ထည့္ေပးလို႔ ရပါၿပီ။ ၿပီးရင္ ၾကက္သြန္နီဥေလးေတြကို အလံုးလိုက္ အခြံႏႊာၿပီးထည့္ပါ။

ေနာက္ဆံုးမွာေတာ့ ဆီသတ္ထားတဲ့ ၾကက္သားေတြကို ထပ္ထည့္ေပးရပါမယ္။ ၾကက္သားေတြ ႏူးသြားၿပီဆုိရင္ ပဲၾကာဆံထည့္ၿပီး ေနာက္ထပ္ ၁၀ မိနစ္ေလာက္ဆို ၾကာဆံခ်က္ ရပါၿပီ။ ၾကက္သြန္နီ၊ နံနံပင္ေလးျဖဴးၿပီးစားရံုပါပဲ။ အခ်ဥ္ အစပ္အတြက္ေတာ့ သံပုရာသီးေလးညွစ္ထည့္၊ ငရုတ္သီးမႈန္႔ေလး ထည့္ၿပီး စားၾကတာေပါ့ေနာ္။


ဆက်စပ်သတင်းများ


Newsletter
Don't Miss The Best Of Duwun

See stories of the future in your inbox each morning.

News
Entertainment
Sports
Women
Lifestyle
Tech

Copyright © 2018 Duwun.

Privacy Policy | About Us