AD
AD
AD

အစားအစာတိုင္း၊ စားေသာက္ကုန္တိုင္းမွာ သက္တမ္းကုန္ဆံုးရက္ (expired date) ဆိုတာရွိပါတယ္။ သက္တမ္းကုန္ဆံုးၿပီးသား စားေသာက္ကုန္ေတြကို စားသံုးရန္မသင္႔ေတာ္သလို စားသံုးမိပါကလည္း က်န္းမာေရးအတြက္ အဆင္မေျပႏိုင္ပါဘူး။ ဒါေပမယ္႔ ကပၸတိန္စေကာ႔ရဲ႕သစ္သီးကိတ္ လိုပါပဲ။ သက္တမ္းအၾကာႀကီး တာရွည္ခံႏိုင္တဲ႔ စားေသာက္ကုန္ေတြလည္း ရွိေနပါေသးတယ္။

၁။ ပ်ားရည္

play
 

ပ်ားရည္ဟာ ေရဓာတ္နည္းပါးၿပီး အခ်ိဳဓာတ္မ်ားျပားတာေၾကာင္႔ ဘက္တီးရီးယားေတြဟာ ပ်ားရည္ေပၚမွာ မေပါက္ဖြားႏိုင္ပါဘူး။ ဒါ႔အျပင္ ပ်ားရည္မွာ ဟိုက္ဒရိုဂ်င္ပါေအာက္ဆိုဒ္ ပမာဏအနည္းငယ္လည္း ပါဝင္ေသာေၾကာင္႔ အဏုၾကည္႔မွန္ဘီလူးနဲ႔မွ ျမင္ႏိုင္တဲ႔ ေရာဂါပိုးမႊားေတြကိုလည္း မခိုေအာင္းႏိုင္ေအာင္ တားဆီးထားပါတယ္။ ဒါေၾကာင္႔ ပ်ားရည္ဟာ တာရွည္ခံတဲ႔ အစားအေသာက္ တစ္မ်ိဳးျဖစ္ပါတယ္။

၂။ ပဲမ်ိဳးစံု

play
 

ကုလားပဲ၊ ပဲႀကီး၊ စားေတာ္ပဲ အစရွိတဲ႔ ပဲမ်ိဳးစံုဟာ အေျခာက္လွမ္းထားျခင္းျဖင္႔ ေရဓာတ္ပမာဏကို ေလွ်ာ႔ခ်ထားၿပီး သၾကားဓာတ္ျပည္႔ဝမႈကိုလည္း တိုးျမွင္႔ထားတဲ႔အတြက္ ဘက္တီးရီးယားနဲ႔ မႈိေတြအတြက္ေတာ႔ ရွင္သန္ရခက္ခဲေစပါတယ္။ သူတို႔ကို ဓာတ္ျပဳေစႏိုင္တဲ႔ အင္ဇိုင္းေတြဟာလည္း ရိပ္သိမ္းၿပီးတာနဲ႔ လႈပ္ရွားရရပ္တန္႔သြားပါတယ္။ ဒါေၾကာင္႔ ပဲမ်ိဳးစံုဟာလည္း ျပန္လည္မခ်က္ျပဳတ္ ရေသးသေရြ႕ တာရွည္ခံတဲ႔ စားေသာက္ကုန္ေတြျဖစ္ပါတယ္။

၃။ ပဲငံျပာရည္

ပဲငံျပာရည္ကို ဟင္းခ်က္ရာမွာ အသံုးျပဳၾကၿပီး ထမင္းေၾကာ္တို႔၊ ေခါက္ဆြဲေၾကာ္တို႔ ေၾကာ္ရာမွာ အသံုးမ်ားပါတယ္။ အထဲမွာ အငန္ဓာတ္ပါဝင္မႈနဲ႔ အခ်ဥ္ေဖာက္ထားျခင္းတို႔ေၾကာင္႔ ပဲငံျပာရည္ဟာ မဖြင္႔ရေသးတဲ႔ ဘူးအသစ္ထဲမွာဆိုရင္ ႏွစ္နဲ႔ခ်ီ ၾကာရွည္ခံပါတယ္။

၄။ ရွာလကာရည္

play
 

ရွာလကာရည္ကို ဘက္တီးရီးယားတစ္မ်ိဳးကိုသံုးၿပီး အခ်ဥ္ေဖာက္ထားတဲ႔အတြက္ အက္ဆစ္ဓာတ္သေဘာပါဝင္ၿပီး အရသာကိုခ်ဥ္ေစပါတယ္။ ဒါေၾကာင္႔ တျခားဘက္တီးရီးယားေတြ ရွာလကာရည္ထဲမွာ ရွင္သန္ရခက္ခဲေစပါတယ္။ တနည္းအားျဖင္႔ တာရွည္ခံပါတယ္။

၅။ ဆန္ျဖဴ

အပူခ်ိန္နည္းပါးျခင္းနဲ႔ ေအာက္ဆီဂ်င္ပမာဏေလ်ာ႔နည္းျခင္းက ဆန္ျဖဴရဲ႕သက္တမ္းကို ပိုရွည္ေစပါတယ္။ ဆန္ညိဳကေတာ႔ ဆန္ျဖဴထက္စာရင္ သက္တမ္းပုိတိုပါတယ္။ ဒါေၾကာင္႔ ဆန္ညိဳဝယ္ထားရင္ ၾကာၾကာေလွာင္ထားလို႔ မရဘဲ ျမန္ျမန္စားပစ္သင္႔ပါတယ္။

၆။ အနက္ေရာင္ေခ်ာကလက္

play
 

အနက္ေရာင္ေခ်ာကလက္ေတြဟာ ႏို႔ေခ်ာကလက္ထက္စာရင္ သက္တမ္းပိုရွည္ပါတယ္။ ႏို႔ေခ်ာကလက္ေတြကေတာ႔ ႏို႔ပါဝင္တဲ႔အတြက္ ၾကာရင္ ႏို႔အခ်ဥ္ေပါက္ၿပီး မႈိတက္ႏိုင္ပါတယ္။ အနက္ေရာင္ ေခ်ာကလက္ကေတာ႔ ႏို႔မပါဝင္တဲ႔အတြက္ သက္တမ္းပိုရွည္ပါတယ္။ ဒါေပမယ္႔ အနက္ေရာင္ေခ်ာကလက္မွာလည္း အခ်ိန္ၾကာလာရင္ အဆီေတြအေပၚတက္လာၿပီး မႈိတက္သလိုပံုစံ ျဖစ္လာႏိုင္ပါတယ္။ ဒါေပမယ္႔ မႈိေတာ႔မဟုတ္ပါဘူး။

၇။ သၾကား

အိမ္တစ္အိမ္ရဲ႕မီးဖိုေခ်ာင္ထဲမွာ မပါမျဖစ္ စားေသာက္ကုန္ပစၥည္းျဖစ္တဲ႔ သၾကားကို ေလလံုတဲ႔ဘူးတစ္ဘူးထဲမွာ စိုထိုင္းမႈကင္းေဝးေအာင္ ထားႏိုင္မယ္ဆိုရင္ အခ်ိန္အၾကာႀကီးခံႏိုင္ပါတယ္။

၈။ ဆား

"ဆားမပါတဲ႔ဟင္းတစ္ခြက္ဟာ ေပါ႔ပ်က္ပ်က္ႏိုင္တယ္" ဆိုတဲ႔ ဆိုရိုးစကားတစ္ခြန္းရွိသလို ဆားဟာ အိမ္ရွင္မတိုင္းရဲ႕အေဖာ္မြန္ မီးဖိုေခ်ာင္သံုး စားေသာက္ကုန္တစ္မ်ိဳးျဖစ္ပါတယ္။ ဆားဟာ ေရဓာတ္ကို ဖယ္ရွားေပးတဲ႔အတြက္ သူ႕ေပၚမွာေပါက္ဖြားဖုိ႔ ႀကိဳးစားတဲ႔ ဘက္တီးရီးယားပိုးမႊားတိုင္း အသက္မရွင္ၾကပါဘူး။ ဆားထဲမွာမွ အိုင္အိုဒင္းဆားဆို သက္တမ္းပိုရွည္ၾကာပါတယ္။

Source: CNN

Postby

 

ဤအေႀကာင္းအရာကို သင္ဘယ္လိုထင္ပါသလဲ။
AD
AD